Cuișoarele sunt mugurii de flori roz, care nu sunt deschise. Acestea sunt unele dintre cele mai populare condimente din lume. Pe lângă gustul dulce pe care îl dau preparatelor la care sunt adăugate, cuișoarele sunt bine cunoscute pentru proprietățile lor medicinale. De multe ori cand ne simtim rau mergem la medic sa ne prescrie o reteta cu medicamente.
citeste in continuare....
Insa mai sunt si alte variante pana sa ajungem la medic.
Putem sa avem grija de noi prin modul nostru de viata si prin ce alimente
alegem sa consumam in fiecare zi. Se spune ca un mar pe zi tine doctorul
departe, ei bine cam acelasi principiu se aplica la mai multe alimente nu doar
la mere.
Ele întăresc sistemul
imunitar
Cuișoarele sunt unul
dintre cele mai bune alimente pe care le putem ingera pentru suportul imun,
deoarece ele măresc cantitatea de globule albe din
organism, ceea ce ne ajută să facem față infecțiilor. Și asta
datorită vitaminei C pe care o conțin.
Îmbunătățește digestia
Acestea pot fi folosite
ca remediu pentru problemele digestive, deoarece cresc secreția de
enzime digestive . De asemenea, reduc grețurile. Să nu
mai vorbim că cuișoarele sunt pline de fibre , care
promovează sănătatea digestivă și ajută la prevenirea constipației. Cea
mai bună modalitate de a trata problemele digestive cu cuișoare este de a le
consuma sub formă de pudră sau cu prăjituri de miere
Ele pot scuti durerile
de dinți
Acest condiment are
și proprietăți anestezice locale . Dacă
aveți o durere de dinți, puneți un cățel deasupra dintelui pentru a elimina
disconfortul până când puteți ajunge la medicul dentist.
Uleiul eteric de
cuişoare intră şi în compoziţia unguentului Dentocalm, cu proprietăţi
antiseptice şi anestezice în stomatologie, respectiv în dureri dentare,
gingivite şi alveolite.
În tratarea
afecţiunilor digestive, cuişoarele şi uleiul eteric au efecte în combaterea
diareii moderate, balonării, flatulenţei, indigestiei, gastritei, greţei şi
senzaţiei de vomă, efectele fiind mai pronunţate la bătrâni şi la persoanele
limfatice, cu poftă de mâncare foarte scăzută.
Forma de utilizare este
infuzia preparată dintr-un cuişor pisat şi o linguriţă de ceai verde la 200 ml
apă; se infuzează acoperit 5 minute, se strecoară şi se bea câte o cană înainte
sau după mese.
Tratează infecţiile ORL
În medicina casnică,
cuişoarele întregi se fierb în vin sau ţuică, pentru tratarea răcelilor şi a
altor afecţiuni respiratorii, având efecte antibacteriene, diaforetice şi de
relaxare a musculaturii netede din plămâni. De asemenea, contribuie la scăderea
vitezei de coagulare a sângelui, prevenind apariţia trombozei. Totodată, combat
infecţiile din urechi, nas, gât şi organe genitale.
Observaţii: în
utilizări interne, la doze de exces, provoacă depresia sistemului nervos
central; uleiul eteric nediluat poate avea efecte corozive şi iritante asupra
mucoaselor, determinând formarea de leziuni tisulare, de aceea, ar trebui să se
renunţe treptat la pasta cu eugenol şi oxid de zinc folosită în practica
stomatologică.
În uz extern, uleiul
îndepărtează insectele şi are efecte dezinfectante după înţepăturile de insecte
sau după infecţiile cutanate (răni, zgârâieturi, negi, scabie). Contra
insectelor (ţânţari, muşte) se practică metoda implantării a 3-4 cuişoare
într-o jumătate de lămâie proaspătă, care se expune în locuri frecvent vizitate
de insecte.
Ele contribuie
la un ficat sănătos
Ficatul este
responsabil pentru detoxifierea organismelor și metabolizarea medicamentelor pe
care le luăm. Eugenolul prezent în uleiul de cuisoare îmbunătățește
funcția hepatică .
Ajută la reducerea
durerii și a inflamației în organism
De asemenea, eugenolul le
conferă cuișoare proprietățile lor analgezice și antiinflamatorii . O
modalitate de a profita de acest lucru este de a folosi acest condiment ca un
remediu pentru durerile de cap. Puteți face acest lucru într-unul din 2
moduri: consumați-le sau folosiți-le topic. Dacă preferați să le
consumați, puteți să amestecați praf de căpșună și sare de rocă cu un pahar de
lapte și să-l beți pentru a vă ușura durerea de cap. Dacă doriți să o
utilizați local, poti să înmoi cuișoarele în ulei de nucă de cocos și să vă
masați templele pentru a obține o ușurare.
Sunt bune pentru oase
și articulații
Acestea conțin anumite
elemente, cum ar fi flavonoidele, manganul și eugenolul, care promovează
sănătatea oaselor și articulațiilor. Aceste substanțe sporesc
densitatea osoasă , sunt implicate în crearea de țesuturi osoase
și transportă minerale sănătoase în oasele noastre.
Au proprietăți
antibacteriene
Un studiu efectuat
la Universitatea din Buenos Aires a pus cuișoarele la test împotriva
unor bacterii grave, cum ar fi E.
coli și stafilococ . Cercetările au arătat că uleiul de
cățel a fost eficient în eliminarea acestor bacterii . Există
chiar o rețetă pentru o apă de gură pe bază de plante preparată din ulei de
arbore de ceai, cuișori și busuioc. Potrivit Departamentului de
Parodontologie la Universitatea KU Leuven din Belgia , această apă de
gură naturală poate îmbunătăți sănătatea gingiei și poate reduce cantitatea de
bacterii și plăci din gură după ce a folosit-o timp de numai 21 de zile
Sunt pline de
antioxidanti
Cuișoarele sunt cea mai
puternică sursă de polifenoli dietetice . Polifenolii sunt
micronutrienți pe care îi absorbi atunci când mâncăm plante. Acestea au
beneficii foarte mari pentru corpul nostru: reduc colesterolul și
tensiunea arterială, îmbunătățesc funcția și flexibilitatea arterelor și măresc
longevitatea .
Ele pot ajuta la
reglarea glicemiei
Cuișoarele sunt
perfecte pentru persoanele cu probleme de zahăr din sânge, cum ar fi diabetul,
deoarece acționează ca și insulina în interiorul
corpului. Acestea ajută la exportul excesului de zahăr din sângele dvs. în
celule, la restabilirea echilibrului și la păstrarea glicemiei sub control.
Incetinesc coagularea
sangelui
Eugenolul găsit în
cuișoare este cunoscut pentru ca încetineste coagularea
sângelui . Rețineți că acest lucru poate reacționa prost cu
medicamente mai subțiri din sânge.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI: