Algele marine - elixir de sănătate
Deși sunt mici și nu arată prea apetisant..algele
marine sunt o adevărată comoară a naturii și un izvor de sănătate și vitalitate
pentru organismul uman!
Algele sunt organisme vegetale ce se
dezvoltă atât în mări și oceane, cât și în apele dulci sau chiar pe
solurile mai umede. Pentru că apa mărilor reprezintă ea însăși un remediu
foarte bun datorită bogăției sale de compuși organici valoroși și ca
urmare a formării lor în acest mediu, cele mai valoroase rămân algele din apele
sarate. Algele includ în organismele lor majoritatea acestor componente ale
apei de mare într-o forma purificată, concentrată și ușor asimilabilă de
organismul uman.
Algele sunt o verigă
importantă a lanțului trofic, stau la baza existenței și dezvoltării vieții în
mediul marin, un adevărat motor subacvatic al fluxurilor materiale și
energetice. Fiind organisme fotosintetizante, ajută la îmbogățirea cu oxigen a
apei, un element vital pentru buna desfășurare a proceselor biologice și a
vieții subacvatice. Pot fi, astfel, considerate echivalenții plantelor din
mediul terestru, a căror importanță este incontestabila.
Algele marine conțin 77 de minerale, unul dintre cele
mai complexe remedii naturale. Utilizate ca medicament sau ca și aliment,
aceste organisme vegetale, pot să amelioreze sau chiar să vindece numeroase
boli: anemie, demineralizare, carențe ale unor minerale și vitamine, tulburări
de natură nervoasă, tulburări respiratorii, disfuncții ale sistemului imunitar.
O proprietate particulară a algelor
marine, este aceea că în structura lor mineralele se găsesc în stare coloidală.
O substanță coloidală are structura foarte fină și deține proprietatea de a-și
păstra identitatea și de a rămâne în suspensie într-un lichid. Coloizii au
dimensiuni foarte mici și de aceea pot fi absorbiți cu ușurință de către
celulele corpului. Atât algele, cât și alte plante, transformă mineralele
metalice în substanțe coloidale care au o încărcătură electrică negativă. În
forma lor solidă, mineralele sunt toxice pentru organismul uman, iar dacă sunt
prezente în cantități mari în corp, ele se pot acumula în țesuturi și pot crea
probleme grave de sănătate. Mineralele lichide care rezultă în urma
transformărilor produse în organismul plantei, prezinta doua beneficii majore:
– ajută la transportul și
disponibilitatea biologică a altor nutrienți obținuți din hrană sau alte
suplimente.
– neutralizează și ajută la eliminarea
toxinelor (inclusiv a celor radioactive) și a metalelor grele acumulate în
corp.
Algele ca
medicament
În scop
terapeutic, se folosesc mai ales tipurile de alge uscate care nu au fost
preparate în prealabil prin presare la cald, amestecare cu aromatizanți sau
condimente și se consumă îndeosebi sub formă de pulbere.Anumite varietăți de
alge rosii sau brune sunt apreciate pentru multiplele lor virtuți, și fac parte
constant din meniurile oferite de restaurante sub formă de diverse dejunuri,
feluri intermediare de dulciuri, ciorbe. Din punct de vedere al compoziției
chimice, algele marine conțin din abundență minerale și oligoelemente (iod,
magneziu, potasiu, calciu, fier, mangan, fosfor, sulf, cupru, nichel, cobalt, rubidiu,
siliciu), diastaze (enzime) și vitamine (A, B, C, D1, D2, E, F, K, PP),
aminoacizi (acid glutamic, cistina, metionina, valina, tirozina, lizina, acid
aspartic), glucide, materii grase, clorofilă (structura ei chimică seamănă cu
cea a hemoglobinei umane), mucilagii și principii antibiotice, fapt care
îndreptățește clasarea lor în categoria alimentelor-medicament.Datorită acestor
proprietăți, algele contribuie la :
·
favorizarea
schimburilor metabolice
·
tonifică
glandele endocrine
·
întăresc
mijloacele de apărare naturală (imunitate)
·
sunt
înzestrate cu puteri antireumatismale, antigutoase, remineralizante, stimulante
ale circulației sanguine.
Aceasta paletă
largă de proprietăți profilactice și curative face ca algele marine să fie
indicate în tratamentul a numeroase afecțiuni : predispoziția generală la
maladii, astenii fizice și intelectuale, adenite, tulburări endocrine, anemii,
dureri de diferite etiologii,reumatisme cronice, tulburări circulatorii,
obezitate, celulită, arterioscleroză, hipertensiune arterială, afecțiuni
cutanate, rinofaringite, afecțiuni pulmonare, sechele de fracturi, îmbătrânire
celulară, alergii, prevenția și tratamentul afecțiunilor cardiace.Algele marine
mai conțin și clorofilă într-o cantitate însemnată.Clorofila naturală este o substanță
cu puternic efect detoxifiant și energizant, cu o structură foarte asemănătoare
hemoglobinei din sângele uman,iar datorită faptului că ea se regăsește în
cantități mari în alge se explică efectul lor benefic în cazurile de
anemie sau afecțiuni vasculare. În plus, efectele terapeutice ale clorofilei
sunt completate de prezența unei serii întregi de vitamine: A, C, D, E, F, K,
PP, vitamine din complexul B.
Ca să știi ce
algă ți se potrivește mai bine, îți prezint câteva din cele mai cunoscute și
apreciate tipuri:
Fucus
vesiculosus (alga brună) denumită și iarba de mare sau varec veziculos,
are drept constituenți principali: iodul, manitolul, mucilagii (algine),
principii tonic amare, vitaminele C, B, E, ergosterol, sodiu, magneziu, calciu,
fier, brom, siliciu. Datorită acestor proprietăți, fucus vesiculosus este
indicat în: obezitate (stimulează metabolismul bazal), celulită, gușă nodulară,
sindroame reumatoide, astm bronșic, inflamații ale ganglionilor limfatici,
hipotiroidie, sindrom de retenție azotată (hiperuricemie, hiperuremie, gută
etc. Ca uz extern, ea poate fi utilizată ca adjuvant pentru adenite și
obstrurări limfatice, se aplică cataplasme de tărâțe și alge, fixate pe
aglomerările de grăsimi sau celulitice, pe zona anterioară a gâtului în
hipotiroidie și gușă nodulară; băi generale – pentru tulburări circulatorii,
obezitate, celulită, artroză, astenie, insuficiențe endocrine; pudra de alge –
se aplică direct pe răni (stimulează cicatrizarea).
Laminare :
Laminaria flexicaulis și Laminaria cloustoni au ca principalii
constituenti iod, săruri minerale (sodiu, potasiu, calciu, siliciu,
magneziu), numeroase oligoelemente, glucide, mucilagii, vitaminele A, B, C, D,
E, clorofilă. Proprietățile tonifiante, remineralizante, normalizatoare ale
circulației sanguine, antilipemice și antiarteriosclerotice ale acestor două
specii de alge înrudite le recomanda în tratamentul sindroamelor reumatoide,
astm bronșic, inflamații ale ganglionilor limfatici, hipotiroidie, sindrom de
retenție azotată (hiperuricemie, hiperuremie, gută.
Wakame este
un gen de alge marine de culoare verde închis, care se găsește în comerț de
obicei uscată Wakame sunt eficiente pentru reglarea metabolismului, în tratarea
diabetului, ca remediu împotriva căderii părului și a constipației.
Konbu conține
foarte mult iod care este eficient în sporirea energiei organismului. Acestea
mai conțin și potasiu care este benefic în scăderea presiunii sângelui.
Nori sunt
bogate în vitamina B1, care ajută la convertirea carbohidratilor în energie.
Mai conține și mult calciu alături de vitaminele B și C, care ajută la calmarea
organismului.
