Propriul parfum sau propriul blend?

 

Știați ca...

Putem obține propriul parfum, sau propriul blend?      

Desigur nu exista o regula anume dar in principiu e bine să cunoaștem cate un pic despre fiecare ulei in parte, câteva caracteristici gen miros, gust și bineînțeles ce efect terapeutic are.

Crearea propriului amestec de uleiuri esentiale poate fi o modalitate amuzanta de a testa creativitatea. Dar, deoarece exista o varietate foarte mare de uleiuri esentiale cu diverse de mirosuri de flori, ierburi, arbori, intocmirea propriilor retete poate fi usor intimidanta.

Indiferent daca doriti sa creati un miros personal, un parfum pentru camera sau o aroma terapeutica placuta, cel mai important lucru pe care trebuie sa-l aveti in vedere este ca nu exista reguli stricte pentru combinare.

Deoarece fiecare persoana raspunde diferit la tipul si cantitatea de uleiuri esentiale, este important sa incepeti cu o cantitate mica si sa observati raspunsul organismului. Acest lucru va va ajuta sa stabiliti cantitatea necesara pentru a obtine efectul dorit. Un pic poate fi suficient, iar uleiurile esentiale doTERRA sunt puternice si pure.

Fiecare ulei esential este alcatuit din aproximativ 50 pana la 300 de substante aromatice, asa ca atunci cand amestecati trei uleiuri impreuna, amestecati de fapt cateva sute de componente…Trei uleiuri care elimina stresul, amestecate impreuna, vor fi probabil mai eficiente decat un singur ulei. Daca realizati “sinergia aromelor”, atunci probabil veti realiza, de asemenea, o sinergie terapeutica. In plus, oricine alege uleiurile si face amestecul pune energia lor pozitiva in ea, avand mai multa putere decat orice alt ulei.

Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti inainte sa incepeti procesul de creare a unui amestec de ulei esential este sa va puneti cateva intrebari: 

        Cine va folosi amestecul de uleiuri esentiale?

        Care este efectul pe care il doresc?

        Cand va fi folosit?

        Cum se va aplica?

        Gruparea uleiurilor esentiale dupa tipul efectelor pe care le produc, pare cel mai usor de inteles si aplicat. Alcatuiti-va o referinta despre uleiuri dupa cum sunt clasificate; de exemplu, ca energizante, calmante sau orice alta stare de spirit sau de sanatate.

Combinarea uleiurilor esentiale care se incadreaza in aceeasi categorie, de obicei, fuzioneaza bine si rezulta un amestec cu calitati complementare.

Cand creati amestecuri de uleiuri esentiale, doriti ca amestecul final sa se simta foarte echilibrat si armonizat. Odata ce stiti care uleiuri pot fi combinate impreuna in functie de categoriile lor, puteti crea apoi un echilibru prin acordarea atentiei aromelor pe care le are fiecare ulei esential de pe lista dvs. 

De asemenea, puteti grupa uleiurile esentiale in categorii dupa tipuri de arome asemanatoare. Unele uleiuri esentiale se pot incadra cu siguranta in mai multe categorii, in functie de modul in care fiecare persoana simte acel miros particular. 

      Cateva categorii care in general se amesteca bine impreuna:

      ✴️Floralele se amesteca bine cu uleiurile picante, citrice si lemnoase.

      ✴️Citricele se amesteca bine cu uleiurile picante si verzi Lemnoasele se amesteca bine cu toate categoriile.

      ✴️Aromele picante si orientale se amesteca bine cu floralele, citrice. Totusi nu exagerati cu aromele picante întrucât pot deveni iritante pentru nas și/sau piele.

      ✴️Aromele de pamant se amesteca bine cu uleiurile citrice, lemnoase, verzi

Notele uleiurilor esențiale pot fi înalte(de top), medi(mijlocii) și joase (de baza). Aceasta este o caracteristică importantă în alegerea combinațiilor.

      Ati observat vreodata ca amestecul dvs. de ulei esential miroase diferit dupa cateva ore decat atunci cand l-ati creat pentru prima data? Acest lucru se datoreaza faptului ca anumite uleiuri esentiale se evapora mai repede decat altele, astfel incat, in timp ce un ulei ar putea sa-si pastreze aroma in amestec, celelalte sa fi disparut de mult.

       Aromele pot fi structurate pe note, formad piramida olfactiva, vezi imaginea.

                           Notele de top (T)

        Acestea ofera in general prima impresie de parfum. Rezistand o ora sau doua, notele de top sunt de obicei usoare si proaspete. Se evapora si cel mai rapid, avand cele mai mici molecule. Cu toate acestea, nu sunt foarte puternice. Aceste uleiuri de obicei au proprietati potriva virușilor. Ele tind sa fie usoare, proaspete si, de obicei, au un pret mai scazut.

                          Notele de mijloc (M)

          Odata ce nota de varf se risipeste, notele de mijloc isi fac cunoscuta prezenta. De asemenea, numit inima parfumului, notele de mijloc dureaza de obicei intre doua si patru ore si au o influenta puternica asupra notei de baza finale. Majoritatea uleiurilor esentiale sunt considerate note de mijloc si, in mod normal, acestea completeaza amestecul prin echilibrarea notelor de top cu notele de baza. Aroma notei de mijloc nu este intotdeauna evidenta imediat si poate dura cateva minute pentru a se simti aroma. Acestea sunt, in mod normal, arome calde si moi.

  Notele de baza (B)

Odata ce ambele note de top si de mijloc s-au evaporat complet, notele de baza ofera cea mai intensa impresie a compozitiei.  Uleiurile esentiale care sunt clasificate ca note de baza sunt in mod obisnuit foarte grele si parfumul lor este foarte puternic. Acesta va fi prezent pentru o lunga perioada de timp si incetineste evaporarea celorlalte uleiuri. Aceste parfumuri sunt, in mod obisnuit, intense. Ele sunt, in mod normal, bogate si relaxante si au de obicei cel mai ridicat pret dintre toate uleiurile.

Incepeti experimentele de combinare prin crearea de amestecuri care se compun in urmatorul raport. Acest raport este orientativ.

     30% dintre uleiuri sunt note de top

     50% sunt note de mijloc

     20% sunt note de baza.

Vezi imaginea pentru a afla ce uleiuri apartin fiecarei categorii. Folosind indrumarea 30-50-20, incercati 3 picaturi de nota de varf, 5 picaturi de nota medie si 2 picaturi dintr-o nota de baza. De aia blandurile dottera sunt atât de plăcute că miros și atât de benefice.

Expertii recomanda: incepeti cu notele de baza, apoi adaugati notele de mijloc si terminati cu notele de top. Odata ce ati amestecat acestea, vedeti daca va place aroma, insa aveti in vedere ca poate dura 24-48 de ore pentru un rezultat relevant.

Cand experimentam noi amestecuri, este intelept sa incepem cu cantitati mici. Utilizati doar trei uleiuri pentru a incepe – o nota de varf, nota de mijloc si nota de baza. In aceasta faza, faceti primul amestec cu un total de 9-10 picaturi.

Folosind o cantitate atat de mica, nu ati irosit prea mult uleiurile pretioase daca rezultatul final nu este unul fericit. Daca ati gasit o formula castigatoare, 10 picaturi sunt usor de convertit in cantitati mai mari.

Asigurati-va ca ati notat cantitatile exacte pe care le-ati folosit, deoarece o abatere de o picatura poate face o diferenta dramatica atunci cand incercati sa replicati amestecul. 

Dupa ce ati terminat blendul, este timpul sa faceti o pauza si sa lasati amestecul sa se odihneasca timp de cel putin 24 de ore (48 de ore). In acest fel se dezvolta aroma fiecarui amestec.

Credeti sau nu, dar atunci cand deschideti amestecurile a doua zi, vor mirosi un pic diferit decat va amintiti. De aceea, pastrarea notitelor in carnetel este importanta. 

Spor la făcut blenduri și poate ne împărtășiți ce parfumuri interesante ați reușit să faceți.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:

Legenda florii de nufar

  Legenda florii de nufar      Din cele mai vechi timpuri, poeti si mari ganditori ai lumii au fost fermecati de puritatea florilor de lot...