joi, 20 mai 2021

Busuiocul de camp

 


 Busuiocul de camp 

Ca denumire populara, Busuiocul de câmp mai este cunoscut ca și Buruiană de bubă rea, Coroaba, Gluga-ciobanului, Iarba lui Antonie, Iarba-lupăriei, Iarba neagră, Iarba-sopârlei, Izma sălbatică, Plescăita, Rupturi, Șopârlița.

Busuiocul de câmp este o plantă perena cu o tulpină dreaptă sau ascendentă de 40 cm înălțime, de culoare verde sau violacee și frunze ovale.


citeste mai multe

             Busuiocul de camp -  Prunella Vulgaris, planta cunoscuta popular drept busuiocul de camp, are o sumedenie de proprietati benefice in special pentru sistemul imunitar si este folosita in medicina chineza pentru tratarea cancerului. Busuiocul de camp are proprietati antibacteriene, antiinflamatorii si antivirale, iar in China este folosita in tratarea cancerului, diabetului, SIDA, dar este cunoscuta ca avand efecte terapeutice si pentru boli degenerative cognitive cum ar fi Alzheimerul sau schizofrenia

            Prunellavulgaris se gaseste si in Europa, Asia si America de Nord si creste pe camp, in zone bogate in ingrasamant sau regiuni deluroase cu sol neutru sau alcalin. 

          Consumul zilnic al acestei plante imbunatateste vizibil capacitatile cognitive,  potrivit ultimelor experimente facute pe cobai in Coreea de Sud.   

          Amerindienii obisnuiau sa prepare ceai din astfel de radacini, pe care il consumau in cadrul unor ceremonii care aveau loc inainte sa mearga la vanatoare. Potiunea le imbunatatea vederea si le ascutea simturile .

            Însa utilizarile sale terapeutice sunt mult mai largi, datorita conținutului bogat în acid betulinic, camfor, delfinidina, hiperozid, mangan, acid oleanolic, acid rozmarinic, acid ursolic si tanini. Întreaga planta poate fi folosita în medicina alternativa si ca antibacterian, antipiretic (febriufug), antispetic, antispasmodic, astringen, carminativ – care favorizeaza eliberarea gazelor intestinale si calmeaza durerile andominale, diuretic, anti-tensiune, stiptic, tonic, vermifug – distruge viermii intestinali si vulnerar (pentru vindecarea ranilor).


https://nicodra.blogspot.com

         Busuiocul de câmp–Prunella Vulgaris este o plantă perenă nepretențioasă, crește bine în aproape orice tip de sol, crește atât la soare cât și la umbră.

           Busuioculde câmp se poate întâlni prin pășuni și fanete, prin tufișuri și păduri din zona de deal și până la munte. De asemena, busuiocul de câmp se poate planta și în grădină, la marginea aleilor, jardiniere sau ghivece mari. Busuiocul de câmp are flori albastre-violet, înflorește din iunie până la sfârșitul lunii august, iar florile sunt foarte atractive pentru fluturi și albine.


        De la Busuiocul de câmp – Prunella Vulgaris se recoltează părțile ae­riene care se culeg în timpul înfloririi, iunie-august.  


         Busuiocul de camp-Prunella Vulgaris se cultiva din seminte tot timpul anului,ori prin divizarea rizomilor toamna,ori primavara devreme.


https://nicodra.blogspot.com

                        Forme de preparare:


·        💧 Infuzie- 1 lingurita de planta maruntita se va pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute, apoi se strecoara. Se poate indulci cu miere daca nu aveti diabet. Se poate consuma 3 cani pe zi.


·        💧 Pulbere; de planta uscata obtinuta cu rasnita de cafea. Se va pune un varf de cutit, pana la o lingurita sub limba de 3 ori pe zi. Se tine timp de 10 minute, apoi se inghite cu putina apa.
Tot acest praf se poate utiliza pentru prepararea unei creme care se face cu o parte planta si o parte grasime (unt , sau untura) Se va freca si se omogenizeaza. Se aplica extern de 2 ori pe zi in strat subtire. Se poate face in amestec si cu praf de sunatoare sau de tataneasa cand va fi mai eficienta.


         💧 Tinctura: 1 parte praf si 5 parti alcool alimentar de 70°. Se tine 15 zile apoi se strecoara. Se va folosi cate o lingurita de 3 ori pe zi diluat in putina apa.


·         💧  Alifia de busuioc, leac pentru afecțiunile pielii  -se poate folosi ca infuzie cu apă rece dintr-o plantă tăiată proaspăt, fiind o băutură extrem de gustoasă și răcoritoare, sau ca infuzie, cu o concentrație mai slabă, poți face bai oftalmice dacă ai conjunctivită sau urcior.

·        💧  Busuiocul de câmp – Prunella Vulgaris poate fi folosit nu doar în medicina, ci si în gastronomie, în preparate delicioase din care va puteți bucura de proprietațile curative ale acestei plante-minune, se pot face salate, supe, tocănițe sau terciuri la care busuiocul de câmp poate fi folosit ca ingredient.












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:

Generozitatea -Poveste cu talc

  Generozitatea -Poveste cu talc A fost odat ă un medic foarte priceput ș i dedicat. Datorit ă lui, mii de oameni care erau la un pas de m...