joi, 11 iunie 2020

Mamaliga – deliciu si beneficiu pentru sanatate




Mamaliga – deliciu si beneficiu pentru sanatate

        Porumbul este unul dintre cele mai populare cereale din lume. Este sămânța unei plante, originară din America Centrală, dar cultivată în nenumărate soiuri la nivel mondial.

       Porumbul este recunoscut pentru proprietatile sale astringente, diuretice, antiinflamatoare, tonice si este utilizat ca aliment, dar si ca planta medicinala de foarte multi ani.

       Porumbul este bogat in acizi grasi nesaturati 90%, contine multe hidrocarburi, amidon, albumine, foarte multe vitamine din grupa B, vitamina E, vitamina K, fier, fosfor, magneziu, zinc, potasiu si fibre.

Inclusiv dupa fierbere, porumbul si malaiul de porumb isi pastreaza peste 60% dintre proprietatile nutritive.

        Porumbul integral este la fel de sănătos ca orice cereala, deoarece este bogat în fibre și multe vitamine, minerale și antioxidanți. Ca toate boabele de cereale, porumbul este compus în principal din carbohidrați. Amidonul este principalul său carbohidrat, cuprinzând 28–80% din greutatea sa uscată. De asemenea, porumbul oferă cantități mici de zahăr (1-3%).

      Porumbul are de obicei culoarea galbenă, dar vine într-o varietate de alte culori, precum roșu, portocaliu, violet, albastru, alb și negru.

 

Beneficii..

 Dimiuneaza nivelul de stres din organism. Astfel, fiind bogat in vitaminele din grupa B, mai ales in vitamina B1, care are un rol deosebit de important asupra bunei functionari a sistemului nervos, a muschilor, a inimii si asupra productiei de globule rosii.

• Mai mult, prin continutul de vitamina E, porumbul este util in prevenirea artritei, scade nivelul colesterolului si, implicit, scade riscul de ateroscleroza si infarct.

• De asemenea, contine potasiu, necesar pentru buna functionare a muschilor si a inimii.

• Gastrita si ulcerul sunt ameliorate daca pacientul consuma des mamaliga calda in loc de paine, deoarece malaiul reduce aciditatea, in plus avand si un efect calmant, aproape sedativ.

• Nu permite depunerea grasimii. Carbohidratii din porumb ofera energie si nu permit depunerea grasimii. Un consum constant duce chiar la scaderea in greutate, pentru ca anumite molecule din compozitia porumbului grabesc degradarea grasimilor.

Totodata, vitamina A pe care o contine porumbul este un antioxidant natural important pentru functionarea corecta a organismului, pentru un metabolism rapid, care contribuie la pierderea in greutate.

• Regleaza tranzitul intestinal si ajuta digestia, deoarece este foarte bogat in fibre.

• De asemenea, detoxifierea organismului se poate realiza cu ajutorul matasei de porumb, care se intrebuinteaza sub forma de ceai.

Efectul detoxifiant al substantelor din porumb usureaza efortul ficatului de neutralizare a substantelor toxice, reducand considerabil riscul de ciroza hepatica.

• Totodata, mamaliga consumata frecvent contribuie la reglarea concentratiei de glucoza din sange si poate sa fie utilizata inclusiv de catre persoanele diagnosticate cu diabet zaharat.

• Vestea buna pentru persoanele care au intoleranta la gluten este aceea ca porumbul nu contine gluten, asa ca poate fi consumat fara griji.

• Porumbul este un excelent adjuvant in prevenirea cancerului la plamani, datorita continutului mare de beta-cryptoxanthin.

• Protejeaza vederea, datorita zeaxantinei pe care o contine.

• Contribuie inclusiv la incetinirea procesului de imbatranire a creierului, datorita continutului mare de tiamine, de aceea este indicat sa fie consumat des, mai ales dupa varsta de 60 ani.

• Ajuta la intarirea sistemului imunitar.

• Amelioreaza raceala prin continutul de vitamina A.

• De asemenea, viitoarele mamici isi pot asigura doza necesara de acid folic consumand porumb fiert sau mamaliguta.

• Este un bun protector al colonului, consumul de mamaliga fiind util in prevenirea cancerului de colon.

 

Banala mămăliguţă poate deveni un medicament folositor în tratarea răcelilor şi a pietrelor la fiere. 

Mălaiul este un înlocuitor de nădejde al produselor de panificaţie, numit de specialişti „prietenul intestinului subţire“. Dispreţuit pe nedrept, acest medicament tradiţional aduce numai beneficii atît omului sănătos, cît şi celui care suferă de boli grave. Cura cu mămăligă este foarte sănătoasă, o putem încerca în Postul Paştelui, pentru hrănirea organismului şi curăţirea intestinelor.

Mămăliga a fost de multe ori subiect de cercetare al specialiştilor, fără a i se putea găsi o contraindicaţie. Fierturile de porumb au fost apreciate încă din vremea lui Columb, dar, ulterior, au ajuns să fie considerate hrana săracilor.



Studiile recente au scos în evidenţă faptul că media de viaţă a triburilor amerindiene care se hrăneau cu porumb crud sau fiert era mult mai mare decît a altor comunităţi învecinate, cărora le lipsea din dietă acest aliment.
Recent, s-a descoperit prezenţa în boabele de porumb a unor substanţe derivate ale acizilor arahidic şi palmitic, extrem de importante pentru sănătatea organismului. Aceşti acizi se absorb în intestin cu mare uşurinţă, fără a suferi transformări chimice decît în proporţie de 22-28%. Ajunşi în sînge, se transformă în hidroxiacizi care vor purifica sîngele de unele substanţe toxice. Efectul detoxifiant al substanţelor din porumb uşurează efortul ficatului de neutralizare a substanţelor toxice, reducînd considerabil riscul la insuficienţe şi ciroze hepatice. La populaţiile unde se consumă zilnic terci de mălai, incidenţa bolilor hepatice este de 10 ori mai mică, iar copiii au o dezvoltare mai bună.

Cercetătorii edocrinologi consideră că un consum zilnic de mămăligă scade cu 60% riscul de boli psihice generate de disfuncţii tiroidiene. De asemenea, consumul de mămăligă reglează concentraţia de glucoză în sînge, fiind de folos diabeticilor.

Reduce cantitatea de colesterol din sînge, scăzînd astfel riscul de ateroscleroză şi, implicit, de infarct. Mai mult, banala mămăligă revitalizează funcţiile sexuale, în special feminine. Rezultatele cercetărilor româneşti efectuate de antropologi în regiunea Bran-Rucăr (unde mămăliga e mai des pe masa românilor), arată că 9% din femeile de peste 65 de ani au avut o activitate ovariană foarte intensă, manifestată şi prin prelungirea vieţii sexuale chiar şi după vîrsta de 72 de ani.

Tratamentele pe care ni le făceau bunicile noastre în copilărie ne vindecau şi ne fereau de utilizarea abuzivă a antibioticelor. Mămăliga era la loc de cinste printre leacurile vechi. Pentru durere în gît şi răceală, se pun pe o tablă încinsă două linguri de mălai şi se stă cu nasul deasupra fumului produs, amestecînd continuu. În plus, se bea seara înainte de culcare un terci, ca o mămăligă subţire, în care se pune o bucăţică de unt. A doua zi, vă veţi simţi infinit mai bine.

În popor, unul din adjuvantele cu o eficienţă incredibilă în pneumonie este tot faimoasa mămăligă românească. Se lasă să se răcească, cît poate suporta pielea, după care se întinde pe zona pieptului într-un strat de două degete pe torace şi se ţine 15 minute, după care se înlătură, iar pielea se şterge cu un tampon înmuiat în spirt camforat.

Cataplasma cu mămăligă caldă e bună şi în bronşite, gripă, tuse cronicizată. Aceeaşi aplicaţie se face în zona rinichilor pentru tratarea colicilor renale şi a nefritelor, pe zona inferioară a abdomenului, ca remediu rapid pentru anexite şi cistite.

De folos şi în obezitate - Preparatul din porumb este util si celor care sufera de obezitate deoarece ofera o senzatie de satietate extrem de rapida (datorita fibrelor alimentare din compozitia sa). Studii de specialitate au aratat ca la persoanele care consuma regulat porumb, anumite probleme generate de hipotiroidie precum ingrasarea, somnolenta, lipsa de tonus, sunt reduse considerabil. 

Pentru urcior: se pune mămăliga caldă pe pleoape, schimbînd-o cît se poate de des.

În caz de lipom, se poate face un tratament cu cataplasme cu mămăligă tare. Se pune în strat de 3-4 cm pe locul lipomului, avînd grijă ca partea care vine în contact cu pielea să fie presărată cu tămîie fin pisată, aşa cum se pune sare pe o felie de pîine cu unt. Se aplică fierbinte, cît suportă pielea, şi se acoperă cu un obiect de lînă, pentru a menţine temperatura locală ridicată. Tratamentul se face în fiecare seară şi se ţine pînă se răceşte mămăliga. Mămăliguţa e utilă şi celor care suferă de obezitate, deoarece acest aliment conferă o senzaţie de saţietate extrem de rapidă, datorită fibrelor alimentare din compoziţia sa.

Studiile de specialitate au arătat că la persoanele care consumă regulat porumb, anumite probleme generate de hipotiroidie, cum ar fi îngrăşarea, somnolenţa, lipsa de tonus fizic şi mental, sînt reduse considerabil.
Gastrita hiperacidă şi ulcerul sînt ameliorate de consumul de mămăligă caldă în loc de pîine, mălaiul avînd, pe lîngă efectul de reducere a acidităţii, şi o acţiune uşor calmantă, sedativă. Studiile de nutriţie şi biochimie alimentară au arătat că mămăliga consumată frecvent ameliorează şi afecţiuni cum ar fi reumatismul, diabetul, menstruaţiile dificile cu sîngerări abundente, anexita şi metroanexita, litiaza renală, hepatita.

Cura de slăbire cu mămăliga

Faţă de 200 de calorii cât are 100 de grame de pâine, aceeaşi cantitate de mămăligă ajunge la doar 100 de calorii, plus că aduce organismului carbohidraţi complecşi de bună calitate, care conferă energie, saţietate şi o mai bună digestie.

Atenţie: -  mămăliga nu trebuie fiartă până afumă deoarece apar substanţe toxice  precum acrilamida iar toţi aminoacizii benefici dispar, lăsând în urmă doar compuşi cancerigeni. Dar trebuie fiartă suficient cât să devină puţin lipicioasă şi să nu se desprindă de pe lingură

Dieta cu mămăligă

Micul dejun: mămăligă fierbinte, cît mai crudă, amestecată în mod tradiţional cu un ou moale şi lactate.
Prînz: alimente obişnuite, dar înlocuiţi pîinea cu mămăligă
Cină: lapte bătut sau iaurt cu mămăligă

 

 


Legenda florii de nufar

  Legenda florii de nufar      Din cele mai vechi timpuri, poeti si mari ganditori ai lumii au fost fermecati de puritatea florilor de lot...