duminică, 23 iulie 2023

Smochinul- un fruct ales benefic pentru sanatate

 

                         Smochinul- un fruct ales benefic pentru sanatate

    Smochinul, a cărui denumire științifică este Ficus carica, e un arbore sdin familia Moraceae, una din numeroasele specii ale genului Ficus. Smochinul este originar din Asia sud-occidentală și crește ca arbore sălbatic în zona Mării Mediterane.

vezi mai mult...

    Preferatele Cleopatrei, fructele mici, delicioase şi foarte dulci ocupau un loc important în multe culturi din întreaga lume. Romanii, mari consumatori de smochine, considerau că acestea reprezinta un dar de la zeul fertilităţii.

    Toate smochinele, uscate sau proaspete sunt foarte hrănitoare. Beneficiile pentru sănătate pot fi atribuite conţinutului de minerale şi de vitamine.

    Smochinele conţin vitamina A, vitamina B1, vitamina B2, calciu, fier, fosfor, mangan, sodiu, potasiu şi clor. Nu numai că sunt gustoase, dar au şi o serie de avantaje pentru menţinerea sănătăţii.Acestea conţin beta-caroten, flavonoide şi o enzimă numită ficină, care ajută la digestie.

    O smochina mare are aproximativ 47 de calorii si poate fi consumata ca gustare intre mese, insa cu moderatie, deoarece 100 g de smochine uscate au 259 de calorii, in vreme ce, sub forma proaspata, 100 g de smochine au doar 80 de calorii.

    Smochinele uscate sau în sos de ulei de măsline sunt nu numai o delicatesă, ci şi un remediu natural deosebit de puternic!

    Smochinele au numeroase beneficii pentru sănătate, mai ales consumate proaspete.           Studiile arată că aceste fructe pot regla nivelul insulinei, ajută la reglarea tensiunii arteriale, la digestie și mențin sănătatea pielii.

Deasemenea smochinele mai au o multime de beneficii si in caz de :

– Anemie

– Astm şi bronşită

– Constipaţie

– Colesterol mărit

– Hemoroizi

– Infertilitate

– Pietre la rinichi

– Probleme stomacale

Alte proprietăţi terapeutice:

– Anti-diabetice (pot reduce până la jumătate doza zilnică necesară de insulină)

– Conţin mult calciu

– Fibrele alimentare sprijină digestia

– Conţinutul mare de vitamina C întăreşte sistemul imunitar

– Fenolii conţinuţi au efecte antioxidante puternice

– Potasiul ajută la reglarea tensiunii arteriale

– Acizii graşi omega 3 şi omega 6 sprijină sănătatea inimii

– Triptofanul pe care îl conţin este un bun adjuvant pentru somn

    Smochinele uscate sau în sos de ulei de măsline sunt nu numai o delicatesă, ci şi un remediu natural deosebit de puternic!

            Reteta :

    Alege în jur de 30 de smochine de bună calitate. Pune-le într-un borcan, apoi toarnă peste ele ulei de măsline sau ulei de avocado, cât să le acopere.

    Sigilează borcanul şi ţine smochinele la macerat timp de 40 de zile, timp în care fructele se vor satura cu ulei.

    După această perioadă de timp, poţi începe să mănânci câte o smochină înainte de fiecare masă.

                       Curiozități despre smochine

Smochinul a fost printre primele plante cultivate de om. Nouă smochini fosilizați, datați în jurul anilor 9400-9200 înainte de Hristos.

În cartea Genezei, după căderea în păcat, Adam și Eva își acoperă goliciunea cu frunze de smochin.

Buddha a atins iluminarea sub copacul Bodhi, un bătrân smochin sfânt (Ficus religiosa). Smochinul indian, Ficus bengalensis, este arborele național al Indiei.

În Roma antică, smochinul era considerat un arbore sfânt pentru că, în mitul fundației, Romulus și Remus au fost alăptați de lupoaică sub un smochin.

sursa : internet


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:

Legenda florii de nufar

  Legenda florii de nufar      Din cele mai vechi timpuri, poeti si mari ganditori ai lumii au fost fermecati de puritatea florilor de lot...