Emblema a toamnei, strugurele, energizant si o adevarata bomba antioxidanta, este, pe buna dreptate, unul dintre cele mai studiate fructe de catre cercetatori.
Asta pentru ca de-a lungul timpului i s-au descoperit nenumarate virtuti terapeutice, de la capacitatea de a mentine sanatatea vaselor de sange si a inimii pana la proprietatea de a pastra tinere tesuturile; in orice forma ar fi ei consumati, inclusiv sub forma de vin, ne mentin tineri si ne protejeaza sistemul circulator.
Planta originara din regiunea Mediteraneeana, Europa Centrala su Sud-Vestul Asiei este o liana care poate atinge o inaltime de 35m; specia salbatica se gaseste in paduri umede si pe malul apelor curgatoare.
Strugurele este un fruct compus, a caror boabe, dupa forma si dimensiunea lor, pot fi : mici, mijlocii, mari, globuloase, ovoidale. Boabele strugurilor sunt de culoare alba, galbena, verde, roz, violet, neagra, alcatuind mai multe la un loc un ciorchine. Sunt formate dintr-un invelis, mai gros sau mai subtire, pielita, ce imbraca miezul si semintele.
Poti profita de efectele benefice ale strugurilor prin consumul lor in stare proaspata sau in diferite sucuri sau compoturi, dar ii poti folosi si pentru a face masti faciale la tine acasa, deoarece acest fruct curata perfect oricare tip de piele ( uscata, grasa sau normala), prevenind aparita ridurilor.
Este un fruct ideal, deoarece contine foarte multe vitamine si minerale, printre care vitamina A, complexul de vitamine B, vitamina C, vitamina K, precum si potasiu, magneziu, calciu, fosfor, fier, seleniu. Sub forma de masca faciala, poti folosi strugurii zdrobiti sau sub forma de suc, de preferinta proaspat. De altfel, strugurii au fost folositi pentru frumusete si pentru prelungirea tineretii de pe vremea Cleopatrei si Elenei din Troia.
De asemenea, aceste fructe se remarca prin categoria variata de antioxidanti din compozitie, dintre care cele mai importante sunt flavonoidele si resveratrolul, care neutralizeaza efectul radicalilor liberi si care previn oxidarea celulara, principala cauza a imbatranirii premature. Spre deosebire de cei rosii, strugurii albi contin o cantitate mai mica de antioxidanti.
In concentratii mari resveratrolul se gaseste in coaja strugurilor rosii sau negri dar si compozitia altor fructe si legume de culoare neagra cum ar fi afinele, murele, merisorul precum si in arahide.
Resveratrolul are o capacitate antioxidanta de 20 de ori mai mare decat vitamina C, respective, de 50 de ori mai mare decat a vitaminei E.
Strugurii sunt o sursa de sanatate, intrucat sunt bogati in fitonutrienti, cum ar fi antioxidantii polifenolici, vitaminele si mineralele. Ca atare, trebuie sa-i includeti in mod regulat in dieta dumneavoastra, indiferent de forma: fructe proaspete sau suc.
Sucul de struguri este considerat unul dintre cele mai benefice pentru sanatate. Acesta este numit deseori nectarul zeilor.
Beneficiile strugurilor pentru sanatate
- astm - gratie calitatilor lor terapeutice, strugurii pot fi folositi pentru vindecarea astmului. Strugurii pot creste nivelul de umiditate de la nivelul plamanilor.
- boli cardiovasculare - strugurii cresc nivelul de oxid nitric din sange, care impiedica formarea de cheaguri in sange, reducand astfel probabilitatea declansarii atacurilor de cord. In plus, antioxidantii prezenti in struguri previn oxidarea colesterolului LDL care blocheaza vasele de sange.
- migrene - sucul de struguri copti este un remediu important pentru vindecarea migrenelor.
- constipatie - strugurii sunt foarte eficienti in tratarea constipatiei. Efectul acestora este laxativ, intrucat contin acid organic, zahar si celuloza. Acestia reduc constipatia cronica prin tonifierea intestinului si a stomacului.
