vineri, 22 mai 2020

Superalimentele !






Superalimentele !

Superalimentele sunt din ce in ce mai populare si foarte multe persoane se bucura deja de beneficiile pe care acestea le ofera.

Superalimentele sunt o colectie diversa de alimente foarte bogate in nutrienti. In aceasta categorie vom gasi fructe de padure, cereale, seminte, alege, legume si fructe care pot sa aiba un efect benefic asupra organismului. Toate superalimentele contin un mare procentaj de vitamine, enzime, minerale si aminoacizi sau antioxidanti. Comparativ cu alimentele clasice sanatoase care contin in general cateva proprietati nutritionale, un superaliment va avea 12 sau chiar mai multe proprietati benefice.

Tipuri de superalimente

·         Superalimente verzi
Aceste superalimente sunt de fapt legumele verzi care au concentratii mari de vitamine, proteine, minerale, bacterii sanatoase si putem include aici iarba de grau, de orz, spirulina, legumele care au frunzele verzi cum ar fi varza kale, spanacul si salata verde, dar si iarba grasa. De asemenea, broccoli, prazul si alte leguminoase cum ar fi mazarea, lintea si fasolea sunt incadrate tot aici.

·         Superalimentele nuci si fructe
Sunt multe fructe si nuci care au proprietati foarte bune ce ajuta la eliminarea rapida a bacteriilor rele. Cele mai importante sunt fructele de acai, merisoarele, afinele, fructele de goji, noni, dudele, aronia, catina, rodiile, maca, migdalele, boabele de cacao si nucile de cocos.

·         Superalimente condimente si ierburi aromatice
Pe lista de superalimente se pot gasi si o serie de ierburi sanatoase care contin foarte multe vitamine. Pe langa toate acesta cele mai multe au proprietati medicinale. Printre ele se numara aloe vera, urzica, gingsengul, echinaceea, ghimbirul, gheara diavolului, galbenelele, turnericul sau curcuma, busuiocul si anasonul. Se pot utiliza ca superalimente si fulgii de drojdie nutritiva sau samburii de cacao care se mai gasesc si sub denumirea de nibs.

Ce alimente sunt supereroii nutriționali atunci când vine vorba de a ne stimula energia, de a preveni îmbolnăvirea și de a ne optimiza performanța?
 
Grapefruit -  are o cantitate extrem de scăzută de calorii si  este încărcat cu beneficii pentru sănătate. Venind cu puțin peste 50 de calorii per grapefruit - această stea albă de citrice este bogata atât în ​​vitamina C, cât și în fibre. Grapefruit este o sursă de hrană excelentă pentru hidratare, menține sistemul nostru imunitar funcționând corespunzător și chiar poate menține nivelul insulinei din corp. Ce inseamna asta? Practic, ele pot regla nivelul de zahăr din corpul dvs., în timp ce combate bacteriile și infecția. Si nu in ultimul rand ele îți pot stimula metabolismul!


Brocoli este unul dintre cele mai importante alimente în ceea ce privește nutriția. Oferind o sursă de vitamina K&C, fibră, folat și potasiu; broccoli poate reduce inflamația, ne poate stimula imunitatea și ne poate îmbunătăți digestia (printre multe alte lucruri). Practic, broccoli te poate împiedica să te îmbolnăvești, poate ajuta la eliminarea toxinelor și la menținerea temperaturii corpului tău in limite normale.

Ovaz - indiferent dacă sunteți sportiv sau pur și simplu cineva cu un program aglomerat, știți importanța menținerii nivelului energetic - iar făina de ovăz va face exact asta! Oatmeal oferă o sursă sănătoasă de carbohidrați care ne ajută să ne alimentăm în timpul zilei, îmbunătățind totodată circulația sângelui nostru, reducând inflamația și chiar scăzând nivelul colesterolului.

Cartofi dulci sunt o putere când vine vorba de Vitamine - oferind până la 4x cantitatea zilnică recomandată de Vitamina A de care avem nevoie într-un singur cartof! Cartofii dulci sunt, de asemenea, bogate în fibre, vitamine D, C, B și antioxidanți. În timp ce îți menții energia în sus și burtica plină, cartofii dulci te pot ajuta și cu vederea (permițându-ți să îți păstrezi ochii pe potecă sau pe drum) și să îți menții sistemul imunitar funcțional la performanțe maxime!

Scorţişoară - ierburile și condimentele pot oferi un număr șocant de beneficii pentru sănătate - iar scorțișoara nu face excepție. Acest condiment de supereroi poate ajuta la scăderea glicemiei, la menținerea creierului nostru mai lung și poate chiar ajuta la combaterea infecțiilor și bacteriilor. Deși proprietățile medicinale sunt încă studiate, multe dintre studiile efectuate arată dovezi că scorțișoara poate fi mai puternică decât ne-am gândit vreodată. Un lucru de care trebuie să ții cont, însă, este că scorțișoara vine în diferite versiuni. Este bine sa alegeti pentru consum scorțișoara Ceylon> scorțișoara Cassia. 

Fructele de acai – sunt fructe dulci de culoare violet care seamana foarte bine cu afinele normale. Aceste fructe sunt pline de substante cu rol antioxidant, sunt bogate in potasiu si au o cantate mare de fibre. Ele contin o cantitate uriasa de vitamina C. Aceste lucruri fac ca fructele de acai sa ajute corpul si sa ofere energie, un somn bun si o inima foarte sanatoasa.


Fructele de goji – sunt denumite si catina de gard si contin agenti naturali care actioneaza impotriva imbatranirii. Aceste fructe ajuta la incetinirea procesului de degradare a organismului odata cu inaintarea in varsta. Este foarte important si continutul de vitamina C dar si faptul ca sustine sistemul imunitar. Fructele de goji sunt foarte bune pentru ca asigura sanatatea inimii si protejeaza ficatul.


Afinele – sunt fructe de padure foarte bune si contin o cantiate mare de fitonutrienti care au rolul de a neutraliza in mod eficient radicalii liberi, acestia fiind agenti care cauzeaza imbatranirea si deteriorarea celulara. Sunt bogate in antioxidanti, vitamina K, vitamina C, mangan si fier, si au un continut destul de mare de grasime saturata, sodiu si de asemenea, colesterol. S-a descoperit si ca afinele pot imbunatati foarte mult echilibrul nivelurilor de colesterol si vor scadea colesterolul rau in timp ce colesterolul bun creste. Astfel se mentine bine tensiunea arteriala, este imbunatatita memoria si sunt aduste numeroase beneficii tensiunii oculare.


Varza kale – este o leguma delicioasa care are frunzele verzi si un numar considerabil de vitamine, antioxidanti si minerale. Ofera 113% din aportul zilnic care este necesar pentru vitamina A si 90% din aportul de vitamina C. Pe langa toate acestea, este mult mai nutritiva decat spanacul si contine o cantitate mai mare de fier per calorie comparativ cu carnea rosie. La toate acestea se adauga si continutul ridicat de fibre, motiv pentru care este ideala pentru a sustine sanatatea digestiva.


Nuca de cocos – este un amestec important pentru nutritie. Pe langa combinatia speciala de acizi grasi cu beneficii, care au un efect foarte pozitiv asupra sanatatii, nuca de cocos reprezinta si o foarte buna sursa de minerale precum cupru, fier, zinc, magneziu, potasiu, seleniu si fosfor. Fiecare dintre produsele care deriva din nuca de cocos ofera beneficii nutritionale proprii. Spre exemplu pulpa fructului proaspat este o foarte buna sursa de vitamine, este bogata in acid lauric si este un tip de grasime care sustine bine colesterolul bun LDL si il scade pe cel rau HDL. Uleiul de cocos se numara printre cele mai sanatoase uleiuri disponibile.


Semintele de canepa – sunt foarte bune pentru creier si pentru inima. Au in compozitie proteine si acizi grasi cum ar fi omega 6 si omega 3. In plus, semintele de canepa contin si minerale cum ar fi calciul, magneziul si sulful, potasiu, cupru si fosfor. Semintele crude de canepa sunt pline cu antioxidanti, cu vitamine din complexul B, D si E.

Semintele de chia – sunt pline de proteine, vitamine, minerale si fibre. Avand acesti nutrienti benefici, ele scad riscul de aparitie a osteoporozei, sunt foarte bune pentru inima si pentru vasele de sange, ajuta peristaltismul intestinal si ajuta la incetinirea procesului de imbatranire. Adaugand semintele de chia in alimentatie, te vei satura mai repede si acest lucru te ajuta sa detii controlul asupra greutatii corporale.


 Chlorella – este o planta de dimensiuni mici cu rol detoxifiant si, conform specialistilor, este cea mai puternica planta din grupa sa. Este o alga unicelulara care traieste in apa dulce si are super proprietati. Este una dintre putinele specii comestibile de alge care cresc in apa dulce si contine o cantitate mare de clorofila. Datorita acestor aspect are o putere antioxidanta considerabila. In plus, are in compozitia sa toate vitaminele din grupul B, vitamina E, vitamina C, magneziu, fibre, fier, aminoacizi si cateva urme de minerale. Contine carbohidrati si o cantitate uriasa de proteine, avand cu 50% mai multe proteine comparativ cu carnea (intr-o comparatie masurata la gram).

In final iti prezint si o reteta de desert.😍💖

Desert cu chia
Ai nevoie de:
·         1- 2 linguri de seminte de chia
·         O jumatate de pahar cu lapte de soia sau migdale
·         Fructe proaspete

Acesta este cel mai simplu desert pe care il poti prepara. Pune semintele de chia in paharul cu lapte si asteapta pana cand se umfla suficient de tare. Vei vedea ca laptele va fi absorbit in totalitate de seminte si in pahar va ramane ceva ca o budinca destul de compacta. In continuare totul tine de creativitatea ta. Poti adauga un baton de vanilie, poti pune fructe proaspete deasupra, tocate, poti adauga o lingura de miere peste aceasta compozitie sau poate ai un gem dietetic preparat chiar de tine pe care sa il pui.

Acest desert te va ajuta sa ajungi pana la jumatatea zilei fara sa iti fie foame. Avand proprietati nutritive considerabile, acest desert este perfect pentru dimineata inainte de a pleca de exemplu la scoala sau la serviciu si vei avea energie toata ziua.


Va imbratisez cu drag si sa ne bucuram impreuna de un sfarsit de saptamana minunat !
































16 sfaturi pentru armonie sufleteasca

 ⚡16  sfaturi esențiale pentru ARMONIE SUFLETEASCA!!! 1. Nu judeca oamenii.  Nu vorbi de rău o persoana în absența ei.   Face parte din perf...