Ciuperci Shiitake: beneficii și mod de
consum
Ciupercile shiitake sunt apreciate pentru aroma
lor bogată, textura cărnoasă și, mai ales, pentru beneficiile impresionante
asupra sănătății. Cultivate de mii de ani, shiitake sunt simboluri ale
longevității și ale vitalității în culturile asiatice, având proprietăți
medicinale recunoscute și în medicina modernă.
citeste mai mult...
Cunoscute și sub denumirea de Lentinula edodes,
ciupercile shiitake sunt originare din regiunile muntoase din Japonia,
Coreea și China. Au fost utilizate de-a lungul secolelor în toată Asia de Est,
atât pentru hrană, cât și pentru medicina tradițională. Chinezii au
început să cultive ciuperci shiitake în urmă cu aproximativ 1.000 până la 1.200
de ani, iar apoi acestea au început să se răspândească și în alte țări, în
special în Japonia. Se știe că războinicii samurai controlau cea mai
mare parte a producției pentru aristocrație.
Astăzi, ciupercile shiitake sunt populare în
întreaga lume și continuă să fie cultivate în China și Japonia, dar și în
Statele Unite ale Americii, Coreea și Brazilia. China produce aproximativ
80 până la 90% din totalul shiitake din întreaga lume.
Ciupercile Shiitake au o aromă bogată și un
gust distinctiv, asemănător cu carnea. Aceste ciuperci au pălării mari,
între 5-12 cm lățime și variază în culoare de la maro deschis la maro
ciocolată, oferind un contrast atractiv cu partea inferioară crem pal.
Cel mai mare beneficiu al
ciupercilor Shiitake se datorează cantității semnificative de
cupru natural, un mineral care susține vasele de sânge, oasele și sistemul
imunitar. Jumătate de cană de ciuperci shiitake oferă 72% din aportul zilnic
recomandat (DZR) din acest mineral. Ciupercile sunt, de asemenea, o sursă
bogată de seleniu, oferind 33% din DZR.
Iată principalele beneficii pentru sănătate ale ciupercilor shiitake:
1. Sunt o sursă bună
de vitamine și minerale cheie. Ciupercile Shiitake conțin:
Cupru
Seleniu
Tiamina
Riboflavină
niacina
Vitamina B6
Folat
Potasiu
Mangan
Magneziu
Fier
Fosfor
O jumătate de cană de ciuperci shiitake crude conține:
Calorii: 34
Proteine: 2,5 grame
Grăsimi: 0,5 grame
Carbohidrați: 7 grame
Fibre: 3 grame
Zahăr: 2 grame
Colesterol: 0 miligrame
Sodiu: 9 miligrame
2. Au efecte
antiinflamatoare și susțin sistemul imunitar. Ciupercile Shiitake conțin beta-glucani,
o fibră alimentară solubilă în apă care susține imunitatea și sănătatea
intestinului. Alți compuși benefici din ciupercile shiitake includ grăsimile
polinesaturate și aminoacizi - în special acidul linoleic conjugat (CLA) și
ergotionina. Ambele pot reduce markerii inflamației.
Conform studiilor, consumul de ciuperci
shiitake cresc nivelurile de imunoglobulină A (IgA), un anticorp care
protejează împotriva infecțiilor. Niveluri mai mari de IgA indică o mai bună
protecție a membranelor mucoase ale corpului. De asemenea, reduc nivelul de
proteină de reacție C (CRP), care este o substanță din sânge care crește ca
răspuns la inflamație.
3. Protejează inima
prin reducerea colesterolului și reglarea tensiunii arteriale. Ciupercile shiitake conțin magneziu
și potasiu , nutrienți cheie implicați în reglarea tensiunii
arteriale. De asemenea, compușii precum ergosterolul, eritadenina și
lentinanul, pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale.
În ceea ce privește gestionarea colesterolului,
fibrele alimentare solubile, beta-glucanii din shiitake și compusul
vegetal eritadenina sunt responsabili pentru controlul colesterolului.
Eritadenina ajută la eliminarea eficientă a colesterolului din
sânge, reducând nivelul colesterolului.
4. Ar putea
ajuta în tratamentul cancerului. Acest lucru se datorează conținutului de
lentinan, un tip de beta-glucan. Când consumi lentinan, corpul produce mai
multe proteine (citokine) care reglează imunitatea și ajută organismul
împotriva infecțiilor și bolilor, inclusiv cancerul.
În Japonia, beta-glucanii au fost folosiți
pentru a stimula sistemul imunitar în timpul tratamentului cancerului, iar
cercetările arată că beta-glucanii pot proteja corpul împotriva
anumitor tumori.
De asemenea, studiile clinice au arătat că
utilizarea lentinanului în plus față de chimioterapie poate prelungi
supraviețuirea unui pacient în cazul cancerului gastric avansat.
Cum consumi
ciupercile Shiitake
Ciupercile shiitake pot fi gătite în mai
multe moduri, însă mai intâi trebuie îndepărtate tulpinile lemnoase, care pot
fi greu de mestecat. Sărarea în timpul gătirii poate elibera și mai mult arom.
De asemenea, ciupercile pot fi folosite și uscate, înmuiate în apă
timp de o oră înainte de gătire.
Iată câteva moduri delicioase de a savura
ciuperci shiitake:
Fierte într-o supă cremoasă
Adăugate în risotto, alături de parmezan
Într-o fettuccine cremoasă cu busuioc.
Într-un sos shiitake pentru mușchi de vită
În ceai (Se folosesc ciuperci shiitake uscate , înmmuiate în apă, apoi fierte în apă timp de 10-20 de minute până când apa scade la jumătate)
Ciuperci Shiitake:
efecte adverse
Ciupercile shiitake pot provoca, în cazuri
foarte rare, o reacție alergică cunoscută sub denumirea de dermatită shiitake.
Aceasta este o erupție cutanată însoțită de mâncărime și apare ca urmare a unei
reacții toxice la lentinan. Dermatita poate fi tratată cu unguente topice,
antihistaminice orale sau corticosteroizi, dacă este necesar. De obicei,
dermatita shiitake dispare în una sau două săptămâni.
3 idei de rețete cu
ciuperci Shiitake
Ciupercile shiitake pot fi integrate în meniul
zilnic fie sub formă de salate, supe, sosuri sau alte preparate pline de
savoare Îți prezentăm mai jos 3 idei de rețete delicioase cu aceste
ciuperci.
Salată de porumb dulce și ciuperci shiitake
Aceasta este o rețetă excelentă pentru o cină
rapidă și sănătoasă.
Ingrediente:
2 linguri de boia afumată
1 linguriță miere
1 linguriță de usturoi tocat mărunt
225 gr ciuperci shiitake proaspete, cu tulpinile îndepărtate, pălăriile tăiate în felii groase
1/2 linguriță sare de mare fină, plus mai mult după gust
1/2 linguriță piper negru
2 căni de mazăre
6 linguri de apă, împărțite
4 cești boabe de porumb dulce
1 cană de frunze de busuioc proaspăt, tăiate grosier și suplimentar pentru ornat
Mod de preparare:
- Amestecă untul,
boia, mierea și usturoiul într-un castron mediu până se combină bine.
- Topește 1/4 de
cană de unt într-o tigaie mare la foc mediu.
- Adaugă ciupercile shiitake,
sare și piper; gătește, amestecând des, până se rumenesc ușor și se
înmoaie, 4 - 5 minute.
- Adaugă mazărea
și 2 linguri de apă. Gătește, amestecând des, până când devine crocant,
timp de 3 -4 minute.
- Adaugă
porumbul și 1/4 cană de apă rămasă, apoi se gătește, amestecând des,
până când mazărea și porumbul sunt fragede, dar nu se rumenesc,
aproximativ 4 minute.
- Amestecă 2
linguri de unt până se topește, apoi asezonează cu sare după
gust și se adaugă busuioc.
- Ornează suplimentar cu busuioc și servește.
Paste lasagna cu ciuperci shiitake și brânză de
capră
Dacă vrei o rețetă deosebită de paste, poți
încerca aceste lasagna delicioase cu brânză de capră și parmezan.
Ingrediente:
1 kg de foi de lasagna rupte în bucăți mai mici
3 linguri plus 2 lingurițe ulei de măsline
extravirgin
1 cană de mazăre, decongelată
1/2 kilogram de sparanghel subțire, tăiat în
bucăți
2 linguri de unt nesărat, plus mai mult pentru
uns
3/4 de kilogram de ciuperci shiitake, tulpinile
aruncate și pălăriile tăiate felii
Sare Kosher
Piper proaspăt măcinat
2 cepe șalote mari, tocate
1/2 linguriță de cimbru tocat mărunt
2 linguri vin alb sec
1 lingură suc proaspăt de lămâie
115 grame de brânză de capră proaspătă
1/2 cană mentă tocată
1/2 cană parmezan proaspăt ras
Mod de preparare:
Fierbe pastele lasagna al dente într-o oală
mare cu apă clocotită cu sare. Scurge-le apoi, rezervând 1 cană de apă din cea
în care au fiert.
Transferă pastele pe o foaie de copt și
amestecă cu 2 lingurițe de ulei de măsline.
Într-o cratiță medie cu apă clocotită cu sare,
fierbe mazărea până devine crocantă, aproximativ 3 minute. Transferă apoi
mazărea pe o farfurie pentru a se răci.
Adaugă sparanghelul în cratiță și fierbe până
când este crocant și fraged, aproximativ 2 minute. Scurge sparanghelul și
pune-i lângă mazăre.
Într-o tigaie mare și adâncă, încălzește restul
de 3 linguri de ulei de măsline. Adaugă ciupercile, asezonează cu sare și piper
și gătește la foc mare, amestecând din când în când, până se rumenesc,
aproximativ 5 minute.
Adaugă ceapa, cimbrul și cele 2 linguri de unt
și gătește, amestecând, până se topește untul și se înmoaie ceapa, aproximativ
3 minute. Adaugă vinul și sucul de lămâie, apoi ia de pe foc.
Amestecă brânza de capră până se topește.
Pune sparanghelul, mazărea, menta și 1/4 cană
de parmeza și asezonează cu sare și piper. Adaugă pastele și apa de gătit
rezervată și amestecă până când sunt bine acoperite.
Transferă pastele într-un vas de copt uns
anterios cu puțin unt și presară deasupra restul de 1/4 cană de parmezan.
Lasă lasagna să se gătească până când devine
ușor aurie și clocotește, 3 până la 5 minute.
Lasăi să se odihnească 5 minute înainte de
servire.
Somon cu ciuperci shitake și sos din vin roșu
Dacă ai invitați la cină și vrei să-i
impresionezi cu un preparat special, îți recomandăm acest somon cu ciuperci
shiitake și sos de vin roșu.
Ingrediente:
1 ceapă mare, tocată grosier
2 căni de vin roșu sec
2 căni de supa de vită preparată în casă
8 crenguțe de cimbru
Sare și piper proaspăt măcinat
1 cană de orez sălbatic, clătit
1/2 kg de ciuperci shiitake - tulpinile aruncate, pălăriile tăiate în bucăți
Patru file de somon fără piele
Mod de preparare:
- Într-o cratiță, topește 3 linguri de unt. Adaugă ceapa și
gătește la foc moderat până se înmoaie, 7 minute.
- Adaugă vinul roșu, supa de vită și cimbrul și adu la fiert.
- Fierbe până când lichidul s-a redus la 3/4 cană, aproximativ 1 oră și
15 minute, apoi strecoară într-o cratiță curată.
- Condimentează cu sare si piper, acoperă și ține la cald.
- Între timp, aduce o cratiță medie cu apă la fiert.
Adaugă orezul și un praf de sare, acoperă și fierbe la foc mic până
se înmoaie, aproximativ 25 de minute.
- Scurge orezul și pune-l înapoi în cratiță, condimentează cu sare,
acoperă și ține la cald.
- Preîncălzește cuptorul la 175 grade Celsius. Într-o tigaie medie,
topește restul de 2 linguri de unt. Adaugă ciupercile shiitake și
asezonează cu sare și piper. Acoperă și gătește, amestecând din când
în când, până când se înmoaie și se rumenesc, aproximativ 5 minute.
- Aranjează fileurile de somon pe o tavă de copt, cu pielea în jos
și asezonează cu sare și piper. Coace aproximativ 15 minute, până când
sunt fierte în centru.
- Pune orezul pe farfurii si deasupra fileurile de somon. Peste pește
pune ciupercile shiitake și sosul de vin roșu și servește.
Așadar, ciupercile shiitake reprezintă o
alegere valoroasă pentru oricine dorește să combine plăcerea gustului cu
beneficiile nutriționale. Inspiră-te din aceste rețete și introdu și tu în
dieta ta aceste ingrediente delicioase și sănătoase.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI: