marți, 2 martie 2021

Legenda Babelor din luna martie

 


                                    Legenda Babelor din luna martie

        Se spune că în aceste zile, odată cu venirea primei zile de primăvară, Baba Dochia s-a decis să își dea jos cele 9 cojoace. Astfel, în fiecare zi se face tot mai cald, iar iarna rămâne în urmă, doar o amintire. Tradiția babelor este una pur românescă. Trebuie să îți alegi una dintre cele nouă babe sau nouă zile.

        

citeste mai multe...

        Se spune că vei avea parte de un an la fel cum este vremea în acea zi. Dacă ai noroc de vreme plăcută și soare strălucitor, norocul și sănătatea vor fi de partea ta. Însă, în cazul în care nimerești o zi întunecată, se spune că nu ești un om bun la suflet și te superi prea repede, din orice…

                Cum se alege baba de primăvară ?

        Se spune că atunci când ai ales o zi în care ninge sau plouă, nu ai motive de întristare. Asta este un semn de bogăție. Unii aleg la întâmplare sau folosesc numărul care le poartă noroc. 

        O altă metodă este să alegi în funcție de ziua de naștere, dacă ai venit pe lume între 1 și 9 ale lunii. Dacă ești născut într-o dată formată din două cifre atunci le aduni și vezi rezultatul. De exemplu, dacă ești născut în data de 22 ianuarie, atunci aduni 2+2=4.

        Conform etnografilor, se pare că mitul Babei Dochia este unul dintre cele mai importante pentru poporul nostru. De altfel, în data de 1 martie, Biserica Ortodoxă Română o prăznuiește pe Sfânta Muceniță Evdochia. Moartea acesteia era ca un hotar între două anotimpuri. Chiar și în calendarul roman străvechi, anul nou începea chiar pe 1 martie.

                           Cum arăta Baba Dochia ?

        Într-una dintre legendele populare, se spune că era o babă care își chinuia nora de câte ori avea ocazia. Într-o zi, de 1 martie, a trimis-o să spele lâna neagră până când devine albă ca spuma laptelui. Un înger sare în ajutorul fetei și îi dă o floare albă, cu care să spele lâna. Atunci când a văzut floarea, Baba Dochia a plecat cu oile la munte, crezând că a venit primăvara.

        Și-a pus nouă cojoace, dar îi era ba prea cald, ba prea frig. După ce le-a dat rând pe rând, a rămas doar în cămașă. Fix în acel moment, Dumnezeu a trimis asupra ei un ger năpraznic. Și Baba Dochia, și oile ei, s-au transformat în stâncă.



    Sursa : internet

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:

Legenda florii de nufar

  Legenda florii de nufar      Din cele mai vechi timpuri, poeti si mari ganditori ai lumii au fost fermecati de puritatea florilor de lot...