Mamaliga – deliciu si beneficiu pentru sanatate
Porumbul este unul dintre cele mai populare
cereale din lume. Este sămânța unei plante, originară din America Centrală, dar
cultivată în nenumărate soiuri la nivel mondial.
Porumbul este recunoscut pentru proprietatile sale
astringente, diuretice, antiinflamatoare, tonice si este utilizat ca aliment,
dar si ca planta medicinala de foarte multi ani.
Porumbul este bogat in acizi grasi nesaturati 90%, contine multe
hidrocarburi, amidon, albumine, foarte multe vitamine din grupa B, vitamina
E, vitamina K, fier, fosfor, magneziu, zinc, potasiu si fibre.
Inclusiv dupa fierbere, porumbul si malaiul de
porumb isi pastreaza peste 60% dintre proprietatile nutritive.
Porumbul integral este
la fel de sănătos ca orice cereala, deoarece este bogat în fibre și multe
vitamine, minerale și antioxidanți. Ca toate boabele de cereale, porumbul este
compus în principal din carbohidrați. Amidonul este principalul său carbohidrat,
cuprinzând 28–80% din greutatea sa uscată. De asemenea, porumbul oferă
cantități mici de zahăr (1-3%).
Porumbul
are de obicei culoarea galbenă, dar vine într-o varietate de alte culori,
precum roșu, portocaliu, violet, albastru, alb și negru.
Beneficii..
Dimiuneaza nivelul de stres din organism.
Astfel, fiind bogat in vitaminele
din grupa B, mai ales in vitamina B1, care are un rol deosebit de
important asupra bunei functionari a sistemului nervos, a muschilor, a inimii
si asupra productiei de globule rosii.
• Mai mult, prin continutul de vitamina E, porumbul
este util in prevenirea artritei, scade nivelul colesterolului si,
implicit, scade riscul de ateroscleroza si infarct.
• De asemenea, contine potasiu, necesar pentru buna
functionare a muschilor si a inimii.
• Gastrita si
ulcerul sunt ameliorate daca pacientul consuma des mamaliga calda in loc de
paine, deoarece malaiul reduce aciditatea, in plus avand si un efect calmant,
aproape sedativ.
• Nu permite depunerea grasimii. Carbohidratii din
porumb ofera energie si nu permit depunerea grasimii. Un consum constant duce
chiar la scaderea in greutate, pentru ca anumite molecule din compozitia
porumbului grabesc degradarea grasimilor.
Totodata, vitamina A pe care o contine porumbul este un
antioxidant natural important pentru functionarea corecta a organismului,
pentru un metabolism rapid, care contribuie la pierderea in greutate.
• Regleaza tranzitul intestinal si ajuta digestia, deoarece este foarte bogat in fibre.
• De asemenea, detoxifierea organismului se poate
realiza cu ajutorul matasei de porumb, care se intrebuinteaza sub forma de
ceai.
Efectul detoxifiant al substantelor din porumb
usureaza efortul ficatului de neutralizare a substantelor toxice, reducand
considerabil riscul de ciroza hepatica.
• Totodata, mamaliga consumata frecvent contribuie
la reglarea concentratiei
de glucoza din sange si poate sa fie utilizata inclusiv de
catre persoanele diagnosticate cu diabet
zaharat.
• Vestea buna pentru persoanele care au intoleranta
la gluten este aceea ca porumbul nu contine gluten, asa ca poate fi consumat
fara griji.
• Porumbul este un excelent adjuvant in
prevenirea cancerului la plamani,
datorita continutului mare de beta-cryptoxanthin.
• Protejeaza vederea, datorita zeaxantinei pe care
o contine.
• Contribuie inclusiv la incetinirea procesului de
imbatranire a creierului, datorita continutului mare de tiamine, de aceea este
indicat sa fie consumat des, mai ales dupa varsta de 60 ani.
• Ajuta la intarirea sistemului
imunitar.
• Amelioreaza raceala prin continutul de vitamina
A.
• De asemenea, viitoarele mamici isi pot asigura
doza necesara de acid folic consumand porumb fiert sau mamaliguta.
• Este un bun protector al colonului, consumul de
mamaliga fiind util in prevenirea cancerului
de colon.
Banala mămăliguţă poate deveni un medicament folositor în tratarea
răcelilor şi a pietrelor la fiere.
Mălaiul este un înlocuitor de nădejde al
produselor de panificaţie, numit de specialişti „prietenul intestinului
subţire“. Dispreţuit pe nedrept, acest medicament tradiţional aduce numai
beneficii atît omului sănătos, cît şi celui care suferă de boli grave. Cura cu
mămăligă este foarte sănătoasă, o putem încerca în Postul Paştelui, pentru
hrănirea organismului şi curăţirea intestinelor.
Mămăliga a fost de multe ori subiect de cercetare al
specialiştilor, fără a i se putea găsi o contraindicaţie. Fierturile de porumb
au fost apreciate încă din vremea lui Columb, dar, ulterior, au ajuns să fie
considerate hrana săracilor.
Cercetătorii edocrinologi consideră că un consum zilnic de
mămăligă scade cu 60% riscul de boli psihice generate de disfuncţii
tiroidiene. De asemenea, consumul de mămăligă reglează concentraţia de glucoză
în sînge, fiind de folos diabeticilor.
Reduce cantitatea de colesterol din
sînge, scăzînd astfel riscul de ateroscleroză şi, implicit, de infarct. Mai
mult, banala mămăligă revitalizează funcţiile sexuale, în special feminine.
Rezultatele cercetărilor româneşti efectuate de antropologi în regiunea Bran-Rucăr
(unde mămăliga e mai des pe masa românilor), arată că 9% din femeile de peste
65 de ani au avut o activitate ovariană foarte intensă, manifestată şi prin
prelungirea vieţii sexuale chiar şi după vîrsta de 72 de ani.
Tratamentele pe care ni le făceau bunicile noastre
în copilărie ne vindecau şi ne fereau de utilizarea abuzivă a antibioticelor.
Mămăliga era la loc de cinste printre leacurile vechi. Pentru durere
în gît şi răceală, se pun pe o tablă încinsă două linguri de
mălai şi se stă cu nasul deasupra fumului produs, amestecînd continuu. În plus,
se bea seara înainte de culcare un terci, ca o mămăligă subţire, în care se
pune o bucăţică de unt. A doua zi, vă veţi simţi infinit mai bine.
În
popor, unul din adjuvantele cu o eficienţă incredibilă în pneumonie este
tot faimoasa mămăligă românească. Se lasă să se răcească, cît poate suporta
pielea, după care se întinde pe zona pieptului într-un strat de două degete pe
torace şi se ţine 15 minute, după care se înlătură, iar pielea se şterge cu un
tampon înmuiat în spirt camforat.
Cataplasma cu
mămăligă caldă e bună şi în bronşite, gripă, tuse cronicizată. Aceeaşi
aplicaţie se face în zona rinichilor pentru tratarea colicilor renale şi a
nefritelor, pe zona inferioară a abdomenului, ca remediu rapid pentru anexite
şi cistite.
De folos şi în obezitate - Preparatul din porumb este util si celor care
sufera de obezitate deoarece ofera o senzatie de satietate extrem de rapida
(datorita fibrelor alimentare din compozitia sa). Studii de specialitate
au aratat ca la persoanele care consuma regulat porumb, anumite probleme
generate de hipotiroidie precum ingrasarea, somnolenta, lipsa de tonus, sunt
reduse considerabil.
Pentru urcior: se
pune mămăliga caldă pe pleoape, schimbînd-o cît se poate de des.
În caz de lipom, se
poate face un tratament cu cataplasme cu mămăligă tare. Se pune în strat de 3-4
cm pe locul lipomului, avînd grijă ca partea care vine în contact cu pielea să
fie presărată cu tămîie fin pisată, aşa cum se pune sare pe o felie de pîine cu
unt. Se aplică fierbinte, cît suportă pielea, şi se acoperă cu un obiect de
lînă, pentru a menţine temperatura locală ridicată. Tratamentul se face în
fiecare seară şi se ţine pînă se răceşte mămăliga. Mămăliguţa e utilă şi celor
care suferă de obezitate, deoarece acest aliment conferă o senzaţie de
saţietate extrem de rapidă, datorită fibrelor alimentare din compoziţia sa.
Cura de slăbire cu mămăliga
Faţă de 200 de calorii cât are 100 de grame de pâine, aceeaşi
cantitate de mămăligă ajunge la doar 100 de calorii, plus că aduce
organismului carbohidraţi complecşi
de bună calitate, care conferă energie, saţietate şi o mai bună digestie.
Atenţie: - mămăliga nu trebuie fiartă până afumă deoarece apar
substanţe toxice precum acrilamida iar toţi
aminoacizii benefici dispar, lăsând în urmă doar compuşi cancerigeni. Dar
trebuie fiartă suficient cât să devină puţin lipicioasă şi să nu se desprindă
de pe lingură
Dieta cu mămăligă
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI: