vineri, 19 februarie 2021

Ghiocelul – o floare legenda, mit , symbol

 


Ghiocelul – o floare legenda, mit , symbol


   Cu denumirea stiintifica de “Galanthus nivalis," din familia “Amarylidaceae," ghiocelul este numit si “frumoasa fata a lunii februarie” sau “emblema/simbolul primaverii timpurii."


Originar din Asia Mica si Europa de est, ghiocelul reprezinta, alaturi de garoafa, floarea traditionala a lunii ianuarie. In greaca, numele “galanthus” semnifica “floare alba ca laptele," iar “nivalis” este un adjectiv latin insemnand “asemeni zapezii."

citeste mai multe...

Intr-una din legendele despre ghiocel, se spune ca atunci cand Dumnezeu  i-a alungat din rai pe Adam si Eva, pamantul era stăpânit de iarna,  fiind intru totul acoperit de zapada. Eva a inghetat  si a inceput sa planga, amintindu-si cu regret de gradinile paradisului. Pentru a o consola, Dumnezeu a transformat cativa  fulgi de zapada in flori de ghiocei. Potrivit acestui mit , ghioceii sunt cele dintai  flori aparute  pe pamant.

Intr-o alta varianta a acestei povesti, odata ajunsa pe  pamant, Eva era întristată  la amintirea minunatiilor raiului. De cand fusese  alungata,  alaturi de Adam,  din paradis, nu inflorise nici o floare, iar zapada acoperea tarina zi de zi. Un inger venit sa ii aduca mangaiere Evei a prins un fulg in palma, a suflat asupra lui, iar el a cazut pe pamant sub forma celui dintai ghiocel.  Aceasta prima floare a pamantului a retrezit speranta muritorilor.

Intr-o legenda germana, atunci cand Dumnezeu a terminat de facut toate lucrurile si fiintele de pe  pamant, i-a spus zapezii sa mearga la flori si sa le ceara sa ii dea putina culoare. Toate florile l-au refuzat, cu exceptia ghiocelului, care a daruit zapezii culoarea lui alba. Drept  rasplata, ghiocelul a devenit cea dintai floare care rasare dupa trecerea iernii.

Cu multe secole  in urma, ghioceii, uscati in Turcia, erau  transportati  pe mare  in Europa. Pe de alta  parte, calugarii englezi aduceau din Roma bulbi de ghiocei pe care ii plantau  in jurul manastirilor din tara lor de bastina. Din aceasta cauza, ghiocelul a ajuns sa fie cunoscut in Anglia sub numele de “floarea bisericii," reprezentand o imagine traditionala in “Ziua sosirii Domnului’ (2 februarie).

In occident, mai ales in Marea Britanie, ghiocelul este considerat drept o floare a mortii. Intr-o legenda engleza, o tanara fata, Kerma, si-a gasit iubitul mort si a asezat in rana lui o floare de ghiocel. Drept  rezultat al acestui “tratament," tanarul nu a revenit la viata, dar trupul sau s-a transformat intru totul intr-un p
îlc de ghiocei. Chiar si in zilele noastre, aceasta floare are o proasta reputatie in Anglia, considerandu-se  ca aducerea primilor ghiocei rasariti primavara in casa este  un semn de ghinion. Totodata, pe aceste meleaguri,  daruirea ghioceilor cuiva de sex opus poate fi interpretata ca un gest grosolan sau de prost gust,  intrucat poate  simboliza dorinta de  a o vedea moarta pe respectiva persoana.

Pentru Sfantul Francisc,  ghiocelul reprezenta o emblema a sperantei, pata de verde  din interiorul petalelor acestuia semnificand mult asteptata intoarcere  a primaverii.






sursa : Internet 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:

Legenda florii de nufar

  Legenda florii de nufar      Din cele mai vechi timpuri, poeti si mari ganditori ai lumii au fost fermecati de puritatea florilor de lot...