vineri, 31 ianuarie 2025

Ciuperci Shiitake: beneficii și mod de consum


Ciuperci Shiitake: beneficii și mod de consum

Ciupercile shiitake sunt apreciate pentru aroma lor bogată, textura cărnoasă și, mai ales, pentru beneficiile impresionante asupra sănătății. Cultivate de mii de ani, shiitake sunt simboluri ale longevității și ale vitalității în culturile asiatice, având proprietăți medicinale recunoscute și în medicina modernă. 

citeste mai mult...

Cunoscute și sub denumirea de Lentinula edodes, ciupercile shiitake sunt originare din regiunile muntoase din Japonia, Coreea și China. Au fost utilizate de-a lungul secolelor în toată Asia de Est, atât pentru hrană, cât și pentru medicina tradițională. Chinezii au început să cultive ciuperci shiitake în urmă cu aproximativ 1.000 până la 1.200 de ani, iar apoi acestea au început să se răspândească și în alte țări, în special în Japonia. Se știe că războinicii samurai controlau cea mai mare parte a producției pentru aristocrație.

Astăzi, ciupercile shiitake sunt populare în întreaga lume și continuă să fie cultivate în China și Japonia, dar și în Statele Unite ale Americii, Coreea și Brazilia. China produce aproximativ 80 până la 90% din totalul shiitake din întreaga lume.

Ciupercile Shiitake au o aromă bogată și un gust distinctiv, asemănător cu carnea. Aceste ciuperci au pălării mari, între 5-12 cm lățime și variază în culoare de la maro deschis la maro ciocolată, oferind un contrast atractiv cu partea inferioară crem pal.

Cel mai mare beneficiu al ciupercilor Shiitake se datorează cantității semnificative de cupru natural, un mineral care susține vasele de sânge, oasele și sistemul imunitar. Jumătate de cană de ciuperci shiitake oferă 72% din aportul zilnic recomandat (DZR) din acest mineral. Ciupercile sunt, de asemenea, o sursă bogată de seleniu, oferind 33% din DZR.

Iată principalele beneficii pentru sănătate ale ciupercilor shiitake: 

1. Sunt o sursă bună de vitamine și minerale cheie. Ciupercile Shiitake conțin:

Vitamina D
Cupru
Seleniu
Tiamina
Riboflavină
niacina
Vitamina B6
Folat
Potasiu
Mangan
Magneziu
Fier
Fosfor
O jumătate de cană de ciuperci shiitake crude conține:
Calorii: 34
Proteine: 2,5 grame
Grăsimi: 0,5 grame
Carbohidrați: 7 grame
Fibre: 3 grame
Zahăr: 2 grame
Colesterol: 0 miligrame
Sodiu: 9 miligrame

2. Au efecte antiinflamatoare și susțin sistemul imunitar. Ciupercile Shiitake conțin beta-glucani, o fibră alimentară solubilă în apă care susține imunitatea și sănătatea intestinului. Alți compuși benefici din ciupercile shiitake includ grăsimile polinesaturate și aminoacizi - în special acidul linoleic conjugat (CLA) și ergotionina. Ambele pot reduce markerii inflamației.

Conform studiilor, consumul de ciuperci shiitake cresc nivelurile de imunoglobulină A (IgA), un anticorp care protejează împotriva infecțiilor. Niveluri mai mari de IgA indică o mai bună protecție a membranelor mucoase ale corpului. De asemenea, reduc nivelul de proteină de reacție C (CRP), care este o substanță din sânge care crește ca răspuns la inflamație.

3. Protejează inima prin reducerea colesterolului și reglarea tensiunii arteriale. Ciupercile shiitake conțin magneziu și potasiu , nutrienți cheie implicați în reglarea tensiunii arteriale. De asemenea, compușii precum ergosterolul, eritadenina și lentinanul, pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale.

În ceea ce privește gestionarea colesterolului, fibrele alimentare solubile, beta-glucanii din shiitake și compusul vegetal eritadenina sunt responsabili pentru controlul colesterolului. Eritadenina ajută la eliminarea eficientă a colesterolului din sânge, reducând nivelul colesterolului.

4. Ar putea ajuta în tratamentul cancerului. Acest lucru se datorează conținutului de lentinan, un tip de beta-glucan. Când consumi lentinan, corpul produce mai multe proteine (citokine) care reglează imunitatea și ajută organismul împotriva infecțiilor și bolilor, inclusiv cancerul.

În Japonia, beta-glucanii au fost folosiți pentru a stimula sistemul imunitar în timpul tratamentului cancerului, iar cercetările arată că beta-glucanii pot proteja corpul împotriva anumitor tumori.

De asemenea, studiile clinice au arătat că utilizarea lentinanului în plus față de chimioterapie poate prelungi supraviețuirea unui pacient în cazul cancerului gastric avansat.

Cum consumi ciupercile Shiitake

Ciupercile shiitake pot fi gătite în mai multe moduri, însă mai intâi trebuie îndepărtate tulpinile lemnoase, care pot fi greu de mestecat. Sărarea în timpul gătirii poate elibera și mai mult arom. De asemenea, ciupercile pot fi folosite și uscate, înmuiate în apă timp de o oră înainte de gătire.

Iată câteva moduri delicioase de a savura ciuperci shiitake:

Prăjite, cu brocoli sau alte legume
Fierte într-o supă cremoasă
Adăugate în risotto, alături de parmezan
Într-o fettuccine cremoasă cu busuioc.
Într-un sos shiitake pentru mușchi de vită
În ceai (Se folosesc ciuperci shiitake uscate , înmmuiate în apă, apoi fierte în apă timp de 10-20 de minute până când apa scade la jumătate)

Ciuperci Shiitake: efecte adverse

Ciupercile shiitake pot provoca, în cazuri foarte rare, o reacție alergică cunoscută sub denumirea de dermatită shiitake. Aceasta este o erupție cutanată însoțită de mâncărime și apare ca urmare a unei reacții toxice la lentinan. Dermatita poate fi tratată cu unguente topice, antihistaminice orale sau corticosteroizi, dacă este necesar. De obicei, dermatita shiitake dispare în una sau două săptămâni.

3 idei de rețete cu ciuperci Shiitake

Ciupercile shiitake pot fi integrate în meniul zilnic fie sub formă de salate, supe, sosuri sau alte preparate pline de savoare Îți prezentăm mai jos 3 idei de rețete delicioase cu aceste ciuperci. 

Salată de porumb dulce și ciuperci shiitake

Aceasta este o rețetă excelentă pentru o cină rapidă și sănătoasă.  

Ingrediente:

1/2 cană de unt sărat, la temperatura camerei
2 linguri de boia afumată
1 linguriță miere
1 linguriță de usturoi tocat mărunt
225 gr ciuperci shiitake proaspete, cu tulpinile îndepărtate, pălăriile tăiate în felii groase
1/2 linguriță sare de mare fină, plus mai mult după gust
1/2 linguriță piper negru
2 căni de mazăre
6 linguri de apă, împărțite
4 cești boabe de porumb dulce
1 cană de frunze de busuioc proaspăt, tăiate grosier și suplimentar pentru ornat

Mod de preparare:

  1. Amestecă untul, boia, mierea și usturoiul într-un castron mediu până se combină bine.
  2. Topește 1/4 de cană de unt într-o tigaie mare la foc mediu.
  3. Adaugă ciupercile shiitake, sare și piper; gătește, amestecând des, până se rumenesc ușor și se înmoaie, 4 - 5 minute.
  4. Adaugă mazărea și 2 linguri de apă. Gătește, amestecând des, până când devine crocant, timp de 3 -4 minute.
  5. Adaugă porumbul și 1/4 cană de apă rămasă, apoi se gătește, amestecând des, până când mazărea și porumbul sunt fragede, dar nu se rumenesc, aproximativ 4 minute.
  6. Amestecă 2 linguri de unt până se topește, apoi asezonează cu sare după gust și se adaugă busuioc.
  7. Ornează suplimentar cu busuioc și servește.

Paste lasagna cu ciuperci shiitake și brânză de capră


Dacă vrei o rețetă deosebită de paste, poți încerca aceste lasagna delicioase cu brânză de capră și parmezan.

Ingrediente: 

1 kg de foi de lasagna rupte în bucăți mai mici

3 linguri plus 2 lingurițe ulei de măsline extravirgin

1 cană de mazăre, decongelată

1/2 kilogram de sparanghel subțire, tăiat în bucăți

2 linguri de unt nesărat, plus mai mult pentru uns

3/4 de kilogram de ciuperci shiitake, tulpinile aruncate și pălăriile tăiate felii

Sare Kosher

Piper proaspăt măcinat

2 cepe șalote mari, tocate

1/2 linguriță de cimbru tocat mărunt

2 linguri vin alb sec

1 lingură suc proaspăt de lămâie

115 grame de brânză de capră proaspătă

1/2 cană mentă tocată

1/2 cană parmezan proaspăt ras

Mod de preparare: 

Fierbe pastele lasagna al dente într-o oală mare cu apă clocotită cu sare. Scurge-le apoi, rezervând 1 cană de apă din cea în care au fiert.

Transferă pastele pe o foaie de copt și amestecă cu 2 lingurițe de ulei de măsline.

Într-o cratiță medie cu apă clocotită cu sare, fierbe mazărea până devine crocantă, aproximativ 3 minute. Transferă apoi mazărea pe o farfurie pentru a se răci.

Adaugă sparanghelul în cratiță și fierbe până când este crocant și fraged, aproximativ 2 minute. Scurge sparanghelul și pune-i lângă mazăre.

Într-o tigaie mare și adâncă, încălzește restul de 3 linguri de ulei de măsline. Adaugă ciupercile, asezonează cu sare și piper și gătește la foc mare, amestecând din când în când, până se rumenesc, aproximativ 5 minute.

Adaugă ceapa, cimbrul și cele 2 linguri de unt și gătește, amestecând, până se topește untul și se înmoaie ceapa, aproximativ 3 minute. Adaugă vinul și sucul de lămâie, apoi ia de pe foc.

Amestecă brânza de capră până se topește.

Pune sparanghelul, mazărea, menta și 1/4 cană de parmeza și asezonează cu sare și piper. Adaugă pastele și apa de gătit rezervată și amestecă până când sunt bine acoperite.

Transferă pastele într-un vas de copt uns anterios cu puțin unt și presară deasupra restul de 1/4 cană de parmezan.

Lasă lasagna să se gătească până când devine ușor aurie și clocotește, 3 până la 5 minute.

Lasăi să se odihnească 5 minute înainte de servire.

Somon cu ciuperci shitake și sos din vin roșu

Dacă ai invitați la cină și vrei să-i impresionezi cu un preparat special, îți recomandăm acest somon cu ciuperci shiitake și sos de vin roșu.

Ingrediente:

5 linguri de unt nesărat
1 ceapă mare, tocată grosier
2 căni de vin roșu sec
2 căni de supa de vită preparată în casă
8 crenguțe de cimbru
Sare și piper proaspăt măcinat
1 cană de orez sălbatic, clătit
1/2 kg de ciuperci shiitake - tulpinile aruncate, pălăriile tăiate în bucăți
Patru file de somon fără piele

Mod de preparare:

  1. Într-o cratiță, topește 3 linguri de unt. Adaugă ceapa și gătește la foc moderat până se înmoaie, 7 minute.
  2. Adaugă vinul roșu, supa de vită și cimbrul și adu la fiert.
  3. Fierbe până când lichidul s-a redus la 3/4 cană, aproximativ 1 oră și 15 minute, apoi strecoară într-o cratiță curată.
  4. Condimentează cu sare si piper, acoperă și ține la cald.
  5. Între timp, aduce o cratiță medie cu apă la fiert. Adaugă orezul și un praf de sare, acoperă și fierbe la foc mic până se înmoaie, aproximativ 25 de minute.
  6. Scurge orezul și pune-l înapoi în cratiță, condimentează cu sare, acoperă și ține la cald.
  7. Preîncălzește cuptorul la 175 grade Celsius. Într-o tigaie medie, topește restul de 2 linguri de unt. Adaugă ciupercile shiitake și asezonează cu sare și piper. Acoperă și gătește, amestecând din când în când, până când se înmoaie și se rumenesc, aproximativ 5 minute.
  8. Aranjează fileurile de somon pe o tavă de copt, cu pielea în jos și asezonează cu sare și piper. Coace aproximativ 15 minute, până când sunt fierte în centru.
  9. Pune orezul pe farfurii si deasupra fileurile de somon. Peste pește pune ciupercile shiitake și sosul de vin roșu și servește.

Așadar, ciupercile shiitake reprezintă o alegere valoroasă pentru oricine dorește să combine plăcerea gustului cu beneficiile nutriționale. Inspiră-te din aceste rețete și introdu și tu în dieta ta aceste ingrediente delicioase și sănătoase.



sursa:internet

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:

Ciuperci Shiitake: beneficii și mod de consum

Ciuperci Shiitake: beneficii și mod de consum Ciupercile shiitake sunt apreciate pentru aroma lor bogată, textura cărnoasă și, mai ales, pen...