Energie si imunitate in
sezonul rece !
Vara si toamna sunt sezoanele care ne ofera cea mai bogata
paleta de alimente proaspete de care ne putem folosi pentru a asimila
nutrientii necesari.
Aceasta oportunitate nu trebuie ratata, pentru ca organismul
trebuie sa fie pregatit pentru vremea capricioasa si nivelul redus de lumina
naturala din sezoanele reci, perioade in care forta, energia si imunitatea sunt
la cote de avarie.
Ploile si temperaturile scazute si-au intrat usor, usor in
drepturi. Insa nu doar vremea de afara suporta transformari, ci si organismul
nostru. Toamna si iarna sunt anotimpurile in care trebuie sa luptam mai mult
pentru intarirea sistemului imunitar si pentru vitalizarea de care avem nevoie
in activitatea de zi cu zi.
Toamna isi intra incet-incet in
drepturi, si, odata cu ploile, sistemul nostru imunitar mai slabeste apararea
si ne prind racelile. Vestea buna e ca putem preveni racelile si gripele si ca
ne putem pregati organismul din timp pentru a trece prin sezonul rece
netulburati de virusuri.
Iata ce putem face pentru a
intari “zidul de protectie” al organismului:
Medicamentele
din farfurie
Pe lângă scaderea temperaturii, toamna aduce cu sine si o serie de alimente
bogate in vitamine si minerale, o adevarata farmacie a naturii care ne sta la
dispozitie: broccoli (contribuie la multiplicarea celulelor albe ce protejeaza
organismul împotriva infectiilor), dovlecei (bogati in caroten, lupta impotriva
bolilor de inima), conopida (reduce nivelul de colesterol, avand proprietati
antiinflamatoare), sfecla (o sursă bogată in acid folic, fibre, vitamina C şi
fier), ciuperci (pline de seleniu si antioxidanti – protejeaza impotriva
efectelor poluării), afine (benefice tractului urinar), nuci (ce conţin acizi
omega 3 – cu rol in reducerea riscului de boli cardiovasculare), pere (bogate
în vitamine precum A, B1, B2, C, E - au efect diuretic, scad nivelul de
colesterol din sange si previn hipertensiunea), mere (indicate in afectiunile
digestive, scad nivelul colesterolului), struguri (previn constipatia,
reumatismul si afectiunile ficatului), gutui (pentru efectul tonic, antiseptic,
şi diuretic), castane (o sursa excelenta de energie, foarte bune pentru
calmarea durerilor reumatice).
Super-alimente
pentru o imunitate de fier
Pentru un plus de energie, vitalitate si
o imunitate de fier recomandam catina, macesele (pentru vindecarea virozelor
respiratorii), ceapa si usturoiul, propolisul (ce ofera protectie impotriva
virusilor si microbilor), mierea de albine si scortisoara.
Detoxifierea
periodica tine virusii la distanta
Din cand in cand, trebuie sa
ajutam organismul sa se debaraseze de toxinele acumulate. In fond, sunt teorii
care spun ca slabirea sistemului imunitar se datoreaza acumularii toxinelor,
iar febra sau raceala nu sunt decat manifestari ale organismului care incearca
sa scape de acele toxine. Asadar, o perioada de detoxifiere, fie ca vorbim de o
cura cu sucuri din fructe si legume, fie ca vorbim de o perioada de post, e mai
mult decat binevenita.
Nu in ultimul rand, o cura
de detoxifiere necesita si suplimente pentru
a preveni numeroasele afectiuni datorate acumulării de substante toxice, cu
care organismul nu mai poate lupta singur,
Ce optiuni mai avem insa pentru cresterea energiei si
imunitatii cand suntem deja in plina toamna?
Fructele,
sursa de vitamine
Vara si la inceputul toamnei ne bucuram de abundenta de
capsune, cirese, caise, mere, afine, mure si alte fructe bogate in vitamine,
minerale, antioxidanti si nutrienti benefici. De asemenea, legumele proaspete
sunt si ele disponibile pentru a fi preparate sau, cel mai bine, consumate
crude.
Pe masura ce inaintam in toamna optiunile sunt mai putin
numeroase si avem tendinta de a consuma cat mai multe preparate din carne. Sunt
insa cateva fructe, legume si plante la care putem apela chiar si acum pentru
un nivel optim de energie si imunitate.
Strugurii sunt recomandati pentru vitaminizare,
remineralizare si refacerea organismului dupa efort fizic intens. Acestia
contin vitamina A, vitamine din complexul B, precum si vitaminele C, E, D si P.
De asemenea, in struguri se regasesc minerale ca magneziul,
calciul, sodiul, fosforul, potasiul si fierul. De aceea, aceste fructe sunt
recomandate pentru combaterea infectiilor virale, pentru asigurarea energiei si
pentru sanatatea sistemului cardiovascular.
Merele sunt alte fructe tomnatice, iar citricele ca
portocalele, grapefruitul sau mandarinele vor fi din ce in ce mai usor de
gasit. Acestea sunt recunoscute pentru continutul ridicat de vitamina C,
eficienta in cresterea imunitatii.
Varza, morcovul si conopida, legume benefice pentru energie si imunitate
Printre legumele benefice pentru energie si imunitate se
numara varza, morcovul, sau conopida. Atat varza creata, cat si varza de
Bruxelles sunt bogate in vitaminele A, C si K si au proprietati antioxidante,
antitumorale si antiinfectioase.
Vitaminele C si K, precum si cateva vitamine din complexul B
(de exemplu B1, B2, B6) se regasesc si in conopida, iar morcovul are o
concentratie mare de vitamine A, C si B2, fiind tonic, antianemic si
remineralizant. Varza este recomandata si pentru continutul de calciu si
magneziu, minerale care trebuie suplimentate in special in sezoanele reci.
Calciul este esential pentru rezistenta si buna functionare a
sistemului osos si, din cauza faptului ca orele de lumina naturala scad toamna
si iarna, trebuie insotit de un aport suplimentar de vitamina D3. Aceasta
vitamina este unul dintre principalii actanti in absorbtia calciului in
organism.
Magneziul este de asemenea implicat in absorbtia calciului,
dar are si un rol important in producerea si transportul energiei. Deficitul de
magneziu cauzeaza astenie, somnolenta, dar si tremor muscular.
Aminoacizii, acizii grasi, antioxidantii si enzimele digestive, nutrienti suplimentari necesari
Pe langa vitamine si minerale in categoria nutrientilor care
ofera energie si imunitate se afla si antioxidantii, aminoacizii, enzimele
digestive precum si acizii grasi Omega 3, 6 si 9.
Aminoacizii contribuie la sinteza proteinelor, iar glutamina,
de exemplu, are rol si in stimularea sistemului imunitar si in refacerea
organismului dupa efort fizic si stari de convalescenta.
Acizii grasi Omega 3, 6 si 9 combat variatiile starilor
emotionale, ajuta la odihna si la reducerea impulsivitatii. Antioxidantii
intaresc sistemul imunitar si cresc rezistenta organismului la infectii, iar
fara participarea enzimelor la procesele biochimice si fiziologice actiuni ca
digestia, distrugerea toxinelor, asigurarea imunitatii si regenerarea celulara
ar fi imposibile.
Pentru ca organismul are nevoie de o varietate de nutrienti,
in perioada de toamna si nu numai este recomandata administrarea suplimentelor
alimentare cu formule complexe, care sa contribuie la asigurarea unui nivel
optim de energie si imunitate.
Alimente care intaresc sistemul imunitar
Portocalale, pepenele rosu, migdalele, dar si spanacul,
broccoli si varza va pot ajuta organismul in lupta impotriva infectiilor.
Hidratant si racoritor, pepenele contine si un antioxidant puternic, glutation,
care ajuta la intarirea sistemului imunitar, astfel incat sa poata lupta
impotriva infectiilor. Nivelurile ridicate de glutation in sange sunt asociate
cu longevitatea.
Grapefruit
Grapefruitul are o cantitate
mare de vitamina C. In plus, contine flavonoide - compusi chimici naturali care
s-au dovedit a creste capacitatea de activare a sistemului imunitar. Daca nu va
place grapefruitul, consumati portocale sau mandarine.
Migdale
Un pumn de migdale poate
reduce din efectele stresului asupra sistemului imunitar. Un sfert de ceasca
contine 50% din cantitatea zilnica recomandata de vitamina E, care ajuta la
stimularea sistemului imunitar. Contin si riboflavina si niacina si vitamina B
care reduc efectele stresului.
Varza
Este o alta sursa de
intarire a imunitatii. Este usor de gasit si este ieftina. Incercati sa
adaugati varza de orice soi (alba, rosie) la supe si tocane pentru un plus de
antioxidanti si pentru cresterea valorii nutritive a mesei.
Stridii
Stridiile contin zinc, iar
nivelurile scazute de zinc au fost asociate cu infertilitatea masculina. Zincul
pare sa aiba un efect antiviral, desi cercetatorii nu pot explica de ce.
Totusi, ei stiu ca este important in sistemul imunitar, inclusiv la vindecarea
ranilor.
Iaurt
degresat
Un pahar pe zi poate reduce
riscul de a raci. Unii cercetatori cred ca poate stimula sistemul imunitar
pentru a lupta impotriva bolilor. De asemenea, contine vitamina D. Studii
recente au descoperit o legatura intre nivelurile scazute de vitamina D si un
risc crescut de raceala si gripa.
Spanac
Cunoscut ca un
"super-aliment", spanacul este bogat in substante nutritive. Are acid
folic, care ajuta organismul sa produca celule noi, fibre si antioxidanti, cum
ar fi vitamina C. Consumati spanac crud sau fiert putin pentru a obtine cele
mai multe beneficii.
Usturoi
Usturoiul ofera mai multi
antioxidanti, care lupta impotriva invadatorilor sistemului imunitar, cum ar fi
H. pylori, bacteriile asociate cu unele ulcere si cancerul de stomac. Sfat: se
toaca si se lasa sa stea 15 la 20 de minute inainte de a fi adaugat la gatit
pentru a activa enzimele imunostimulatoare.
Cartofi
dulci
La fel ca morcovii, cartofii
dulci au antioxidant beta-caroten si vitamina A, care este legata de
incetinirea procesului de imbatranire si poate reduce riscul unor forme de
cancer.
Broccoli
In urma unei cercetari s-a descoperit ca in broccoli exista o substanta chimica care ajuta la stimularea sistemului imunitar la soareci. In plus, este plin de nutrienti care protejeaza organismul. Are vitamina A, vitamina C si glutation.
În sezonul rece, imunitatea trebuie susţinută cu o alimentaţie bogată în vitamine şi minerale pentru a face faţă îmbolnăvirilor. Legumele şi fructele pot ajuta şi la corectarea anemiei care se manifestă prin: slăbiciune, ameţeală, stări de nervozitate ori pierderi de memorie.
Afecţiunea, spun medicii, este cauzată de scăderea cantităţii de hemoglobină sau a numărului de globule rosii din sânge. Poate fi tratată pe cale naturală, o alimentaţie atent concepută fiind cheia unei vindecări rapide. Atunci când boala nu a căpătat aspect patologic poate fi usor tratată prin adaos de fier în alimentaţie. Pătrunjelul este bogat în fier, vitaminele A, B, C şi K, aminoacizi, acid folic şi în betacaroten. De asemenea, pătrunjelul conţine şi alte vitamine şi minerale esenţiale atât pentru tratarea acestei afecţiuni, cât şi pentru întărirea sistemului imunitar. Întăritor natural al sistemului imunitar, bun stimulent al sistemului nervos, antiinfecţios, vasodilatator, bun renegerator capilar.
Pătrunjelul conţine proteine (20%), flavonoide (întreţin membranele celulelor sângelui, au rol de antioxidant), uleiuri esenţiale, fier, calciu, fosfor, mangan, inositol, sulf, vitamina K, betacaroten şi, în special, vitamina C. "Datorită substanţelor nutritive pe care le conţine, pătrunjelul întăreşte imunitatea organismului şi are un rol important în distrugerea radicalilor liberi. Planta este bogată în vitamina A, vitamina C, vitamina B şi E, mangan, fier, fosfor, potasiu, iod, clorofilă şi magneziu. Conţinutul de vitamina C este mai mare de patru ori decât cel din portocală, iar conţinutul de fier este mai mare decât cel al spanacului”, explică dr. Daniela Stan, medic de familie.
Sfecla roşie, un miracol pentru organism
Tot ceea ce are nevoie
organismul găsim în sfecla roşie. Consumată în oţet, proaspătă sau coaptă, este
un superaliment nutritiv cu multe beneficii pentru sănătate. Vitaminele A, C,
complexul B, sulful, sodiul, calciul, fierul, iodul, potasiul şi antioxidanţii
din sfecla roşie ajută la tratarea mai multor afecţiuni. “Sfecla roşie
este un complex de vitamine şi minerale cum rar mai găsim şi, în plus, vindecă
afecţiuni ale ficatului, afecţiuni cardiovasculare, digestive, întăreşte
imunitatea şi este un puternic antiinflamator, detoxifiant şi energizant.
Sfecla roşie conţine tot complexul de vitamina B, potasiu, mangan, vitamina C,
vitamina A, magneziu, fosfor, iod, calciu, sulf, antioxidanţi şi fier, cu alte
cuvinte tot ceea ce organismul are nevoie”, explică medicul. Bananele te
scapă de ameţeală Bananele sunt o sursă excelentă de potasiu, magneziu,
fosfor, fier şi proteine. Consumul regulat de banane reduce cele mai frecvente
simptome ale anemiei: oboseala, ameţeala şi amorţeala. Mănâncă banane la micul
dejun şi între mese sau optează pentru un shake din banane şi lapte. Banana,
cel mai popular fruct din lume, ne oferă energie graţie conţinutului de potasiu
şi magneziu. Un singur fruct are 400 de miligrame din această substanţă
necesară bunei funcţionări a sistemului nervos, a muşchilor şi menţinerii
balansului fluidelor în organism.
Morcovul, bogat în vitamine şi minerale
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI: