joi, 21 mai 2020

Turmericul – metoda simpla de a fi sanatos!






Turmericul – metoda simpla de a fi sanatos!

Stiai ca turmericul (caruia i se mai spune curcuma sau „sofran indian”) apare mentionat in scrierile vechi asiatice, dar nu cu rolul sau de condiment (asa cum il cunoastem astazi), ci ca un foarte bun colorant si, in acelasi timp, pe post de tratament naturist pentru o gama larga de afectiuni (cum ar fi bronsita, eczemele, infectiile renale sau febra)?
Acest condiment este din ce in ce mai cunoscut si mai folosit si in zona europeana, deci merita sa descoperi beneficiile pe care le aduce sanatatii tale si motivele pentru care trebuie sa incepi sa il folosesti si tu!

Exista o multime de studii medicale relativ recente ce demonstreaza puterea de vindecare a Turmericului, insa acest aliment a facut parte din cultura si medicina indiana cu mult inainte de ele. Turmericul nu iti poate rezolva toate problemele, dar este uimitor cum cativa pasi simpli, precum luarea unor suplimente alimentare in mod regulat, poate aduce schimbari semnificative stilului tau de viata.
Pentru peste 6.000 de ani Turmericul a fost venerat ca remediu holistic si este utilizat in multe domenii, de la frumusete pana la medicina. Ayurveda, cunoscuta si ca “Stiinta Vietii”, este cel mai vechi sistem de medicina din lume, iar Turmericul joaca un rol important in el datorita proprietatilor sale – de la detoxifierea ficatului pana la conferirea unui ten luminos.

Turmericul este unul dintre cele mai uimitoare superalimente. Multe denumiri alternative ale Turmericului fac referire la frumusete si putere feminina, datorita abilitatii sale de a conferi stralucire la exterior si la interior. Multi doctori si practicanti ai medicinei holistice lauda Turmericul ca fiind poate cea mai buna planta pe care o poti adauga in dieta ta pentru a-ti imbunatati starea de sanatate.
Turmericul (pe numele sau latinesc, Curcuma longa) este o planta cu origine asiatica, din familia Zinziberaceae, ruda buna cu ghimbirul, cu care se aseamana si ca forma, si din punct de vedere al intesitatii aromei. Pudra de turmeric se obtine din tulpina subterana a plantei (rizomul), care este fiarta, uscata si pisata marunt. Turmericul se cultiva in China, Taiwan, Indonezia si pe continentul african, acolo unde clima este calda, temperaturile obisnuite se situeaza in jurul valorii de 20-30 de grade si precipitatiile sunt abundente pe parcursul anului.

Culoarea specifica a turmericului este data de curcumina (considerata de unii specialisti a fi cel mai puternic compus antiinflamator natural). In afara de curcumina, turmericul mai contine carbohidrati, proteine, grasimi, vitaminele B2, B3, B6, C si E, minerale (sodiu, potasiu, calciu, cupru, fier, magneziu, mangan, fosfor, zinc), uleiuri esentiale si fibre.
Turmericul are un gust specific, puternic aromat, oarecum asemanator piperului ca iuteala si usor amarui, in acelasi timp. Turmericul se gaseste cel mai des sub forma de pudra, pentru ca este cel mai usor mod de a-l pastra timp indelungat si, in acelasi timp, si cel mai simplu de integrat in preparatele tale culinare. In plus, curcumina extrasa din turmeric poate fi gasita in magazinele naturiste si la cele de tip plafar si sub forma de pastile.
Proprietati si beneficii 
Folosit pe post de condiment si in medicina naturista, turmericul are proprietati nutritive care il transforma intr-un aliment extrem de bun pentru organismul tau.
-         Turmericul are rol neuroprotector - cercetarile in privinta capacitatii turmericului de a lupta cu nemiloasa maladie Alzheimer nu sunt deloc putine. Una dintre cele mai importante evidentiaza faptul ca degradarea celulelor nervoase este incetinita de actiunea curcuminei din turmeric. Aceasta previne aparitia placilor dintre neuroni, reduce stresul oxidativ si imbunatateste fluxul sangvin cerebral.
-         Turmericul iti mentine rinichii sanatosi - este cunoscut faptul ca, pentru un organism detoxifiat, care isi indeplineste corect functiile, o pereche de rinichi sanatosi reprezinta o conditie de baza. Atunci cand acestia sunt afectati, o serie de toxine trec in sange, cu urmari dintre cele mai grave. Turmericul sprijina buna functionare a rinichilor, iar consumul frecvent al acestui condiment impiedica retentia de apa din organism.
-         Turmericul sprijina sanatatea inimii - studiile au aratat ca turmericul te poate ajuta sa diminuezi nivelul colesterolului „rau” din sange, sa iti mentii arterele curate (prevenind astfel aparitia bolilor cardiovasculare) si sa imbunatatesti functia endoteliului (tesutul care inveleste interiorul inimii si vaselor sangvine). Si uite asa alimentatia potrivita te ajuta sa ai o inima mai sanatoasa!
-         Turmericul te ajuta sa reduci inflamatiile - Turmericul este unul dintre cele mai cunoscute alimente cu efect antiinflamator, asadar adaugarea acestuia in preparatele culinare nu doar ca te ajuta sa combati inflamatiile, dar actioneaza si preventiv, impiedicandu-le sa apara. Alimentele antiinflamatoare sunt cunoscute pentru efectul lor in prevenirea si combaterea bolilor cronice si degenerative – de inima, cancer, Alzheimer.
-         Turmericul si combaterea cancerului - Pentru cancer nu exista inca vindecare, dar o alimentatie santoasa, bazata pe fructe si legume, poate sa creasca efectul mecanismului natural de aparare al organismului tau impotriva acestei cumplite boli. Folosirea regulata a turmericului in preparatele tale culinare poate sa impiedice raspandirea celulelor canceroase, iar organismul tau le va recunoaste mai usor si le va distruge mai eficient. Cercetarile au aratat ca anumite forme de cancer (cum ar fi cel de prostata, de colon, de san si pulmonar) sunt de aproape 10 ori mai rar intalnite in India, unde se consuma mult turmeric, fata de alte continente (cum sunt cel american si european), unde curcuma se consuma ocazional.
 - Turmericul si efectul sau antioxidant - curcumina are puternice proprietati antioxidante, neutralizand radicalii liberi si stimuland enzimele antioxidante ale corpului. Cu ajutorul curcuminei, organismul tau se apara mult mai bine de actiunea radicalilor liberi, iar rezistenta sa creste.
 -   Turmericul te poate ajuta sa slabesti - persoanele care urmeaza o dieta de slabire sau cele care doresc sa isi mentina silueta zvelta, trebuie sa includa regulat in alimentatie acest condiment. Turmericul are proprietatea de a te ajuta sa scapi de toxine, de a diminua retentia de apa si de a avea o digestie sanatoasa, fiind un adjuvant de nadejde in lupta cu kilogramele in plus.
 - Detoxifierea ficatului cu turmeric - la nivelul ficatului, turmericul actioneaza prin cresterea productiei de enzime, cu ajutorul carora acest organ isi indeplineste functiile mai rapid si cu mai mare eficienta. In aceste conditii, riscul de a dezvolta boli hepatice devine mai mic.
-         Turmericul in medicina naturista - in special in Orient (acolo unde este mult mai cunoscut decat in tara noastra), turmericul a fost folosit din cele mai vechi timpuri pentru probleme legate de digestie, probleme hepatice, infectii de diferite tipuri, pe post de cicatrizant si ca remediu impotriva artritei reumatoide.

In bucatarie, turmericul poate fi folosit pentru diverse preparate sub forma de condiment pudra sau pudra bio pentru gatit. Totodata, acest condiment poate fi consumat sub forma de ceai si chiar lapte de turmeric, cunoscut sub denumirea de Manjal Pal.


In comert se gasesc si suplimente alimentare pe baza de turmeric, care contin substanta activa curcumin, sub forma de capsule sau tinctura. Aceste suplimente au o concentratie optima si pot fi usor asimilate de organism.



Turmericul poate fi administrat atat pe cale orala, cat si local, pentru anumite afectiuni ale pielii si chiar pentru igiena orala. S-a dovedit stiintific ca acest condiment este ideal pentru albirea dintilor, dar si in calitate de tratament pentru parodontoza sau alte afectiuni gingivale, in special atunci cand este combinat cu uleiul de cocos.

Totodata, turmericul poate fi folosit si in curele de slabire, deoarece accelereaza metabolismul si stimuleaza arderea grasimilor.

     Cantitatile de turmeric recomandate pentru consumul zilnic sunt urmatoarele:
  • pudra de turmeric - o jumatate de lingurita, de trei ori pe zi, eventual amestecata cu suc de fructe sau de legume;
  • pulberea din radacina de turmeric - cate un gram, de patru ori pe zi;
  • tinctura - 15-20 de picaturi diluate in apa, in patru doze separate;
  • ceai - o lingurita de pudra la o cana cu apa, de doua ori pe zi.


Atentionare :
In general, turmericul nu este recomandat femeilor insarcinate (poate stimula uterul si provoca instalarea contractiilor) si care alapteaza (nu exista destule informatii legate de consumul masiv de turmeric in timpul alaptarii, pentru a face o recomandare in acest sens), iar daca vrei sa il incluzi in alimentatia copilului tau inainte de varsta de 3 ani, este mai bine sa ai o discutie prealabila cu medicul pediatru.

 Sa ne fie cu folos !
Va imbratisez cu drag !💓💓





Cuisoarele- o alegere inteleapta

Cuisoarele- o alegere inteleapta           Cuișoarele sunt mugurii de flori roz, care nu sunt deschise. Acestea sunt unele dintre cele mai p...