Spirulina, o
algă verde-albastră, este un antioxidant puternic datorită conținutului său
bogat de clorofilă (cea mai bogată sursă naturală de clorofilă) și fitocompuși,
betacaroten (foarte eficient în cazurile de anemie și afecțiuni
cardiovasculare). Conține minerale fier, calciu, zinc, potasiu și magneziu,
vitamina A, complexul B. Spirulina este o proteină completă, naturală, ușor
asimilabilă care are în compoziția sa și fenilalanină, care acționează asupra
centrilor nervoși din creier responsabili cu apetitul, diminuând senzația de
foame și menținând un nivel constant al glucozei în sânge.
Kelp-ul este
întâlnit în diverse zone de coastă din lume. Este o sursă bogată de vitamine și
minerale (23 de minerale). Bogat în iod este benefic metabolismului și
funcționării glandei tiroidiene. Conține de asemenea fier, sodiu, fosfor,
calciu, magneziu și potasiu și este o sursă de vitamine A, B1, B2, C, D, E,
aminoacizi și oligoelemente. Este folosit în tratamentele homeopate pentru
problemele digestive, eliminarea de gaze, constipație cronică și obezitate.
Cunoscută și
sub numele de alga de smarald, Chorella este un aliment integral perfect,
ea conținând toate vitaminele complexului B, vitaminele E și C și minerale
importante (printre care fierul și cantități cosiderabile de zinc). Cercetările
științifice au demonstrat faptul că stimulează sistemul imunitar, detoxifică
organismul, îmbunătățește digestia, accelerează vindecarea, ajută la prevenirea
bolilor degenerative, oferă protecție împotriva radiațiilor. Această algă este
recomandată în special de către nutriționiști în regimuri pentru scăderea în
greutate.
Alga AFA este,
probabil, cel mai nutritiv aliment de pe planetă, cu un conținut bogat de
glyco-proteine, vitamine, minerale, carbohidrați simplii, lipide și enzime.
Datorită structurii celulare a acestei plante acvatice, nutrienții conținuți de
algă sunt disponibili imediat pentru organism, iar energia consumată de
organism pentru a absorbi nutrienții din algă este foarte mică, astfel încât
prin consumul de alge sălbatice verzi-albastre, dieta și starea organismului se
poate îmbunătăți într-un mod rapid și eficient. Această algă se găseste și se
recoltează doar în stare naturală, din lacul Klamath, statul Oregon, SUA,
acesta fiind un habitat ce nu poate fi replicat pe cale sintetică.
Beneficii ale algelor marine
Conțin mai mulți aminoacizi esențiali
decât orice tip de carne, sunt o sursă excelentă de betacaroten, vitamine (A,
B, C, D, E, F, K, PP), clorofilă, mucilagii și substanțe antibiotice, metaloizi
și minerale (iod, magneziu, fier, potasiu, calciu, aluminiu, mangan, fosfor,
sulf, cupru, nichel, aur, zinc, cobalt, stronțiu, titan, vanadiu, staniu,
rubidiu, siliciu).
Algele pot fi folosite ca atare în
alimentație, în diverse preparate și supe, dar și ca condiment pentru aroma lor
specială.
Algele marine, recomandate la dietă
Deși sunt atât de bogate în nutrienți
valoroși pentru organismul nostru, totuși au un număr mic de calorii. Devin
astfel aliate ale dietelor.
Conțin, de asemenea, iod care stimulează
glanda tiroidă și potasiu cu efecte ușoare diuretice, contribuind la scăderea
edemelor și la reducerea retentiei de apă. Clorofila din componenţa lor are un
efect regenerant şi un apreciabil efect antibacterian.
Algele – un boost energetic ce combate
eficient oboseala
Dacă simțiți adesea că oboseala vă
cuprinde, deși nu aveți motive serioase, sau că a doua jumătate a zilei vă
pierdeți tonusul și energia pentru activitățile de rutină, atunci puteți
încerca alimentele energizante, printre care se numără și algele marine.
Acestea sunt un adevărat cocktail de
substanțe energizante, care pun la lucru întreg metabolismul, însă fără a
suprasolicita organele interne. Algele marine activează hormonii tiroidieni,
care „coordonează” energia la nivelul fiecărei celule și pot fi consumate atât
în eutiroidie, cât și în hipotiroidie.
Algele marine susțin sistemul imunitar
Așa cum am aflat deja, algele marine
stimulează glandele endocrine şi imunitatea, stimulează circulaţia sângelui,
combat retenţia de apă, au efect antiinflamator şi antireumatic, pot corecta
unele forme de hipotiroidie (hipotiroidia fiind corelată cu scăderea
imunitățîi). În plus, toate vitaminele, mineralele și substanțele benefice
conținute în alge susțin funcțiile sistemului imunitar și ii oferă „materia
primă” pentru a funcționa optim.
Algele marine au proprietăți
antiîmbătrânire și afodiziace
Algele marine stimulează procesele
regenerative și încetinesc îmbătrânirea corpului, a pielii și albirea părului.
Consumul de alge marine este cunoscut pentru efectele afrodiziace. În Scoţia şi
Irlanda se fabrică chiar şi pâine din alge, iar în Japonia fac parte din hrana
zilnică, în salate, pentru fabricarea sushi-ului, ca garnitură, ba chiar intră
în compoziţia unor produse de cofetărie, prăjituri sau îngheţată.
Salată de alge
Această salată este răcoroasă și
revigorantă, putând asorta multe preparate.
·
200
gr alge marine
deshidratate
·
100 gr urechi de
lemn deshidratate
·
10 gr semințe de
susan
·
30 ml de sos de soia
·
30 ml de oțet
chinezesc
·
Opțional 10
ml sos chilli
Mod de preparare: se lasă algele și
urechile de lemn la hidratat, aproximativ 30 minute, apoi se vor pune într-o
strecurătoare și se vor spăla cu grijă.
Apoi se taie sub formă de tăiței algele
hidratate și spălate. Se pun algele și urechile de lemn într-un bol și se
adaugă peste ele semințele de susan, chilli, sosul de soia și oțetul chinezesc.
Se vor amesteca ingredientele, după care vom lăsa salata de alge la rece pentru
o oră. În acest timp algele și ciupercile vor absorbi aromele delicioase ale
sosurilor folosite.
Algele marine, au fost
apreciate dintotdeauna de catre japonezi, chinezi, europenii din ţările nordice
şi irlandezii. Chinezii şi japonezii le folosesc şi astăzi pentru proprietăţile lor antiaging şi
afrodisiace. În Scoţia şi Irlanda, se fabrică chiar şi pâine din alge,
iar în Japonia fac parte din hrana zilnică, în salate, pentru fabricarea
sushi-ului, ca garnitură, ba chiar intră în compoziţia unor produse de
cofetărie, prăjituri sau îngheţată. Francezilor le-au plăcut algele mai degrabă
pentru frumuseţe, mai ales în uz extern, alături de alte produse şi extracte
marine.
Dar în timpurile moderne, au început
să le administreze şi intern, pentru efectul
depurativ, completând programele de redobândire holistică a
frumuseţii. Marile companii de cosmetice profesionale recomandă clientelor să
însoţească programele de îngrijire externă cu serumuri intense aplicate la
nivelul tenului, decolteului sau chiar întregului trup, cu terapii ce presupun
administrarea zilnică de extracte de alge, îmbogăţite cu extracte din fructe
sau flori diverse.
Beneficii sub multiple forme
Algele constituie o preocupare a
lumii ştiinţifice, pentru unicitatea compoziţiei lor. Dacă în urmă cu 300
de ani, în ţările orientale se consumau doar 6 specii de alge, astăzi, s-a
ajuns la 20 de specii, din totalul de peste 20.000 de specii de alge care
există în apele lumii. Algele marine sunt de mai multe feluri: verzi, roşii,
brune şi albastre.
Marea calitate a algelor este conţinutul bogat în compuşi
minerali, al căror principal rol este regenerarea! În
compoziţia algelor intră oligoelemente cantităţi semnificative de iod, brom,
magneziu, potasiu, sodiu, calciu, fosfor, sulf, clor, cupru, siliciu.
Algele proaspete sau uscate natural conţin şi vitaminele A, B1,
B2, B6, B12, C, D, E, K, PP. Reprezintă o sursă proteică prin acizii aminaţi
(metionina, serina, acid glutamic, cistina), dar conţin şi glucide, clorofila,
substanţe antibiotice şi au un conţinut uriaş în fibre de celuloză.
Consumate intern, ca hrană sau în cure speciale, algele
stimulează glandele endocrine şi imunitatea, stimulează
circulaţia sângelui, combat retenţia, au efect antiinflamator şi antireumatic,
pot corecta unele forme de hipotiroidie. Fibrele
alimentare din alge împiedică depunerea de grăsimi pe pereţii vaselor sangvine
şi reduc astfel riscul de ateroscleroză şi infarct miocardic.
Prin conţinutul bogat în potasiu şi iod, algele remineralizează
şi sunt recomandate persoanelor care urmează tratament cu diuretice,
ajutând şi în curele de slăbire şi remodelare corporală. Clorofila din
componenţa lor are un efect regenerant şi un apreciabil efect antibacterian.
Numeroase studii au demonstrat eficacitatea extraselor din alge în cazul infecţiilor cu diverse tipuri ale virusului herpetic, cu virusul gripal A şi HIV. Algele au efect energizant şi asupra ficatului, facilitând eliminarea toxinelor şi scăzând astfel nivelul de stres din organism.
Algele in
cosmetica
Pentru uz extern, algele sunt folosite fie sub formă de
extracte, fie sunt încorporate în creme diverse şi serumuri puternice. Multe
companii cosmetice preferă să le utilizeze alături de apa de mare purificată,
alţii le alătură altor produse naturale cu conţinut mare de minerale, cum ar fi
argila. Folosite în produse de demachiere, alginaţii din algele de mare
îndepărtează murdăria, machiajul, excesul de sebum şi alte impurităţi.
Extractele din alge contribuie la închiderea porilor,
tonifierea pielii, sprijină efectul antiinflamator, ajută la reducerea
petelor şi iritaţiilor, a punctelor negre, ameliorează acneea şi echilibrează
secreţia de sebum. Încorporarea algelor microscopice poate genera şi o acţiune
uşor abrazivă asupra suprafeţei cutanate, fiind folosite cu succes în măştile
şi cremele de gomaj pentru ten, corp, mâini sau călcâie. Pentru
regenerarea pielii corpului sunt recomandate curele cu băi de alge, proaspete
ori uscate şi rehidratate în apă.
Algele se introduc chiar înainte de imersia în apă, în cadă, la
35-38 de grade Celsius, unde se stă timp de 15-20 de minute. Pentru un puternic
efect antiaging, de calmare a pielii, eliminarea iritaţiilor şi petelor, se
recomandă între 2 şi 3 şedinţe pe săptămână. O cură este compusă din
10-20 de băi şi poate fi repetată de 2-3 ori pe an, la intervalul de 2-3 luni.
Efectele ţin atât de redarea elasticităţii pielii, dar algele
sunt benefice şi prin efectul antiinflamator, în cazul suferinţelor postraumatisme
de tip fracturi, accidente, răni cu cicatrice sau reumatism. În saloanele
specializate se pot face băi de alge în combinaţie cu nămolul marin, iar acasă
se poate continua prin cataplasme locale cu alge proaspete, calde sau
încălzite de la mică distanţă cu infraroşii ori microunde, cataplasme cu alge
amestecate cu nămol marin, cataplasme cu pastă de alge (obţinută din algele
uscate foarte bine mărunţite).