vineri, 15 mai 2020

Un par minunat este un par ingrijit !




In ziua de astazi exista numeroare produse pe care le putem folosi pentru ingrijirea podoabei capilare, parul nostru minunat !

Ne amintim cu totii din “Genetica” ca părul reprezintă totalitatea firelor subțiri, producții de origine epidermică și de natură cornoasă care cresc pe tegumentul mamiferelor și denumite științific foliculi piloși. Ele au rol protector. Firul de păr, ca și unghia, are o compoziție dură de proteine numit cheratină.
Totusi pentru cei care poate au uitat, voi scrie mai jos cateva detalii importante despre alcatuirea firului de par.

In general, acesta este alcatuit din 3 straturi precum un creion:
·        -  strat exterior- cuticula (subtire si plata precum vopseaua care acopera creionul)
·        -  strat mediu- cortex (partea principala si cea mai puternica a firului de par, precum lemnul creionului)
·         - stratul central- maduva (trece prin centru firului de par, precum mina creionului)

                  - Cuticula
·         Stratul protector care inveleste suprafata exterioara a parului. Este asemanat cu niste solzi suprapusi, de culoare translucida, care permit usor observarea culorii pigmentilor din cortex.
·         Este format din 7-10 straturi si cu cat firul de par este mai gros cu atat are mai multe straturi de cuticula. Cu cat un fir de par este mai deschis la culoare, cu atat straturile scad. Stratul exterior este foarte puternic si asigura integritatea firului de par, dar poate fi foarte usor deteriorat cu substante chimice- precum permanentul si decolorarea excesiva- sau operatiuni dure cum ar fi pieptanatul agresiv.
·         Daca solzii cuticulei sunt agresati, substantele chimice patrund mult mai usor in cortex iar parul devine aspru, tern, fara stralucire si chiar casant. Daca solzii nu sunt afectati parul arat puternic, matasos si stralucitor.

   -  Cortex

Parul este alcatuit din proteina de keratina, care la randul ei este alcatuita din aminoacizi care formeaza lanturile de polipeptide, aceste lanturi fiind legate intre ele prin verigi. Exista doua tipuri de verigi:
·         Legaturile temporare alcatuite din hidrogen sau sare care se sparg atunci cand parul este uscat, fixat, intins sau pieptanat in alt fel. Se numesc legaturi temporare pentru ca odata umezit parul, ele revin la forma initiala.
·         Legaturi permanente disulfide, care se pot rupe doar cand sunt aplicate pe par substante chimice puternice sau permanente.
In interiorul cortexului se afla pigmentii- granulosi si difuzi, sau melanina si feomelanina- care formeaza culoarea firului de par.

  - Maduva

Cum analizam firul de par astel incat sa stim cum sa lucram cu el mai bine? 
Sunt 2 pasi care trebuie respectati:
·       1.   Analizarea elasticitatii parului– tragem usor de firul de par iar daca isi revine la forma initiala acesta are o elasticitatea buna si putem sa il coloram, decoloram si modelam cum dorim. Insa, daca nu isi revine, ar fi bine ca ininte de orice procedura sa facem un set de tratamente, preferabil dedicate pentru reconstructiei cortexului.

·         2. Analiza porozitatii parului– tragem usor cu degetele de la radacina catre varf pentru a vedea daca porozitatea parului este constanta sau diferita, daca parul este poros se va incurca si va fi mat, moment in care este recomandat sa facem cateva tratemente pentru inchiderea cuticulei si aducerea parului la un PH-ul lui normal de 4,5 – 5,5.
Pe scurt daca parul este aspru, se incurca si nu are luciu, este afectat stratul exterior- cuticula. Daca parul se rupe si nu mai are elasticitate, este afectat stratul interior- cortexul.


Firul de par este un organism viu - el se naste, se hraneste, respira, creste permanent pana la maturitate si cade. Acesta reprezinta un ciclu de viata, sau de regenerare, dupa care un fir nou generat ii ia locul. Durata unui ciclu sanatos de regenerare este cuprinsa intre 4-10 ani, adica o radacina poate genera intre 10 - 25 de fire noi pe parcursul vietii. Daca, dintr-o cauza anume, firul de par cade, in locul sau creste imediat un alt fir, dar nu mai mult de 10-25 de ori. Evident, daca un ciclu de regenerare se scurteaza de la cativa ani la cateva luni sau chiar saptamani, atunci, intr-un interval relativ scurt, daca nu se intervine eficient, parul se va rari sau poate aparea chelia. (spune Dr. Irinel Nedelcu)

Si totusi, firul de par pe lungimea sa este compus dintr-un tesut care nu este viu. Acesta este si motivul pentru care nu te doare atunci cand te tunzi. 
Radacina parului, aflata sub epiderma este intr-adevar vie, dar pe masura ce firul creste, ceea ce apare deasupra epidermei sunt doar celule moarte;
 Parul are rol de protectie termica, aceasta zona de importanta maxima fiind lipsita de straturi importante de grasime izolatoare termic.
 Numarul aproximativ de fire de par de pe scalpul unei persoane variaza intre 120.000 si 150.000;
 Greutatea unei podoabe capilare variaza intre 5 si 200 de grame, in functie de lungimea parului;
 Parul creste cu aproximativ 1 cm pe luna;
 Zilnic pierdem intre 50 si 100 de fire de par; 


Părul tău este alcătuit din 80% proteine, 10-15% apă şi 5-10% pigment. Pigmenţii naturali sunt înmagazinaţi în mijlocul firului de păr, numit cortex. Învelişul exterior al acestui cortex este format din keratină, care dă părului strălucire şi vigoare. Dacă ai părul tern şi firele au vârfuri despicate, înseamnă că ai o deficienţă de keratină. Ceea ce poţi face ca să-l vindeci, implică în primul rând o dietă care să-i redea strălucirea părului tău, abia apoi poşi interveni cu tratamente cosmetice, la exterior. Vârfurile deteriorate pot fi reparate daca tunzi câţiva centimetri din el.Părul creşte mai repede dacă îl tunzi des.
Cu cât îţi perii mai mult părul, cu atât e mai strălucitor periatul uşor elimină impurităţile din păr şi stimulează circulaţia sângelui la nivelul scalpului, astfel că rădăcinile firelor sunt mai bine hrănite şi mai sănătoase.

Dar ce putem face pentru a avea un par mai sanatos?

In primul rand trebuie sa avem grija ca alimentatia ta sa fie cat mai sanatoasa.
Alimentatia o putem stabili in functie de tipul de par pe care il avem, astfel :

a) Pentru parul gras consumati multe fructe proaspete si alimente care contin vitamina B2, cum ar fi drojdia de bere, iaurturile naturale, brinza, ouale, ficatul, spanacul si alte vegetale cu frunze verzi.
b) Pentru parul uscat consumati mai multi acizi grasi care se gasesc in nuci, fructe si legume, rosii, galbenus de ou, brinza, lapte, iaurt.
c) Parul cu matreata consumati orez brun, piine graham, paste fainoase, fructe si legume si alimente bogate in proteine, cum sint carnea, ouale, nucile si laptele.

Este bine  sa manacam cat mai multe legume cu frunze verzi si fructe dulci, sa folosim in mancare uleiuri de masline, migdale si nuca de cocos,  condimente precum boabe crude de mustar, turmeric, cumin, piper negru, samponuri sau sapunuri din ingrediente naturale cat mai putin procesate, precum sapunul traditional din ulei de masline si ulei de seminte de dafin.
Intotdeauna sa utilizam un sampon bun care este potrivit tipului nostru de par. Putem, adauga in sampon putin ulei estential care, in afara efectelor aromoterapeutice, ne va ajuta si la hranirea firelor de par.
Cand ne spalam pe cap este bine sa:

·      -   folosim apa calduta pentru umezirea parului apa prea fierbinte va arde scalpul si va degrada firele de par;
·       -  utilizam doar putin sampon pe care sa-l punem in palma;
·      -   intindem samponul pe par cu degetele;
·      -   masam bine parul, timp de 1-2 minute, pentru ca samponul sa ajunga la toate firele de par. Acest masaj este minunat pentru circulatia singelui in scalp;
·      -   daca aveti parul lung nu samponati capetele firelor, ele vor fi spalate atunci cind va clatiti parul;
·      -   clatiti-va bine de sampon daca este mult clabuc inseamna ca samponul dumneavoastra poate este prea bogat in detergent, ceea ce nu este un lucru bun pentru par. Clatiti bine pina ati indepartat tot samponul;
·     -    nu mai folositi sampon pana cind parul nu este murdar;
·     -    nu va periati parul cat timp este ud pentru ca se poate rupe usor.
Daca va spalati zilnic pe par este bine sa nu utilizati mereu uscatorul de par. Acesta poate cauza multe stricaciuni parului, inclusiv despicarea firelor. Incercati pe cit posibil sa-l uscati natural de cele mai multe ori. Atunci cind folositi totusi un uscator, tineti-l departe de par si reglati-l la o temperatura nu prea mare.
Si in incheiere cateva atentionari :
Mare grija trebuie sa avem si la produsele din comert pline de chimicale.
Nu folosim un pieptene de plastic cand parul este ud. Acesta va genera enectricitate statica. Sa incercam sa utilizam mereu un pieptene de lemn. 
Pe cat putem sa nu folosim uscatorul de par, este ideal ca parul sa se usuce natural.
Sa piaptanam parul cat mai des in toate directiile pentru a stimula scalpul.
Foarte important !
Sa invatam sa ne relaxam,pentru ca  stresul are efect dezastruos asupra scalpului si al parului.Multe probleme ale parului survin in urma stresului. Sunt cazuri in care unor persoane a inceput sa le cada parul in urma unor evenimente stresante petrecute cu 3 luni inainte.


Stiu ca acest articol este de ajutor , voi reveni si cu cateva masti naturale speciale pentru par si care se pot face chiar acasa !

Va imbratisez cu drag !


16 sfaturi pentru armonie sufleteasca

 ⚡16  sfaturi esențiale pentru ARMONIE SUFLETEASCA!!! 1. Nu judeca oamenii.  Nu vorbi de rău o persoana în absența ei.   Face parte din perf...