miercuri, 25 noiembrie 2020

LEGENDA FIICEI LUI DUMNEZEU

 


LEGENDA FIICEI LUI DUMNEZEU

In tara nu mai plouase de ani intregi. Era atat de cald si de uscat incat pana si florile se uscasera, iarba era parjolita si chiar si marii copaci, puternici inainte, erau pe moarte. Apa secase in rauri si in fantani. Vacile, cainii, caii, pasarile si tot poporul mureau de sete. Lumea incepea sa se imbolnaveasca.

Intr-un sat uitat de lume exista o fetita a carei mama era foarte bolnava.

"O sa plec de aici si o sa merg kilometri intregi, nopti si zile.. pana cand voi gasi niste apa. Stiu ca mama mea va fi mai bine dupa ce va bea putina apa curata. Trebuie sa fac acest sacrificiu pentru ea." - si-a spus ea

Fetita a luat un ulcior cu ea si a plecat in cautare de apa. Dupa zile intregi de cautare, ea a gasit pe varful unui munte un mic izvor. Era aproape secat. Apa scazuse mult, insa curgea putin de sub stanca. Fetita a tinut ulciorul ei cu grija si a prins cateva picaturi. A asteptat o lunga perioada de timp pana cand ulciorul s-a umplut cu apa. Apoi a pornit din nou la drum, de data aceasta catre casa, fericita ca isi poate face mama bine.

Pe drum, fetita a intalnit un caine mic, bolnav. El abia mai putea merge, gafaia, gura ii era larg deschisa si gatul uscat.

"Oh, catel sarac ce esti. Iti este atat de sete. Nu saracesc eu de la cateva picaturi de apa. Iti vor da un pic si va ramane suficienta apa si pentru mama mea."

Asa ca fetita a turnat putina apa in palma ei si a tinut-o pentru catel. El a baut rapid tot si imediat s-a simtit mult mai bine, incat a inceput sa alerge si sa latre de fericire.

Micuta nu a observat, insa ulciorul ei murdar s-a transformat intr-un ulcior din argint care s-a umplut din nou de apa (chiar asa cum fusese inainte).

Fetita s-a gandit la mama ei si imediat a grabit pasii pentru a ajunge cat mai repede la ea. Ea a ajuns acasa intr-o seara, aproape pe intuneric. A impins usa casei si s-a grabit catre patul mamei sale bolnave. Cand a intrat in camera, a dat peste bunicul ei, un batranel care plecase de acasa doar pentru a avea grija de fiica lui. Extrem de obosit si de insetat, nici nu mai putea vorbi cu nepoata lui, asa ca a luat-o si a strans-o tare in brate.

"Da-i niste apa. A muncit din greu toata ziua si are nevoie de mult mai multa decat mine."

Fetita a intins ulciorul, iar batranelul a baut o parte din apa. S-a simtit mult mai puternic, asa ca imediat a mers la fiica lui pentru a o ajuta sa se ridice. Fetita nu a observat ca, din nou, ulciorul s-a transformat... insa de data aceasta el era din aur si era plin de apa, asa cum il luase fetita de pe varful muntelui.

Ea si-a ajutat mama sa bea... imediat femeia s-a simtit mult mai bine. Cand a terminat, in ulcior mai era putina apa. Fetita a vrut sa bea si ea, insa atunci ea a auzit o bataie in usa. Era un strain... palid si acoperit de praf, probabil strabatuse un drum foarte lung.

"Mi-este foarte sete si simt ca daca nu beau o gura o sa mor imediat. Imi puteti da si mie putina apa?"

Fetita si-a spus in gand: "El sigur are mai multa nevoie decat am eu..." si i-a intins ulciorul strainului.

Strainul a zambit, a luat ulciorul in mama si imediat ce l-a atins l-a transformat intr-un ulcior de diamant. El l-a intors invers si toata apa a curs pe pamant.... in acel loc s-a format o fantana uriasa, cu apa rece, proaspata si limpede, suficienta pentru toti oamenii si toate animalele din acel set.

Insa, in scurt timp, strainul a disparut... fetita a privit catre cer, care era fara nori. Dintr-o data ea a observat ca pe cer aparusera cateva stele care luasera forma ulciorului de diamant. Acele stele stralucesc si acum si ne amintesc de fetita cu un suflet incredibil, dispusa sa ajute oamenii din jurul ei. Acele stele formeaza Carul Mare.

 



pilda spusa de J.Berg Esenwein si Marietta Stockard

sursa : internet


Spiridusii si cizmarul


 

Spiridusii si cizmarul

A fost o data ca niciodata un cizmar care muncea mult si era cinstit dar care nu reusea sa castige suficient cat sa traiasca bine; si cand tot ce avea se dusese, reusise sa isi pastreze o bucata de piele ca sa faca o singura pereche de pantofi.

Inainte sa se duca la culcare, a taiat aceasta bucata de piele si a pregatit-o pentru a doua zi ca sa faca din ea dimineata o pereche de pantofi. Constiinta ii era curata si inima usoara, in ciuda problemelor pe care le avea, asa ca s-a dus la culcare linistit, lasand toate grijile lui in seama lui Dumnezeu. In curand a adormit.

A doua zi dimineata, dupa ce si-a spus rugaciunile, s-a dus sa se apuce de munca.

Nu mica i-a fost mirarea cand, spre uluirea lui, pe masa de lucru statea perechea de pantofi deja facuta! Bunul om nu stia ce sa spuna sau sa creada despre o asemenea intamplare ciudata. S-a uitat cu atentie la cum s-au facut pantofii. Nu era nici macar o singura greseala, totul era perfect. Aratau ca o opera de arta!

In aceeasi zi a venit un client iar pantofii i s-au potrivit asa de bine incat a platit un pret mult mai mare pentru el. Bunul cizmar a cumparat cu banii aceia piele pentru inca doua perechi de pantofi. Seara a taiat pielea si s-a culcat devreme ca sa se trezeasca devreme a doua zi si sa se apuce de treaba. Dar a doua zi treaba lui fusese facuta. Pe masa de lucru erau doua perechi perfecte de pantofi. Au sosit in curand cumparatorii care i-au platit multi bani pe acesti pantofi minunati iar cizmarul a cumparat piele pentru inca patru perechi de pantofi.

A doua zi in zori din nou a gasit pantofii deja facuti si asezati pe masa de lucru, spre bucuria cizmarului.

Intr-o seara, in preajma Craciunului, in timp ce el si sotia lui stateau de vorba in dreptul focului din soba, el i-a spus: “As vrea sa raman treaz si sa ma uit la noapte, poate asa voi vedea cine vine sa ma ajute si face munca in locul meu”. Sotiei lui i-a placut aceasta idee. Au lasat o lumina de veghe sa arda si s-au ascuns amandoi intr-un colt de camera, in spatele unei perdele, ca sa vada ce se intampla.

De indata ce s-a facut miezul noptii, au venit in incapere doi mici spiridusi. S-au asezat la masa de lucru a cizmarului, au luat toata pielea deja taiata de acesta si au inceput sa munceasca cu degetele lor cu o viteza uluitoare ca cizmarul se minuna si nu isi putea lua ochii de la ei. Si au muncit pana cand au terminat totul iar pantofii facuti de ei au fost asezati pe masa de lucru.

Acest lucru se intampla aproape de rasaritul soarelui, cand ei au luat-o la fuga cu viteza fulgerului.

A doua zi, sotia cizmarului a spus: “Acesti spiridusi ne-au imbogatit iar noi le suntem recunoscatori si vreau sa le dam si noi ceva in schimb. Mi-a parut rau cand i-am vazut plecand asa de repede si am vazut ca nu au deloc hainute calduroase. Eu le voi face cate o camasa, vesta si haina, dar si o pereche de pantaloni iar tu le vei face fiecaruia cate o pereche de pantofi”.

Acest gand l-a bucurat foarte mult pe bunul cizmar. Intr-o seara, dupa ce totul fusese facut, ei au asezat pe masa de lucru hainele si pantofii pentru spiridusi in locul bucatilor de piele pentru pantofi, asa cum procedau mereu, ca sa vada ce vor face spiridusii.

La miezul noptii spiridusii au venit, cantand si dansand prin camera si s-au dus sa se aseze la munca ca de obicei. Dar cand au vazut hainele si pantofii pentru ei au izbucnit in rasete de bucurie si pareau foarte entuziasmati.

S-au imbracat, s-au admirat unul pe celalalt, au dansat si au cantat fericiti prin camera pana au iesit afara si s-au facut nevazuti in noapte.

Bunul cizmar si sotia lui nu i-au mai vazut de atunci niciodata; dar totul a mers foarte bine pentru ei de atunci in continuare, pentru tot restul vietii lor.

 


Poveste de craciun, de fratii Grimm

O poveste de Craciun: Ajutorul de Craciun 🎅

 


O poveste de Craciun: Ajutorul de Craciun 


    Iepurasul nu a avut alta treaba decat sa ii dea ursuletului drept cadou o carte colorata. In aceasta carte, pe fiecare pagina se aflau poze care mai de care mai minunate! Pe o pagina, piticii incarcau sania lui Mos Craciun, pe alta ingerasii zburau pe langa ferestrele luminate ale oamenilor, iar apoi, pe o pagina intreaga – doar Mos Craciun cu sania lui…. Si copii, copii, copii… Cat de mult isi dorea sa mearga sa se joace si el cu copiii, sa fie cu ei in acea zi de sarbatoare…

Dar cum? Cine va da voie unui urs sa intre in casa? Cine?

    In acel moment, in camera intra ursoaica. Isi scutura cojocul de fulgii de nea si spuse:

– Vai ce iarna! Ce zapada! E timpul pentru un somn lung.

– O, mama, hai sa asteptam macar Craciunul!

– Craciunul este numai pentru oameni! Hai intra in pat!

Ursuletul se acoperi cu plapuma, dar somnul nu voia sa vina. In fata ochilor vedea doar pozele din carte.

– Daca as fi fost un ingeras, ca sa pot zbura la copii… Dar pentru un grasun asa ca mine, mi-ar trebui niste aripi uriase!

Doua lacrimi aparura in ochii lui si alunecara pe obraz.

– Nu esti gras, dar esti plangacios! se auzi un glas.

– Cine esti tu? Nu pot sa te vad in intuneric…

– Nici la lumina nu m-ai putea vedea, pentru ca eu sunt Spiridusul padurii. Nu plange! Nimic nu este imposibil, daca iti doresti cu adevarat! Trebuie doar sa fii curajos si puternic!

– Eu sunt si curajos si puternic! ii raspunse repede ursuletul.

– Atunci am sa te duc intr-un loc nemaiintalnit!

Iar Spiridusul ii sopti ceva la ureche.

– Iti place?

– Este nemaipomenit! Doar un singur lucru ma nelinisteste. Daca mama se trezeste, se va speria tare.

    Insa ursuletul se imbraca, isi saruta mama care dormea adanc si iesi afara.            Padurea inzapezita arata extraordinar. La inceput, amandoi mergeau printre copaci, dar deodata ursuletului i se paru ca zboara.

– Intr-adevar zburam, ii explica spiridusul padurii. Aproape am ajuns… Aterizam pe pamant… Iar acum, trebuie sa te imbrac la fel ca un piticel. Iti trebuie paltonas, o caciulita cu clopotel si o barba alba… Iata!

 

    Ursuletul se privi si nu-i venea sa creada ca tot ceea ce ii spusese spiridusul padurii chiar se indeplinise.

– Esti gata! Pitic si jumatate! Ascunde-te in aceasta sanie, printre cadouri si nimeni nu te va vedea!

    Ursuletul aproape ca nu-l auzi. Se afla in sania plina cu cadouri si nici nu mai clipea de uimire. Mos Craciun, in carne si oase, se afla langa sanie!

In jur, piticii lui umblau de colo colo.

– Acesta este ultimul pachet, Mosule! Vrei sa vina cineva cu tine?

– Nu, nu! Ati lucrat destul! Sunteti deja obositi. O sa ma descurc singur! Ramaneti cu bine!

– Drum bun, Mosule! ii urara piticii.

– Drum bun si tie, Ursuletule! sopti spiridusul.


    Sania porni ca o sageata.

“O, Doamne! Oare visez?!” gandi ursuletul si se ciupi de nas, insa asa de puternic incat scoase un tipat.


    Printre cadouri, un pitic ascuns il atinse pe umeri si ii sopti.

– Liniste, nu ne da de gol ca suntem aici!

– Deci totusi cineva a mai venit cu mine! spuse Mos Craciun fara sa se intoarca.     Ce pitici buni sunteti. E bine cand am pe cineva care sa ma ajute!

Ursuletul nu indrazni sa scoata o vorba. Ce fel de ajutor era el? Era un urs obisnuit. Curand sania se opri in fata unei case luminate si Mos Craciun cobori.

– Sa vedem ce cadouri vom lasa aici. Oho, ce multe sunt! Avem ceva de munca…

– Eu pot sa car multe! spuse ursuletul cu mainile intinse.

– Iti ajung atatea, spuse Mos Craciun. O sa le scapi pe jos!

Ursuletul pasi spre casa cu ferestre luminate. De acolo se auzea un cantecel pentru copii.

Mos Craciun soseste de departe…

Clopoteii se aud lin in noapte…

Toti copilasii in jurul bradului pasesc,

Asteapta papusi, dulciuri si ursuleti.

 

Ursuletul tocmai intra, cand auzi ultimul cuvant.

– Doamne! Deja stiu ca sosesc! spuse el speriat si, impiedicandu-se, cazu pe podea iar cadourile se imprastiara pe jos. Deodata se auzira niste pasi care se apropiau de el si cineva il ajuta sa se ridice.

– Eu… se fastaci ursuletul, plecand capul de rusine… Iata ce am facut… Voiam doar sa….

– Nu-i nimic! Oricui i se poate intampla. Bun venit, draga piticule, il mangaie cu blandete o labuta.

Ursuletul amuti! Asta nu era o manuta de copil, ci o laba de urs. Fara sa se gandeasca, ursuletul o apuca si spuse:

– Salutare, frate necunoscut! Cum ai ajuns aici?

– Eu sunt Alex, ii raspunse “ursul” si isi dadu jos masca de pe fata. Dupa cum vezi, nu sunt un urs adevarat.

– Iar eu sunt adevarat! spuse ursuletul care isi dadu jos gluga si barba falsa.

Copiii au scos un tipat de uimire! In fata lor statea un urs adevarat, dar era asa de nostim in costumul acela de pitic incat incaperea incepu sa rasune de rasul lor.

– Ce nu se poate intampla de Craciun! se auzi ca din senin vocea altui pitic si il trase pe ursulet de mana. Liniste! Eu sunt piticul din sanie, Neindemanaticul! Stai linistit, se pare ca te plac!

Cu cat ursuletul se linistea mai mult, cu atat mai tare se nelinistea Mos Craciun afara…

“Sunt sigur ca acela a fost Neindemanaticul! Ce-o fi facut? Trebuie sa intru!”.

Si dupa ce lua si restul de cadouri, porni cu pasi lenti inspre cladire.

– Craciun fericit, copii! le ura el.

 

    Neindemanaticul il cunoscu dupa voce si striga:

– Copii, intampinati-l pe Mos Craciun! Iata-l!

    Se indrepta in graba spre el si, fara sa vrea, il calca pe picior.

– Bine ai venit, Mos Craciun! strigara cu bucurie copiii.

    Apoi venira unul dupa altul, isi luara cadoul si ii multumira Mosului. La urma, sosi si randul ursuletului sa se infatiseze Mosului, insa nu pentru a capata un cadou ci pentru a-i cere iertare.

– Iarta-ma, Mosule! Eu le-am…scapat fara sa vreau…

– Ca sa vezi ce surpriza! zambi bunul batran.

– Si tu sarbatoresti impreuna cu copiii? Ce cadou vrei sa primesti?

    Neindemanaticul ii dadu in graba un pachet:

– Iata, Mosule! O punga plina cu prajiturele cu miere, fructe uscate si aceasta caciulita cu clopotel.

– Minunat! Te descurci din ce in ce mai bine, Neindemanaticule! Ei, Ursuletule, sper sa iti placa aceste cadouri…

– Iti multumesc, Mos Craciun! Imi plac, dar nu prea le merit… Vreau sa spun…

In fata lui insa ceva stralucea. Acestea erau stelute… stelutele Spiridusului padurii.

– Este deja timpul, Ursuletule! il indemna acesta in soapta.

Ursuletul simti din nou ca zboara. Spiridusul padurii il lasa exact langa patul lui.

– Iti multumesc, ii spuse Ursuletul. Nu voi uita niciodata aceasta noapte! Ia o prajitura cu miere! Sau preferi fructe uscate? Poftim!

– Daca esti de acord, le voi pune sub perna iepurasilor, a veveritelor si a aricilor! spuse spiridusul si disparu.

    Iar ursuletul puse caciulita cu clopotel langa perna si se baga in pat, alaturi de mama lui.

– Craciun fericit, mama! La primavara, o sa-ti cer iertare!

 


Generozitatea -Poveste cu talc

  Generozitatea -Poveste cu talc A fost odat ă un medic foarte priceput ș i dedicat. Datorit ă lui, mii de oameni care erau la un pas de m...