luni, 12 octombrie 2020

Fructul de baobab poate fi considerat un nou super aliment !

 

Baobab- numit si Copacul vietii are un fruct magic, numai bun de consumat si cu o multime de beneficii pentru sanatate !



 Baobabul este un arbore specific Africii, însă se poate găsi și în Peninsula Arabă sau în India. El are mai multe denumiri, însă una pe care eu am auzit-o și la școală este pâinea maimuței!

Așa cum probabil ați văzut la televizor, baobabul este un copac care poate atinge înălțimi de 30 m, iar trunchiul gros, specific, poate atinge chiar și 10 m în diametru.

Baobabul este un arbore foarte neobișnuit. În primul rând ne uimește prin dimensiunea sa, în al doilea prin proporțiile sale. Având o circumferință de 9-10 metri, acesta ajunge în înălțime la numai 18-25 de metri. Iar în Cartea Recordurilor e înregistrat un baobab care are un trunchi de 54,5 metri în circumferință. 

Aspectul baobabului se explică foarte simplu: acesta crește, în principal, pe întinderile aride din Africa, iar trunchiul său conține rezerva de apă și substanțe nutritive. În partea de sus trunchiul acestui arbore se ramifică în ramuri netede și foarte groase. Diametrul сoroanei ajunge la 38-40 de metri. Măduva trunchiului său este foarte moale și se distruge foarte rapid, fiind infectată de ciuperci. Astfel, golul imens al tulpinii localnicii îl folosesc pentru nevoile sale. Vestitul explorator David Livingston a descris cazul când a văzut 20 sau chiar 30 de oameni dormind în interiorul baobabului uscat, fără orice incomodități. În Senegal poeții erau înmormântați în baobabi, considerând că nu merită să fie îngropați în pământ. În mod tradițional, trunchiurile goale de baobab sunt folosite ca depozit pentru cereale și alte produse, precum și ca rezervoare de apă.
Astăzi, în Africa, baobabul continuă să fie utilizat pentru o varietate de scopuri. De exemplu, în Kenia, pe traseul Nairobi-Mombasa un baobab e dotat cu o ușă și niște ferestre. De mai multe ori el a servit drept un refugiu temporar pentru turiști. În Zimbabe dintr-un baobab a fost făcută chiar o statie de autobuz, în „sala de așteptare” a căruia încap cu ușurință 40 de persoane. Iar în Botswana s-a păstrat un baobab, ce în trecut a fost folosit ca o închisoare. În Limpopo într-un copac, vârstă căruia este de 6.000 de ani, s-a deschis un bar-baobab. Restaurantul se bucură de popularitate printre turiști. Baobabii sunt foarte rezistenți, ei restabilesc rapid coaja deteriorată și pot crește timp de sute de ani chiar cu măduva deteriorată.

Baobabul, este supranumit și copacul cu rădăcinile în sus, din cauza formei sale caudate .

Lemnul de baobab nu este bun la nimic în construcții, și asta pentru că el este extrem de poros; un singur copac poate înmagazina până la 120.000 litri de apă!!! Acest lucru îi ajută să supraviețuiască în timpul sezonului uscat. Tot atunci, elefanții pur și simplu rup bucăți din trunchi, pe care apoi le rod pentru a absorbi apa!

Partea cea mai interesantă însă o reprezintă fructul de baobab.

Fructul seamănă parcă cu nuca de cocos, coaja fiind extrem de tare. Partea comestibilă este pudra uscată albă care înconjoară semințele, deși în unele locuri și aceste semințe se mănâncă. Gustul este o combinație între grapefruit, pere și vanilie, puțin acrișor.

Deși este o pudră uscată, ea totuși conține până la 12% apă, de 6 ori mai multă vitamina C decât o portocală, de 2 ori mai mult Calciu decât laptele, vitamina B, magneziu, fier, fosfor și antioxidanți.

În mod tradițional, frunzele de baobab, scoarța și semințele au fost folosite pentru a trata „aproape orice boală”, inclusiv infecții microbiene, diaree, anemie, dureri de dinți și dizenterie. Frunzele și pulpa de fructe au fost folosite pentru a reduce febra și pentru a stimula sistemul imunitar. Ca și curiozitate, fructul de baobab este singurul din lume care se usucă natural, pe ramură, fără să cadă.

În țară noastră este foarte ușor de consumat pulberea de Baobab, pe care o găsim la plafar, atât direct în magazine, cât și în mediul online.

Pulberea de  baobab :

-prezintă aproape 50% fibre, așadar este de un real folos pentru cei care suferă de disbioze intestinale sau de tulburări de tranzit, reprezentând un înlocuitor natural și ecologic pentru tratamente pe baza de fibre.

-este mai bogată în vitamina C decât citricele, ajutând sistemul imunitar și având efecte antianemice și antiimbatranire: vitamina C ajută la formarea colagenului de sub piele și la prevenirea apariției vergeturilor și a ridurilor, în timp ce la nivel gastric, împreună cu sucul gastric favorizează absorbția fierului.

Alte minerale și vitamine conținute în pudra de baobab: calciu, magneziu, potasiu, fier, fosfor, sodiu, zinc, vitamina A, vitamina E, vitamine din complexul B, acid folic.

Beneficiile pudrei de Baobab pentru sănătate



Incepand cu anul 2008, odata cu autorizarea in UE a pudrei din fructe de baobab ca ingredient sigur in alimantatie, se constata un interes crescut pentru valorificarea semintelor de baobab si a pudrei din fructele acestuia pentru consum, dar baobabul este si o sursa de fibre, de ulei vegetal (din seminte), coloranti si combustibil. Pentru australienii indigeni acest arbore este o sursa de apa si hrana. Ei folosesc frunzele sale in scop medicinal, iar fructele sunt uneori pictate la exterior si sculptate pentru a fi purtate ca ornamente. 

  • Combate oboseala cronică: prezintă efect energizant și mineralizant pentru organism;
  • Ajută la menținerea sănătății oaselor, prin conținutul de calciu;
  • Ajută în tratarea și prevenția anemiei;
  • Susține funcțiile sistemului imunitar;
  • Ajută în relgarea nivelului zahărului în sânge (glicemia);
  • Susține sănătatea microbiomului, fiind considerată un aliment prebiotic – hrană pentru microorganismele bune de la nivelul intestinelor noastre;
  • Ajută în menținerea tinereții și frumuseții, participând totodată la întărirea unghiilor și frumusețea părului;
  • Susține funcțiile sistemului nervos;
  • Susține sănătatea digestivă;

Pudra de baobab se poate consuma în numeroase rețete, adăugată la final (deci consumată crudă) sau chiar la prepararea termică, astfel:

  • În rețete de smoothie
  • Peste salate de legume sau de fructe
  • În prăjituri
  • În preparate cu carne de pasăre
  • În preparate cu orez
  • În supe exotice.                                                                

Pudra din fructele de baobab are un continut de 12 la suta apa, 50 la suta fibre alimentare si un procent deosebit de ridicat de acid ascorbic (vitamina C) si tiamina.

Valori nutritionale

UM

/100 g

Energie

kJ

539

kcal

127,2

Proteine

g

2,7

Carbohidrati

g

78,5

      din care:

g

                       zaharuri

g

20,9

                       fibre

g

50,6

Lipide

g

5,2

      din care acizi grasi saturati

g

0,23

Sodiu

mg

8,8

 

Fructul de baobab, poate fi considerat un nou super-aliment?



Mai bogat în vitamina C decât portocala, cu mai mult calciu decât laptele, bogat în fitosteroli, betacaroten și flavonoide, este sau nu fructul de baobab, cel mai nou super-aliment?

Argumente PRO – reglează tranzitul, reduce colesterolul și menține sănătatea inimii

Extrem de bogată în vitamina C – în medie 300mg la 100 de grame de fruct, față de 40mg  la 100 de grame de portocală- pudra de baobab mai conține surse importante de betacaroten (pro-vitamina A) și flavonoide, fiind recunoscută ca un puternic protector cardiovascular. Foarte utilă este și cantitatea de fibre conținută, în special fructo-oligozaharide, denumite și fibre prebiotice, care ne pot ajuta în reglarea tranzitului.


Datorită bogăției sale în fitosteroli (compuși naturali din plante), pudra de baobab are efecte anti-inflamatorii, analgezice și antipiretice. Totodată, tot acești fitosteroli ajută și la reducerea colesterolului “rău” din sânge și a trigliceridelor.

Argumente CONTRA- cantitate ridicată de zaharuri și aport de minerale incert

Se susține faptul că fructul de baobab are de două ori mai mult calciu decât lactatele. În acest sens, părerile sunt împărțite deoarece nu se cunoaște cu exactitate coeficientul de absorbție al acestuia și știm deja că nu tot calciul consumat este şi absorbit. Oamenii absorb aproximativ 30% din calciul consumat, dar acest procent depinde de tipul de alimente consumate, de starea de sănătate a consumatorului, de vârsta acestuia şi de alţi factori.

Dacă se realizează un calcul simplu: la 10 grame de pudră de baobab consumată, se susține că aportul de calciu este în medie 30 mg, pe când la un consum de 100 g iaurt, vom avea, în medie, un aport de 120 mg calciu.

E bine să începeți cu 1/4 de linguriță, apoi să creșteți doza progresiv până la 1/2 linguriță sau chiar mai mult. Pentru rezultate optime se recomandă o doză zilnică între 2-4 grame. Puteți adăuga pudra de baobab în limonadă, în apă și ceaiuri, în sucuri  naturale de fructe și smoothie-uri.

La fel și în cazul fierului, la 100 g de pudră de baobab, aportul de fier ar fi 2mg, iar la 100g de ficat de vită aportul de fier este între 8-10 mg.

Un punct în minus îl primește și pentru cantitatea ridicată de zaharuri: între 17-28 mg/ 100 g pudră de baobab.



Un comentariu:

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:

UN ELIXIR VINDECATOR

                                                              UN ELIXIR VINDECATOR UN ELIXIR VINDECATOR,de care nu vi s-a spus !!! Argintu...