joi, 9 iulie 2020

Mierea de Manuka - Tot ce trebuie sa sti !




flori de manuka



Mierea de Manuka - Tot ce trebuie sa sti !

Mierea este dulcele sănătos al stupului și unul din cele mai vechi remedii naturale din lume conform cercetărilor arheologice și a primelor lucrări scrise. Grecii, romanii și vechii egipteni foloseau mierea în scop terapeutic și cosmetic, iar proprietățile antibacteriene, antivirale și antioxidante specifice acestui produs apicol sunt recunoscute până în ziua de astăzi.

În întreaga lume există numai puțin de 20.000 de tipuri de miere, însă dintre toate acestea una singură prezintă un potențial terapeutic nemaiîntalnit: mierea de Manuka, cel mai studiat sortiment de miere din lume.

Mierea de Manuka este o miere monofloră ce provine din florile speciilor de arbori Leptospermum, mai exact din nectarul florilor pe care albinele îl adună. Originar din Noua Zeelandă și Australia, arborele de Manuka era extrem de popular printre triburile neo-zeelandeze Maori care foloseau lemnul tare și roșiatic ca material de construcții, iar scoarța și frunzele în scop medicinal de mai multe secole.

Popoarele indigene cunoșteau și apelau la proprietățile terapeutice ale scoarței și frunzelor de Manuka pentru vindecarea rănilor, tratarea afecțiunilor respiratorii, a diareei sau pentru îngrijirea cavității bucale.

Mierea de Manuka este o miere iesita din comun datorita proprietatilor sale antibacteriene, antimicrobiene, antivirale, antioxidante, antiseptice, antiinflamatorii si antifungice. Beneficiile ei sunt recunoscute de catre autoritatile medicale.

Miere de Manuka este o miere unica in lume datorita proprietatilor sale medicinale iesite din comun. Este extrem de eficienta in intarirea si sustinerea sistemului imunitar.

Mierea de Manuka este un puternic:        -antibacterian

                                                                                       -antifungic

                                                                                      -antiinflamator

                                                                                      -antiviral

                                                                                       -antioxidant

                                                                                      -antiseptic

Componenta principala a acestei mieri care ii confera proprietatiile speciale este Metilglioxalul(MG). Cu cat concentratia de MG este mai mare cu atat este mai puternic efectul antibiotic al mierii.

Pentru stabilirea concentratie de Metilglioxal din miere, producatorii au creat mai multi factori in functie de care se poate face o clasificare a mierii. Acesti factori pot fi diferiti in functie de firma producatoare insa UMF-ul sau Unique Manuka Factor este principalul factor de evaluare si se gaseste pe toate produsele originale provenite din Noua Zeelanda sau Australia.

Principalul beneficiu al mierii de Manuka este ca poate trata unele afectiuni chiar mai bine decat medicamentele antibiotice conventionale. 

1.Tratarea infectiilor cu stafilococ

Miere de Manuka este foarte eficienta in distrugerea unei game largi de microorganisme bacteriene si fungice cum ar fi:

·         Escherichia coli (E. coli)

·         Staphylococcus aureus (Staph infections)

·         Citrobacter freundii

·         Proteus mirabilis

·         Pseudomonas aeruginosa

·         Salmonella typhimurium

·         Streptococcus faecalis

·         Streptococcus pyogenes

·         Helicobacter Pylori (H. pylori, ulcere stomac)

·         Methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA) – infectii de spital

·         Vanocomycin-resistant Enterococci (VRE)

Unele dintre aceste bacterii precum stafilococul auriu rezista la tratamentul cu antibiotice conventionale insa in urma studiilor si cercetarilor medicale s-a descoperit eficacitatea mierii de Manuka in eradicarea acestor microorganisme. Si mai mult, fata de medicamente, mierea nu provoaca reactii adverse iar actiunea ei nu este agresiva fata de organism. 

2.Tratarea problemelor gastro-intestinale

Mierea de Manuka te poate ajuta sa scapi de probleme gastrice cum ar fi aciditatea, refluxul gastric, arsurile la stomac. Este foarte eficace si in indepartarea parazitilor intestinali.Folosind mierea in locul medicamentelor antibiotice normale eviti distrugerea florei intestinale care are un rol extrem de important in procesul de asimilare a substantelor nutritive de catre organism.

