luni, 12 octombrie 2020

GUTUIA -zeci de beneficii intr-un singur fruct! 😍

 


GUTUIA, zeci de beneficii intr-un singur fruct !

Gutuiul, unicul membru din genul Cydonia, este un arbore de mărime medie, originar din regiunea Caucazului, în sud-vestul cald al Asiei. Este un arbore fructifer înrudit cu mărul și părul. Este cunoscut din antichitate, fructele sale fiind folosite în gastronomie sau în medicina populară, alături de semințe și frunze.

Efectele pozitive ale gutuilor asupra sanatatii sunt mai putin cunoscute. Aceasta influenteaza in mod pozitiv functia ficatului, sistemul digestiv si ajuta la ameliorarea bolilor aparatului respirator.

Intr-un singur fruct exista un depozit impresionant de vitamine (A, B, C, PP), saruri minerale, carbohidrati si fibre.

Gutuia este un fruct cunoscut de toți susținătorii medicinei naturiste. Utilizarea sa este recomandată în primul rând toamna și iarna, când numărul infecțiilor sezoniere crește. Gutuile sunt fructe bogate în vitamina C și elemente minerale. În sezonul rece întărește eficient sistemul imunitar și sprijină organismul în lupta împotriva gripei și răcelilor.



Gutuia obișnuită este un fruct cultivat ca plantă ornamentală. O găsești în livezi, grădini de casă, parcuri și parcele. Fructele acestei plante se coc toamna – în septembrie și octombrie. Ele pot fi recunoscute prin faptul că sunt galbene, mari și seamănă cu mici pere sau mere ca formă. Fructele de gutui nu sunt consumate crude, pentru că sunt prea tari și prea acre, dar poți pregăti din ele preparate precum: miere, gemuri, compoturi, sucuri, paste, tincturi și vinuri. Merită menționat faptul că pe rafturile magazinului, în afară de gutuia obișnuită, se poate găsi și gutuia japoneză. Fructele sale sunt foarte acre și, în același timp, mai aromate.

Proverbul cu un măr pe zi ţine doctorul departe e perfect valabil şi în cazul gutuilor. Aceste fructe parfumate ale toamnei au calităţi dovedite în lupta cu răcelile, dar şi în bătălia cu cistita, colita sau depresia

Legenda spune că Afrodita a venit în Elada adusă de spuma mării, având un coş plin cu gutui. De acolo tradiţia vechilor greci de a oferi în dar la nuntă gutui, unele dintre cele mai gustoase şi parfumate fructe ale toamnei.

Iată doar câteve dintre motivele pentru care ar fi bine să le consumi mai des:

1. Întăresc sistemul imunitar şi tratează anemia, graţie complexului biochimic bogat, compus din pectine, tanin, vitaminele A, B 1, B2, B 6, C, E PP, fier, calciu, sodiu, potasiu, magneziu şi fosfor.

2. Revigorează şi redau pofta de mâncare. Din acest punct de vedere, consumul unei jumătăţi de fruct proaspăt pe zi, de preferat în asociere cu miere de albine, reprezintă un adjuvant excelent pentru perioada convelescenţei.

 3. Combat afecţiunile hepato-biliare. În acest scop, se spală bine 2-3 gutui (pentru îndepărtarea pufului de pe coajă), se taie mărunt şi se mănâncă în 2-3 doze. Când boala e însoţită de vărsături, se administează piureul de la 2 gutui fierte, curăţate, în prealabil, de coajă şi seminţe.

4. Calmează colita. De data aceasta, seminţele sunt cele care aduc alinarea. Colectează 20 g şi fierbe-le, la foc mic, în 200 ml de apă, până ce lichidul scade la jumătate. După ce se răceşte, decoctul se strecoară printr-un tifon şi se bea în două doze.

 5. Au efect expectorant şi sunt remediu de prim rang în bronşită şi chiar şi în înciputul de tuberculoză. Se fierb 100 g de seminţe de gutuie în 300 ml de apă, până când lichidul scade la jumătate, apoi se strecoară şi se iau, de 3-4 ori pe zi, câte 2 linguri de decoct. De asemenea, în cazul tusei şi al anginei, se dă o gutuie pe răzătoare, se acoperă cu 200 ml de apă fierbinte şi se lasă la infuzat. După o oră, se bea infuzia sau se face gargară cu ea.

 6. Ameliorează cistita. În această situaţie, este indicat sucul de gutuie (50-100 ml/zi), datorită proprietăţilor sale diuretice şi dezinfectante.

 7. Sunt antidepresive. Pentru îmbunătăţirea stării de spirit, se ia după fiecare masă câte o lingură de dulceaţă de gutui. De asemenea, se pun, în dormitor, pe noptieră, 1-2 fructe coapte. Substanţele eterice din gutuie au proprietăţi liniştitoare.

8.Te ajuta sa slabesti -Medicii nutritionisti recomanda si ei gutuile, mai ales in timpul dietelor. Acestea ajuta la slabire, deoarece sunt acide si neutralizeaza grasimile. Astfel, metabolismul se accelereaza, iar arderile sunt mult mai rapide.


Proprietăți de sănătate ale gutuii: fruct pentru gripă și răceală

Gutuia conține taninuri, pectine și uleiuri volatile în cantități mari. În plus, gutuia este o sursă valoroasă de vitamina C, în 100 g există 15 mg. Vitamina C, pe de altă parte, crește imunitatea și ajută la tratamentul infecțiilor sezoniere. Vitaminele din grupa B, cât și elementele minerale precum: calciul, potasiul, fierul, cuprul, magneziul și fosforul sunt, de asemenea, responsabile pentru aceste proprietăți de sănătate ale gutuiiGutuia pentru gripă se consumă cel mai bine sub formă de suc, cu adaos de miere. Băutura este excelentă pentru tuse, răceli și solstiții de toamnă. Datorită proprietăților bactericide și bacteriostatice, fructele de gutui ajută și ele în tratamentul infecțiilor tractului respirator superior.



Proprietăți de sănătate ale gutuii: fruct pentru simptome ale tractului digestiv

Semințele de gutui au și proprietăți medicinale. Se formează din ele o infuzie sau macerat. Infuzia de semințe de gutui ameliorează indigestia, reduce refluxul și arsurile la stomac. De asemenea, este recomandat pentru fermentarea intestinală excesivă, inflamația tractului gastro-intestinal, gastrită și deteriorarea mucoasei gastrice.

Proprietățile de sănătate ale gutuilor sunt stimularea digestiei și susținerea metabolismului. Aceasta înseamnă că poți consuma aceste fructe în timp ce ești pe o dietă de slăbire. Gutuile pot fi găsite în multe diete reducătoare. Chiar și persoanele care iau în mod constant medicamente o pot consuma, deoarece acest fruct întărește ficatul.

Semințele de gutui, care stimulează apetitul, au, de asemenea, un efect pozitiv asupra sănătății. Pentru îmbunătățirea e, merită să consumi o tinctură din semințe sau să o adaugi în ceai.

Cum să faci o tinctură din gutui?

Tinctura de gutui se prepară din 2 kg fructe de gutui coapte, 1 kg zahăr, 0,5 l alcool. Fructele și cojile se freacă pe o răzătoare groasă, se pun într-un borcan și se acoperă cu zahăr, apoi se acoperă cu hârtie de pergament. După o săptămână, în fructe se toarnă o băutură spirtoasă, iar borcanul închis se păstrează timp de o lună. După acest timp, tinctura trebuie strecurată printr-o strecurătoare groasă, în care se toarnă 0,5 litri de vodcă  cu tărie 40% și se pune deoparte timp de 2 luni.



Rețetă pentru un suc de gutui pentru răceală

În timpul răcelilor, merită să consumi sucul de gutui. Îl poți cumpăra în magazin sau îl poți prepara singur, datorită căruia va fi natural și fără conservanți nocivi. Sucul de gutui se prepară dintr-un kilogram de fructe, care sunt tăiate, dar nu sunt decojite. Fructele pregătite sunt aranjate în straturi într-un borcan mare și acoperite cu zahăr. Borcanele cu fructe trebuie închise și așezate deoparte, într-un loc cald timp de aproximativ 5 zile, amestecând conținutul său o dată pe zi. Siropul se toarnă în borcane și se pasteurizează timp de 10 minute. După aceea, sucul este gata pentru consum. Sucul de gutui pentru răceala obișnuită se bea cel mai bine cu miere de albine.



Rețetă pentru dulceața de gutui

Dulceața de gutui este un aditiv popular pentru ceai. Poate fi folosit ca o alternativă la lămâie. Tinctura va adăuga aciditate și îi va deschide culoarea. Prin consumul de ceai cu gem de gutui, acesta va oferi organismului numeroase substanțe nutritive valoroase.

Dulceața de gutui se face din 1,5 kg de fructe, din care se îndepărtează cuiburile de semințe și se taie în bucăți mici. Fructul se pune în apă clocotită și se gătește până la înmuiere, timp de aproximativ 30 de minute, amestecând. Următorul pas este să strecori fructul și să-l pui într-o tigaie, unde vei adăuga aproximativ 4 pahare de zahăr și o linguriță de scorțișoară. Fructele de gutui se prăjesc până când sunt groase și iau o culoare portocaliu închis. Dulceața trebuie consumată din când în când sau pasteurizată în borcane.

Gutuia este considerată unul dintre cele mai vechi fructe din lume. Aceasta a fost cultivată în timpuri străvechi și a fost cunoscută înaintea mărului. Unele surse spun că a fost gutuia (nu un măr) pe care Eva i l-a dat lui Adam în paradis. Fructele de gutui sunt cunoscute mai ales în sudul Europei, dar are și mulți susținători în România. Aspectul, gustul și proprietățile vindecătoare ale gutuilor îl fac să fie utilizat pe scară largă. Folosirea fructelor de gutui este atât medicinală cât și decorativă. Fructele de gutui sunt folosite și de cosmeticieni.

 


 PS. Sa ne bucuram de toate aceste beneficii si sa fim recunoscatori ! 💖😍

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:

Cuisoarele- o alegere inteleapta

Cuisoarele- o alegere inteleapta           Cuișoarele sunt mugurii de flori roz, care nu sunt deschise. Acestea sunt unele dintre cele mai p...