marți, 4 mai 2021

Beneficiile consumului de "lemn dulce"


 Beneficiile consumului de "lemn dulce"

Lemnul dulce este o planta nativa din Europa si Asia si este cunoscuta de secole pentru utilizarea sa atat in scop medicinal, cat si ca indulcitor pentru diverse bauturi sau dulciuri. Planta este cunoscuta stiintific sub denumirea de Glycyrrhiza glabra, iar numele sau deriva de la cuvintele grecesti „glycos”= dulce si „rhiza”= radacina, datorita glicirizinei, o componenta a radacinii de lemn dulce, care este de 50 de ori mai dulce decat zaharul. Alti compusi bioactivi sunt: cumarina, polizaharidele, izoflavonele, fitosterolii.

citeste in continuare

Lemn dulce – compoziție

Rădăcina conține saponine, triterpenice, dintre care cea mai importantă este glicirizina, care este prezentată fie ca atare, fie sub forma unor compuși derivați precum acidul gliciretic. De asemenea, rădăcina conține fitosteroli și flavonoizi, dar și glucoză, fructoză și zaharoză.

Beneficiile consumului de lemn dulce

Calmarea afectiunilor gastrointestinale: 

- datorita proprietatilor antiinflamatoare si imunosupresoare ale acidului glicirizic, radacina de lemn dulce s-a dovedit utila in  afectiuni precum: intoxicatii alimentare, ulcer gastric, gastrite sau arsuri.


Reducerea stresului:

- lemnul dulce contribuie la echilibrul functiei glandelor suprarenale, responsabile de producerea cortizolului, hormonul care gestioneaza stresul in organism.


Sindromul premenstrual si menopauza:

- izoflavonele din radacina de lemn dulce ajuta la mentinerea echilibrului dintre estrogeni si progesteron din organism, iar fitoestrogenii contribuie la reducerea crampelor si a disconfortului din timpul menstruatiei. Studiile au demonstrat eficacitatea sa in reducerea bufeurilor nocturne.


Hepatite si alte afectiuni hepatice non-alcoolice:

- prin capacitatea sa antioxidanta, extractul de lemn dulce contribuie la protejarea celulelor hepatice, iar glicirizina este eficienta in reducerea intoxicatiei si stabilizarea functiei ficatului. Administrarea timp de doua luni a cate 2 g de lemn dulce a dus la reglarea markerilor hepatici testati in cazul unor leziuni la nivelul ficatului.


Imbunatatirea respiratiei: 

-lemnul dulce contribuie la mentinerea unui sistem bronho-pulmonar sanatos, prin fluidificarea mucozitatilor, eliminarea lor si reducerea congestiei.


Poate avea proprietăți anticancerigene

- datorită conținutului numeros de compuși vegetali cu efecte antioxidante și antiinflamatorii, extractul de rădăcină de lemn dulce a fost studiat pentru efectele sale protectoare împotriva anumitor tipuri de cancer. În special, potrivit studiilor, extractul și compușii săi au fost legați de încetinirea sau prevenirea creșterii celulare în cancerele de piele, sân, colorectal și prostată.


Poate oferi protecție împotriva cariilor 

- potrivit unui studiu efectuat, rădăcina plantei medicinale poate fi un adjuvant împotriva bacteriilor care duc la apariția cariilor. Planta medicinală are capacitatea de a reduce numărul de bacterii Streptococcus mutans, cauza principală a cariilor.

Alte actiuni: scaderea nivelului de colesterol rau (LDL-colesterol) si potasiu, in cazul persoanelor ce sufera de diabet sau afectiuni renale, actiune chimioprotectiva (pentru persoanele ce sufera de cancer, aflate sub tratament chimioterapic), rol antiinfectios, rol de iluminare a pielii, in situatia persoanelor ce se confrunta cu melasma. Prin stimularea mecanismului de aparare a organismului, lemnul dulce accelereaza procesul de vindecare a unor afectiuni de la nivel bucal.



Ceaiul de lemn dulce 

Cum se prepară ceai de lemn dulce Pentru 250 ml de apă clocotită ai nevoie de 2 lingurițe de pulbere de lemn dulce. Infuzia se lasă la macerat timp de 15 minute, după care se strecoară și se consumă înainte de masă. Se pot consuma până la 3 căni cu infuzie pe zi.




Decoct 

Ai nevoie de 250 ml de apă împreună cu o lingură de plantă și se fierb împreună timp de 15 minute, după care se lasă să se răcească și se strecoară. Decoctul se consumă dimineața sau înainte de oricare masă a zilei.


sursa: internet






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:

Legenda florii de nufar

  Legenda florii de nufar      Din cele mai vechi timpuri, poeti si mari ganditori ai lumii au fost fermecati de puritatea florilor de lot...