miercuri, 22 iulie 2020

Caisele – “fructele zeilor “




Caisele – “fructele zeilor “


Caisul este un pom de mărime mijlocie cu o coroană largă și deasă. Frunzele au formă lanceolată cu o lungime medie de 8 cm. Florile sunt de culoare albă sau rozalie. Fructele cărnoase care pot fi acoperite de peri, sunt de culoare galben portocalie, cu nuanțe roșii și au în centru un sâmbure dur.

Caisul provine din China de Nord, regiune situată aproape de granița cu Rusia. În Armenia, de unde este cunoscut ca „Prunus armeniaca”, va ajunge numai peste 3000 de ani, după ce a apărut deja în regiunile din Asia Centrală. Caisul a fost adus de romani în Anatolia și Europa. Regiune tradițională pentru cultivarea caisului este Câmpia Ungară care a fost extinsă în perioada ocupației otomane. Caisul fiind adecvat pentru regiuni calde cu climă uscată, a început prin secolul XIX cultivarea lui în regiunile nisipoase de deșert, ca Spania și Italia, fiind cultivat de asemenea în TirolWachaucantonul Wallis (Elveția). Cele mai mari culturi de cais se află în regiunea Malatya (Turcia) pe cursul superior al Eufratului.

Caisele sunt vedetele sezonului! De la îmbunătăţirea memoriei şi a sănătăţii ochilor şi până la prevenirea multor tipuri de cancer, în special a celui de piele, caisele sunt deosebit de eficiente datorită unui conţinut bogat în fosfor, vitamina A, magneziu, fier, fibre şi calciu. În plus, sunt recomandate şi în curele de slăbire pentru că au extrem de puţine calorii.

Numite şi „fructele zeilor” pentru că, în urmă cu multe secole, datorită gustului atât de bun erau oferite zeilor, drept ofrandă, despre caise se credea că cei care consumă aceste fructe vor avea un trup tânăr şi viguros şi o minte ageră, până la vârste înaintate.

Motivul pentru care medicii ne recomandă să profităm la maxim de perioada caiselor este conţinutul lor bogat în vitamine esenţiale, precum: vitamina A, vitamina C, fibre şi potasiu, dar şi în antioxidanţi puternici din categoria carotenoizilor, care le dau culoarea specifică, portocalie, galbenă, roşie, precum şi antioxidanţii luteină şi zeaxantină.

Un alt antioxidant important care se găseşte în compoziţia caiselor este licopenul. În plus, caisele mai conţin vitamine din complexul B, vitaminele E şi K, iar dintre minerale, o porţie de caise ne oferă necesarul zilnic de calciu, magneziu, fosfor, fier, precum şi urme de cupru, zinc, seleniu, mangan. Doza minimă pentru a obţine efecte terapeutice de pe urma administrării acestor fructe este de 350 de grame pe zi, aproximativ 10 caise crude.

Parfumate, catifelate si usor de digerat, caisele sunt desertul perfect pentru mesele de vara. Culoarea lor portocalie se datoreaza continutului de betacaroten (provitamina A), un pigment cu actiune antioxidanta extrem de benefica. Betacarotenul protejeaza pielea de soare si imbatranire si asigura o bronzare mai rapida. Doar 3 caise acopera necesarul zilnic de carotenoizi.

Caisele sunt singurul aliment ne-uleios care contine vitamina E, vitamina antioxidanta care alaturi de vitamina A creste imunitatea organismului. Prin continutul crescut de potasiu, fier si calciu caisele inlatura insomnia si astenia, imbunatatesc functionarea neuro-musculara si rezistenta la boli.


Beneficii ale caiselor

-sunt prietenele siluetei și au puține calorii  si indice glicemic mic deci sunt si prietenele siluetei.

- tot in caise gasim multe fibre (in special pectine) bine tolerate in intestin si cu efect de accelerare al digestiei lente  si dificile. In plus fibrele ajuta la scaderea nivelului de LDL-colesterol (cel rau).

-previn cataracta si te ajuta sa iti mentii vederea, avand un nivel ridicat de betacaroten si de vitamina A, esentiale pentru ochii tai

- pot sa previna cancerul, avand un nivel foarte mare de antioxidanti, ajutand la prevenirea efectelor radicalilor liberi

- colesterolul rau poate fi scazut prin consumul de caise, acesta avand un rol negativ in favorizarea multor afectiuni

-constipatia si cancerul de colon pot fi prevenite prin efectele benefice ale caiselor, avand foarte multe fibre naturale incorporate

-persoanele anemice pot consuma caise pentru a combate aceasta afectiune

-cancerul de prostata poate fi prevenit datorita vitaminelor

- ficatul poate fi regenerat partial prin consumul de caise


 Informaţii nutriţionale pentru 100 grame

Calorii 50 kcal

Carbohidraţi 11 g

Proteine 1,4 g

Grăsimi Totale 0,4 g

Fibre 2 g

Acid folic 9 mcg

Niacina 0,06 mcg

Acid pantotenic 0,24 mcg

Piridoxina 0,054 mcg

Riboflavina 0,04 mcg

Tiamina 0,03 mcg

Vitamina A 1900 UI

Vitamina C 10 mg

Vitamina E 3 mg

Vitamina K 3,3 mcg

Sodiu 1 mg

Potasiu 250 mg

Calciu 13 mg

Fier 0,5 mg

Magneziu 10 mg

Fosfor 25 mg

Zinc 0,2 mg

Beta-caroten 1000 mcg

Luteina-zeaxantina 90 mcg

 

Sâmburele de caisă este cunoscut pentru conținutul de amygdalin, o glicozidă toxic cyanogenica.

Semințele sau sâmburii de caise cultivate în Asia Centrală și în jurul Mediteranei sunt atât de dulci încât acestea pot înlocui migdalele. Lichiorul Italian Amaretto și biscuiții amaretti sunt aromați cu extract de sâmburi de caise, mai degrabă decât cu migdale. Uleiul presat de la aceste soiuri este folosit ca ulei de gătit.

Consumați în exces, aceștia pot produce simptome ale intoxicației cu cianură, inclusiv greață, febră, erupții cutanate, dureri de cap, insomnie, creșterea setei, slăbiciune, letargie, nervozitate, diverse dureri articulare și musculare, scădere a tensiunii arteriale.

În anul 1993, Departamentul Statului New York pentru Agricultură și Piețe a testat conținutul de cianura a două pachete de sâmburi de caise de 250 gr., importate din Pakistan, care au fost vândute în magazinele alimentare de sănătate, ca o gustare. Rezultatele au arătat că fiecare pachet, dacă este consumat în totalitate, conține cel puțin dublul dozei minime letale de cianură pentru un om adult. Pachetele au fost scoase din magazine. În ciuda acestui fapt, nu au existat decese în Statele Unite ale Americii și doar 1 toxicitate gravă provocată de sâmburi de caise a fost raportată intre 1979 și 1998. În medie, un sâmbure de caisă conține aproximativ 0,5 mg de cianură.sursa -Wikipedia)

Curiozităţi despre caise

 

-caisele sunt bogate în vitamine şi numeroase substanţe nutritive esenţiale pentru organism.

-una dintre curiozităţile despre caise este că, având un conţinut important de fibre, ajută tranzitul intestinal, previn tulburările digestive, constipaţia sau apariţia ulcerului.
- caisele au conţinut ridicat de calciu, fosfor, potasiu, fier, zinc, vitamina A şi C sau B6 si aduc beneficii în ceea ce priveşte sănătatea sângelui. Potrivit unor studii, betacarotenul pe care îl au caisele scade nivelul de colesterol din sânge şi protejează inima. Vitamina A din conţinutul caiselor menţine vederea sănătoasă. De asemenea, aceeaşi vitamină ajută organimsul să lupte împotriva acţiunii radicalilor liberi, care pot favoriza apariţia cancerului.

-o altă curiozitate despre caise este şi faptul că pot fi introduse şi în curele de detoxifiere.  Mai mult, sunt studii care au ajuns la concluzia că un consum de caise moderat poate fi de mare ajutor în cazurile de depresie, îi ajută pe cei care au probleme de memorie şi le aduc insomniacilor un somn liniştit.   

            -ajută sistemul osos

            -pot ajuta la dezvoltarea corectă a oaselor şi la menţinerea densităţii normale osoase.

-s-au făcut cercetări în urma cărora s-a ajuns la concluzia că un consum moderat de caise poate preveni chiar apariţia unor afecţiuni osoase.

-datorită nivelului ridicat de fier pe care îl conţin, caisele sunt de mare ajutor în cazul celor care suferă de anemie de tip feriprivă, care este cea mai frecventă.

-o altă curiozitate despre caise ar fi că acestea ar putea combate şi febra. Mai exact, caisele reuşesc să vitaminizeze şi să furnizeze minerale esenţiale precum şi lichide de care organismul are nevoie atunci când apare febra. 

-cei care suferă de afecţiuni hepatice ar fi bine să consume şi caise, întrucât au proprietăţi care ajută la regenerarea ficatului şi a revitalizării funcţiilor acestuia.

-caisele te pot ajuta şi în curele de slăbire, pentru că au un conţinut redus de calorii. Cinci caise conţin aproimativ 75 de calorii şi în jur de 15 grame de zahăr. În plus, sunt dulci, aromate, pot înlocui un desert şi alte dulciuri şi dau senzaţia de saţietate.  

- pot fi folosite şi pentru frumuseţe. Mai exact, vitamina A din caise protejează pielea. O mască pentru faţă din caise vă face tenul mai catifelat şi-l va împrospăta. De asemenea, se spune că uleiul din sâmburii de caise hidratează pielea şi întârzie apariţia ridurilor. 

Retete minunate ..

Omlete cu frisca si gem

Ingrediente: 7 oua, 400 ml lapte, 100g zahar, 60g faina, gem de caise

Preparare: Galbenusurile se bat cu zaharul, laptele si faina pe aburi pana se formeaza o crema. Se ia de pe foc si se lasa la racit. Se amesteca apoi cu albusurile batute spuma, se imparte compozitia in trei parti egale, care se coc separat la cuptor. Se pun pe un platou si se umplu omletele pe rand cu gem de caise, se ruleaza si se garnisesc cu frisca.Se servesc reci.

Caise a la Conde

Ingrediente: 350g orez, 1,5 l lapte, 200g zahar, 2 plicuri zahar vanilat, 1 1/2 lingura unt, 1 lamaie sau 1 portocala mare, 1kg caise mari, 300g zahar, 1 lingurita esenta migdale
 
Preparare: 
Orezul spalat se pune intr-o cratita cu apa cat sa-l acopere si se fierbe 5 minute; se scurge, se clateste cu apa si se pune la fiert cu laptele, zaharul, sucul de lamaie, sare si unt. Se mai lasa sa dea cateva clocote si se da la cuptor, la foc mic, 40 minute. Cand este gata, se pune vanilia si se lasa sa se raceasca. Caisele se spala, se taie in jumatati si se indeparteaza samburii; 6 jumatati se paseaza si se dau deoparte. Se fierbe zaharul cu 400ml apa pana se leaga, se adauga caisele, se fierb cateva clocote si se scot. In siropul ramas se pun caisele pasate si se fierb pana se ingroasa putin (jeleu); compozitia se ia de pe foc si se adauga esenta de migdale. Orezul se monteaza sub forma de coroana, se asaza caisele in centru si se acopera cu jeleu caldut. Se tine la rece 30-40 minute inainte de a servi.


Nectar de caise verzi

Ingrediente: 500g caise verzi, 1 kg zahar

Preparare: Se pun caisele fara samburi intr-o oala cu 2 l de apa si zahar. Se fierb incet, luind spuma din cand in cand. Se scot cu o spumiera si se trec printr-o sita. Pulpa rezultata se amesteca cu siropul din oala. Se mai da un clocot. Se toarna nectarul in sticle, se capseaza si se pastreaza la rece.


Prăjitura cu caise este una dulce-acrișoară și extrem de aromată. Se poate face din caise sau piersici din compot, însă în sezonul fructelor, de preferat este să o faceți cu caise proaspete. Este o rețetă simplă a copilăriei pe care trebuie să o încerci și tu.

Ingrediente prăjitură cu caise

·         750-760 g caise proaspete

·         5 oua

·         200 g zahar

·         100 ml nectar de corcoduse (sau suc de portocale)

·         100 ml ulei

·         280 g faina

·         20 g fulgi de nuca de cocos (sau tot faina)

·         1/2 plic praf de copt (5 g)

·         zahar pudra

Mod de preparare prăjitură cu caise

Cuptorul se preîncălzește la 180 de grade C, adică la foc potrivit. Se tapetează cu hârtie de copt o tavă de aproximativ 20 x 30cm. Se aleg caise foarte bine coapte, care se taie în jumătate. Se înlătură sâmburii și se taie apoi în felii potrivite. Se lasă deoparte până când e gata aluatul.

Pentru aluat, ouăle se bat spumă cu un praf de sare, cât iei în trei degete. Se adaugă apoi zahărul și se bat în continuare pentru aproximativ 2-3 minute, cu mixerul. Apoi, se adaugă, amestecând continuu, uleiul și nectarul. Făina și praful de copt se amestecă separat. Se cern printr-o sită și se încorporează ușor în compoziție.

Această compoziție rezultată se toarnă în tava pregătită și se nivelează. Deasupra, se așază feliile de caisă, cât mai uniform. Prăjitura se coace vreme de 25-28 de minute și pentru asta este necesar să faceți testul cu scobitoarea, ca să vedeți dacă s-a copt. După ce se răcește bine, puteți să o pudrați cu mult zahăr cu aromă de vanilie


Generozitatea -Poveste cu talc

  Generozitatea -Poveste cu talc A fost odat ă un medic foarte priceput ș i dedicat. Datorit ă lui, mii de oameni care erau la un pas de m...