vineri, 30 octombrie 2020

prezentare OGI

POVESTEA CELOR DOUĂ PIETRICELE

 

POVESTEA CELOR DOUĂ PIETRICELE


        A fost odată într-un mic cătun, un om care datora o sumă mare de bani unui cămătar bătrân. Datornicul avea o fată foarte frumoasă care, i-a căzut cu tronc cămătarului. Acesta a propus un târg: va anula datoria în schimbul fetei. Fata şi tatăl ei erau îngroziţi de aşa o propunere. Cămătarul le-a spus că un mic joc al sorţii va rezolva propunerea lui, astfel: El va pune într-o pungă goală două pietricele, una albă şi alta neagră, iar fata va scoate una din pietricelele din pungă, fără să se uite. 

    Dacă va scoate pietricica neagră, fata va trebui să-i fie soţie, iar datoria tatălui va fi ştearsă. Dacă va scoate pietricica albă, fata nu se va mărita cu cămătarul, dar datoria tatălui va fi de asemenea ştearsă. Dacă ea refuză să scoată una din  pietricele, tătăl ei va fi trimis la închisoare pentru neplata datoriei. In timp ce vorbea, cămătarul a cules două pietricele din prundisul drumului, dar viclean cum era, a cules două pietricele negre, pe care le-a pus în pungă.

     Fata, cu o privire ageră, a observat ce a facut cămătarul, dar nu a spus nimic. Cămătarul i-a spus fetei să scoată una din pietre din pungă. Discuţia asta avea loc pe drumul de prundiş presărat cu multe pietricele din faţa casei datornicului. 

Imaginaţi-vă pentru o clipă, voi ce aţi fi făcut..?! Ce i-ati fi spus fetei să facă? 

Daca analizăm situaţia, sunt trei posibilitaţi:                                                                     

  🔴   Fata refuză să scoată  pietricica din pungă.                                                                 

  🔴  Scoate ambele pietre din pungă dovedind înşelătoria pusă la cale de cămătar.         

  🔴 Scoate una din cele două pietre negre şi se sacrifică măritându-se cu cămătarul, salvându-şi astfel tatăl de la închisoare. 

    Povestea vrea să arate diferenţa dintre gândirea logică şi aşa-numita gândire liberă. Dilema fetei nu poate fi rezolvată într-un mod echitabil prin logica tradiţională! 

Gândiţi-vă la consecinţele celor trei opţiuni. Ce se putea face? Tânăra fată a găsit totuşi o soluţie alternativă şi ingenioasă, care a rezolvat problema: ea scos o pietricică din pungă şi s-a prefăcut că a scăpat-o pe jos, amestecandu-se cu celelalte pietricele din prundişul drumului.

– Ah ! Zău, sunt aşa de neîndemanatică – a exclamat fata! – Dar nu contează, dacă scoţi cealaltă pietricică din pungă, vom şti care piatră am scos-o la început, nu-i aşa? – încheie fata.

– Deoarece  a doua piatră este neagră, e logic că prima piatră trebuie să fi fost albă! – a spus cineva.   

Bătrânul si vicleanul cămătar nu s-a încumetat să-şi expună înşelătoria, a înghiţit în sec şi a trebuit să accepte rezultatul jocului. A căzut pradă propriei lui înşelătorii. Tânăra fată a schimbat  o situaţie aparent imposibilă într-un final foarte avantajos!                          

  Morala  : 

Soluţii  există întotdeauna pentru cele mai multe din probleme, dacă  examinăm problema din diferite puncte de vedere.                                                           



  Să aveţi numai gânduri pozitive şi să luaţi decizii înţelepte!

Oamenii vor să fie fericiţi !

 


Oamenii vor să fie fericiţi !!

''Oamenii vor să fie fericiţi, dar în fiecare dimineaţă se trezesc supăraţi pe viaţă, supăraţi pe lumina care intră pe geam, supăraţi că începe o nouă zi în care trebuie s-o ia din nou de la capăt...

Oamenii vor să fie fericiţi, dar îmbracă haine mohorâte, merg cu capul aplecat, salută trişti şi cu jumătate de gură, numără crăpăturile din asfalt şi găurile din şosea...

Oamenii vor să fie fericiţi, dar intră trişti şi stresaţi la locul de muncă, se grăbesc să-şi judece colegii şi să-şi învinuiască şefii pentru tot ceea ce-i nemulţumeşte...

Oamenii vor să fie fericiţi, dar pleacă spre casă apăsaţi de stresul de la muncă, pe care nu ezită să-l împrăştie şi în casele lor...

Oamenii vor să fie fericiţi, dar creşterea copilului a devenit o povară şi dorinţa lui de joacă, un stres în plus...

Oamenii vor să fie fericiţi, dar stau ţintuiţi în faţa televizorului la ştiri, se îngrozesc la filme comerciale şi se înfurie la emisiuni politice...

Oamenii vor să fie fericiţi, dar acoperă cerul nopţii cu jaluzele opace, la culcare frământă anxioşi gândurile de peste zi şi pentru insomnie dau vina pe viaţă...

Oamenii vor să fie fericiţi, dar tăcerea ori reflecţia li se pare timp pierdut, rugăciunea o naivitate...

Fă, Doamne, ca oamenii să înveţe să fie fericiţi!"


Hrisostom Filipescu

O poveste de Noapte bună!

 


O poveste de Noapte bună!💖

    "Într-o zi, vântul a întâlnit o floare frumoasă, s-a îndrăgostit de ea. În timp ce el o mângâia, ea îi răspundea cu multă dragoste exprimată cu ajutorul culorii şi a parfumului. Dar vântului i s-a părut insuficient şi a decis: „Dacă îi voi arăta toată puterea mea florii, aceasta îmi va oferi mai mult!”


    A suflat asupra florii cu multă iubire, dar floarea nu a putut face faţă pasiunii şi s-a rupt. Vântul a încercat să o ridice, să-i dea din nou viaţă, dar totul a fost în zadar… floarea se stingea în faţa sa. Cu durere, vântul a strigat: „Ţi-am oferit puterea iubirii mele, dar tu nu ai rezistat. Am înţeles că nu ai avut niciun sentiment faţă de mine… Asta înseamnă că nu m-ai iubit!”


    Dar floarea nu i-a răspuns nimic… era moartă.
Cel care iubeşte nu trebuie să uite cel mai important lucru: nu pasiunea păstrează focul iubirii, ci răbdarea, înțelegerea şi încrederea fac o relația mai puternică."



UN ELIXIR VINDECATOR

                                                              UN ELIXIR VINDECATOR UN ELIXIR VINDECATOR,de care nu vi s-a spus !!! Argintu...