luni, 14 august 2023

CELE 7 PRINCIPII HERMETICE si cum le putem aplica in viata noastra !

 



 CELE 7 PRINCIPII HERMETICE si cum le putem aplica in viata noastra ! 

   Acestea sunt un set de principii filosofice care au fost introduse pentru prima dată în Kybalion - o carte scrisă de trei autori anonimi cu preudonimul "Cei trei initiați". Aceste principii derivă din învățăturile lui Hermes Trismegistus, filosof în Egiptul Antic!   

citeste mai mult...

„Viciul sufletului este ignoranța. Virtutea sufletului este cunoașterea; căci cel care știe este bun și reveranțios și deja divin.” – Hermes Trismegistus

Hermetic înseamnă „secret”, „ezoteric” sau „ocult”. Se referă la cunoștințele care sunt în corespondență cu conduita Universului. Cineva care înțelege aceste legi este înțelept și le poate folosi pentru a stăpâni toate cele 3 planuri ale existenței. Într-un cadru de zi cu zi, aceste principii vă pot ajuta să vă împăcați cu unele dintre aspectele fundamentale ale lumii și să le aplicați în viața voastră.

Se spune că cartea apare în viața ta atunci când este momentul potrivit și ești gata să-i primești învățăturile. Dacă vrei să înțelegi cu adevărat principiile și să le aplici în prezent, atunci trebuie să o citești ca și cum ar fi fost scrisă în secolul XXI – adică din perspectiva zilei și epocii actuale.

Există 7 principii în total, care sunt toate interconectate între ele.

Principiul mentalismului

Principiul corespondenței

Principiul vibrației

Principiul polarității

Principiul ritmului

Principiul Cauzei si al Efectului

Principiul Genului

Să le parcurgem acum pe toate în detaliu, si câteva moduri prin care poți aplica aceste principii și în viața ta: 


1.      Principiul Mentalismului: "Totul este minte, universul este mental."   

Legea minții spune că totul este de natură mentală. Tot ceea ce este creat fizic este mental în esență, deoarece esența tuturor este mintea. Acest lucru explică multe circumstanțe, cum ar fi fenomenele psihice. Chiar și acțiunile noastre apar din gânduri. Ceea ce credem că vom deveni.

 

Tot ceea ce există este spirit. Materia este doar spirit densificat. Spiritul este doar materie rafinată. Totul este doar energie. TOTUL – realitatea substanțială care stă la baza tuturor manifestărilor și aparițiilor exterioare pe care le cunoaștem sub Univers – este spiritul. Este indefinibil, dar considerat ca o minte vie universală.

 

„Totul este minte” întruchipează ideea că tot ceea ce se întâmplă trebuie să fie rezultatul unei stări mentale care îl decurge. Când te gândești la asta într-un mod de bun simț, atunci este vorba pur și simplu de a crea lucruri de două ori – adică mai întâi să ai un gând sau un design în cap și apoi să-l manifesti în forma sa fizică reală în realitate. Când avem gândurile potrivite, va urma acțiunea corectă.

Acest principiu ne învață că totul în univers este creat de puterea minții. Pentru a putea aplica acest principiu în viața ta, te poți concentra pe dezvoltarea unei mentalități constructive, pozitive! 

 

2.    Principiul Corespondenței: "Precum Sus, așa și Jos; precum Jos așa și Sus."   

Această frază este foarte comună în filosofia ermetică. Practic înseamnă că totul – toate planurile existenței – sunt conectate și în corespondență. Macrocosmosul se găsește în microcosmos și invers – sistemele solare, societățile și viața de pe Pământ reflectă același lucru la nivel celular și atomic. Ceea ce înseamnă această lege într-un cadru de zi cu zi este că orice vom face la nivel micro, așa vom face și la nivel macro. Chiar și cele mai mici obiceiuri influențează marea schemă a comportamentului nostru. După cum facem orice, tot așa vom face. Dacă te relaxezi într-un domeniu al vieții tale, și ceilalți vor avea de suferit. Mai mult decât atât, lumea exterioară este o reflectare a lumii noastre interioare. Gândurile și imaginile pe care le păstrăm în conștiința noastră încep să se manifeste subconștient în circumstanțele noastre externe. Mintea ia totul așa cum este – nu distinge substanțialul de real și începe să recreeze exact ceea ce ne concentrăm cel mai mult.

 

Anticii credeau că macrocosmosul este o reflectare a microcosmosului și invers. Biblia mai spune că Dumnezeu a creat omenirea după chipul Său. Pentru a rezolva paradoxuri complexe, ne uităm la ceea ce este deasupra noastră și sub noi. Pentru că ceea ce funcționează pentru planete funcționează și pentru atomi. Și ceea ce funcționează pentru sistemul solar și sistemul atomic funcționează și pentru sistemul uman. Toate lucrurile au partea ei echivalentă – fizic, mental și spiritual – care sunt în armonie cu cealaltă. Fizicul, mentalul și spiritualul nu sunt separate, ci curg în aceeași linie cu grade diferite de existență.

Acest principiu arată că există o corespondență între planurile fizice și spirituale ale existenței. Pentru a aplica acest principiu în viața ta, poți începe prin a observa modele și conexiuni între diferitele aspecte ale vieții tale. Fii atent la modul în care gândurile, emoțiile și acțiunile tale sunt interconectate și se influențează reciproc.    


3.    Principiul Vibrației: "Nimic nu se odihnește, totul se mișcă, totul vibrează."    

Acest principiu ne învață că în univers totul se afla într-o constantă vibrație. Pentru a aplica acest principiu, te poți concentra pe creșterea vibrației tale, prin implicarea în activități care îți aduc bucurie și împlinire. Înconjoară-te de oameni pozitivi, ascultă muzică înălțătoare, petrece timp in natură.   

Principiul vibrației este una dintre legile acceptate ale științei moderne care afirmă că toată viața sunt vibrații la frecvențe diferite. Tu vibrezi. Copacii vibrează. Sunetele și gândurile vibrează. Unele vibrează mai încet, iar altele vibrează la o frecvență înaltă. Vibrațiile cu frecvență mai înaltă se află în domeniul nevăzutului, în timp ce vibrațiile cu frecvență inferioară rezidă în lumea fizică, unde vederile noastre pot traduce „lumina vizibilă”. Vedeți cum se evaporă apa? Când apa este încălzită, moleculele devin excitate și vibrează atât de repede încât moleculele se eliberează de legăturile lor și se transformă în vapori și se ridică spre cer. Chiar dacă apa se transformă în vapori, asta nu înseamnă că atomii de apă se pierd. Este într-o stare diferită de vibrație. Totul este în mișcare. Fie vibrăm într-o stare de armonie, fie într-o stare de haos. Acest lucru este în controlul tău.

 

Știința modernă poate susține că fiecare atom și moleculă vibrează la o anumită mișcare, viteză și frecvență. Combinația acestei energii determină forma fizică sau substanțială a oricărui obiect dat. Chiar și ceva care pare a fi nemișcat, de exemplu un scaun, este de fapt într-o stare de mișcare. Electronii săi încă se mișcă și există chiar spațiu între ei. Nimic nu este în repaus.

 

Aplicația practică la aceasta este descrisă ca „transmutație mentală” – schimbă-ți starea mentală și îți schimbi vibrația. Acest lucru se realizează prin puterea Voinței – concentrându-se în mod deliberat pe o stare de spirit mai dorită. Orice lucru pe care te concentrezi cel mai mult în viață crește. Mai mult, pentru că Universul este mental și guvernat de legea corespondenței, schimbarea propriului mod de a fi influențează și restul Universului.

 

    4.  Principiul Polarității: …Totul are perechea lui de contrarii; Like și deosebire sunt aceleași; Opusele sunt identice în natură, dar diferite în grad; Extremele se întâlnesc; Toate adevărurile nu sunt decât pe jumătate adevăruri; Toate paradoxurile pot fi reconciliate.

 

Polaritatea înseamnă că contrariile extreme sunt de fapt grade diferite ale aceluiași lucru. Luați temperatura de exemplu – căldura și frigul nu sunt entități sau fenomene distincte, ci același lucru. Singura lor diferență constă în problema gradului.Pentru a aplica acest principiu în viața ta, practică acceptarea și non judecarea. Încearcă să vezi lucrurile din diverse perspective și să integrezi dualitatea vieții. 

Același principiu poate fi găsit și pe planul mental. Iubire si ura; frică și curaj; lăcomia și compasiunea sunt toate, cu excepția diferitelor grade ale aceluiași lucru. Diferența dintre ele este determinată de legea vibrației. Unele emoții vibrează la un nivel superior, în timp ce altele la un nivel inferior.

 

Cheia înțelegerii polarității este în mintea noastră.

 

 5. Principiul Ritmicității: „Totul curge afară și înăuntru; totul are valurile lui; toate lucrurile se ridică și cad; balansul pendulului se manifestă în orice; măsura leagănului la dreapta este măsura stoarcerii la stânga; ritmul compensează.”

Există un ritm. Există un ciclu. Ceea ce intra, iese.

Ceea ce se balansează înainte se va întoarce înapoi. Iar ceea ce urcă coboară.

…Leagănul pendulului se manifestă în orice; Măsura leagănului spre dreapta este măsura leagănului spre stânga; Ritmul compensează.

Acest principiu explică faptul că există un ritm între fiecare pereche de opuși sau poli. Ritmul este forța care permite trecerea de la un pol la altul. După fiecare succes vor exista în cele din urmă niște eșecuri. Pentru fiecare acțiune există o reacție opusă și egală.

Amintirea legii ritmului este foarte importantă pentru starea ta de fericire și bunăstare. Dacă ești obișnuit să trăiești din abundență în mod constant, atunci vremurile de penurie vor avea un impact mult mai mare asupra ta decât asupra cuiva care nu a fost la fel de bine. Rețineți că sh#t va lovi ventilatorul mai devreme sau mai târziu. Utilizarea vizualizării negative și a gândirii antipozitive vă poate ajuta să vă pregătiți pentru asta.

Cheia pentru a nu fi influențat negativ de balansul dur al pendulului este să nu vă atașați de nimic în viață și să nu vă bazați fericirea pe obiecte, oameni sau circumstanțe exterioare care se află în afara controlului vostru. Cei mai mulți oameni nici măcar nu își pot controla propriile emoții și merg toată ziua pe urcușurile și coborâșurile unui roller coaster. Ar trebui să te străduiești către o stare de conștiință care este indiferentă, fericită și neatașată, în ciuda condițiilor în care te poți afla.

 6. Principiul Cauzei și a Efectului: "Fiecare cauză are efectul ei, fiecare efect are cauza sa."   

Acest principiu ne învață că totul în univers este interconectat și fiecare acțiune are o consecință. Pentru a aplica acest principiu, îți poți asuma responsabilitatea pentru acțiunile și alegerile tale.  Concentrează-te pe crearea de cauze pozitive, care vor duce la efecte pozitive.  

 …Totul se întâmplă conform legii’ Șansa este doar un nume pentru legea nerecunoscută’ Există multe planuri de cauzalitate, dar nimic nu scapă legii.

Nu există șansa – șansa este doar un termen pe care îl folosim atunci când cauzele exacte ale anumitor efecte nu sunt recunoscute sau percepute. Fiecare cauză are efectul ei și există o lege subiacentă care o face să se întâmple. Dacă înțelegeți consecințele acțiunilor dvs., atunci puteți alege ce acțiuni veți întreprinde. Puteți alege ce acțiuni să întreprindeți, dar, procedând astfel, alegeți și consecințele care urmează.

În principiu, fii cauza nu efectul. Fii proactiv – acționează sau acționează asupra lor. A fi cauza înseamnă că ești stăpânul, în loc de victimă. Aceasta este legea polarității. Schimbați-vă polaritatea cu puterea minții și liberul arbitru.

 7. Principiul Genului: "Genul este în toate, totul are principiile sale masculine și feminine."    

Acest principiu ne învață că totul în univers are atât energie masculină, cât și feminină. Pentru a aplica acest principiu, te poți concentra pe echilibrarea aspectelor tale masculine și feminine. Practică iubirea și grija de sine și îmbrătișează-ți propriile calități și forțe unice!

Genul se manifestă ca principii masculine și feminine deopotrivă în toate planurile.

Principiul masculin este în direcția de a da și de a se extinde. Masculinitatea întruchipează energia yin – Soarele și flăcările sale care pârjoșesc Pământul, dar în același timp îi dă viață. Este Voința – dorința de a realiza ceva și de a lua măsurile necesare.

Principiul feminin este îndreptat spre primire și absorbție. Feminitatea întruchipează energia yang – Luna și fluxul de apă care restaurează și liniștește războinicul arzător. Aceasta este trăsătura creativității, spontaneității, sentimentului și imaginației.

„Se spune că trebuie să existe un echilibru între aceste două forțe. Fără Feminin, Masculinul este apt să acționeze fără reținere, ordine sau rațiune, ceea ce duce la haos. Numai Femininul, pe de altă parte, este susceptibil să reflecte constant și să nu reușească să facă nimic, ceea ce duce la stagnare. Cu atât masculinul, cât și femininul lucrând împreună, există o acțiune atentă care generează succes, ceea ce arată că atât femininul, cât și masculinul se împlinesc reciproc” – (The Kybalion 203-204)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:

Legenda florii de nufar

  Legenda florii de nufar      Din cele mai vechi timpuri, poeti si mari ganditori ai lumii au fost fermecati de puritatea florilor de lot...