Fisticul a fost inca din cele mai vechi timpuri un simbol al sănătății și bunăstării, deoarece contine elemente nutritive esențiale pentru o sanatate de fier.
Fisticul este un arbore de
dimensiuni mici, nativ din Asia centrală, din ţări ca Siria, Iran,
Turkmenistan, Kirgistan, Turcia, Grecia, Pakistan şi Afghanistan, dar care e
cultivat acum la scara largă șiîn Statele Unite și China.Fructul arborelui de
fistic este o nucă ce are o valoare culinară deosebită, însă are nevoie de 8-10
ani de la plantare pentru a da primele roade. Există mai multe specii de
Pistacia, dar boabele de fistic adevărat (Pistacia vera) se deosebesc de
celelalte prin dimensiunea lor (sunt mai mici), prin coaja (este mai putin
tare) şi prin aroma puternică de turpentină.Planta poate atinge 10 m înălţime,
are frunze lungi şi penate de 10-20 cm lungime. Fisticul se cultivă în livezi,
iar arborele are nevoie de 7-10 ani ca să înceapă să producă.
Fisticul, în special cel
crud, este ”frate” cu nucile de caju în ceea ce privește gustul.
Gustul deosebit de delicios, precum și lista de beneficii pe care o
oferă sănătății, au promovat fisticul în topul listei de alimente sănătoase – fructe, nuci și semințe - ale persoanelor care sunt interesate de adoptarea
unui stil de viață cât mai sănătos.
Fisticul, este un fruct
bogat în grăsimi sănătoase, ce contribuie la prevenirea instalării diabetului,
mai ales a celui de tipul 2, favorizat de obezitate, au constatat cercetătorii
spanioli.
Într-un studiu efectuat de
aceştia, 54 de persoane cu prediabet, cunoscut şi sub numele de diabet
borderline, au urmat o dietă mediteraneană timp de opt luni.
Participanţii la studiu au
consumat aceeaşi cantitate de calorii pe perioada cercetării, dar, timp de
patru luni, au consumat şi 57 de grame de fistic pe zi.Greutatea acestora nu
s-a schimbat, însă rezultatele testelor de sânge au arătat o shimbare înainte
şi după consumul de fistic.
Fisticul, la fel ca și migdalele,
se bucură de o reală apreciere mai ales din partea oamenilor care au adoptat
dietă vegetariană. Fisticul este foarte ușor de transportat, fiind astfel un
bun candidat pentru o gustare ușoară sau ca pontențiator de gust pentru foarte
multe feluri de mâncare.
Cel mai important, nivelurile de zahăr şi de insulină au scăzut
– acesta fiind un indiciu că organismul procesa mai uşor zahărul din
alimente.Aproximativ 30 de grame de fistic furnizează 20% din necesarul zilnic
de vitamina B6. Aceasta e necesară pentru buna funcționare a sistemului
imunitar, în producerea de hemoglobina și sintetizarea neurotransmițătorilor
precum serotonina și dopamina. Ajuta
la menținerea unor niveluri normale a glicemiei atunci când aportul caloric
este scăzut precum și pentru ameliorarea simptomelor ce însoțesc sindromul
premenstrual.
Fisticul este de
asemenea foarte bogat în acizi graşi mono-saturati cum este acidul oleic, şi e
o sursă de antioxidanţi care ajută la scăderea „colesterolului negativ”.
Studiile au scos în evidenţă că dieta mediteraneană, bogată în acizi graşi
monosaturați ajută la prevenirea bolilor arterelor coronariene şi a infarctului
prin favorizarea profilului unui sânge sănătos.
Este o sursă bogată de
mulţi compuşi fito-chimici care contribuie la activitatea antioxidantă,
cum sunt carotenul, vitamina E şi compuşii polifenolici. Studiile au demonstrat
că aceste substanţe ajută organismul să elimine radicalii liberi astfel
că suntem mai bine protejaţi
împotriva bolilor şi a cancerului sau infecţiilor.
O sursă excelentă de
vitamina E, conţinând aprox 23 gr/100 gr şi bogat în special în gamma
tocopherol; Vitamina E este un puternic antioxidant solubil gras, necesar
pentru menţinerea membranei mucoase la nivel celular şi a pileii, protejând-o
de acţiunea radicalilor liberi.
Fisticul conţine mai multe
complexe de vitamina B cum este riboflavin, niacina, thiamina, acidul
pantothenic, vitamina B-6, şi acid folic.
Conţine
multe minerale cum sunt potasiu, mangan, cupru şi magneziu, calciu, zinc, fier
şi seleniu.
Uleiul de fistic este un emolient excelent,
ajutând la hidratatrea pielii. Este folosit în gătit şi ca un ulei de bază sau
de transmitere (carrier or base oil) în medicină tradiţională, aromaterapie, şi
industria cosmetică saBeneficiile
consumului de fistic
1. Promovează sănătatea sistemului cardiovascular
Fisticul reprezintă o sursă excelentă de grăsimi sănătoase. Astfel 100 grame de fistic crud conțin 44 g de grăsimi, din care 23, 3 g sunt mononesaturate (53%), iar 13, 5 g polinesaturate (30, 7%).
Studiile au sugerat că includerea
fisticului în consuml regulat poate să ducă la scăderea nivelului
colesterolului rău (LDL).
În plus, fisticul conține antioxidanți
(seleniu, cupru, fitosteroli – 214 mg/100 g, vitamina E, luteină și
zeaxantină), care ajută organismul să se lupte cu radicalii liberi, promovând
și în acest fel sănătatea inimii prin prevenirea factorilor răspunzători de
declanșarea bolilor cardiovasculare.
Alte substanțe nutritive, cu efect cardioprotector, conținute în
fistic sunt: gama-tocoferol, magneziu, cupru, mangan, calciu și potasiu,
aminoacidul L-arginină (care joacă un rol important în promovarea sănătății
vaselor sangvine, împiedicând depunerile pe pereții acestora, ceea ce are efect
de protejare împotriva aterosclerozei).
Vitamina B6, care este o prezență bogată în fistic, poate ajuta
împreună cu acidul folic la descompunerea homocesteinei, reducând în felul
acesta riscul bolilor de inimă.
2. Te ajută să slăbești sau să-ți
ții sub control greutatea corporală
Dacă
dorești să slăbești sau să-ți menții greutatea corporală sub control, atunci
consumul de nuci, în
general, și a fisticului, în particular, este o idee cât se poate de bună!
Persoanele care consumă în mod frecvent nuci, inclusiv fistic, se
prezintă printr-o greutate corporală mai sănătoasă și rate de obezitate mai
scăzute în comparație cu cei care evită mâncatul de nuci.
Fisticul este de folos în menținerea
sub control a greutății corporale - fapt datorat prezenței din belșug atât a
unor proteine și grăsimi sănătoase, cât și a unor fibre alimentare care
determină un grad ridicat de sațietate, ajutându-te să te simți sătul și plin
de energie o perioadă mai lungă de timp.
Astfel se reduce nevoia de a mânca între mese
sau - cum se mai spune pe la noi! – se reduce nevoia de a
ciuguli între mese.
Un studiu condus în India timp de 24 de săptămâni pe 60 de
indivizi care sufereau de sindromul metabolic a evaluat efectul consumului de
fistic, în calitate de supliment la dietă și exercițiile fizice, asupra
parametrilor care privesc compoziția corpului, metabolismul, inflamațiile și
stresul oxidativ.
Grupul de indivizi
care au inclus fisticul în dieta lor au raportat o îmbunătățire semnificativă
din punct de vedere statistic în comparație cu grupul de control al următorilor
parametri: circumferința taliei, colesterol total, colesterol cu densitate
scăzută (LDL), proteina c-reactivă înalt-sensibilă, precum și a altor
parametri.
Un alt studiu,
publicat în Journal of the
American College of Nutrition, a arătat de asemenea că cei care au
inclus nucile în dieta lor au obținut numeroase beneficii în raport cu
persoanele care nu obișnuiesc să consume nuci:
- un indice mai mic al masei
corporale;
- circumferința taliei mai
mică;
- tensiune arterială sistolică
mai mică;
- greutate mai mică;
- diminuarea riscurilor legate
de sindromul metabolic.
3. Ajută la
acoperirea necesarului de proteine al organismului
O porție de doar 28 grame de fistic
conține 6 g de proteine, ceea ce corespunde unui procent de 12% din doza
zilnică recomandată (DZR). Ca bază de comparație - un ou obișnuit furnizează 5,
5 g de proteine.
4. Promovează sănătatea
sistemului digestiv
O porție de doar 28 g de fistic oferă 8 g de carbohidrați,
inclusiv 3 g de fibre alimentare (ceea ce acoperă aproximativ 12% din DZR). În mod
normal, un om matur obișnuit ar avea nevoie de mai mult de 25 de grame de fibre
în fiecare zi – nivel pe care, datorită alimentației moderne sărăcăcioase,
puțini îl ating!
Fibrele au un rol important în protejarea tractului digestiv -
lucru pe care foarte puțini oameni îl conștientizează, din păcate, la
justa sa valoare - având rolul de „măturători” care ajută la expulzarea din
organism a reziduurilor și a tot felul de substanțe nedorite.
În plus, fibrele
joacă un rol important în:
- reglarea nivelului
glicemiei;
- controlul greutății;
- promovarea sănătății
sistemului cardiovascular;
- protejarea pielii;
- prevenirea formării
pietrelor la vezica biliară și la rinichi;
- atenuarea sindromului
colonului iritabil;
- reducrea riscului de formare
a hemoroizilor;
- reducrea riscului de a
suferi infarct;
- hrănirea florei
bacteriene ”prietenoase”.
Beneficiile
aduse de consumul de fibre stau tocmai în faptul că acestea nu pot fi
digerate de către organism. Fibrele solubile, așa cum sunt
găsite în fistic și migdale, precum și alte tipuri de nuci, se transformă în
tractul digestiv într-o substanță cu textură gelatinoasă, ceea ce are ca
efect reducerea digestiei. Rezultatul?!
Datorită simțământului de sațietate instalat te simți sătul o
perioadă mai lungă de timp, fiind una dintre explicațiile pentru faptul că
fisticul, la fel ca alte tipuri de nuci și alune, ajută la controlul greutății.
5. Combate
anemia
Persoanele care se confruntă cu anemia
cauzată de deficiența fierului pot obține beneficii în urma includerii fisticului în dieta
lor zilnică.
Fisticul reprezintă o sursă foarte bogată în cupru (o porție de
doar 28 g de fistic acoperă 18% din DZR), un oligoelement foarte valoros care
facilitează, conform unor studii recente, absorbția fierului, producând astfel
un efect antianemic superior chiar unor medicamente farmaceutice care se
bazează doar pe fier.
Deoarece fisticul este relativ sărac în vitamina C, pentru a crește efectul antianemic al acestuia este recomandat să-l consumați împreună cu alte fructe și legume bogate în vitamina C (deoarece aceasta facilitează absorbția fierului în intestin).
6. Reduce riscul de
degenerescență maculară datorată înaintării în vârstă
Fisticul conține luteină și zeaxantină, niște
antioxidanți care - conform studiului efectuat de către Chen CYO și Blumberg JB
de la Tufts University, Boston, SUA – pot să reducă riscul de contractare a
bolii maculare în oamenii vârstnici. Fisticul poate fi inclus în dietă, alături
de legume, pentru a asigura o creștere a aportului de luteină și zeaxantină.
7. Te ajută în
plan sexual
Studiul efectuat de către Aldemir et al
(2011) pe 17 bărbați căsătoriți care sufereau de disfuncții erectile de cel
puțin 12 luni a scos în evidență faptul că fisticul a influențat semnificativ
vitalitatea sexuală a bărbaților care au consumat fistic.
Studiile au arătat că acei bărbați care au consumat în jur de 100
grame de fistic timp de 3 săptămâni și-au îmbunătățit funcția erectilă cu
aproximativ 50%, fapt care a fost dovedit prin scanări cu ultrasunete a
fluxului sanguin din interiorul penisului.
8. Te ajută să fii plin de
energie
Vitaminele B1, B2 și B6, conținute în
fistic au un rol în obținerea de energie din carbohidrați și transmiterea
impulsurilor sistemului nervos. Mineralele cum sunt magneziul, potasiul și
calciul asigură o bună funcționare a nervilor.
9. Este de ajutor în menținerea
sănătății oaselor și a dinților
Fisticul promovează sănătatea oaselor
și a dinților cu ajutorul mineralelor conținute – magneziu, fosfor și calciu -
care au un rol important în producerea și menținerea masei osoase, ajutând
astfel la păstrarea unor dinți sănătoși. Beneficiile aduse de nutrienții
prezenți în fistic ajută la prevenirea deteriorării dinților, reducând totodată
riscul de facturi și osteoporoză.
10. Satisface necesarul de minerale al organismului
Fisticul
este o sursă abundentă de minerale estențiale: o sursă excelentă de cupru,
mangan și fosfor; o sursă bună de magneziu, potasiu și fier; mici cantități de
zinc, calciu, seleniu.
Cuprul este necesar pentru
convertirea fierului din organism în hemoglobină. Fosforul este prezent în
fiecare celulă, fiind implicat în aproape toate reacțiile chimice
fiziologice – acesta este necesar pentru structura normală a oaselor și dinților,
pentru funcționarea regulată a inimii, pentru funcționarea normală a
rinichilor, fiind implicat și în transferul de impulsuri nervoase.
Manganul ajută la: activarea
enzimelor necesare pentru utilizarea corectă a biotinei, a vitaminei C;
menținerea structurii normale a oaselor; la eliminarea oboselii.
Magneziul este
necesar pentru: metabolismul calciului și al vitaminei C, precum și al
fosforului, sodiului și potasiului; buna funcționare a nervilor și a mușchilor;
transformarea zahărului din sânge în energie.
Potasiul acționează
împreună cu sodiul pentru reglarea echilibrului hidric al organismului și
normalizarea ritmului cardiac.
Fierul este
esențial pentru menținerea vieții, fiind necesar pentru producerea hemoglobinei
(globulele roșii din sânge), a mioglobinei (pigmentul roșu din mușchi) și a
anumitor enzime.
Zincul este
esențial pentru sinteza proteinelor și formarea colagenului.
Calciul acționează
împreună cu fosforul pentru sănătatea oaselor și a dinților. Calciul lucrează
împreună cu magneziul pentru menținerea sănătății cardiovasculare.
Seleniul este
vital pentru producerea de glutation
peroxidază, antioxidantul principal al organismului, care își
desfășoară activitatea protectoare în fiecare celulă.
11. Te ajută să naști copii
sănătoși
Fisticul conține folat, o vitamină din
grupul de vitamine B. Femeile care doresc că să devină mame sau care se află în
primele săptămâni de sarcină, trebuie să se asigure de un aport suficient din
această vitamină, aceasta fiind absolut necesară pentru o dezvoltare normală a
copilului.
12. Te ajută să lupți cu
radicalii liberi
Fisticul, în comparație cu alte nuci,
este bogat în luteină, beta-caroten și gama-tocoferol (o formă a vitaminei E).
Consumarea în mod regulat a 1-2 porții de fistic în fiecare zi a arătat, în
fapt, că poate avea ca rezultat creșterea nivelului de antioxidanți din sânge,
ceea ce la rândul său are ca efect reducerea nivelului colesterolului ”rău” (LDL)
în persoanele care au nivelele ridicate.
13. Combate inflamațiile
Printre beneficiile incluse în fistic se
numără și prezența vitaminelor A și E, care au proprietăți anti-inflamatoare,
diminuând astfel inflamațiile cauzate ca rezultat al diverselor probleme pe
care le confruntă organismul.
Vitamina E este un
antioxidant puternic,
solubil în lipide, care are un rol estențial în protejarea integrității
membranelor celulelor care fac parte din piele sau din membranele mucoase,
oferind astfel protecție contra efectelor negative ale radicalilor liberi.
14. Menține sănătatea sistemului
nervos
Fisticul
este o sursă excelentă de vitamina B6, care are un rol benefic pentru sistemul
nervos. O porție de doar 28 grame de fistic oferă 24% din doza zilnică
recomandată de vitamina B6. Vitamina B6 contribuie la construirea multor
aminoacizi care sunt implicați în procesul de transmitere a impulsurilor
nervoase.
În plus, vitamina B6 mai oferă și următoarele beneficii: ajută la
absorbția corespunzătoare a vitaminei B12; este implicată în producția de acid
clorhidric; întărește sistemul imunitar; combate formarea pietrilor la rinichi;
contribuie la sinteza acizilor nucleici anti-îmbătrânire.