 

3.Intarirea sistemului imunitar si prevenirea infectiilor respiratorii

Pentru intarirea sistemului imunitar si prevenirea infectiilor virale mierea Manuka este foarte eficienta datorita proprietatilor pe care le-am enumerat mai sus. Poate fi folosita atat ca solutie de prevenire a infectiilor cat si ca solutie pentru ameliorarea simptomelor in special in cazul infectiilor respiratorii.

 

4.Inmbunatatirea sanatatii orale

Mierea de Manuka contribuie la sanatatea cavitatii bucale fiind foarte eficienta in indepartarea placii bacteriene, reducand sangerearea gingivala si prevenind aparitia paradontozei.

 

5.Tratarea acneei si eczemelor

Datorita efectelor sale antioxidante, antiseptice si antiinflamatorii puternice, mierea Manuka este un tratament natural foarte eficient pentru acnee sau eczeme.

In cazul acneei, mierea accelereaza procesul de vindecare a pielii, reduce roseata si indeparteaza petele. Mai mult decat atat, previne dezvoltarea bacteriilor si curata porii.

Mastile cu miere de Manuka hidrateaza pielea in profunzime si ajuta la repararea tenului uscat si deteriorat.





 Cum aleg mierea de Manuka

Cel mai important lucru atunci cand vrei să alegi mierea de Manuka este să ții cont de 2 lucruri: istoria afecțiunii pe care vrei să o tratezi (dacă afecțiunea este cronică sau nu și dacă ai urmat deja un tratament cu antibiotice puternice), saumotivul pentru care vrei să administrezi această miere: menținerea sănătății, întărirea sistemului imunitar, tratarea problemelor digestive etc.

Nu există o rețetă standard pentru fiecare problemă de sănătate în parte. Mai mult, fiecare corp reacționează diferit iar efectele obținute în urma consumului de miere de Manuka pot varia de la o persoană la alta. În ciuda acestui aspect, atunci când vrei să alegi mierea potrivită nevoilor tale te poți ghida după nivelul de activitate (puterea antibacteriană) al acesteia:

1. Putere antibacteriană mică 
Ideală pentru consumul zilnic sub forma unui îndulcitor natural asemenea sortimentelor obișnuite, pentru întreținere, prevenție sau afecțiuni ușoare și de scurtă durată precum răceală, dureri în gât etc.

Mierea de Manuka cu putere antibacteriană mică are următoarele simboluri pe ambalaje:

  • NPA 5+
  • MGO 100+
  • UMF 5+
  • KFactor 12

2. Putere antibacteriană medie 
Indicată pentru întărirea sistemului imunitar, recuperarea organismului după răceli precum și în infecții ușoare cu diverse bacterii și microbi.

Mierea de Manuka cu putere antibacteriană medie se regăsește cu următoarele simboluri pe ambalaje:

  • NPA 10+
  • MGO 250+
  • UMF 10+

3.Putere antibacteriană mare 
Pentru infecții de natură cronică și acută care nu răspund la alte tratamente clasice, afecțiuni digestive precum ulcerul gastric, întărirea sistemului imunitar slăbit și sub formă de pansament pentru iritații, arsuri și alte răni la nivelul pielii.

Simbolurile care indică o putere antibacteriană mare a mierii de Manuka sunt:

  • NPA 15+
  • MGO 400+
  • UMF 15+
  • KFactor 16

4.Putere antibacteriană superioară 
Recomandată în afecțiuni cronice și acute cu agenți patogeni rezistenți la antibiotice (Stafilococul auriu, Helicobacter pylori, E.coli, Clostridium difficile sau tulpina bacteriană MRSA), afecțiuni care au fost sau nu tratate anterior cu antibiotice convenționale.

Dacă vrei să achiziționezi miere de Manuka cu putere antibacteriană superioară, caută sortimentele ce au pe ambalaj următoarele simboluri:

  • NPA 20+ și NPA 25+
  • MGO 550+
  • UMF 20+ și UMF 25+

Cum se consuma mierea de Manuka

 

Modul de administrare al mierii este in functie de uz, astfel :

·         Pentru uz intern, 2-3 lingurite de miere pe zi dimineata si seara inainte de masa.

·         Pentru uz extern mierea se aplica direct pe piele si se acopera zona cu o compresa sterila.

·         Pentru uz cosmetic mierea de Manuka poate fi folosita ca ingredient in compozitia mastiilor de fata si de par.

Nu este recomandat sa se administreze mierea copiilor mai mici de 1 an, dupa unii experti chiar si celor sub 2 ani.

De asemenea in cazul femeilor insarcinate sau care alapteaza este important ca acestea sa ceara acordul medicului inainte de a consuma miere.

Mierea de Manuka pentru copii




Pentru copii mierea de Manuka este cea mai buna alternativa naturala la antibiotice. Mierea de Manuka nu numai ca poate fi folosita ca tratament natural impotriva virozelor si racelii la copii dar este si un foarte eficient intaritor al sistemului imunitar.
           
Ca si contraindicatii, mierea de Manuka nu este recomandata copiilor mai mici de 18 luni.

Pentru intarirea sistemului imunitar in sezonul virozelor se poate da copilului o jumatate de lingurita de miere pe zi, cel mai indicat ar fi dimineata cu jumatate de ora inainte de masa. Se poate intinde pe o felie de paine sau amestecata cu lichide.

Pentru tratament, se poate de tot o jumatate de lingurita insa de 2-3 ori pe zi cu jumatate de ora inainte de a manca.

Ca si potenta, pentru intarirea sistemului imunitar este indicata mierea cu factor UMF 10+ sau MGO 100+. Tot ce este mai mare de UMF 10+, MGO 100+ se foloseste doar ca tratament in tratarea infectiilor. 


Clasificarea mierii de Manuka

Cum ziceam mai sus, producatorii de miere Manuka au creat diferiti factori in functie de care s-a facut clasificarea mierii.

Acestia sunt:

·         MGO

·         UMF

·         KFactor

·         NPA

·         TA

·         RAW 

Ce inseamna MGO?

Factorul MGO este o marca inregistrata a producatorului Manuka Health din Noua Zeelanda si reprezinta concentratia de Metilglioxal din miere. Cu cat MGO-ul este mai mare cu atat mai puternic este considerat a fi efectul antibacterian al mierii.

·         MGO 100+ -nivel intretinere, sustinerea sist. imunitar in cazul afectiunilor usoare

·         MGO 250+ – nivel util, indicat in tratarea infectiilor cu microorganisme bacterien si fungice

·         MGO 400+ – nivel superior cu efect puternic, pentru tratarea afectiunilor cronice care rezista la tratamentele conventionale

·         MGO 550+ – nivel de activitate maxim, recomandat in cazul infectiilor foarte rezistente

 

Ce inseamna UMF?

UMF-ul este marca inregistrata care garanteaza ca mierea de Manuka este originala, produsa in Noua Zeelanda de catre un producator licentiat.

Nivelul factorului UMF reprezinta la fel ca si MGO-ul, concentratia de Metilglioxal din miere.

·         UMF 5+, UMF 8+ – proprietati antibacteriene scazute, recomandata doar pentru uz zilnic ca si supliment alimentar

·         UMF 10+, UMF 12+ – activitate antibacteriana mica spre medie, recomandata pentru intretinerea sistemului imunitar si mentinerea unei bune stari de sanatate

·         UMF 15+, UMF 16+, UMF 18+ – nivel de activitate bacteriana mare

·         UMF 20+, UMF 25+ – nivel de activitate bacteriana foarte mare

Tot ce depaseste UMF 16+ este considerata a fi miere de calitate superioara. 

Ce inseamna KFactor?

KFactor, marca inregistrata a producatorului Wedderspoon, reprezinta concentratia granulelor de polen Manuka din miere. Cu cat aceasta concentratie este mai mare cu atat mai puternic este efectul antioxidant al mierii.

KFactor are 3 nivele:

·         KFactor 12 – mierea contine 65% granule de polen Manuka

·         KFactor 16 – continutul de granule de polen Manuka este de 75%

·         KFactor 22 – continut de 90% de granule de polen Manuka

 

Ce inseamna NPA?

NPA sau Non Peroxide Activity masoara activitatea non-peroxidica a mierii. Activitatea antibacteriana a mierii este data de peroxidul de oxigen. Datorita expunerii la fluide, caldura, lumina soarelui activitatea acestui compus este usor distrusa, astfel miere isi pierde din proprietatile sale antibacteriene.

Factorul NPA este folosit la determinarea puterii enzimelor active in combaterea infectiilor. Cu cat NPA-ul este mai mare cu atat mierea este mai puternica din punct de vedere antibacterian.

 

Ce inseamna TA?

TA reprezinta activitatea totala a mierii Manuka. Valoarea TA a mierii este determinata prin combinarea NPA-ului cu PA-ul.

 

Ce inseamna miere Manuka RAW?

Mierea de Manuka RAW se refera la mierea cruda, in stare bruta, care nu a suferit nici un fel de procesare din partea producatorului.

Beneficiile mierii de Manuka pentru piele 

Mierea de Manuka se poate folosi și pentru afecțiuni ale pielii atât intern, cât și extern.

Un studiu realizat pe cai în 2012 arată că  tratamentul rănilor cu miere de Manuka și gel cu miere de Manuka reface pielea și reduce durata totală de vindecare în comparație cu alte geluri sau cu rănile netratate.

Tratează acneea: - datorită acțiunii antiinflamatoare și antiseptice, mierea de Manuka reduce roșeața pielii și ajută la refacerea pielii arse sau afectate de eczeme. Un alt beneficiu important este acela că ajută la oxigenarea porilor, îmunătățind astfel aspectul pielii predispuse la acnee.

Repară celulele pielii: - stimulează regenerarea pielii, repară celulele deteriorate și reduce cicatricile.

Hidratează: -  mierea de Manuka este un umectant natural care are rolul de a atrage umiditatea în stratul superor al pielii. Astfel, pielea rămâne hidratată, arată mai netedă și mai tânără și are puterea de a se vindeca mai repede.  

Efect anti-îmbătrânire:  - datorită proprietăților sale de hidratare, mierea de Manuka păstrează umezeala fără a lăsa pielea grasă, primul pas pentru prevenirea ridurilor. De asemenea, inhibă MMP, un grup de enzime care distrug colagenul.

 

Ce miere de Manuka este potrivită pentru afecțiuni ale pielii? 

            În ceea ce privește puterea antibacteriană a mierii de Manuka, aceasta crește odată cu numărul de clasificare, de aceea, pentru tratamente cosmetice nu este recomandat să folosiți cel mai mare factor.

Pentru tratamentele faciale este indicat să alegeți o miere RAW care păstrează toate enzimele și vitaminele:

·         Wedderspoon: Kfactor 12 sau Kfactor 16

·         Manuka Health: MGO 100 până la 300

·         Real Health: NPA 15+

·         Onuku: UMF 5+ sau 10+

 

Mască de curățare antiseptică

·         2 lingurițe de miere de Manuka cu putere antibacteriană medie (ex. Kfactor 16, MGO 250+);

·         1 linguriță scorțișoară Ceylon bio.

Masca se poate folosi după ce tenul a fost curățat și după o infuzie cu ceai de mușețel care deschide porii.

Se poate lăsa pe ten 20-30 de minute și apoi se înlătură cu apă călduță. Pentru a închide porii este nevoie să vă spălați cu apă rece, după ce ați înlăturat masca.

Tratament pentru puncte negre

Datorită proprietăților sale, mierea de Manuka este foarte utilă celor care au tenul acneic sau prezintă urme ale acneei deoarece ajută la refacerea pielii.

·         1 linguriță miere de Manuka cu putere antibacteriană medie (ex. Kfactor 16, MGO 250+);

·         2 lingurițe zeamă de lămâie proaspăt stoarsă;

·         1 linguriță de mălai.

Masați delicat mixul mai ales în zona T a feței și nu clătiți timp de 10 minute. Clătiți cu apă călduță apoi închideți porii cu apă rece.

 



UN ELIXIR VINDECATOR

                                                              UN ELIXIR VINDECATOR UN ELIXIR VINDECATOR,de care nu vi s-a spus !!! Argintu...