marți, 26 mai 2020

Poftele alimentare !







Poftele alimentare


Poftele alimentare au mai multe cauze, multe dintre ele fiind încă neelucidate, însă starea psihică influențează foarte mult dorința de a mânca ceva dulce sau sărat, precum și predispoziția genetică sau anumite deficiențe de vitamine și minerale.

Atunci când corpul suferă de lipsa unui nutrient, se declanșează senzația de poftă. Nu întotdeauna pofta pe care o avem trebuie satisfăcută.

Lipsa somnului sau modificarea ritmului circadian constituie un alt factor care poate influența apariția poftelor alimentare. Un număr prea mic de ore dormite determină o creștere a leptinei (hormonul foamei) și o scădere a grelinei (hormonul sațietății), corpul orientându-se spre refacerea rezervoarelor de energie prin mâncăruri calorice.

Deasemenea ne putem confrunta cu starile noastre de spirit, care variind pot declansa anumite pofte, astfel:

Anumite emoții și stări (anxietatea, stresul, singuratatea, tristețea, inadecvarea, furia, frustrarea) pot determina apariția poftelor pentru mâncăruri ce ne aduc confort, la baza cărora stau în principal carbohidrații (produsele bogate în zahăr, amidon și grăsimi) cu scopul de a elibera serotonina și a ameliora starea negativă .

Restricțiile alimentare pot determina un consum mai mare dintr-un anumit produs atunci când pofta nu este satisfacută .

Stresul sau plictiseala, 2 emotii puternice, contribuie la instalarea poftelor alimentare pentru preparate nesanatoase. Oamenii care permit acestor emotii sa preia controlul, se vor indrepta adesea catre mancare pentru alinare.

In general, alimentele cu un continut mare de zahar se numara printre cele mai frecvente pofte alimentare. Motivul este acela ca zaharul interactioneaza cu receptorii placerii din creier, creand dependenta.

Dar sa vedem mai bine cum impartim aceste pofte :

 Pofta de dulce poate sugera un deficit de crom (care reglează zahărul din sânge). Pofta de ciocolată însă înseamnă lipsa de magneziu și Vitamina B, în special B6 și B12. Alimente pe care le puteți consuma pentru a înlocui cu succes dulciurile rafinate, atât de nesănătoase, sunt: migdalele, strugurii, quinoa, semințele de dovleac, nucile, dovleacul, bananele, nucile de caju, merișoarele, spanacul, vlăstarii, germenii și frunzele verzi ,variate zilnic. O altă cauză a poftei de dulce (de obicei ea survine imediat după masă) este faptul că mănânci prea sărat și atunci organismul în inteligența lui încearcă să echilibreze balanța, cerând ceva dulce. Pe de altă parte, pofta de dulce poate fi şi un semn de stres.
Pofta de dulce poate sugera deasemenea si un deficit de fosfor, sulf, triptofan sau carbohidrati.


Pofta de alimente iuţi, picante indică o scădere a nivelului de zinc și vitamina C din organism și implicit a imunității. Există însă persoane care pot mânca din ce în ce mai picant. Alimentele picante crează, la fel ca și zahărul, dependență datorită faptului că favorizează eliminarea serotoninei. Poate fi vorba despre faptul că papilele gustative de pe limbă și-au pierdut sensibilitatea, fiind nevoie de din ce în ce mai multă iuțeală pentru ca pofta să fie satisfăcută. 


Pofta de carbohidraţi (orez, cartofi, paste, pizza, pâine) – reprezintă un semn al lipsei de azot și nitrogen care poate fi găsit în alimente bogate în grăsimi, în semințe și nuci crude (migdale, caju, cânepă, muguri de pin, chia etc.) și în fasole. În același timp corpul are nevoie de triptofan găsit în nucile de caju, banane .
Carbohidratii influenteaza nivelul de serotonina (hormonul fericirii) din corp, deci asta inseamna ca ai nevoie de imbunatatirea starii de spirit. 


Pofta de grăsimi, adică pofta de mâncare grasă, indică un deficit de acizi graşi esențiali, dar în acelaşi timp este un semnal de alarmă care arată că nivelul calciului din organism este scăzut. Calciul se găseşte în mod natural în semințele de susan, în migdale, în semințe de chia, în boabele de muştar, ceapă, broccoli, legume, ouă, napi, în toate frunzele verzi comestibile, în brânză şi lactate în general. Algele marine de asemenea sunt surse bogate de minerale care sunt foarte ușor de absorbit.


Pofta de sărat indică ori o carenţă de sodiu în organism (care apare în special în urma funcționării anormale a tiroidei) ori consumul acestuia în exces. Carența poate fi reglată prin consum de pește, lapte de capră, sare de mare naturală sau legume care sunt bogate în sodiu natural. Corpul s-ar putea să sufere de deshidratare cronică sau o lipsă de calciu și potasiu. 

Pofta de sare indica si faptul ca nu te hidratezi sufficient. Sarea ajuta la mentinerea apei in organism, asa ca simtim nevoia de ceva sarat atunci cand nu avem suficienta apa in corp.
Pofta de alimente acre (lămâi, murături, borş, oţet) ar putea indica o dischinezie biliară. Pofta de acru nu este deloc de neglijat! Aceasta indică un deficit enzimatic al pancreasului, o afecțiune a ficatului și a vezicii biliare. Consumul exagerat de alcool şi grăsimi, afectează ficatul și crează pofta de acru. O altă cauză ar fi hipoaciditatea gastrică.

In consecinta este recomandat sa mananci la fiecare 3 ore. Astfel, nivelul zaharului din sange va ramane constant, vei dispune de energie intreaga zi si nu vei mai avea pofte alimentare sau apetit prea mare. In caz contrar, dupa 3 ore de la ultima masa, glicemia va scadea. In consecinta, se va instala pofta pentru un preparat dulce care sa se absoarba rapid si sa creasca din nou nivelul de zahar din sange.

Pentru a impiedica aparitia poftelor alimentare ca urmare a unor carente nutritionale, cel mai bine este sa mananci echilibrat, sa nu tii diete deosebit de restrictive si sa nu excluzi grupe intregi de alimente din regimul tau. Incearca sa-ti iei majoritatea nutrientilor in primul rand din alimentatie si mai apoi din suplimente, daca este cu adevarat necesar.
Cea mai buna metoda de a face fata poftelor este sa le previi.

Dar, stiati ca poftele alimentare apar cel mai mult seara ? Si asta pentru ca seara este timpul de relaxare dupa o zi istovitoare de munca si stres. Ati terminat treaba la serviciu, copiii au adormit si aveti, in sfarsit, timp doar pentru dumneavoastra. Fie ca este vorba de comportamente invatate sau influente hormonale, nevoia de a consuma un produs alimentar decadent poate face parte din necesitatea coplesitoare a organismului de a se relaxa. In plus, este posibil sa fiti obositi sau stresati, ceea ce face mai dificil sa luptati cu poftele.

De aceea este foarte bines a ne pregatim inca de la inceputul zilei astfel :

-         Putem controla senzatia de foame daca servim un mic dejun sanatos care sa contina o combinatie echilibrata de vitamine, minerale si carbohidrati sanatosi. 



-         Mesele de pranz ar trebui sa contina grasimi slabe, sanatoase, iar aproape de sfarsitul zilei reduceti la minimum aportul de carbohidrati si amidon si concentrati-va mai mult pe consumul de legume si proteine slabe. Acest lucru mentine nivelul de zahar din sange in cote normale, proces care va impiedica sa va supraalimentati in timpul serii.

-         Masa de seara sau cina trebuie sa fie bogata in fibre. Fibrele solubile mentin glicemia stabila, iar fibrele insolubile ofera senzatia de satietate, pentru mai multe ore - astfel ca nu veti mai dori sa consumati alte gustari pana veti merge la somn. Incepeti cina cu o supa consistenta de legume (cel mai bine legume care sa nu contina amidon) sau o salata mare de legume si, beti destula apa pe tot parcursul mesei.

Si ca sa putem face fata cel mai bine poftelor alimentare cel ami important lucru este “sa-ti ti mintea ocupata “. Te poti concentra catre o activitate care sa-ti placa si care sa necestite atentie maxima.



Va imbratisez cu drag si aveti grija de voi !

Generozitatea -Poveste cu talc

  Generozitatea -Poveste cu talc A fost odat ă un medic foarte priceput ș i dedicat. Datorit ă lui, mii de oameni care erau la un pas de m...