GUTUIA,
zeci de beneficii intr-un singur fruct !
Gutuiul, unicul
membru din genul Cydonia, este un arbore de mărime medie, originar din regiunea
Caucazului, în sud-vestul cald al Asiei. Este un arbore fructifer înrudit cu
mărul și părul. Este cunoscut din antichitate, fructele sale fiind folosite în
gastronomie sau în medicina populară, alături de semințe și frunze.
Efectele pozitive ale gutuilor asupra sanatatii sunt mai putin
cunoscute. Aceasta influenteaza in mod pozitiv functia ficatului, sistemul
digestiv si ajuta la ameliorarea bolilor aparatului respirator.
Intr-un singur fruct exista un depozit impresionant de vitamine (A, B, C, PP),
saruri minerale, carbohidrati si fibre.
Gutuia este un fruct cunoscut de
toți susținătorii medicinei naturiste. Utilizarea sa este recomandată în primul
rând toamna și iarna, când numărul infecțiilor sezoniere crește. Gutuile sunt
fructe bogate în vitamina C și elemente minerale. În sezonul rece întărește
eficient sistemul imunitar și sprijină organismul în lupta împotriva gripei și
răcelilor.
Gutuia obișnuită este un fruct
cultivat ca plantă ornamentală. O găsești în livezi, grădini de casă, parcuri
și parcele. Fructele acestei plante se coc toamna – în septembrie și octombrie.
Ele pot fi recunoscute prin faptul că sunt galbene, mari și seamănă cu mici
pere sau mere ca formă. Fructele de gutui nu sunt consumate
crude, pentru că sunt prea tari și prea acre, dar poți pregăti din ele
preparate precum: miere, gemuri, compoturi, sucuri, paste, tincturi și vinuri.
Merită menționat faptul că pe rafturile magazinului, în afară de gutuia obișnuită, se poate găsi și gutuia japoneză. Fructele sale sunt foarte
acre și, în același timp, mai aromate.
Proverbul cu un măr pe zi ţine doctorul departe e perfect
valabil şi în cazul gutuilor. Aceste fructe parfumate ale toamnei au calităţi
dovedite în lupta cu răcelile, dar şi în bătălia cu cistita, colita sau depresia
Legenda spune că Afrodita a venit în Elada adusă de spuma
mării, având un coş plin cu gutui. De acolo tradiţia vechilor greci de a oferi
în dar la nuntă gutui, unele dintre cele mai gustoase şi parfumate fructe ale
toamnei.
Iată doar câteve dintre motivele pentru care ar fi bine să
le consumi mai des:
1. Întăresc sistemul imunitar şi tratează anemia, graţie
complexului biochimic bogat, compus din pectine, tanin, vitaminele A, B 1, B2,
B 6, C, E PP, fier, calciu, sodiu, potasiu, magneziu şi fosfor.
2. Revigorează şi redau pofta de mâncare. Din acest punct
de vedere, consumul unei jumătăţi de fruct proaspăt pe zi, de preferat în
asociere cu miere de albine, reprezintă un adjuvant excelent pentru
perioada convelescenţei.
3. Combat
afecţiunile hepato-biliare. În acest scop, se spală bine 2-3 gutui (pentru
îndepărtarea pufului de pe coajă), se taie mărunt şi se mănâncă în 2-3 doze.
Când boala e însoţită de vărsături, se administează piureul de la 2 gutui
fierte, curăţate, în prealabil, de coajă şi seminţe.
4. Calmează colita. De data aceasta, seminţele sunt cele
care aduc alinarea. Colectează 20 g şi fierbe-le, la foc mic, în 200 ml de apă,
până ce lichidul scade la jumătate. După ce se răceşte, decoctul se strecoară
printr-un tifon şi se bea în două doze.
5. Au efect
expectorant şi sunt remediu de prim rang în bronşită şi chiar şi în înciputul
de tuberculoză. Se fierb 100 g de seminţe de gutuie în 300 ml de apă, până când
lichidul scade la jumătate, apoi se strecoară şi se iau, de 3-4 ori pe zi, câte
2 linguri de decoct. De asemenea, în cazul tusei şi al anginei, se dă o gutuie
pe răzătoare, se acoperă cu 200 ml de apă fierbinte şi se lasă la infuzat. După
o oră, se bea infuzia sau se face gargară cu ea.
6. Ameliorează
cistita. În această situaţie, este indicat sucul de gutuie (50-100 ml/zi),
datorită proprietăţilor sale diuretice şi dezinfectante.
7. Sunt antidepresive. Pentru îmbunătăţirea stării de spirit, se ia după fiecare masă câte o lingură de dulceaţă de gutui. De asemenea, se pun, în dormitor, pe noptieră, 1-2 fructe coapte. Substanţele eterice din gutuie au proprietăţi liniştitoare.
8.Te ajuta sa slabesti -Medicii nutritionisti recomanda si ei gutuile, mai ales in timpul dietelor. Acestea ajuta la slabire, deoarece sunt acide si neutralizeaza grasimile. Astfel, metabolismul se accelereaza, iar arderile sunt mult mai rapide.
Proprietăți de sănătate ale
gutuii: fruct pentru gripă și răceală
Gutuia conține taninuri, pectine și uleiuri volatile în cantități mari. În plus, gutuia este o sursă valoroasă de vitamina C, în 100 g există 15 mg. Vitamina C, pe de altă parte, crește imunitatea și ajută la tratamentul infecțiilor sezoniere. Vitaminele din grupa B, cât și elementele minerale precum: calciul, potasiul, fierul, cuprul, magneziul și fosforul sunt, de asemenea, responsabile pentru aceste proprietăți de sănătate ale gutuii. Gutuia pentru gripă se consumă cel mai bine sub formă de suc, cu adaos de miere. Băutura este excelentă pentru tuse, răceli și solstiții de toamnă. Datorită proprietăților bactericide și bacteriostatice, fructele de gutui ajută și ele în tratamentul infecțiilor tractului respirator superior.
Proprietăți de sănătate ale gutuii: fruct pentru simptome ale tractului digestiv
Semințele de gutui au și proprietăți medicinale. Se formează din ele o
infuzie sau macerat. Infuzia de semințe de gutui ameliorează indigestia,
reduce refluxul și arsurile la stomac. De asemenea, este recomandat pentru
fermentarea intestinală excesivă, inflamația tractului gastro-intestinal,
gastrită și deteriorarea mucoasei gastrice.
Proprietățile de
sănătate ale gutuilor sunt
stimularea digestiei și susținerea metabolismului. Aceasta înseamnă că poți
consuma aceste fructe în timp ce ești pe o dietă de slăbire. Gutuile pot
fi găsite în multe diete reducătoare. Chiar și persoanele care iau în mod
constant medicamente o pot consuma, deoarece acest fruct întărește ficatul.
Semințele de gutui, care stimulează apetitul, au, de asemenea, un efect pozitiv
asupra sănătății. Pentru îmbunătățirea e, merită să consumi o tinctură din
semințe sau să o adaugi în ceai.
Cum să faci o tinctură din gutui?
Tinctura de gutui se prepară din 2 kg fructe de gutui coapte, 1 kg zahăr,
0,5 l alcool. Fructele și cojile se freacă pe o răzătoare groasă, se pun
într-un borcan și se acoperă cu zahăr, apoi se acoperă cu hârtie de pergament.
După o săptămână, în fructe se toarnă o băutură spirtoasă, iar borcanul închis
se păstrează timp de o lună. După acest timp, tinctura trebuie strecurată
printr-o strecurătoare groasă, în care se toarnă 0,5 litri de vodcă cu
tărie 40% și se pune deoparte timp de 2 luni.
Rețetă pentru un suc de gutui pentru
răceală
În
timpul răcelilor, merită să consumi sucul de gutui. Îl poți cumpăra în magazin sau îl poți
prepara singur, datorită căruia va fi natural și fără conservanți nocivi. Sucul de gutui se
prepară dintr-un kilogram de fructe, care sunt tăiate, dar nu sunt decojite.
Fructele pregătite sunt aranjate în straturi într-un borcan mare și acoperite
cu zahăr. Borcanele cu fructe trebuie închise și așezate deoparte, într-un loc
cald timp de aproximativ 5 zile, amestecând conținutul său o dată pe zi.
Siropul se toarnă în borcane și se pasteurizează timp de 10 minute. După aceea,
sucul este gata pentru consum. Sucul de gutui pentru răceala obișnuită se bea cel
mai bine cu miere de albine.
Rețetă pentru dulceața de gutui
Dulceața de gutui este un aditiv popular pentru ceai. Poate fi folosit ca o
alternativă la lămâie. Tinctura va adăuga aciditate și îi va deschide culoarea.
Prin consumul de ceai cu gem de gutui, acesta va oferi organismului
numeroase substanțe nutritive valoroase.
Dulceața de gutui se face din 1,5 kg de fructe, din care se îndepărtează
cuiburile de semințe și se taie în bucăți mici. Fructul se pune în apă
clocotită și se gătește până la înmuiere, timp de aproximativ 30 de minute,
amestecând. Următorul pas este să strecori fructul și să-l pui într-o tigaie,
unde vei adăuga aproximativ 4 pahare de zahăr și o linguriță de scorțișoară.
Fructele de gutui se prăjesc până când sunt groase și iau o culoare portocaliu
închis. Dulceața trebuie consumată din când în când sau pasteurizată în
borcane.
Gutuia
este considerată unul dintre cele mai vechi fructe din lume. Aceasta a fost
cultivată în timpuri străvechi și a fost cunoscută înaintea mărului. Unele
surse spun că a fost gutuia (nu un măr) pe care Eva i l-a dat lui Adam în
paradis. Fructele de gutui sunt cunoscute mai ales în sudul Europei, dar are și
mulți susținători în România. Aspectul, gustul și proprietățile vindecătoare
ale gutuilor îl fac să fie utilizat pe scară largă. Folosirea fructelor de gutui este
atât medicinală cât și decorativă. Fructele de gutui sunt folosite și de
cosmeticieni.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI: