vineri, 30 octombrie 2020

POVESTEA CELOR DOUĂ PIETRICELE

 

POVESTEA CELOR DOUĂ PIETRICELE


        A fost odată într-un mic cătun, un om care datora o sumă mare de bani unui cămătar bătrân. Datornicul avea o fată foarte frumoasă care, i-a căzut cu tronc cămătarului. Acesta a propus un târg: va anula datoria în schimbul fetei. Fata şi tatăl ei erau îngroziţi de aşa o propunere. Cămătarul le-a spus că un mic joc al sorţii va rezolva propunerea lui, astfel: El va pune într-o pungă goală două pietricele, una albă şi alta neagră, iar fata va scoate una din pietricelele din pungă, fără să se uite. 

    Dacă va scoate pietricica neagră, fata va trebui să-i fie soţie, iar datoria tatălui va fi ştearsă. Dacă va scoate pietricica albă, fata nu se va mărita cu cămătarul, dar datoria tatălui va fi de asemenea ştearsă. Dacă ea refuză să scoată una din  pietricele, tătăl ei va fi trimis la închisoare pentru neplata datoriei. In timp ce vorbea, cămătarul a cules două pietricele din prundisul drumului, dar viclean cum era, a cules două pietricele negre, pe care le-a pus în pungă.

     Fata, cu o privire ageră, a observat ce a facut cămătarul, dar nu a spus nimic. Cămătarul i-a spus fetei să scoată una din pietre din pungă. Discuţia asta avea loc pe drumul de prundiş presărat cu multe pietricele din faţa casei datornicului. 

Imaginaţi-vă pentru o clipă, voi ce aţi fi făcut..?! Ce i-ati fi spus fetei să facă? 

Daca analizăm situaţia, sunt trei posibilitaţi:                                                                     

  🔴   Fata refuză să scoată  pietricica din pungă.                                                                 

  🔴  Scoate ambele pietre din pungă dovedind înşelătoria pusă la cale de cămătar.         

  🔴 Scoate una din cele două pietre negre şi se sacrifică măritându-se cu cămătarul, salvându-şi astfel tatăl de la închisoare. 

    Povestea vrea să arate diferenţa dintre gândirea logică şi aşa-numita gândire liberă. Dilema fetei nu poate fi rezolvată într-un mod echitabil prin logica tradiţională! 

Gândiţi-vă la consecinţele celor trei opţiuni. Ce se putea face? Tânăra fată a găsit totuşi o soluţie alternativă şi ingenioasă, care a rezolvat problema: ea scos o pietricică din pungă şi s-a prefăcut că a scăpat-o pe jos, amestecandu-se cu celelalte pietricele din prundişul drumului.

– Ah ! Zău, sunt aşa de neîndemanatică – a exclamat fata! – Dar nu contează, dacă scoţi cealaltă pietricică din pungă, vom şti care piatră am scos-o la început, nu-i aşa? – încheie fata.

– Deoarece  a doua piatră este neagră, e logic că prima piatră trebuie să fi fost albă! – a spus cineva.   

Bătrânul si vicleanul cămătar nu s-a încumetat să-şi expună înşelătoria, a înghiţit în sec şi a trebuit să accepte rezultatul jocului. A căzut pradă propriei lui înşelătorii. Tânăra fată a schimbat  o situaţie aparent imposibilă într-un final foarte avantajos!                          

  Morala  : 

Soluţii  există întotdeauna pentru cele mai multe din probleme, dacă  examinăm problema din diferite puncte de vedere.                                                           



  Să aveţi numai gânduri pozitive şi să luaţi decizii înţelepte!

Un comentariu:

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:

Legenda florii de nufar

  Legenda florii de nufar      Din cele mai vechi timpuri, poeti si mari ganditori ai lumii au fost fermecati de puritatea florilor de lot...