marți, 20 octombrie 2020

Bolovanul din drum

 

Bolovanul din drum

(Povestire cu talc)




În vremuri de demult, trăia un rege puternic, stăpân peste un regat mare și prosper. Ce a făcut el însă într-o zi? Ei bine, într-o noapte, când nimeni nu era prin preajmă, și-a pus câțiva dintre oamenii săi să amplaseze un bolonav uriaș chiar în mijlocul unuia dintre cele mai importante drumuri din regat. A doua zi dimineață, când s-a trezit, s-a ascuns după unul din copacii care erau amplasați de-a lungul drumului și a așteptat să vadă ce se întâmplă. Vroia să vadă ce reacții au oamenii din regatul său și ce fac ei când se întâlnesc cu bolovanul din calea lor.

Au trecut pe lângă bolovan, fără să îl miște în vreun fel sau să îi facă ceva, câțiva dintre cei mai de seamă și bogați negustori, oameni de vază de la curtea regelui. Aceștia au văzut pietroiul și s-au plâns de el că îi încurcă, dar nimeni nu a făcut nimic cu el și și-au văzut în continuare de drum. Mulți dintre oameni l-au învinovățit pe rege că nu face nimic ca să mențină drumurile curate pentru ei. Nimeni însă nu a făcut nimic ca să înlăture bolovanul din drum.

Într-o zi, s-a apropiat de bolovan un țăran cu un coș cu legume în mâini. Se ducea la piața să le vândă și să câștige un bănuț cinstit pentru familia sa, iar drumul respectiv era rută sa cea mai scurtă către piață. Când s-a apropiat de bolovan, a lăsat jos povara și a încercat să împingă bolovanul din drum. După multe încercări și eforturi, a reușit să îl dea la o parte.

Când s-a întors apoi să își ridice de pe pământ coșul cu legume, a observat în locul în care fusese bolovanul o pungă. A luat-o și, spre surprinderea lui, în ea se aflau mai multe monede de aur și o bucată de hârtie care purta sigiliul și semnătura Regelui. Pe bilețel scria că aurul aparține celui care a înlăturat bolovanul din drum.


Morala povestirii: Putem să luăm ca atare obstacolele care apar în calea noastră și să nu facem nimic pentru a ne îmbunătăți circumstanțele sau putem face diferența cu fiecare acțiune și pas pe care îl facem, ajutându-ne nu doar pe noi, dar și pe restul lumii.


Autor: Anonim

Sursa : Internet

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:

16 sfaturi pentru armonie sufleteasca

 ⚡16  sfaturi esențiale pentru ARMONIE SUFLETEASCA!!! 1. Nu judeca oamenii.  Nu vorbi de rău o persoana în absența ei.   Face parte din perf...