duminică, 14 martie 2021

Sunătoarea- planta cu sevă roșie

 


Sunătoarea- planta cu sevă roșie

        Sunătoarea- planta cu sevă roșie este denumită științific Hypericum Perforatum. Este o plantă erbacee, perenă, care are o tulpină dreaptă cu ramificații și care în partea de sol este puțin lemnoasă.

        Sunătoarea are frunzele oval-eliptice, dispuse opus și care conțin mici formațiuni secretoare, a căror sevă este de culoare roșie. Florile sunt dispuse în partea superioară a tulpinii, au o culoare galben-aurie cu pete maronii. Aceste trăsături fac din această plantă să fie inconfundabilă atunci când este culeasă din zonele de păduri sau câmpii.

citeste mai multe....



        Sunătoarea se găsește în toate zonele țării noastre, dar și în întreaga Europă Centrală. Este cunoscută în limbajul popular românesc cu numele de pojarniță, floarea-lui-Ioan, crucea-voinicului, lemnie.

        Această plantă crește în perioada iunie-septembrie. Se poate găsi pe dealuri, câmpii, în zonele de la marginea pădurilor și a drumurilor, fiind culeasă din zone nepoluate.

        O frumoasă legendă creștină despre sunătoare este expusă de autoarea Maria Treben a expus-o în cartea sa „Sănătate din Farmacia Domnului”. Povestea spune că Sfântul Ioan Evanghelistul, în timp ce Mântuitorul se afla pe Cruce a văzut că florile din jurul crucii care odinioară erau galbene acum aveau pe ele imprimate pete de sânge de la Domnul Iisus.

        Uleiul de sunătoare este un bun antiseptic, antiviral și astringent, ceea ce îl face excelent pentru răni. În plus, uleiul de sunătoare ajută la ameliorarea durerilor cauzate de leziuni ori de impact, și este benefic în caz de puncție și răni adânci ori arsuri de toate tipurile.
        Este, de asemenea, benefic pentru articulații tumefiate și crampe musculare.

        Pentru a prepara uleiul de sunatoare, este necesara o cantitate de flori de sunatoare, cat sa incapa intr-un borcan mai mare, de circa 800 de mililitri sau de un litru, peste care se toarna ulei de masline sau ulei de floarea-soarelui pana se umple borcanul. Se lasa amestecul la macerat in borcanul inchis, pentru doua-trei saptamani, intr-un loc cald si insorit, apoi se filtreaza uleiul de flori de sunatoare.

        Sfântul Apostol a adunat aceste flori și le-a împărțit ulterior credincioșilor care i-au urmat Mântuitorului. Credința populară crede că această plantă galben-aurie care a primit petele roșii-maronii asemeni sângelui este sunătoarea. Cu siguranță unele denumiri regionale sunt legate exact de această legendă.

        Sunătoarea este recunoscută pentru uleiurile volatile, conținutul de taninuri, saponinuri, hipericină, acizii cafeici și clorogenici. Cercetările științifice au demonstrat faptul că sunătoarea are proprietăți: antiseptice, antivirale, antidepresive, calmante. Mai are și proprietăți antibacteriene, antiinflamatoare, cicatrizante, antidiareice, antispastice, diuretice.


        Tinctura de sunatoare este un alt produs care se obtine din amestecul dintre planta si alcool lasat la rece. Aceasta este indicata atat pentru uz intern (pentru combaterea starilor depresive si tensionate. In acest caz se pot dilua doua lingurite de tinctura in jumatate de pahar cu apa si se bea amestecul), cat si pentru uz extern (se aplica sub forma de comprese pentru mentinerea sanatatii pielii). Se pun doua linguri de flori de sunatoare maruntite in 100 de mililitri de alcool (de 50 de grade) si se lasa continutul la macerat pentru aproape doua saptamani.

        Sunătoarea se poate utiliza atât intern sub formă de capsule, tincturi, ceaiuri, uleiuri, cât și extern sub formă de cremă sau băi locale.


        
Sunatoarea este folosita inca din Antichitate, iar beneficiile sale au fost demonstrate, de-a lungul timpului, prin studii diverse. Consumul de sunatoare are urmatoarele avantaje:

  • combate starile depresive, de anxietate sau de insomnie;
  • incetineste deteriorarea functiilor cognitive (o echipa de cercetare din cadrul Universitatii din Madrid a publicat un studiu conform caruia antioxidantii din sunatoare reduc riscul aparitiei unor afectiuni neurodegenerative);
  • asigura functionarea normala a sistemului hepato-biliar si sprijina detoxifierea ficatului;
  • reduce inflamatiile si durerile;
  • amelioreaza simptomele de gripa si raceala, gratie proprietatilor antivirale si antiseptice;
  • amelioreaza migrenele, datorita proprietatilor calmante;
  • ajuta la vindecarea mai rapida a ranilor, taieturilor, plagilor sau a eczemelor;
  • calmeaza senzatiile de usturime si de arsura de la nivelul pielii;
  • atenueaza durerile de stomac, previne si amelioreaza problemele digestive.

5 indicații terapeutice ale Sunătoarei:

1. Afecțiuni ale sistemului nervos

        Datorită proprietăților calmante și antidepresive, sunătoarea este în general recomandată în perioadele de stres. Ajută în stare de agitație, atacuri de panică, insomnie, migrene și irascibilitate.

        Un studiu desfășurat la Universitatea din Madrid a demonstrat că sunătoarea conține antioxidanți care previn și reduc deteriorarea funcțiilor cognitive și apariția problemelor neurodegenerative.

2. Afecțiuni ale căilor respiratorii

        Datorită proprietăților antivirale și antiseptice, sunătoarea administrată sub formă de ceai, tincturi sau capsule ajută la ameliorarea stărilor de gripă și răceală.Ceaiul de sunatoare este benefic in special seara, inainte de culcare, deoarece are efect calmant si combate starile de agitatie si insomnia. De asemenea, acesta amelioreaza durerile de stomac si asigura buna functionare a sistemului digestiv.

3. Afecțiuni gastro-intestinale

        Sunătoarea are acțiune antiinflamatoare, antiseptică, detoxifiantă, calmantă și colagog-coleretică. Este de multe ori utilizată pentru dureri de stomac, detoxifierea și buna funcționare a ficatului și a organismului, ameliorarea problemelor digestive.

        Acțiunea antidiareică și antibacteriană a sunătoarei sprijină reglarea tranzitului intestinal. Proprietățile antioxidante ale sunătoarei ajută și în cazul inflamării ganglionilor limfatici abdominali.

        Acest aspect a fost confirmat de fitoterapeutul Maria Treben în cartea sa „Sănătate din farmacia Domnului”. Autoarea povestea despre cazul unei fetițe care avea dureri tot mai acute din cauza inflamării ganglionilor din zona abdomenului. Mama fetiței auzind de beneficiile sunătoarei a uns burtica fetiței cu ulei de sunătoare de fiecare când aceasta avea dureri. Fetița s-a vindecat de această afecțiune în scurt timp.

4. Afecțiuni uro-genitale

        Prin efectul său antibacterian și diuretic, sunătoarea sprijină buna funcționare a aparatului urinar și a rinichiilor.

5. Afecțiuni ale pielii

        Datorită efectului său antibacterian, cicatrizant și calmant, sunătoarea este una din plantele de leac care ajută la regenerarea pielii, calmare durerilor rezultate din răni sau tăieturi. Aceasta grăbește totodată vindecarea plăgilor, arsurilor și a eczemelor.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:

Legenda florii de nufar

  Legenda florii de nufar      Din cele mai vechi timpuri, poeti si mari ganditori ai lumii au fost fermecati de puritatea florilor de lot...