Leurda, energizant și
purificator al sângelui
Cunoscută ca remediu de milenii, leurda este
unul dintre leacurile din lunile de primăvară pe care natura ni-l oferă pentru
ca organismul nostru să se cureţe de toxine şi să îşi întărească sistemul
imunitar.
citeste mai mult..
Numele latinesc al leurdei este Allium
ursinum (usturoiul ursului) şi, într-adevăr, urşii o consumă ca medicament,
imediat ce ies din hibernare. De altfel, se pare că apariţia frunzelor de
leurdă este şi semnul că, în curând, animalele vor ieşi din bârloguri pentru a
se bucura de razele soarelui de primăvară.
Este o plantă de talie medie-mică,
cu frunze cărnoase, de un verde puternic, cu flori mici şi albe. În ţara
noastră, verdele viu al frunzelor şi albul luminos al florilor ei împodobesc
pădurile din Muntenia, Transilvania şi sudul Moldovei.
Popular, mai este numită şi
usturoită, pentru că frunzele şi tulpinile sale au un gust şi un miros puternic
de usturoi, cu care de altfel este şi rudă, din punct de vedere botanic. Leurda
creşte numai în pădurile din Europa Centrală, iar până în prezent nu a putut fi
aclimatizată în nici o altă regiune. În prezent, leurda este considerată din
punct de vedere terapeutic mai puternică decât usturoiul, care la rândul său
este unul dintre cele mai folosite şi apreciate medicamente naturale din lume.
Explicaţia acestui lucru este faptul că leurda a crescut liberă, neinfluenţată
de mâna omului, păstrându-şi neatinse însuşirile cu care a fost înzestrată. Aşa
se explică faptul că are efecte terapeutice atât de puternice.
Frunzele de leurdă au componente
asemănătoare cu cele ale usturoiului, predominând sulfura de alil, care imprimă
gustul şi mirosul caracteristice tuturor speciilor din genul Allium. În plus,
conţine carotenoizi, vitaminele A şi C, vitamine din complexul B, levuloză,
ulei eteric complex, săruri minerale, calciu, fier, fosfor, natriu, magneziu,
cupru şi proteine.
Pentru alimentaţie şi preparare în
stare proaspătă, se recoltează frunzele fragede, tinere, în lunile
martie-aprilie. Se taie cu un cuţitaş, pentru a nu scoate afară planta cu tot
cu rădăcină, care trebuie să rămână în pământ pentru a permite regenerarea
plantei.
Pentru o porţie delicioasă de salată cu leurdă, se prepară o mână de frunze proaspete, care se spală bine cu apă călduţă, se taie mărunt şi se pun într-un castron. Se amestecă cu o linguriţă de oţet de mere, un vârf de cuţit de sare şi o jumătate de linguriţă de ulei, după care se consumă în maxim 30 de minute de la preparare. Într-o cură cu leurdă, se consumă o astfel de salată o dată pe zi, dimineaţa, la prima masă, înainte de a începe să consumi altfel de alimente. O cură cu leurdă durează minim 10 zile. Este extrem de bine tolerată de ficat şi, deşi are un puternic miros de usturoi, nu dă respiraţiei izul neplăcut ca în cazul usturoiului.
Cu frunzele ei în formă de paloş,
leurda este unul dintre cele mai puternice remedii din farmacia naturii.
Consumată sub formă de salată, suc, infuzie, decoct, tinctură, acţionează
favorabil în numeroase afectiuni. In urma unor studii efectuate în
laboratoarele din Germania, leurda a fost declarată “Planta mileniului trei”
pentru multiplele sale efecte benefice asupra organismului nostru. În prezent,
leurda este considerată din punct de vedere terapeutic mai puternică decât
usturoiul.
Afecţiuni tratate cu leurdă:
Tromboflebita şi trombozele în
general – dintre plantele medicinale din flora europeană, leurda are
printre cele mai puternice efecte fluidifiante sanguine şi antiagregante
plachetare. Se consumă sub formă de suc: 1-2 pahare pe zi, pe stomacul gol, în
cure de minim 20 de zile. Când sezonul de culegere se sfârşeşte, se
administrează tinctură de leurdă: o linguriţă diluată în jumătate de pahar de
apă, de patru ori pe zi, în cure de câte o lună, cu o săptămână de pauză.
Sechele după accidentul
vascular, prevenindu-le în acelaşi timp – se face o cură cu salată
de leurdă timp de două săptămâni, timp în care se consumă câte o porţie de
salată în fiecare dimineaţă. După cura de salată se continuă tratamentul cu
tinctură. Se administrează de patru ori pe zi, pe stomacul gol. (Tratamentul cu
tinctură durează minim două luni).
Ateroscleroza şi bolile
cardiace asociate unor valori ridicate ale colesterolului – leurda
este foarte bogată în adenozină, substanţă care are un rol esenţial în
reducerea colesterolului, în împiedicarea formării trombilor, în scăderea
tensiunii arteriale. Astfel, leurda este pe termen lung adjuvantul ideal în
tratarea bolilor cardiace (ischemie, aritmie, tahicardie), fiind administrată
în cure de câte 2-3 luni, cu două săptămâni de pauză, sub formă de tinctură. Se
ia o linguriţă de tinctură diluată în apă, de 4 ori pe zi, înaintea meselor
principale. În timpul primăverii, este foarte utilă o cură cu salată de leurdă,
cu o durată de minim două săptămâni.
Hipertensiunea arterială –
substanţele active conţinute de leurdă au efecte vasodilatatoare şi ajută la
menţinerea în limite normale a presiunii sanguine. Se administrează tinctura de
4 ori pe zi. Tratamentul se face timp de două luni, cu două săptămâni de pauză.
Oprirea procesului de
îmbătrânire – se consumă zilnic salată de leurdă, înaintea
meselor principale, pe o perioadă cât mai îndelungată, în timpul sezonului de
recoltare a frunzelor. Ultimele studii arată că anumite substanţe active din
leurdă neutralizează radicalii liberi din sânge, au efecte de relansare a
activităţii endocrine, previn sclerozarea vaselor de sânge şi favorizează
circulaţia cerebrală.
Reumatismul – se
face o cură cu suc de leurdă timp de trei săptămâni, perioadă în care se
consumă câte două pahare de suc pe zi, dimineaţa, pe stomacul gol. În paralel,
se ţine o cură vegetariană cu multe crudităţi.
Acţiune depurativă - Sucul de
leurdă are puternice efecte depurative, fiind eficient şi în tratarea
sclerodermiei, psoriazisului, acneei şi în general a bolilor de piele care apar
pe fondul intoxicării organismului.
Înlăturarea efectelor nocive
ale nicotinei şi fumatului – atât clorofila din frunzele proaspete de
leurdă, cât şi anumite substanţe similare cu cele conţinute de usturoi, au
efecte antitoxice puternice. Ele contracarează efectele dăunătoare ale
nicotinei şi gudronului din ţigări, fiind un mijloc de protecţie excelent, atât
pentru fumătorii activi, cât şi pentru cei pasivi. De asemenea, se pare că în
timpul curei cu leurdă, renunţarea la fumat este mai uşoară. Se consumă zilnic
suc de leurdă, câte 2 pahare pe zi, dimineaţa şi seara, pe o perioadă de minim
două săptămâni.
Leurda stimulează capacitatea de memorare, combate
momentele de lapsus, amneziile, insomniile, ameţelile de dimineaţă, stările
depresive, tensiunea la nivelul capului şi stările de anxietate şi de
nelinişte. În tratamentul insomniei şi al stărilor de nelinişte, sunt indicaţi
bulbii, care se pot consuma ca atare sau sub formă de salată.
Afecţiuni respiratorii - Frunzele consumate sub formă de salată sunt
benefice persoanelor cu bronşite, în tuberculoza pulmonară şi în tratarea
infecţiilor de la nivelul căilor respiratorii superioare (gripe, răceli),
datorită efectului antiseptic şi antiinflamator. Acţiunea benefică a plantei
este datorată şi substanţelor volatile pe care le conţine. Aceleaşi substanţe
au şi un pronunţat efect expectorant, eliminând mucusul din arborele bronşic.
Tinctura de
leurdă este un bun adjuvant în tratamentul bolilor ce afectează aparatul
respirator.
Leurda curăţă rinichii şi vezica urinară, favorizează
urinarea şi elimină excesul de acid uric, foarte dăunător la bolnavii de gută.
Retete :
Suc de
leurda – frunzele plantei se maruntesc intr-un robot de bucatarie
si apoi se amesteca intr-un borcan cu chefir sau lapte batut. Acest suc se
poate adauga in diferite mancaruri sau se poate bea, cate unul-doua pahare pe
zi, pe stomacul gol, in cure de minimum 20 de zile.
Sucul de leurda poate fi preparat si cu apa astfel :
Se
pune o mana de frunze de leurda taiate grosier intr-un mixer electric, se
adauga 3/4 pahar de apa, se mixeaza 2-3 minute, apoi se lasa sa stea in repaus
15 min.
Se
filtreaza prin strecuratoarea pentru ceai sau tifon, obtinandu-se aproximativ 1
pahar de suc cu o culoare verde intensa.
Acesta va fi baut intr-o singura doza, dimineata,
pe stomacul gol. Pentru curele mai puternice de curatare a sangelui se beau 2
pahare de suc de leurda pe zi: dimineata si seara.
Tinctura de
leurda – frunzele sau bulbii tocati marunt se pun intr-o sticla
peste care se toarna alcool de secara, sau orice alt alcool de 38-40° facut in
casa si se lasa in jur de doua saptamani in soare sau in apropierea unei surse
de caldura. Se ia cate o lingurita diluata in jumatate de pahar cu apa, de
patru ori pe zi. Se fac cure de cate o luna, cu o saptamana de pauza.
Vin de leurda – o mana de
frunze tocate marunt se pune sa dea in clocot intr-un litru de vin alb. Se
indulceste dupa gust cu miere si se bea putin cate putin in fiecare zi. Vinul
de leurda este indicat pentru batranii cu secretii bronsice abundente si
greutate in respiratie. S-au realizat studii conform carora anumite substante
active din leurda neutralizeaza radicalii liberi din sange, responsabili de
imbatranirea organismului.
Sa ne bucuram de sanatate cu plante !🤗💖
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI: