duminică, 18 octombrie 2020

Energie si imunitate in sezonul rece !

 


Energie si imunitate in sezonul rece !

Vara si toamna sunt sezoanele care ne ofera cea mai bogata paleta de alimente proaspete de care ne putem folosi pentru a asimila nutrientii necesari.

Aceasta oportunitate nu trebuie ratata, pentru ca organismul trebuie sa fie pregatit pentru vremea capricioasa si nivelul redus de lumina naturala din sezoanele reci, perioade in care forta, energia si imunitatea sunt la cote de avarie.

Ploile si temperaturile scazute si-au intrat usor, usor in drepturi. Insa nu doar vremea de afara suporta transformari, ci si organismul nostru. Toamna si iarna sunt anotimpurile in care trebuie sa luptam mai mult pentru intarirea sistemului imunitar si pentru vitalizarea de care avem nevoie in activitatea de zi cu zi.

Toamna isi intra incet-incet in drepturi, si, odata cu ploile, sistemul nostru imunitar mai slabeste apararea si ne prind racelile. Vestea buna e ca putem preveni racelile si gripele si ca ne putem pregati organismul din timp pentru a trece prin sezonul rece netulburati de virusuri.

Iata ce putem face pentru a intari “zidul de protectie” al organismului:

Medicamentele din farfurie
Pe lângă scaderea temperaturii, toamna aduce cu sine si o serie de alimente bogate in vitamine si minerale, o adevarata farmacie a naturii care ne sta la dispozitie: broccoli (contribuie la multiplicarea celulelor albe ce protejeaza organismul împotriva infectiilor), dovlecei (bogati in caroten, lupta impotriva bolilor de inima), conopida (reduce nivelul de colesterol, avand proprietati antiinflamatoare), sfecla (o sursă bogată in acid folic, fibre, vitamina C şi fier), ciuperci (pline de seleniu si antioxidanti – protejeaza impotriva efectelor poluării), afine (benefice tractului urinar), nuci (ce conţin acizi omega 3 – cu rol in reducerea riscului de boli cardiovasculare), pere (bogate în vitamine precum A, B1, B2, C, E - au efect diuretic, scad nivelul de colesterol din sange si previn hipertensiunea), mere (indicate in afectiunile digestive, scad nivelul colesterolului), struguri (previn constipatia, reumatismul si afectiunile ficatului), gutui (pentru efectul tonic, antiseptic, şi diuretic), castane (o sursa excelenta de energie, foarte bune pentru calmarea durerilor reumatice).

Super-alimente pentru o imunitate de fier

Pentru un plus de energie, vitalitate si o imunitate de fier recomandam catina, macesele (pentru vindecarea virozelor respiratorii), ceapa si usturoiul, propolisul (ce ofera protectie impotriva virusilor si microbilor), mierea de albine si scortisoara.

Detoxifierea periodica tine virusii la distanta

Din cand in cand, trebuie sa ajutam organismul sa se debaraseze de toxinele acumulate. In fond, sunt teorii care spun ca slabirea sistemului imunitar se datoreaza acumularii toxinelor, iar febra sau raceala nu sunt decat manifestari ale organismului care incearca sa scape de acele toxine. Asadar, o perioada de detoxifiere, fie ca vorbim de o cura cu sucuri din fructe si legume, fie ca vorbim de o perioada de post, e mai mult decat binevenita.

Nu in ultimul rand, o cura de detoxifiere necesita si suplimente pentru a preveni numeroasele afectiuni datorate acumulării de substante toxice, cu care organismul nu mai poate lupta singur,

Ce optiuni mai avem insa pentru cresterea energiei si imunitatii cand suntem deja in plina toamna?

Fructele, sursa de vitamine

Vara si la inceputul toamnei ne bucuram de abundenta de capsune, cirese, caise, mere, afine, mure si alte fructe bogate in vitamine, minerale, antioxidanti si nutrienti benefici. De asemenea, legumele proaspete sunt si ele disponibile pentru a fi preparate sau, cel mai bine, consumate crude.

Pe masura ce inaintam in toamna optiunile sunt mai putin numeroase si avem tendinta de a consuma cat mai multe preparate din carne. Sunt insa cateva fructe, legume si plante la care putem apela chiar si acum pentru un nivel optim de energie si imunitate.

Strugurii sunt recomandati pentru vitaminizare, remineralizare si refacerea organismului dupa efort fizic intens. Acestia contin vitamina A, vitamine din complexul B, precum si vitaminele C, E, D si P.

De asemenea, in struguri se regasesc minerale ca magneziul, calciul, sodiul, fosforul, potasiul si fierul. De aceea, aceste fructe sunt recomandate pentru combaterea infectiilor virale, pentru asigurarea energiei si pentru sanatatea sistemului cardiovascular.

Merele sunt alte fructe tomnatice, iar citricele ca portocalele, grapefruitul sau mandarinele vor fi din ce in ce mai usor de gasit. Acestea sunt recunoscute pentru continutul ridicat de vitamina C, eficienta in cresterea imunitatii.

Varza, morcovul si conopida, legume benefice pentru energie si imunitate

Printre legumele benefice pentru energie si imunitate se numara varza, morcovul, sau conopida. Atat varza creata, cat si varza de Bruxelles sunt bogate in vitaminele A, C si K si au proprietati antioxidante, antitumorale si antiinfectioase.

Vitaminele C si K, precum si cateva vitamine din complexul B (de exemplu B1, B2, B6) se regasesc si in conopida, iar morcovul are o concentratie mare de vitamine A, C si B2, fiind tonic, antianemic si remineralizant. Varza este recomandata si pentru continutul de calciu si magneziu, minerale care trebuie suplimentate in special in sezoanele reci.

Calciul este esential pentru rezistenta si buna functionare a sistemului osos si, din cauza faptului ca orele de lumina naturala scad toamna si iarna, trebuie insotit de un aport suplimentar de vitamina D3. Aceasta vitamina este unul dintre principalii actanti in absorbtia calciului in organism.

Magneziul este de asemenea implicat in absorbtia calciului, dar are si un rol important in producerea si transportul energiei. Deficitul de magneziu cauzeaza astenie, somnolenta, dar si tremor muscular.



Aminoacizii, acizii grasi, antioxidantii si enzimele digestive, nutrienti suplimentari necesari

Pe langa vitamine si minerale in categoria nutrientilor care ofera energie si imunitate se afla si antioxidantii, aminoacizii, enzimele digestive precum si acizii grasi Omega 3, 6 si 9.

Aminoacizii contribuie la sinteza proteinelor, iar glutamina, de exemplu, are rol si in stimularea sistemului imunitar si in refacerea organismului dupa efort fizic si stari de convalescenta.

Acizii grasi Omega 3, 6 si 9 combat variatiile starilor emotionale, ajuta la odihna si la reducerea impulsivitatii. Antioxidantii intaresc sistemul imunitar si cresc rezistenta organismului la infectii, iar fara participarea enzimelor la procesele biochimice si fiziologice actiuni ca digestia, distrugerea toxinelor, asigurarea imunitatii si regenerarea celulara ar fi imposibile.

Pentru ca organismul are nevoie de o varietate de nutrienti, in perioada de toamna si nu numai este recomandata administrarea suplimentelor alimentare cu formule complexe, care sa contribuie la asigurarea unui nivel optim de energie si imunitate.

Alimente care intaresc sistemul imunitar

Portocalale, pepenele rosu, migdalele, dar si spanacul, broccoli si varza va pot ajuta organismul in lupta impotriva infectiilor. Hidratant si racoritor, pepenele contine si un antioxidant puternic, glutation, care ajuta la intarirea sistemului imunitar, astfel incat sa poata lupta impotriva infectiilor. Nivelurile ridicate de glutation in sange sunt asociate cu longevitatea.

Grapefruit

Grapefruitul are o cantitate mare de vitamina C. In plus, contine flavonoide - compusi chimici naturali care s-au dovedit a creste capacitatea de activare a sistemului imunitar. Daca nu va place grapefruitul, consumati portocale sau mandarine.


Migdale

Un pumn de migdale poate reduce din efectele stresului asupra sistemului imunitar. Un sfert de ceasca contine 50% din cantitatea zilnica recomandata de vitamina E, care ajuta la stimularea sistemului imunitar. Contin si riboflavina si niacina si vitamina B care reduc efectele stresului.


Varza

Este o alta sursa de intarire a imunitatii. Este usor de gasit si este ieftina. Incercati sa adaugati varza de orice soi (alba, rosie) la supe si tocane pentru un plus de antioxidanti si pentru cresterea valorii nutritive a mesei.


Stridii

Stridiile contin zinc, iar nivelurile scazute de zinc au fost asociate cu infertilitatea masculina. Zincul pare sa aiba un efect antiviral, desi cercetatorii nu pot explica de ce. Totusi, ei stiu ca este important in sistemul imunitar, inclusiv la vindecarea ranilor.


Iaurt degresat

Un pahar pe zi poate reduce riscul de a raci. Unii cercetatori cred ca poate stimula sistemul imunitar pentru a lupta impotriva bolilor. De asemenea, contine vitamina D. Studii recente au descoperit o legatura intre nivelurile scazute de vitamina D si un risc crescut de raceala si gripa.


Spanac

Cunoscut ca un "super-aliment", spanacul este bogat in substante nutritive. Are acid folic, care ajuta organismul sa produca celule noi, fibre si antioxidanti, cum ar fi vitamina C. Consumati spanac crud sau fiert putin pentru a obtine cele mai multe beneficii.


Usturoi

Usturoiul ofera mai multi antioxidanti, care lupta impotriva invadatorilor sistemului imunitar, cum ar fi H. pylori, bacteriile asociate cu unele ulcere si cancerul de stomac. Sfat: se toaca si se lasa sa stea 15 la 20 de minute inainte de a fi adaugat la gatit pentru a activa enzimele imunostimulatoare.


Cartofi dulci

La fel ca morcovii, cartofii dulci au antioxidant beta-caroten si vitamina A, care este legata de incetinirea procesului de imbatranire si poate reduce riscul unor forme de cancer.


Broccoli

In urma unei cercetari s-a descoperit ca in broccoli exista o substanta chimica care ajuta la stimularea sistemului imunitar la soareci. In plus, este plin de nutrienti care protejeaza organismul. Are vitamina A, vitamina C si glutation.

În sezonul rece, imunitatea trebuie susţinută cu o alimentaţie bogată în vitamine şi minerale pentru a face faţă îmbolnăvirilor. Legumele şi fructele pot ajuta şi la corectarea anemiei care se manifestă prin: slăbiciune, ameţeală, stări de nervozitate ori pierderi de memorie.




Afecţiunea, spun medicii, este cauzată de scăderea cantităţii de hemoglobină sau a numărului de globule rosii din sânge. Poate fi tratată pe cale naturală, o alimentaţie atent concepută fiind cheia unei vindecări rapide. Atunci când boala nu a căpătat aspect patologic poate fi usor tratată prin adaos de fier în alimentaţie. Pătrunjelul este bogat în fier, vitaminele A, B, C şi K, aminoacizi, acid folic şi în betacaroten. De asemenea, pătrunjelul conţine şi alte vitamine şi minerale esenţiale atât pentru tratarea acestei afecţiuni, cât şi pentru întărirea sistemului imunitar. Întăritor natural al sistemului imunitar, bun stimulent al sistemului nervos, antiinfecţios, vasodilatator, bun renegerator capilar.

Pătrunjelul conţine proteine (20%), flavonoide (întreţin membranele celulelor sângelui, au rol de antioxidant), uleiuri esenţiale, fier, calciu, fosfor, mangan, inositol, sulf, vitamina K, betacaroten şi, în special, vitamina C. "Datorită substanţelor nutritive pe care le conţine, pătrunjelul întăreşte imunitatea organismului şi are un rol important în distrugerea radicalilor liberi. Planta este bogată în vitamina A, vitamina C, vitamina B şi E, mangan, fier, fosfor, potasiu, iod, clorofilă şi magneziu. Conţinutul de vitamina C este mai mare de patru ori decât cel din portocală, iar conţinutul de fier este mai mare decât cel al spanacului”, explică dr. Daniela Stan, medic de familie.

Sfecla roşie, un miracol pentru organism  

Tot ceea ce are nevoie organismul găsim în sfecla roşie. Consumată în oţet, proaspătă sau coaptă, este un superaliment nutritiv cu multe beneficii pentru sănătate. Vitaminele A, C, complexul B, sulful, sodiul, calciul, fierul, iodul, potasiul şi antioxidanţii din sfecla roşie ajută la tratarea mai multor afecţiuni.   “Sfecla roşie este un complex de vitamine şi minerale cum rar mai găsim şi, în plus, vindecă afecţiuni ale ficatului, afecţiuni cardiovasculare, digestive, întăreşte imunitatea şi este un puternic antiinflamator, detoxifiant şi energizant. Sfecla roşie conţine tot complexul de vitamina B, potasiu, mangan, vitamina C, vitamina A, magneziu, fosfor, iod, calciu, sulf, antioxidanţi şi fier, cu alte cuvinte tot ceea ce organismul are nevoie”, explică medicul.   Bananele te scapă de ameţeală   Bananele sunt o sursă excelentă de potasiu, magneziu, fosfor, fier şi proteine. Consumul regulat de banane reduce cele mai frecvente simptome ale anemiei: oboseala, ameţeala şi amorţeala. Mănâncă banane la micul dejun şi între mese sau optează pentru un shake din banane şi lapte. Banana, cel mai popular fruct din lume, ne oferă energie graţie conţinutului de potasiu şi magneziu.   Un singur fruct are 400 de miligrame din această substanţă necesară bunei funcţionări a sistemului nervos, a muşchilor şi menţinerii balansului fluidelor în organism.

Morcovul, bogat în vitamine şi minerale  

Betacarotenul şi alţi nutrienţi din compoziţia morcovilor susţin metabolismul, cresc nivelul hemoglobinei şi îmbunătăţesc sistemul imunitar.    Pe lângă faptul că este foarte bun la gust, morcovul este aliment natural, adică un aliment-medicament. Are un nivel ridicat de vitamine şi minerale precum potasiu, calciu şi magneziu. Pe lângă vitamina C, acesta mai conţine şi vitamine din grupa B cu proprietăţi calmante şi regenerante. Morcovul este cunoscut pentru proprietăţile sale nutritive, dar şi pentru faptul că este un bun antianemic, curativ, diuretic, remineralizant şi sedativ.  “Chiar şi gătit, morcovul îşi păstrează proprietăţile nutritive, fiind, de altfel, excepţia de la regulă care spune că, prin fierbere, legumele îşi pierd vitaminele. Asadar, chiar şi fiert, este o sursă importantă de vitaminele A şi B6, potasiu, magneziu şi acid folic”





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:

Legenda florii de nufar

  Legenda florii de nufar      Din cele mai vechi timpuri, poeti si mari ganditori ai lumii au fost fermecati de puritatea florilor de lot...