Turmericul – metoda simpla de a fi sanatos!
Stiai ca turmericul (caruia i se mai
spune curcuma sau „sofran indian”) apare mentionat in scrierile vechi asiatice,
dar nu cu rolul sau de condiment (asa cum il cunoastem astazi), ci ca un foarte
bun colorant si, in acelasi timp, pe post de tratament naturist pentru o gama
larga de afectiuni (cum ar fi bronsita, eczemele, infectiile renale sau febra)?
Acest condiment este din ce in ce
mai cunoscut si mai folosit si in zona europeana, deci merita sa descoperi
beneficiile pe care le aduce sanatatii tale si motivele pentru care trebuie sa
incepi sa il folosesti si tu!
Exista o multime de studii medicale
relativ recente ce demonstreaza puterea de vindecare a Turmericului, insa acest
aliment a facut parte din cultura si medicina indiana cu mult inainte de ele.
Turmericul nu iti poate rezolva toate problemele, dar este uimitor cum cativa
pasi simpli, precum luarea unor suplimente alimentare in mod regulat, poate
aduce schimbari semnificative stilului tau de viata.
Pentru peste 6.000 de ani Turmericul
a fost venerat ca remediu holistic si este utilizat in multe domenii, de la
frumusete pana la medicina. Ayurveda, cunoscuta si ca “Stiinta Vietii”, este
cel mai vechi sistem de medicina din lume, iar Turmericul joaca un rol
important in el datorita proprietatilor sale – de la detoxifierea ficatului
pana la conferirea unui ten luminos.
Turmericul este unul dintre cele mai
uimitoare superalimente. Multe denumiri alternative ale Turmericului fac
referire la frumusete si putere feminina, datorita abilitatii sale de a conferi
stralucire la exterior si la interior. Multi doctori si practicanti ai
medicinei holistice lauda Turmericul ca fiind poate cea mai buna planta pe care
o poti adauga in dieta ta pentru a-ti imbunatati starea de sanatate.
Turmericul (pe numele sau latinesc, Curcuma
longa) este o planta cu
origine asiatica, din familia Zinziberaceae, ruda buna cu
ghimbirul, cu care se aseamana si ca forma, si din punct de vedere al
intesitatii aromei. Pudra de turmeric se obtine din tulpina subterana a plantei
(rizomul), care este fiarta, uscata si pisata marunt. Turmericul se cultiva in
China, Taiwan, Indonezia si pe continentul african, acolo unde clima este
calda, temperaturile obisnuite se situeaza in jurul valorii de 20-30 de grade
si precipitatiile sunt abundente pe parcursul anului.
Culoarea specifica a
turmericului este data de curcumina (considerata de unii specialisti a fi cel
mai puternic compus antiinflamator natural). In afara de curcumina, turmericul
mai contine carbohidrati, proteine, grasimi, vitaminele B2, B3, B6, C si E,
minerale (sodiu, potasiu, calciu, cupru, fier, magneziu, mangan, fosfor, zinc),
uleiuri esentiale si fibre.
Turmericul are un gust specific, puternic aromat,
oarecum asemanator piperului ca iuteala si usor amarui, in acelasi timp.
Turmericul se gaseste cel mai des sub forma de pudra, pentru ca este cel mai
usor mod de a-l pastra timp indelungat si, in acelasi timp, si cel mai simplu
de integrat in preparatele tale culinare. In plus, curcumina extrasa din
turmeric poate fi gasita in magazinele naturiste si la cele de tip plafar si
sub forma de pastile.
Proprietati
si beneficii
Folosit pe post de condiment si in medicina naturista,
turmericul are proprietati nutritive care il transforma intr-un aliment extrem
de bun pentru organismul tau.
-
Turmericul are rol
neuroprotector - cercetarile in privinta capacitatii turmericului de a lupta cu
nemiloasa maladie Alzheimer nu sunt deloc putine. Una dintre cele mai
importante evidentiaza faptul ca degradarea celulelor nervoase este incetinita
de actiunea curcuminei din turmeric. Aceasta previne aparitia placilor dintre
neuroni, reduce stresul oxidativ si imbunatateste fluxul sangvin cerebral.
-
Turmericul iti mentine
rinichii sanatosi - este cunoscut faptul ca, pentru un organism detoxifiat,
care isi indeplineste corect functiile, o pereche de rinichi sanatosi
reprezinta o conditie de baza. Atunci cand acestia sunt afectati, o serie de
toxine trec in sange, cu urmari dintre cele mai grave. Turmericul sprijina buna
functionare a rinichilor, iar consumul frecvent al acestui condiment impiedica
retentia de apa din organism.
-
Turmericul sprijina sanatatea
inimii - studiile au aratat ca turmericul te poate ajuta sa diminuezi nivelul
colesterolului „rau” din sange, sa iti mentii arterele curate (prevenind astfel
aparitia bolilor cardiovasculare) si sa imbunatatesti functia endoteliului
(tesutul care inveleste interiorul inimii si vaselor sangvine). Si uite asa
alimentatia potrivita te ajuta sa ai o inima mai sanatoasa!
-
Turmericul te ajuta sa reduci
inflamatiile - Turmericul este unul dintre cele mai cunoscute alimente cu efect
antiinflamator, asadar adaugarea acestuia in preparatele culinare nu doar ca te
ajuta sa combati inflamatiile, dar actioneaza si preventiv, impiedicandu-le sa
apara. Alimentele antiinflamatoare sunt cunoscute pentru efectul lor in
prevenirea si combaterea bolilor cronice si degenerative – de inima, cancer,
Alzheimer.
-
Turmericul si combaterea
cancerului - Pentru
cancer nu exista inca vindecare, dar o alimentatie santoasa, bazata pe fructe
si legume, poate sa creasca efectul mecanismului natural de aparare al
organismului tau impotriva acestei cumplite boli. Folosirea regulata a
turmericului in preparatele tale culinare poate sa impiedice raspandirea
celulelor canceroase, iar organismul tau le va recunoaste mai usor si le va
distruge mai eficient. Cercetarile au aratat ca anumite forme de cancer (cum ar
fi cel de prostata, de colon, de san si pulmonar) sunt de aproape 10 ori mai
rar intalnite in India, unde se consuma mult turmeric, fata de alte continente
(cum sunt cel american si european), unde curcuma se consuma ocazional.
- Turmericul si efectul sau antioxidant - curcumina are puternice proprietati
antioxidante, neutralizand radicalii liberi si stimuland enzimele
antioxidante ale corpului. Cu ajutorul curcuminei, organismul tau se apara mult
mai bine de actiunea radicalilor liberi, iar rezistenta sa creste.
- Turmericul te poate ajuta sa slabesti - persoanele
care urmeaza o dieta de slabire sau cele care doresc sa isi mentina silueta
zvelta, trebuie sa includa regulat in alimentatie acest condiment. Turmericul
are proprietatea de a te ajuta sa scapi de toxine, de a diminua retentia
de apa si de a avea o digestie sanatoasa, fiind un adjuvant de nadejde in
lupta cu kilogramele in plus.
- Detoxifierea ficatului cu turmeric - la
nivelul ficatului, turmericul actioneaza prin cresterea productiei de enzime,
cu ajutorul carora acest organ isi indeplineste functiile mai rapid si cu mai
mare eficienta. In aceste conditii, riscul de a dezvolta boli hepatice devine
mai mic.
-
Turmericul in medicina
naturista - in special in Orient (acolo unde este mult mai cunoscut decat in
tara noastra), turmericul a fost folosit din cele mai vechi timpuri pentru
probleme legate de digestie, probleme hepatice, infectii de diferite tipuri, pe
post de cicatrizant si ca remediu impotriva artritei reumatoide.
In bucatarie, turmericul poate fi
folosit pentru diverse preparate sub forma de condiment pudra sau pudra
bio pentru gatit. Totodata, acest condiment poate fi consumat sub forma de ceai
si chiar lapte de turmeric, cunoscut sub denumirea de Manjal Pal.
In comert se gasesc si suplimente
alimentare pe baza de turmeric, care contin substanta activa curcumin, sub
forma de capsule sau tinctura. Aceste suplimente au o concentratie optima si
pot fi usor asimilate de organism.
Turmericul poate fi administrat atat
pe cale orala, cat si local, pentru anumite afectiuni ale pielii si chiar pentru
igiena orala. S-a dovedit stiintific ca acest condiment este ideal pentru
albirea dintilor, dar si in calitate de tratament pentru parodontoza sau alte
afectiuni gingivale, in special atunci cand este combinat cu uleiul de cocos.
Totodata,
turmericul poate fi folosit si in curele de slabire, deoarece accelereaza
metabolismul si stimuleaza arderea grasimilor.
Cantitatile de turmeric recomandate pentru
consumul zilnic sunt urmatoarele:
- pudra de turmeric - o jumatate de lingurita,
de trei ori pe zi, eventual amestecata cu suc de fructe sau de legume;
- pulberea din radacina de turmeric - cate un
gram, de patru ori pe zi;
- tinctura - 15-20 de picaturi diluate in apa,
in patru doze separate;
- ceai - o lingurita de pudra la o cana cu
apa, de doua ori pe zi.
Atentionare :
In general,
turmericul nu este recomandat femeilor insarcinate (poate stimula uterul si
provoca instalarea contractiilor) si care alapteaza (nu exista destule
informatii legate de consumul masiv de turmeric in timpul alaptarii, pentru a
face o recomandare in acest sens), iar daca vrei sa il incluzi in alimentatia
copilului tau inainte de varsta de 3 ani, este mai bine sa ai o discutie
prealabila cu medicul pediatru.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI: