marți, 30 iunie 2020

De sezon..pepenele !! Cât de sănătos este pepenele (roșu sau galben)



De sezon..pepenele !!

Cât de sănătos este pepenele (roșu sau galben)

 

Pepenii se găsesc peste tot în piețe, în această perioadă. Aceste fructe sunt delicioase și perfecte pentru a te răcori în zilele toride de vară. Dar sunt pepenii buni pentru sănătate și pentru siluetă sau nu? E mai bine să alegem pepenele roșu sau pe cel galben?

Mark Twain credea ca pepenele verde trebuie sa fie foarte asemanator cu ceea ce mananca ingerii, americanii i-au dedicat o intreaga pagina din calendar, iar in China i-a fost inchinat un muzeu.

Citrullus lanatus, pe numele sau oficial, este o planta erbacee din familia Cucurbitacee, din care fac parte si castravetele, dovlecelul si dovleacul.

Cand vine vorba de 
obarsia pepenelui verde, lucrurile nu sunt foarte clare. Unii cercetatori considera ca acesta si-ar avea originea in desertul Kalahari din sudul Africii, insa altii ii plaseaza inceputurile in vestul Africii, in tari ca Nigeria, sau in nord-estul continentului, in deserturile egiptene si cele sudaneze.

Cert este ca oamenii mananca pepeni de mii de ani. Arheologii au descoperit seminte in interiorul unei asezari din Libia vechi de 5.000 de ani. Seminte, dar si picturi care infatiseaza pepeni au fost gasite in morminte egiptene construite cu mai mult de 4.000 de ani in urma, inclusiv in cel al faraonului Tutankhamon.

Insa ingerilor nu le-a fi placut prea mult stramosul salbatic al pepenelui verde, un fruct lipsit de gust sau chiar amar, cu miezul tare. Cu toate acestea, in tinuturile desertice ale Africii a fost vazut ca o sursa de apa portabila, iar oamenii au inceput sa-l cultive. Dupa mai multe generatii de reproducere selectiva s-a ajuns la gustul pentru care pepenele verde este atat de apreciat astazi.

Din Africa, pepenele s-a raspandit in tarile mediteraneene, iar apoi in alte parti alte Europei.

In prezent, pepenele verde creste in cel putin 96 de tari. Exista peste 1.200 de soiuri in intreaga lume.

China este de departe cel mai mare producator de pepeni din lume, cu aproape 72 de milioane de tone pe an. Spre comparatie, China este urmata de Turcia, cu doar 4 milioane de tone pe an.

Romania este al treilea producator de pepeni din Uniunea Europeana, dupa Spania si Grecia.


Pepenele rosu

– continut foarte scazut de calorii, numai 30 kcal la 100 gr;

– bogat in vitamina A, asigurand 18% din DZR per 100 gr;

– bogat in licopen, cca. 4532mcg/100 gr.

Bogat in electroliti si in apa, pepenii sunt darul naturii pentru a bate setea de vara.
Pepenii verzi sunt foarte saraci in grasimi si calorii (doar 30 calorii per 100 g), dar sunt o bogata sursa de fitonutrienti si antioxidantii, substante esentiale pentru o sanatate optima.
Pepenele rosu este o sursa excelenta de vitamina A, care este un puternic antioxidant natural. 100 g de fruct proaspat ofera 576 UI sau 18% din doza recomandata zilnic. Vitamina A este esentiala pentru vedere si imunitate. Vitamina A este, de asemenea, necesara pentru mentinerea sanatatii membranelor mucoaselor si a pielii. Consumul de fructe bogate in vitamina A naturala este cunoscut pentru protectia impotriva cancerului pulmonar si cel al cavitatii bucale.
De asemenea, este bogat in flavonoizi antioxidanti, cum ar fi licopenul, beta-carotenul, luteina, zeaxantina si criptoxantina. Substantele fitochimice prezente in pepenele rosu, ca Licopenul (4532 mcg/100 g) si carotenoizii, au capacitatea de a ajuta la protejarea celulelor si ale altor structuri din organism impotriva radicalilor liberi. Studiile au aratat ca licopenul protejeaza deteriorarea pielii de razele UV si de cancer de prostata.

Pepenele rosu este o sursa buna de potasiu, potasiu este o componenta importanta a lichidelor din celulele corpului, care ajuta la controlul ritmului cardiac si al tensiunii arteriale; ofera astfel o protectie impotriva bolilor de inima , coronariene si accidentelor vasculare.

Acesta contine, de asemenea vitamina B6 (piridoxina), tiamina (vitamina B1), vitamina C si mangan. Consumul de alimente bogate in vitamina C ajuta corpul sa dezvolte rezistenta impotriva agentilor infectiosi si reduce daunele radicalilor liberi.

Manganul este folosit de organism ca un co-factor pentru a produce enzima antioxidanta, superoxid dismutaza.

 

Vrei ceva care sa iti potoleasca setea si sa iti restimuleze intregul organism cu antioxidanti, licopen si vitamina A? Pepenele rosu are tot ce aveti nevoie pentru a invinge caldura verii toride. Incredibil de delicios, potoleste setea deoarece pepenii contin o cantitate mare de apa si electroliti necesari pentru a invinge temperaturile toride ale verii.

Planta are mai multe flori de culoare galbena, care necesita albine pentru polenizare.
Fructul are coaja fina, verde la exterior si grosimea de dimensiunea scoartei de copac. Pe plan intern, pulpa pepenelui este suculenta, cu variatii de culoare de la rosu la roz, cu numeroase seminte mici, negre incorporate in treimea din mijloc a pulpei.
Pepenele rosu are o aroma si un gust neutru, oarecum dulce, intens parfumat odata ce a ajuns la maturitate.
Diferite soiuri de pepene rosu sunt cultivate in intreaga lume, oferind variatie in marime, forma, culoarea cojii si a pulpei (rosu, portocaliu, si de culoare galbena).

Pepenele rosu, are o mare concentratie de licopen, un carotenoid ce neutralizeaza radicalii liberi, substante care fac rau organismului. Consumul regulat de pepene oxideaza colesterolul, ameliorand si reumatismul si osteoartrita. Despre licopen se stie ca protejeaza organismul de mai multe tipuri de cancer, inclusiv de cel de prostata, endometrial, pulmonar, colorectal si mamar.

Un studiu realizat anul trecut in SUA, publicat de Journal of Agriculture and Food Chemistry, a aratat ca pepenele este excelent atat pentru femei, cat si pentru barbati, pentru ca previne disfunctiile erectile, scade tensiunea, mareste sensibilitatea la 
insulina si lupta cu degenerescenta maculara.

In plus, alte cercetari au aratat ca acele carotenoide continute, mai ales beta-carotenul si licopenul, sunt si mai active daca fructul este pastrat la temperatura camerei si nu la frigider. Refrigerarea face ca unele dintre proprietatile pepenelui sa se piarda.


Indicat in bolile de rinichi

Persoanelor care sufera de 
boli de rinichi, exceptie fac cele cu insuficienta renala, li se recomanda o cura de pepene rosu de cel putin zece zile pe luna in perioada vara - toamna, cat este sezonul lor. Acestia trebuie consumati proaspeti, imediat dupa recoltare.

Deoarece pepenele este un purificator extrem de puternic, se recomanda cure lunare de 10 - 20 de zile celor care sufera de reumatism, perioada in care sa se faca si gimnastica medicala recuperatorie.

Pepenele rosu se consuma ca atare, proaspat si nu tinut la frigider. S-a constatat ca sucul de pepene se oxideaza foarte repede si nu poate fi pastrat nici la frigider. Deoarece cam o treime din cantitatea lui este coaja, pentru cure se va lua un pepene de trei kilograme.

 

Beneficiile pepenelui rosu pentru sanatate si frumusete

La fel ca pepenele galben, si cel rosu e foarte sarac in grasimi si calorii: 100 de grame de pepene rosu, de exemplu, contin doar 30 de calorii si zero grasimi. De asemenea, pepenele rosu mai e bogat in vitamina A (alt antioxidat natural), foarte utila pentru imunitate si vedere. Medicii spun ca fructele bogate in vitamina A iti pot ajuta corpul sa se protejeze mai bine si impotriva cancerului pulmonar. Dincolo de asta, pepenele rosu mai contine si licopen, care protejeaza pielea de razele UV si ajuta la prevenirea cancerului de prostata. Asemenea pepenelui galben, cel rosu e o sursa bogata de potasiu, care te ajuta sa iti pastrezi inima sanatoasa, dar si de vitamina C, care iti ajuta corpul sa dezvolte o rezistenta mai mare la diversi agenti infectiosi. 

Beneficii pentru frumusete

Datorita continutului bogat in nutrienti si apa, pepenele rosu are o multime de beneficii si pentru frumusete, in general, si pentru piele, in mod special. De exemplu, pepenele rosu e ideal pentru hidratarea tenului uscat, exfoliaza foarte bine pielea si stimuleaza productia de colagen, ceea ce inseamna ca, daca il folosesti la prepararea mastilor, pielea ta va ramane ferma un timp mult mai indelungat. Poti crea masti pe baza de pepene si la tine acasa, daca nu ai incredere in cele din comert. 

Mai jos gasesti doua retete pe care le poti prepara foarte usor: 
 

 Masca cu penene rosu pentru ten uscat

Pentru aceasta masca ai nevoie de o lingura de suc de pepene rosu si de o lingura de miere. Le amesteci intr-un bol, dupa care aplici compozitia astfel obtinuta pe fata si lasi aproximativ 20 de minute. Indepartezi compozitia cu apa calduta si gata, tenul tau a primit o portie sanatoasa de hidratare. 
 

Masca cu pepene rosu pentru riduri

Cantitatile de care vei avea nevoie sunt tot cele de mai sus, singura diferenta fiind faptul ca o sa fie nevoie sa schimbi un ingredient: in loc de miere trebuie sa pui o lingura de avocado maruntit. Lasi compozita pe fata tot 15-20 de minute, dupa care indepartezi cu apa calda. Aceste masti sunt foarte eficiente pentru ten în perioada verii pentru ca pepenele e foarte bogat in vitamina C, care protejeaza pielea de efectul radicalilor liberi. 

 Pepenele galben

 

Avand o pulpa carnoasa, un miros imbatator si o culoare apetisanta, imbietoare, pepenii galbeni sunt extrem de placuti de majoritatea persoanelor. In afara de gust si savoare, aceste fructe au si alte avantaje.

 

In pepeni gasesti fibre si acid folic, dar si multe alte vitamine precum C, B6 sau A. Si minerale precum magneziu, potasiu, niacina sau tiamina se afla din abundenta in acest fruct.

In plus, acesta contine si un compus numit adenozina, care protejeaza 
inima si imbunatateste circulatia sangelui. Beta-carotenul da frumoasa culoare galbena pepenilor, fiind transformat de corp in vitamina A.

In plus, pepenii sunt foarte saraci in 
calorii, astfel incat sunt ideali in orice cura de slabire.

Pepenii galbeni te pot face mai sanatos in diverse moduri. Spre exemplu, beta-carotenul ajuta ochii si previne cataracta, dar si diverse tipuri de cancer, in timp ce Vitamina C imbunatateste sistemul imunitar si apara de radicalii liberi, ajutand corpul sa lupte cu bacteriile si infectiile.

In plus, acest fruct iti regleaza si 
metabolismul si nivelul zaharului din organism, datorita complexului de vitamine B si a potasiului, ceea ce face ca zaharul si carbohidratii sa se elibereze treptat si nu brusc.

Daca te simti stresat, pepenele galben iti va regla bataile inimii si iti va asigura un circuit sanguin bun catre creier, ajutandu-te sa te concentrezi mai bine si sa dispara starea de anxietate. Poate preveni si cheagurile de sange si retentia de apa in exces.

In plus, numeroase persoane au observat ca fructul ii ajuta atunci cand vor sa se lase de 
fumat, sprijinind corpul sa se adapteze mai bine lipsei de nicotina.


Beneficiile pepenelui galben pentru sanatate si frumusete

In ciuda parerii generale ca pepenele rosu si cel galben ar contine, in principal, doar apa si zahar, nutritionistii le considera pe ambele superalimente, iar motivul e unul cat se poate de simplu: amandoua sunt foarte bogate in nutrienti. 

Unul dintre principalele beneficii ale pepenelui galben tine de faptul ca e foarte sarac in calorii. Astfel, 100 de grame de pepene galben contin doar 34 de calorii si zero grasimi. De asemenea, pepenele galben e foarte bogat in vitamina A, care e considerata un antioxidant puternic si esentiala pentru vedere. Medicii spun ca o dieta bogata in fructe care contin o doza mare de vitamina A ajuta inclusiv la micsorarea riscului de a dezvolta cancer la nivelul cavitatii bucale. 


Pepenele galben mai contine si cantitati mari de beta-caroten, luteina, criptoxantina si zeaxantina, toti fiind antioxidanti care ajuta organismul sa lupte impotriva radicalilor liberi si reduc riscurile aparitiei cancerului de san, prostata, colon si pancreatic. 

De asemenea, potasiul din pepenele galben te va ajuta sa iti mentii tensiunea arteriala in parametri normali si sa te protejezi mai eficient impotriva accidentelor vasculare si a bolilor coronariene.

Consumul de pepene galben iti va mai ajuta organismul si sa dezvolte o mai mare rezistenta impotriva agentilor patogeni, dar si sa elimine mai repede radicalii liberi ai oxigenului, care nu sunt benefici corpului uman.
 

Beneficii pentru frumusete

Datorita continutului mare de vitamina K, pepenele galben actioneaza ca un tonic natural pentru ten, incurajand regenerarea celulelor pielii, dar si o mai buna circulatie a sangelui. De asemenea, continutul mare de apa si antioxidanti transforma pepenele galben intr-un ingredient care poate fi folosit intr-o multime de masti destinate hidratarii si mentinerii tineretii pielii. 

Mai jos gasesti o astfel de masca care iti ajuta tenul sa ramana hidratat, dar si tanar, daca o folosesti cu regularitate. 
 

Masca cu pepene galben pentru hidratarea si curatarea tenului

Ai nevoie doar de cateva felii de pepene galben si de un ou crud. Le poti amesteca fie cu o lingura, fie in blender, pana formezi o pasta. Compozitia obtinuta o aplici pe fata si o lasi sa actioneze aproximativ 10-15 minute, dupa care clatesti cu apa calduta. E o masca pe care o poti prepara foarte usor si care iti va fi utila mai ales vara, atunci cand temperaturile foarte ridicate fac ca pielea sa se deshidrateze foarte repede si foarte usor.


16 sfaturi pentru armonie sufleteasca

 ⚡16  sfaturi esențiale pentru ARMONIE SUFLETEASCA!!! 1. Nu judeca oamenii.  Nu vorbi de rău o persoana în absența ei.   Face parte din perf...