- indigestie - strugurii joaca un rol important in tratarea dispepsiei. Acestia pot contribui la vindecarea indigestiei si iritatiei stomacale. In plus, sunt un aliment usor.-
- oboseala- sucul de struguri albi, fara zahar, reface continutul de fier din organism si previne aparitia oboselii. Totusi, sucul de struguri negri ar putea contribui la scaderea valorilor fierului din organism. Sucul de struguri ajuta la energizarea instantanee. Antioxidantii prezenti in struguri pot ajuta la intarirea sistemului imunitar.
- tulburari renale - strugurii pot reduce substantial aciditatea acidului uric si ajuta la eliminarea acestuia din organism, reducand astfel ritmul de lucru al rinichilor.
- cancerul de san - intr-un studiu recent s-a descoperit ca strugurii negri contribuie la prevenirea cancerului de san. In laborator, s-a constatat reducerea semnificativa a masei tumorale mamare la sobolani, dupa ce acestia au fost hraniti intr-un experiment, cu suc de struguri.
- boala Alzheimer - resveratrolul, un polifenol cu rol benefic prezent in struguri reduce nivelurile peptide beta-amiloidale, la cei care sufera de boala Alzheimer. Studiile sugereaza ca strugurii pot imbunatati sanatatea creierului si pot bloca aparitia bolilor neurodegenerative.
- degenerescenta maculara - strugurii pot preveni pierderea vederii cauzata de varsta sau degenerescenta maculara. Trei portii de struguri pe zi pot reduce riscul degenerescentei maculare cu peste 36%.
- prevenirea cataractei - flavonoidele prezente in struguri contin antioxidanti care pot reduce si totodata lupta impotriva daunelor cauzate de radicalii liberi. Printre aceste daune se numara: cataracta, bolile cardiovasculare, problemele legate de inaintarea in varsta.
- colesterolul - strugurii contin un compus numit pterostilben care are capacitatea de a scadea valorile colesterolului.
- activitate antibacteriana - strugurii rosii au puternice proprietati antibacteriene si antivirale si va pot proteja de infectii. Totodata, prezinta proprietati anticancerigene, ca urmare a efectelor antiiflamatoare ale resveratrolului gasit in struguri. Resveratrolul are un rol eficient si impotriva cancerului colorectal si al cancerului de san.
Dieta cu struguri pentru slabire rapida
Cura cu struguri a devenit faimoasa datorita unui barbat care suferea de insuficienta renala. A mancat trei saptamani numai struguri si, dupa spusele lui, s-a simtit mai bine ca niciodata. La sfarsitul tratamentului a constat ca pierduse si multe kilograme, asa ca a inceput sa recomande cura cu struguri celor care voiau sa slabeasca.Dieta presupune renuntarea pentru un anumit timp la toate alimentele, mesele constand numai in struguri. Acestia regleaza digestia si favorizeaza eliminarea toxinelor, cura avand si efect detoxifiant.Se pot pierde in jur de doua-trei kilograme in cinci-sase zile, insa retine ca dieta, desi este eficienta pe termen scurt, nu poate fi tinuta mai mult de cateva zile, iar kilogramele se vor „depune” la loc daca nu faci efortul de a-ti schimba alimentatia.
Uleiul din samburi de struguri
Mai putin cunoscut decat alte tipuri de ulei, cel din samburi de struguri este una din variantele cele mai sanatoase, atat pentru salate cat si pentru gatit.
Fiind un ulei vegetal este bogat in grasimi sanatoase, care reduc colesterolul rau, dar contine si multi antioxidanti.Foloseste-l zilnic in salate pentru a te bucura de efectele lui.Strugurii in cosmetica
- Numeroasele beneficii ale strugurilor nu puteau fi ignorate nici de industria cosmetica. Specialistii laboratoarelor Caudalie spun ca vita de vie are propriul ei mecanism de stocare a apei: cand conditiile meteo se inrautatesc, planta isi face rezerve de apa in radacini si tulpini pentru a le folosi atunci cand apar frunzele si fructele.
- Aceasta apa, care se regaseste in struguri este puternic hidratanta si bogata in minerale si vitamine.
- La aceasta se adauga puterea antioxidantilor.
- Polifenolii din struguri, spun specialistii de la Caudalie, actioneaza ca un scut, protejand pielea de actiunea factorilor externi si mentinandu-i hidratarea.