sâmbătă, 23 ianuarie 2021

VARZA MURATĂ..


Enciclopedia - Leacuri din bătrani !
Varza murată ! 

    Noi, românii, consumăm varză murată mai mult iarna, de sărbători, pentru sarmale, ca salată lângă o friptură mai grasă sau călită, cu ceva afumătură.
    Varza murată este un aliment dar şi un medicament minune despre care se spune că în Evul Mediu ar fi salvat mii de vieţi.
    Despre acest aliment nu s-au scris foarte multe studii dar se ştie că varza murată este un foarte bun antianemic, diuretic şi revitalizant.
    Varza murată este bogată în vitamina C, chiar mai bogată decât varza crudă, vitamină antioxidantă care ajută la fortifierea sistemului imunitar al organismului.
    Este singurul aliment de natură vegetală în care se găseşte vitamina B12 din belşug dar şi minerale ca magneziu, acid folic, potasiu, fier, iod.
    Datorită conţinutului său de vitamina B12, varza murată încetineşte procesul de îmbătrânire, protejează sistemul nervos şi impiedică pierderile de memorie.
    Studiile cercetătorilor arată că varza murată este un inhibator al cancerului. În timpul fermentaţiei, produce o substanţă numită isotiocianat care previne răspandirea cancerului în organism.
    S-a dovedit de asemenea, că este un leac împotriva gripei aviare.
    Varza murată alina durerile de stomac şi îi ajută pe cei care au probleme cu constipaţia, contribuind la reglarea digestiei.
    Pentru că are fier în compoziţie, varza murată este recomandată celorcare suferă de anemie dar şi persoanelor care au stări depresive.
    Deoarece conţine puţine calorii - 20 de calorii la suta de grame - poate fi consumată cu încredere în curele de slăbire deoarece înleşneşte arderea grăsimilor.
    Pe langă faptul că în organism acţionează exact ca o perie aspră la curăţarea şi eliminarea toxinelor, varza murată mai este cunoscută şi pentru efectul său de stabilizare a tensiunii arteriale.
        Moarea - zeama de varză acră - se recomandă pentru detoxifierea organismului, mai ales după sărbători, câte două, trei pahare înfiecare zi.Şi ca să încheiem într-o notă optimistă dar şi cu îndemnul de a nu ignora butoiul cu varză murată, chiar dacă nu miroase prea plăcut, se spune că undeva, intr-un spital, era un bolnav de cancer căruia medicul de salon nu-i mai dădea zile multe. La vizita zilnică nici nu se oprea la patul lui. Dădea a lehamite din mână, spunând "moare!" şi trecea mai departe. Cunoscand verdictul medicului, familia a venit si l-a luat ca să moară acasă. Mai mult din obisnuinţă dar şi ca încurajare, medicul i-a recomandat să vină la control peste 6 luni deşi ştia că va muri. Dar surpriză!         Exact la 6 luni, medicul se trezeşte în cabinet cu cel pe care deja il credea mort. L-a intrebat cum, ce a făcut de încă mai este în viaţă şi arată aşa de bine la care fostul muribund îi răspunde:
- Păi, de câte ori treceaţi pe lângă patul meu, spuneaţi "moare" şi eu, acasă, am băut două butoaie de moare.

Generozitatea -Poveste cu talc

  Generozitatea -Poveste cu talc A fost odat ă un medic foarte priceput ș i dedicat. Datorit ă lui, mii de oameni care erau la un pas de m...