Caisele – “fructele zeilor “
Caisul este un pom de
mărime mijlocie cu o coroană largă și deasă. Frunzele au formă lanceolată cu o
lungime medie de 8 cm. Florile sunt de culoare albă sau rozalie. Fructele
cărnoase care pot fi acoperite de peri, sunt de culoare galben portocalie, cu
nuanțe roșii și au în centru un sâmbure dur.
Caisul provine din China de Nord, regiune situată aproape de granița cu Rusia. În Armenia, de unde este cunoscut ca „Prunus armeniaca”, va ajunge numai peste 3000 de ani, după ce a apărut deja în regiunile din Asia Centrală. Caisul a fost adus de romani în Anatolia și Europa. Regiune tradițională pentru cultivarea caisului este Câmpia Ungară care a fost extinsă în perioada ocupației otomane. Caisul fiind adecvat pentru regiuni calde cu climă uscată, a început prin secolul XIX cultivarea lui în regiunile nisipoase de deșert, ca Spania și Italia, fiind cultivat de asemenea în Tirol, Wachau, cantonul Wallis (Elveția). Cele mai mari culturi de cais se află în regiunea Malatya (Turcia) pe cursul superior al Eufratului.
Caisele sunt vedetele sezonului! De la
îmbunătăţirea memoriei şi a sănătăţii ochilor şi până la prevenirea multor
tipuri de cancer, în special a celui de piele, caisele sunt deosebit de
eficiente datorită unui conţinut bogat în fosfor, vitamina A, magneziu, fier,
fibre şi calciu. În plus, sunt recomandate şi în curele de slăbire pentru că au
extrem de puţine calorii.
Numite şi „fructele zeilor” pentru că, în
urmă cu multe secole, datorită gustului atât de bun erau oferite zeilor, drept
ofrandă, despre caise se credea că cei care consumă aceste fructe vor avea un
trup tânăr şi viguros şi o minte ageră, până la vârste înaintate.
Motivul pentru care medicii ne recomandă
să profităm la maxim de perioada caiselor este conţinutul lor bogat în vitamine
esenţiale, precum: vitamina A, vitamina C, fibre şi potasiu, dar şi în
antioxidanţi puternici din categoria carotenoizilor, care le dau culoarea
specifică, portocalie, galbenă, roşie, precum şi antioxidanţii luteină şi
zeaxantină.
Un alt antioxidant important care se găseşte
în compoziţia caiselor este licopenul. În plus, caisele mai conţin vitamine din
complexul B, vitaminele E şi K, iar dintre minerale, o porţie de caise ne oferă
necesarul zilnic de calciu, magneziu, fosfor, fier, precum şi urme de cupru,
zinc, seleniu, mangan. Doza minimă pentru a obţine efecte terapeutice de pe
urma administrării acestor fructe este de 350 de grame pe zi, aproximativ 10
caise crude.
Parfumate, catifelate si usor de digerat,
caisele sunt desertul perfect pentru mesele de vara. Culoarea lor portocalie se
datoreaza continutului de betacaroten (provitamina A), un pigment cu actiune
antioxidanta extrem de benefica. Betacarotenul protejeaza pielea de soare si
imbatranire si asigura o bronzare mai rapida. Doar 3 caise acopera necesarul
zilnic de carotenoizi.
Caisele sunt singurul aliment ne-uleios
care contine vitamina E, vitamina antioxidanta care alaturi de vitamina A
creste imunitatea organismului. Prin continutul crescut de potasiu, fier si
calciu caisele inlatura insomnia si astenia, imbunatatesc functionarea
neuro-musculara si rezistenta la boli.
Beneficii ale caiselor
-sunt prietenele siluetei și au puține calorii si indice glicemic mic deci sunt si prietenele siluetei.
- tot in caise gasim multe fibre (in special pectine) bine tolerate in intestin si cu efect de accelerare al digestiei lente si dificile. In plus fibrele ajuta la scaderea nivelului de LDL-colesterol (cel rau).
-previn cataracta si te ajuta sa iti mentii vederea, avand un nivel ridicat de betacaroten si de vitamina A, esentiale pentru ochii tai
- pot sa previna cancerul, avand un nivel foarte mare de antioxidanti, ajutand la prevenirea efectelor radicalilor liberi
- colesterolul rau poate fi scazut prin consumul de caise, acesta avand un rol negativ in favorizarea multor afectiuni
-constipatia si cancerul de colon pot fi prevenite prin efectele benefice ale caiselor, avand foarte multe fibre naturale incorporate
-persoanele anemice pot consuma caise pentru a combate aceasta afectiune
-cancerul de prostata poate fi prevenit datorita vitaminelor
- ficatul poate fi regenerat partial prin consumul de caise
Calorii 50 kcal
Carbohidraţi 11 g
Proteine 1,4 g
Grăsimi Totale 0,4 g
Fibre 2 g
Acid folic 9 mcg
Niacina 0,06 mcg
Acid pantotenic 0,24 mcg
Piridoxina 0,054 mcg
Riboflavina 0,04 mcg
Tiamina 0,03 mcg
Vitamina A 1900 UI
Vitamina C 10 mg
Vitamina E 3 mg
Vitamina K 3,3 mcg
Sodiu 1 mg
Potasiu 250 mg
Calciu 13 mg
Fier 0,5 mg
Magneziu 10 mg
Fosfor 25 mg
Zinc 0,2 mg
Beta-caroten 1000 mcg
Luteina-zeaxantina 90 mcg
Sâmburele de caisă este cunoscut pentru conținutul de amygdalin, o glicozidă toxic cyanogenica.
Semințele sau sâmburii de caise cultivate în Asia Centrală și în jurul Mediteranei sunt atât de dulci încât acestea pot înlocui migdalele. Lichiorul Italian Amaretto și biscuiții amaretti sunt aromați cu extract de sâmburi de caise, mai degrabă decât cu migdale. Uleiul presat de la aceste soiuri este folosit ca ulei de gătit.
Consumați în exces, aceștia pot produce simptome ale intoxicației cu cianură, inclusiv greață, febră, erupții cutanate, dureri de cap, insomnie, creșterea setei, slăbiciune, letargie, nervozitate, diverse dureri articulare și musculare, scădere a tensiunii arteriale.
În anul 1993, Departamentul Statului New York pentru Agricultură și Piețe a testat conținutul de cianura a două pachete de sâmburi de caise de 250 gr., importate din Pakistan, care au fost vândute în magazinele alimentare de sănătate, ca o gustare. Rezultatele au arătat că fiecare pachet, dacă este consumat în totalitate, conține cel puțin dublul dozei minime letale de cianură pentru un om adult. Pachetele au fost scoase din magazine. În ciuda acestui fapt, nu au existat decese în Statele Unite ale Americii și doar 1 toxicitate gravă provocată de sâmburi de caise a fost raportată intre 1979 și 1998. În medie, un sâmbure de caisă conține aproximativ 0,5 mg de cianură.sursa -Wikipedia)
Curiozităţi despre caise
-caisele sunt bogate în vitamine şi
numeroase substanţe nutritive esenţiale pentru organism.
-una dintre curiozităţile despre caise este că, având un conţinut
important de fibre, ajută tranzitul intestinal, previn tulburările digestive,
constipaţia sau apariţia ulcerului.
- caisele au conţinut ridicat de calciu, fosfor, potasiu, fier, zinc, vitamina
A şi C sau B6 si aduc beneficii în ceea ce priveşte sănătatea sângelui.
Potrivit unor studii, betacarotenul pe care îl au caisele scade nivelul de
colesterol din sânge şi protejează inima. Vitamina A din conţinutul caiselor
menţine vederea sănătoasă. De asemenea, aceeaşi vitamină ajută organimsul să
lupte împotriva acţiunii radicalilor liberi, care pot favoriza apariţia
cancerului.
-o altă curiozitate despre caise este şi faptul că pot fi introduse
şi în curele de detoxifiere. Mai mult, sunt studii care au ajuns la
concluzia că un consum de caise moderat poate fi de mare ajutor în cazurile de
depresie, îi ajută pe cei care au probleme de memorie şi le aduc insomniacilor
un somn liniştit.
-ajută sistemul osos
-pot ajuta la dezvoltarea corectă a oaselor şi la
menţinerea densităţii normale osoase.
-s-au făcut cercetări în urma cărora s-a
ajuns la concluzia că un consum moderat de caise poate preveni chiar apariţia
unor afecţiuni osoase.
-datorită nivelului ridicat de fier pe
care îl conţin, caisele sunt de mare ajutor în cazul celor care suferă de
anemie de tip feriprivă, care este cea mai frecventă.
-o altă curiozitate despre caise ar fi că
acestea ar putea combate şi febra. Mai exact, caisele reuşesc să vitaminizeze
şi să furnizeze minerale esenţiale precum şi lichide de care organismul are
nevoie atunci când apare febra.
-cei care suferă de afecţiuni hepatice ar
fi bine să consume şi caise, întrucât au proprietăţi care ajută la regenerarea
ficatului şi a revitalizării funcţiilor acestuia.
-caisele te pot ajuta şi în curele de
slăbire, pentru că au un conţinut redus de calorii. Cinci caise conţin
aproimativ 75 de calorii şi în jur de 15 grame de zahăr. În plus, sunt dulci,
aromate, pot înlocui un desert şi alte dulciuri şi dau senzaţia de saţietate.
- pot fi folosite şi pentru frumuseţe.
Mai exact, vitamina A din caise protejează pielea. O mască pentru faţă din
caise vă face tenul mai catifelat şi-l va împrospăta. De asemenea, se spune că
uleiul din sâmburii de caise hidratează pielea şi întârzie apariţia
ridurilor.
Retete minunate ..
Omlete cu
frisca si gem
Ingrediente: 7
oua, 400 ml lapte, 100g zahar, 60g faina, gem de caise
Preparare: Galbenusurile
se bat cu zaharul, laptele si faina pe aburi pana se formeaza o crema. Se ia de
pe foc si se lasa la racit. Se amesteca apoi cu albusurile batute spuma, se
imparte compozitia in trei parti egale, care se coc separat la cuptor. Se pun
pe un platou si se umplu omletele pe rand cu gem de caise, se ruleaza si se
garnisesc cu frisca.Se servesc reci.
Caise a la Conde
Ingrediente: 350g orez, 1,5 l lapte, 200g zahar, 2 plicuri zahar vanilat, 1 1/2
lingura unt, 1 lamaie sau 1 portocala mare, 1kg caise mari, 300g zahar, 1
lingurita esenta migdale
Preparare: Orezul spalat se pune intr-o cratita cu apa cat sa-l
acopere si se fierbe 5 minute; se scurge, se clateste cu apa si se pune la fiert
cu laptele, zaharul, sucul de lamaie, sare si unt. Se mai lasa sa dea cateva
clocote si se da la cuptor, la foc mic, 40 minute. Cand este gata, se pune
vanilia si se lasa sa se raceasca. Caisele se spala, se taie in jumatati si se
indeparteaza samburii; 6 jumatati se paseaza si se dau deoparte. Se fierbe
zaharul cu 400ml apa pana se leaga, se adauga caisele, se fierb cateva clocote
si se scot. In siropul ramas se pun caisele pasate si se fierb pana se ingroasa
putin (jeleu); compozitia se ia de pe foc si se adauga esenta de migdale.
Orezul se monteaza sub forma de coroana, se asaza caisele in centru si se
acopera cu jeleu caldut. Se tine la rece 30-40 minute inainte de a servi.
Nectar de caise verzi
Ingrediente: 500g
caise verzi, 1 kg zahar
Preparare: Se
pun caisele fara samburi intr-o oala cu 2 l de apa si zahar. Se fierb incet,
luind spuma din cand in cand. Se scot cu o spumiera si se trec printr-o sita.
Pulpa rezultata se amesteca cu siropul din oala. Se mai da un clocot. Se toarna
nectarul in sticle, se capseaza si se pastreaza la rece.
Prăjitura cu caise este una
dulce-acrișoară și extrem de aromată. Se poate face din caise sau piersici din
compot, însă în sezonul fructelor, de preferat este să o faceți cu caise
proaspete. Este o rețetă simplă a copilăriei pe care trebuie să o încerci și
tu.
Ingrediente prăjitură cu caise
· 750-760 g caise proaspete
· 5 oua
· 200 g zahar
· 100 ml nectar de corcoduse (sau suc de portocale)
· 100 ml ulei
· 280 g faina
· 20 g fulgi de nuca de cocos (sau tot faina)
· 1/2 plic praf de copt (5 g)
· zahar pudra
Mod de
preparare prăjitură cu caise
Cuptorul se preîncălzește la 180 de grade C, adică la foc potrivit.
Se tapetează cu hârtie de copt o tavă de aproximativ 20 x 30cm. Se aleg caise
foarte bine coapte, care se taie în jumătate. Se înlătură sâmburii și se taie
apoi în felii potrivite. Se lasă deoparte până când e gata aluatul.
Pentru aluat,
ouăle se bat spumă cu un praf de sare, cât iei în trei degete. Se adaugă apoi
zahărul și se bat în continuare pentru aproximativ 2-3 minute, cu mixerul.
Apoi, se adaugă, amestecând continuu, uleiul și nectarul. Făina și praful de
copt se amestecă separat. Se cern printr-o sită și se încorporează ușor în compoziție.
Această compoziție rezultată se toarnă în tava pregătită și se nivelează. Deasupra, se așază feliile de caisă, cât mai uniform. Prăjitura se coace vreme de 25-28 de minute și pentru asta este necesar să faceți testul cu scobitoarea, ca să vedeți dacă s-a copt. După ce se răcește bine, puteți să o pudrați cu mult zahăr cu aromă de vanilie