15. Bun pentru
sănătatea creierului
Vitamina B6 - care este prezentă, așa
cum s-a amintit deja, în cantități mari în fistic - ajută la creșterea
concentrației de hemoglobină din sânge. Sângele bogat în oxigen este pompat
apoi către creier, sporindu-i activitatea.
16. Protejează și menține pielea
cât mai tânără
Vitamina E, care este prezentă în
fistic, este un antioxidant puternic care joacă un rol foarte important pentru
sănătatea pielii. Vitamina E protejează pielea de efectele nocive ale razelor
ultraviolete, ajută la prevenirea bolilor de piele, contribuind astfel la
sănătatea și frumusețea pielii. Grăsimile conținute în fistic au proprietăți
emoliente, ceea ce ajută pielea să se mențină hidratată, ajutând-o să evite
deshidratarea.
Uleiul de fistic, care intră ușor în piele, poate fi folosit în
masajul acesteia, catifelând-o și redându-i suplețea.
17. Te ajută să previi cancerul
și să combați infecțiile
O dietă care include o doză zilnică de fistic ar
putea să fie de ajutor în combaterea riscului de apariție a cancerului la
plamâni și a altor forme de cancer – aceasta este concluzia la care s-a ajuns
în baza datelor rezulate dintr-un studiu prezentat la American
Association for Cancer Research la data de 9 decembrie 2009.
Fisticul
este de asemenea bogat într-o diversitate de antioxidanți (caroteni,
fitosteroli, vitamina E, seleniu, cupru) care ajută la combaterea radicalilor
liberi.
18. Te ajută să-ți menții
sănătatea și frumusețea părului
Profilul benefic al acizilor grași din
fistic stimulează creșterea firelor de păr, contribuind în același timp și la
întârirea buclelor.
Măștile pe bază de fistic ajută la hrănirea și hidratarea părului,
îmbunătățind flexibilitatea fibrelor care intră în componența părului.
Deficiența de biotină este considerată a fi una dintre cauzele
principale care contribuie la pierderea părului. Fisticul conține cantități
mari de biotină, putând astfel să ajute la combaterea pierderilor de păr.
19. Te ajută să previi diabetul
Un studiu efectuat pe 54 subiecți
spanioli prediabetici între 20. 10. 2011 și 04. 02. 2013 a ajuns la concluzia
că un consum regulat de fistic poate
fi o strategie nutițională folositoare în stadiul prediabetic.
Datele rezultate au sugerat că fisticul are un efect de reducere a
glucozei și a insulinei, promovează un profil metabolic mai sănătos, ajută la
inversarea unor consecințe metabolice negative în prediabetici.
20. Te ajută în bucătărie!
Fisticul, datorită gustului său
deosebit, își aduce aportul în prepararea unei game largi de bucate: prăjituri,
ciocolată, înghețată, gofre, salate cu fructe și nuci, musli, fursecuri, salate
de legume (grăsimile prezente în nuci ajută la o mai bună asimilare a
nutrienților prezenți în legume).
Fisticul
– indicații terapeutice
Se recomandă consumul de nuci, inclusiv a fisticului, în
tratamentul adjuvant în cazul următoarelor boli:
- deficiență imunitară;
- ateroscleroză;
- hipertensiune;
- constipație;
- demență;
- depresie;
- diabet zaharat de tip 2;
- afecțiuni ale bilei;
- gastrită și arsuri la
stomac;
- infarct miocardic și boli
cardiovasculare;
- lipsă de concentrare sau
tulburări de concentrare sau de somn;
- cardiopatie coronariană;
- varicele;
- ulcer gastric sau duodenal;
- boli provocate de deficiența
de vitamine sau de substanțe nutritive;
- accident vascular cerebral.
Recomandare
pentru un mic dejun delicios și sănătos
Fisticul - în combinație cu fructele uscate (caise uscate, curmale uscate, smochine uscate, fructe goji uscate) și cu alte nuci (nuci braziliene, nuci pecan, nuci macadamia, ințe de floarea soarelui) - pot fi o idee excelentă pentru prepararea unui mic dejun consistent caju crud) și semințele de tot felul (semințe de in, semințe de dovleac, semințe de susan,) delicios și sănătos, având la bază cerealele (preferabil integrale – orez brun, de exemplu) sau pseodocerealele (hrișcă, quinoa, amarant).
Sa ne fie cu folos ! 💖
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI: