miercuri, 3 iunie 2020

Coada calului, planta care face minuni.





Coada calului, planta care face minuni. 

Este o planta perena care se dezvolta in zonele mlastinoase, pe marginea raurilor. Se gaseste atat in Europa, cat si in Statele Unite ale Americii si Asia.

Face parte din familia ferigilor si exista inca din epoca paleozoica. In timpurile preistorice, planta ajungea si pana la 90 de metri inaltime.

 

Coada calului are doua tipuri distincte de tulpini. Prima tulpina creste la inceputul primaverii si arata ca sparanghelul. Are culoare maro si conuri cu spori desupra. Vara, cand ajunge la maturitate, coada calului are tulpini ramificate, subtiri si verzi.

Coada-calului este considerată o plantă miraculoasă, atât de medicina tradițională, cât și de cercetătorii moderni. Efectele sale întineritoare se datorează îndeosebi conținutului bogat în siliciu, și a acțiunii sale antioxidante puternice.

Dovezile acumulate în ultimii 30 de ani de cercetări științifice atestă faptul că siliciul are un rol extrem de important în sănătatea oaselor și a țesuturilor conjunctive. Siliciul ajută la formarea oaselor și la menținerea densității minerale osoase, dar și la reducerea rigidității articulare. Favorizează totodată producția de colagen, un nutrient esențial pentru țesuturi și articulații.


Coada calului este o plantă arhicunoscută, având multiple indicaţii în tratarea a diverse probleme de sănătate. Are efecte antimicrobiene, antiseptice, anti-inflamatorii, conservă acuitatea vizuală şi stimulează fluxul de sânge.

Este excelentă în rezolvarea problemelor la rinichi, dar şi pentru tratarea problemelor digestive, hiperaciditate gastrică şi ulcer .

Ca şi părţi utilizate se foloseşte partea aeriană a plantei (tulpinile sterile), precum şi întreaga plantă, cu excepţia rădăcinilor. Planta se poate folosi verde sau uscată. Este indicat a fi culeasă vara în lunile iulie-august; după recoltare se îndepărtează părţile înnegrite de lângă pământ, apoi se pune la uscat, întinsă în straturi subţiri, fie în aer liber, la umbră sau în încăperi uscate şi aerisite, poduri etc.

Este bună de folosit după ce planta uscată ajunge să aibă o culoare verde-deschis, fără părţi brunificate, fără tulpini fertile. Produsul “final” nu are miros, iar gustul este dulceag.

Ca şi modalitate optima de păstrare sunt indicaţi săculeţi de hârtie sau de pânză, puşi apoi în locuri uscate.

Coada calului are numeroase calităţi care se datorează unui număr mare de minerale şi alti constituenţi benefici, precum: mangan, calciu, fier, favonoizi, esteri ai acidului cafeic, saponine, taninuri, alcaloizi, fitosteroli, glicozide şi siliciu.



Cercetările specialiştilor au demonstrat că silicaţii din coada calului pot ajuta la stimularea creşterii şi fortifierii firelor de păr şi că, totodată, ei pot fi benefici împotriva căderii părului, a mătreţii şi a firelor despicate.

Prin urmare, consumul de ceai de coada calului şi masajul pielii capului cu tinctură, sau spălarea părului cu şampon amestecat cu extract de coada calului sunt eficiente pentru a obţine un păr fără mătreaţă, hrănit, puternic, lucios, revitalizat.



Specialiştii sunt de părere că masajul cu un amestec din 3-4 picături de extract sau tinctură de coada calului cu ulei extravirgin de cocos sau de măsline poate ajuta la stimularea creşterii părului şi la reducerea mătreţei prin îmbunătăţirea circulaţiei la nivelul scalpului şi fortifierea rădăcinii părului.



 De asemenea, după şamponare, părul poate fi clătit cu ceai de coada calului. Ca şi indicaţii pentru folosire internă, coada calului, doar planta de câmp sau de pădure, se foloseşte pentru afecţiuni precum: insuficienţă cardiacă, angina pectorală, diaree, nefrite, tuberculoză, bronşite, anemie, gută, colecistită, reumatism, ulcer gastrointestinal.

Coada calului mai deţine proprietăţi hipoacidifiante gastrice; expectorante, bronho-dilatatoare; cicatrizante, epitelizante, antiinflamatoare, rezolutive, antiseptice, antimicrobiene; remineralizante osoase sau hemostatice, prin mărirea numărului de eritrocite. Este un remediu european tradiţional pentru calmarea durerilor articulare provocate de entorse şi luxaţii, fiind una dintre cele mai bune surse de siliciu şi de alte substante minerale ce intră în constituţia colagenului.

Beneficiile aduse organismului nostru sunt:

Coada calului este o planta cu calitati nutritionale deosebite, continand siliciu si calciu in concentratii importante. De asemenea, aceasta planta contine si fier, magneziu, mangan, potasiu, fosfor, seleniu, sodiu si zinc, dar si vitamine precum A, B2, B3, B5, C si E. Antioxidantii precum flavonoidele, saponinele si taninul se regasesc, de asemenea, in coada calului.

Amelioreaza afectiunile de la nivelul tractului urinar – infectiile urinare, dar si alte probleme ale aparatului urinar pot fi tratate cu ajutorul infuziei de coada calului. Inflamatia este combatuta de ingredientele active din aceasta planta, iar bacteriile sunt eliminate mai usor. Avand si proprietati diuretice, acest ceai stimuleaza urinarea si detoxifierea aparatului urinar.

Totodata, persoanele care sufera de pietre la rinichi pot consuma ceai de coada calului in paralel cu tratamentul recomandat de medic, pentru accelerarea procesului de eliminare a acestora.

Mentine oasele sanatoase si puternice – coada calului contine cantitati mari de siliciu, care este o minerala necesara pentru oase sanatoase. Un studiu indian a aratat ca extractul de coada calului poate mentine densitatea osoasa, prevenind osteoporoza sau incetinind evolutia acesteia.

Are proprietati diuretice – planta de coada calului are abilitatea de a elimina fluidele si sarea in exces din organism, datorita proprietatilor diuretice. In caz de afectiuni renale ori de edem, aceasta planta poate fi folosita pentru proprietatile sale diuretice. Totodata, si balonarea specifica menstruatiei poate fi combatuta cu ajutorul ceaiului de coada calului.

Este benefica pentru par – coada calului contine siliciu, care contribuie la cresterea parului, precum si la repararea firelor de par degradate. Aceasta planta este benefica pentru par si atunci cand e consumata sub forma de ceai, dar si cand este aplicata pe par, sub forma de masca ori pentru clatirea parului dupa samponare.

Fortifica unghiile – tot datorita continutului mare de siliciu, coada calului poate fi folosita si pentru fortificarea unghiilor. Poti bea ceai de coada calului, insa poti folosi si tinctura de coada calului aplicata direct pe unghii.

Trateaza umflaturile – daca ai glezna inflamata sau orice alta zona din corp umflata, poti aplica comprese cu ceai din coada calului, care vor accelera procesul de combatere a inflamatiei.

Coada calului se gaseste in magazinele si farmaciile naturiste sau online,sub diverse forme:

  • coada calului capsule
  • ceai de coada calului (pliculete)
  • tinctura de coada calului
  • coada calului (planta bruta)
  • sampon cu extract de coada calului
  • balsam spray cu extract de coada calului

 

Preparare ceai :

Ceaiul de coada calului se prepara foarte usor, ca un ceai obisnuit. La 250 ml apa se adauga o lingurita de planta sau un pliculet de ceai.

Se poate adauga zahar (de preferat cat mai putin). Iti recomand insa mierea. Atentie! Nu adauga mierea cand ceaiul este fierbinte.

Se recomanda consumul a 2 cani de ceai de coada calului pe zi, pentru ca are urmatoarele beneficii :

  • vindeca ulcerul, gastrita
  • inlatura pietrele la rinichi
  • trateaza infectii grave precum stafilococul auriu
  • ajuta la intarirea parului si a unghiilor
  • protejeaza organismul de bolile canceroase
  • trateaza afectiunile stomatologice
  • este un bun vindecator al diareei
  • vindeca afectiunile vezicii urinare
  • trateaza afectiunea arteriala
  • vindeca osteosporoza
  • este recomandat in caz de depresie, oboseala, stres
  • trateaza astmul, insuficientele respiratorii

 

Folosit extern ceaiul are urmatoarele beneficii :

  • trateaza amigdalita (gargara cu ceai)
  • vindeca acneea (tamponari cu ceai)
  • vindeca eczemele si diferite afectiuni ale pielii (comprese cu ceai)
  • calmeaza arsurile
  • ajuta la cresterea si regenerarea parului
  • intareste unghiile fragile
  • trateaza micozele de la unghii 

Are si cateva contraindicatii :

 

  • nu se recomanda consumul in exces de ceai de coada calului
  • nu se recomanda persoanelor care sufera de boli cardiace
  • poate inhiba absortia de vitamin B in organism si formarea unor edeme
  • nu se recomanda femeilor gravide sau care alapteaza
  • poate interactiona cu diureticele, plasturi cu nicotina, guma, medicamentele cu litiu si cu alcoolul

 


Cateva tratamente ajutatoare :

·         Tratament pentru regenerarea parului

Datorita continutului de siliciu, ceaiul de coada calului ajuta la regenerarea parului.

Siliciul ajuta la cresterea si sanatatea parului atunci cand este utilizat intern sau extern.

Daca te confrunti cu caderea parului, clateste-te pe par cu ceai de coada calului. Poti, de altfel, sa adaugi 100 ml de ceai de coada calului in samponul tau.

  • Intaritor pentru unghiile fragile

Tot datorita siliciului, ceaiul de coada calului este un intaritor ideal pentru unghii.

Preparea o jumatate de ceasca de ceai de coada calului, adauga o lingura de miere si lasa amestecul doua zile. Aplica zilnic amestecul pe unghii cu ajutorul unei dischete de bumbac timp de doua saptamani.

  • Tratament pentru micozele unghiilor 

Datorita propreitatilor antimicrobiene, coada calului are efect impotriva ciupercilor si micozelor. Amesteca o cana de coada calului maruntita cu 4 cani de otet de mere.

Lasa la fiert cateva minute. Ia de pe foc si lasa amestecul acoperit sa stea peste noapte. A doua zi, strecoara amestecul. Inmoaie in aceasta infuzie unghiile cu probleme.

Pentru rezultate si mai bune, ia in considerare si consumul de ceai de coada calului zilnic ca parte a unei alimentatii bogate in siliciu!

 

 

 

 Sa va fie de folos !

Va imbratisez cu drag ! Aveti grija de voi !!💖😍🙏




16 sfaturi pentru armonie sufleteasca

 ⚡16  sfaturi esențiale pentru ARMONIE SUFLETEASCA!!! 1. Nu judeca oamenii.  Nu vorbi de rău o persoana în absența ei.   Face parte din perf...