miercuri, 17 martie 2021

Seva de mesteacăn " vraciul alb" remediul miraculos care a uimit medicii


 

Seva de mesteacăn "vraciul alb" remediul miraculos care a uimit medicii


    Cunoaştem cu toţii trunchiurile zvelte şi acoperite de coaja albă ale mestecenilor, unii dintre cei mai puţin pretenţioşi arbori în ceea ce priveste condiţiile de viaţă.
    Cu greu însă putem bănui ca în “vinele” acestor arbori se revarsă odată cu venirea primăverii unul dintre remediile cele mai rare şi mai valoroase ale anotimpului: “seva de mesteacăn”.
    Seva recoltată numai primăvara din trunchiul arborelui de mesteacăn, este un lichid foarte limpede, incolor, şi are un gust uşor dulceag foarte agreabil.
    Seva arborelui de mesteacăn conține puține zaharuri naturale (mai precis xilitol) care nu îngrașă, dar și valoroase proteine, vitamine, minerale și enzime sănătoase.
 
citeste mai multe...
            Cum apare seva de mesteacăn ?
    De-a lungul perioadei calde a anului, în special vara, mesteacănul formează din apă şi dioxid de carbon, cu ajutorul luminii solare şi a proceselor complexe de fotosinteză, diferite zaharuri şi alte substanţe cu rol hrănitor pentru arbore. Odată cu venirea toamnei, arborele începe să stocheze aceste rezerve nutritive, pregătindu-se astfel pentru renaşterea din primăvară ce urmează. Când vine primăvara şi natura se retrezeste treptat la viaţă, arborele începe să absoarbă cu putere din sol apa şi substanţe minerale cu rol nutritiv, simultan cu punerea în mişcare a zaharurilor depozitate anterior. Când aceste componente aflate în stare fluidă ajung să se acumuleze şi să formeze seva, aceasta începe să urce cu forţă dinspre rădăcini spre coroană, retrezind la viaţă întregul arbore. În sevă se acumulează astfel, prin procese complexe, o serie de substanţe nutritive cu rol esenţial pentru viaţa arborelui, dar care prezintă în acelaşi timp efecte terapeutice remarcabile.



 
          Compozitia sevei de mesteacăn
    Principalii compuşi ai sevei sunt glucoza şi fructoza, derivaţi terpenici, vitamina C şi o serie întreagă de minerale valoroase: calciu, fosfor, cupru, magneziu, potasiu, mangan, zinc, sodiu şi fier. De asemenea, seva mai conţine: ​​acizi organici, uleiuri esențiale, volatile, taninuri, saponine, vitamine și substanțe biologic active.
    Dincolo de aceste minerale şi substanţe nutritive descoperite în sevă prin diferite analize de laborator, se poate remarca un factor suplimentar: energia vieţii. În cazul mesteacănului este vorba de existenţa unei forme deosebite de bioenergie, ce face ca seva să fie o “apă vie”, înzestrată cu capacitatea de a modifica starea energetică a organismului nostru. Ca şi în cazul altor arbori, mestecenii sunt adevărate “centrale” de energie biologică, seva lor fiind puternic impregnată de această forţă ascendentă a arborelui. Tocmai de aceea, în urma curei cu sevă, în fiinţa noastră se poate simţi o veritabilă retrezire a puterii de regenerare şi ascensiune, atât din punct de vedere fizic, cât şi lăuntric, prin reactivarea puterilor sufleteşti şi mentale.
 



    Seva de mestacăn este recomandată celor ce consumă frecvent produse alimentare fabricate în mod industrial, au un ficat obosit sau lent, consumă cantităţi excesive de alcool, fumează, au colesterolul ridicat, trec printr-o perioadă de stres, au imunitatea scăzută, sau iau multe medicamente.
    În prezent, seva de mesteacăn este folosită în întreaga lume și este considerată a fi un agent de detoxifiere extrem de eficient, care vizează două organe-cheie:

- Ficatul: prin captarea și neutralizarea deșeurilor toxice;
- Rinichii: prin eliminarea și filtrarea deșeurilor prin tractul urinar.

    Există foarte puține ingrediente fitoterapeutice care sunt capabile de a ataca două sisteme de curățare și purificare majore ale corpului, în același timp.
    Seva de mesteacăn are proprietăţi terapeutice, deoarece conţine tot ce e mai bun din mesteacăn, şi poate fi utilizată ca adjuvant în: afecţiuni hepatice, întreaga gamă a afecţiunilor renale, inclusiv calculoza, edeme cardiorenale, artroză, reumatism, gută, diabetul zaharat (îndeosebi ca prevenire), boli respiratorii, hipercolesterolemie, dermatoză, tonic capilar.
    Seva de mesteacăn este un foarte bun tonic fizic și psihic. Pentru că are extrem de puține calorii dar foarte multe proprietăți nutritive, seva de mesteacăn este ideală în curele de slăbire care, altfel, pot secătui organismul de vitamine și minerale esențiale. 
    Seva de mesteacăn este eficientă și în fortificarea copiilor, sportivilor şi a persoanelor care vor să își imunizeze și vitaminizeze organismul.
    Seva de mesteacăn reface celulele, ţesuturile şi regenerează pielea. Folosită pentru faţă întinereşte tenul, reduce ridurile şi curăţă petele.
    Seva de Mesteacăn se administrează în stare pură, în cure de cel putin 2-3 săptămâni, câte 0,5-1,0 litri pe zi.
    Datorită conţinutului de zaharuri (0,6-1,1 %) şi a pH-lui de 5,0-6,5, fiind favorizate condiţiile pentru producere de mucegai şi drojdie, seva de mesteacăn se pastrează în frigider.



                Recoltarea: 
    O data cu primele semne ale primăverii, chiar înainte ca zăpada să se topească complet, seva începe să se acumuleze în trunchi. Perioada de recoltare poate astfel să înceapă din luna martie şi să continue până la apariţia primelor frunzuliţe.             După acest moment, ea nu va mai avea efecte terapeutice.
      Cu un sfredel de circa 5-10 mm grosime, se face o gaură de 3-5 cm adâncime în trunchiul mesteacănului, la o distanţă de 50-70 cm de la pământ, în care se fixează o sondă (furtun) din plastic, iar celălalt capăt într-o sticlă. Dintr-un astfel de orificiu se poate recolta până la 2-6 litri de sevă într-o zi, în funcţie de condiţiile meteorologice.
    Când se termină perioada de recoltare, gaura se astupă cu un cep de lemn sau cu o răşină.
    Recoltarea se va face de la arbori de vârstă medie-mare, cu diametrul trunchiului mai mare de 20 cm. În oricare dintre variante, seva se va colecta cu ajutorul unor recipiente de plastic sau (cel mai bine) din sticlă, foarte curate şi care vor fi menţinute cât mai bine acoperite în timpul recoltării.
    Dacă nu se consumă imediat, seva proaspătă se poate păstra câteva zile în sticle închise ermetic, în frigider. Conservarea pe perioade de timp mai lungi se poate face prin pasteurizare (la 820C), sau prin congelare.



 
    Seva de mesteacăn, remediul miraculos care a uimit medicii
    Mesteacănul, denumit și arborele vieții, este originar din Siberia, însă crește și la noi în zonele de dealuri și câmpii. Seva de mesteacăn este cunoscută pentru capacitățile sale deosebite care au fost testate de-a lungul anilor prin numeroase studii medicale și se poate utiliza atât intern, cât și extern.

    – Este un foarte bun tonic fizic și psihic. Pentru efecte benefice se administrează 2 ml de câte 2 ori pe zi, dimineața și seara, timp de 3-4 săptămâni la adulți, iar la copiii peste 10 ani, 1 ml de două ori pe zi, în acelaşi interval.

    Remediu impotriva cancerului – exista mai multe studii care pun in evidenta efectele antitumorale ale mesteacanului, in special ale sevei si ale scoartei acestuia. Principalul „vinovat” pentru acest efect este un principiu activ: ACIDUL BETULINIC, care se gaseste in proportii mari in mesteacan, mai ales primavara.     Acesta are efect citostatic asupra celulelor maligne din formatiunile tumorale de pe sistemul nervos, mai ales la copii Pe langa tipurile de cancer sus mentionate, in ultima vreme s-au obtinut rezultate pozitive si in cancerul ovarian, cancerul pulmonar si cancerul mamar.




    – Mesteacănul conține principii active care au acțiune diuretică, antiinflamatoare și antibacteriană, prin urmare se poate utiliza în tratarea și prevenirea cistitei. Se recomandă consumul a câte 1 litru pe zi , timp de 2-3 săptămâni.
    – Combate reumatismul, dacă se administrează 1 litru pe zi timp de 3 săptămâni, iar pentru intensificarea efectului se pot aplica și cataplasme cu pulbere de scoarță de mesteacăn.
    – În bolile de ficat, este ideal consumul a câte o cană de suc proaspăt de mesteacăn sau infuzie de mesteacăn de cel puțin 3 ori pe zi.
    – Poate combate părul gras dacă se întinde seva pe păr înainte de spălare.                 Efectele vizibile se observă după aplicarea de 5-6 ori la 2-3 zile . Astfel, părul va fi mult mai sănătos, mai rezistent și mai strălucitor.
    – Seva de mesteacăn concentrează toate substanțele nutritive necesare creșterii arborelui: glucoza și fructoza ( conferă gust ușor dulceag ), aminoacizi, vitamina C, minerale ( calciu, magneziu, mangan, zinc, fosfor , sodiu, fier ). Acești nutrienți se află în proporții optime și se asimilează cu ușurință în organism. O poți procura de la plafar.
    -Colici renale, litiaza renala – se beau intre orele 8-12, dimineata, pana la 600 ml de seva proaspata de mesteacan, in cure de minimum 5 zile. Are efecte foarte puternice de dizolvare a calculilor renali, de stimulare a activitatii rinichilor si implicit a diurezei.
    -Intoxicatii cronice – se face o cura de o saptamana, in care se bea jumatate de litru de seva pe zi, de preferinta dimineata, pe stomacul gol. Procedura se recomanda la inceput de primavara, persoanelor care sufera de: guta, reumatism, dermatoze diverse, colita de putrefactie.
    -Cresterea parului – dupa spalarea parului cu sampon, se face o clatire dublata de un masaj la radacina, cu seva proaspata de mesteacan (procedura dureaza 10 minute), dupa care parul se mai clateste o data cu apa curata.
    -Combate guta
    Artrita se poate ameliora cu ajutorul curei pe bază de sevă de mesteacăn, administrată pe parcursul a trei săptămâni (un litru pe zi). Efectele antireumatice ale sevei sunt amplificate prin aplicarea externă de cataplasme cu pulbere de scoarţă demesteacăn pe articulaţiile afectate. Acelaşi tratament se foloseşte şi pentru tratarea cu succes a gutei.
    -Elimină pietrele la rinichi
    Pietrele la rinichi pot fi eliminate printr-o cură de 20 de zile cu sevă de mesteacăn, pe care o puteţi găsi în magazinele cu specific naturist. În prima zi se consumă 0,5 litri, în a doua zi, 0,6 litri, până ajungeţi în cea de a cincea zi la un litru, cantitate ce se va bea vreme de zece zile, după care scade gradat cu câte 0,1 litri pe zi, aşa încât în ultima zi de cură să se consume din nou 0,5 litri de sevă.
    -Psoriazisul şi-a găsit leacul!
    Se pun pe leziunile produse pe piele comprese cu sevă de mesteacăn, ce se ţin vreme de o oră. În paralel se face o cură internă cu câte un litru de sevă pe zi. Efectul antibacterian se va face simţit din plin la nivelul pielii afectate!
    -De ajutor în obezitate
    Seva de mesteacăn are o extraordinară forţă de a purifica organismul. Un litru pe zi din acest remediu, consumat intern, elimină apa suplimentară din organism, amplifică tranzitul intestinal şi accelerează metabolismul. Asociat cu o dietă săracă în carne, grăsimi şi dulciuri, remediul este ideal pentru o cură de slăbire, ajutând la scăderea accelerată în greutate, fără a pune în pericol sănătatea (seva de mesteacăn conţine acizi organici, săruri minerale de potasiu, calciu, magneziu şi cupru, vitaminele B şi C).

    Cum obţinem seva miraculoasă
    Dacă vreţi să preparaţi singuri seva de mesteacăn, colectaţi seva în lunile martie şi aprilie, atunci când copacul revine la viaţă. Se obtine prin sfredelirea in adancime (4-8 cm) a trunchiului sau, mai bine, a unor ramuri tinere viguroase, din care va incepe sa curga un lichid limpede, cu gust acrisor-dulceag: seva de mesteacan. Aceasta operatiune se face numai cu mestecenii maturi, iar dupa colectarea a 250-500 ml de seva (1-2 cani), se unge imediat orificiul cu rasina, pentru a opri scurgerea, care altfel ar afecta vitalitatea copacului. După colectare, seva va fi strecurată cu ajutorul unui tifon. Este necesar ca, după ce se încheie colectarea, crestătura făcută în trunchi să fie acoperită cu ceară, răşină sau smoală, pentru ca astfel mesteacănul să nu fie supus la unele infecţii ce se pot strecura prin acea crestătură, ferindu-l de boală sau chiar de uscare şi de moarte.




            Modul de administrare
Seva de mesteacan se consuma pe cat posibil imediat dupa recoltare, cand inca este foarte proaspata, iar vitaminele, enzimele si alte substante organice complexe din compozitia sa nu sunt oxidate.
Pentru tratament se recomandă 0,5-1 litri pe zi la adulţi, în timp ce pentru copiii între 8 şi 12 ani, 200-500 ml pe zi sunt suficienţi, iar pentru cei între 4 şi 8 ani, numai 100-300 ml pe zi. Durata curei nu este condiţionată, de obicei, decât de perioada în care seva e secretată de copac.
 
 


 
        Detoxificarea cu extract din sevă de mesteacan
   
    Gemoterapia – fitoterapia cu părți tinere de plantă, numită și meristemoterapie – este practicată de tot mai mulți medici specializați în domeniul terapiilor naturale. Eficacitatea gemoterapiei a fost dovedită atât ca terapie unică, cât și asociată altor forme de terapie. Modul de prelucrare a plantelor – în stare proaspătă, imediat după recoltare și fitocomplexul existent în meristem – care include celule stem vegetale, determină o acțiune profundă de modulare a funcțiilor perturbate, de drenaj-detoxificare a organismului și de regenerare eficientă.

    Rezultatele clinice ale tratamentelor gemoterapice sunt obiectivate prin analize de laborator și relevate prin analizele fitochimice complexe efectuate și în departamentul cercetare-dezvoltare al laboratoarelor Plantextrakt.

    Detoxificarea reprezintă o paradigmă a gândirii medicale moderne – nevoia de reechilibrare a organismului este evidentă, iar punctul de pornire este curățarea profundă a organismului de toxine exogene și endogene.

    În ultimă instanță, cauzele îmbolnăvirilor sunt reprezentate de excesele modului nostru de viață: suprastimulare și suprasolicitare exterioară (activități multiple) și interioară (emoțională), exces dat de alimentație, medicație, poluare, stres etc. Toate acestea creează reziduuri în exces, în principal acide (radicali liberi etc.). 

    O bună parte din energia și mineralele organismului sunt folosite pentru a contracara aceste reziduuri. Dacă sunt prea multe și nu pot fi eliminate, în organism apare o stare inflamatoare/subinflamatoare cvasiconstantă care stă practic la baza tuturor patologiilor. Rezultă că vindecarea nu poate avea loc fără înlăturarea acestei stări, prin practicarea periodică a drenajului-detoxificării.             Dacă drenajul se adresează în general țintit unui organ, detoxificarea este mai amplă, realizând curățarea generalizată a organismului.
    Primăvara este perioada în care organismul, în mod natural, își accelerează propriile procese de detoxificare. Dintre remediile lumii vegetale cunoscut pentru rolul detoxifiant, mai ales primăvara, este mesteacănul.

    Seva de mesteacăn este probabil cea mai cunoscută formă de utilizare a mesteacănului primăvara. Seva se recoltează primăvara devreme, înainte de deschiderea mugurilor și înfrunzire. Există perioade optime (lună în creștere) și tehnici specifice de recoltare și depozitare. Dacă acestea nu sunt respectate, seva se degradează, iar efectul terapeutic este compromis. De asemenea, recoltarea sevei trebuie făcută doar în anumite cantități, pentru a nu distruge arborele.

    Extractul din sevă de mesteacăn – Betula linfa MG=D1, produs gemoterapic Plantextrakt, respectă toate aceste principii: recoltarea se face din zone ecologice, cu verificarea sănătății arborelui și a purității zonei din care se recoltează.
Seva de mesteacăn este bogată în betulină, în glucoză și fructoză (care îi conferă un gust ușor dulce), aminoacizi, derivați terpenici, vitamine și o serie întreagă de minerale valoroase: calciu, fosfor, magneziu, mangan, zinc, sodiu și fier.

    Detoxificarea rezultată este efectul cumulat al acțiunilor: diuretică-depurativă (mesteacănul este considerat arborele nefritic al Europei), antiinflamatoare (conține doi heterozizi – betulozid și monotropidozid care, prin hidroliză enzimatică, eliberează salicilatul de metil), analgezică, hipocolesterolemiantă, antioxidantă, regenerantă, stimulantă (stimulează cea mai mare parte a organelor și metabolismelor).
    
    Acest produs acoperă un larg spectru terapeutic, fiind recomandat în prevenție și pentru menținerea stării de sănătate, în oboseală cronică, convalescențe, în afecțiuni la nivel renal (infecții, litiază etc.), articular (artroze, reumatism etc.), cutanat (îmbunătățește elasticitatea pielii, celulită, calviție precoce, dermatoze), afectări metabolice (hipercolesterolemie, ateroscleroză – în asocieri, hiperuricemie, gută, obezitate), afecțiuni ale cavității bucale (afte, stomatite aftoase). 
    Acest extract gemoterapic se regăsește și în complexe din gama Polygemma de la Plantextrakt: Polygemma 12 – Rinichi detoxificare, Polygemma13 – Piele detoxificare și Polygemma 14 – Articulații detoxificare.

    Extractul din sevă de mesteacăn este indicat practic tuturor persoanelor: adulți sănătoși pentru cure de detoxificare, în caz de astenie de primăvară, oboseală cronică, perioade din viață solicitante, persoanelor cu patologii cronice sau aflate sub tratamente alopate cronice pentru detoxificare periodică, copiilor aflați în perioade de creștere sau în caz de suprasolicitare școlară, vârstnicilor cu sau fără patologii diagnosticate, pentru a stimula și curăța periodic emonctoriile, a căror dinamică scade cu vârsta, doamnelor care doresc să aibă o piele sănătoasă și strălucitoare și un ajutor împotriva celulitei, sportivilor care, prin „natura profesiei“, solicită organismul permanent.

    Administrarea recomandată este de 2 ml de 2-3 ori pe zi, în cure de 1-2 luni, primăvara și toamna, 1 ml de 2 ori pe zi, dimineața și seara, la copii de peste 7 ani.
    Procesele naturale care au loc în permanență în organism, precum cel de detoxificare, pot fi sprijinite în mod eficient prin administrarea unor preparate de origine vegetală cu astfel de proprietăți binefăcătoare, iar seva de mesteacăn s-a dovedit a fi un campion al detoxificării organismului. 
 
 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:

Legenda florii de nufar

  Legenda florii de nufar      Din cele mai vechi timpuri, poeti si mari ganditori ai lumii au fost fermecati de puritatea florilor de lot...