Catina
este un arbust de o importanta deosebita, intalnit atat in flora spontana cat
si in culturi controlate. In Romania, catina alba creste spontan in zona
subcarpatica din Moldova si Muntenia, pe vaile raurilor Teleajen si Dambovita.
Catina
este utilizata si pentru stabilizarea solului si terenurilor in panta sau sub
forma de gard viu datorita spinilor puternici care impiedica patrunderea
animalelor sau a omului.
Utilizata
in agricultura, catina mareste
rezistenta de iernat a albinelor, fertilizeaza natural solul cu
azot produs de activitatile simbiotice cu ciuperca Actinomices eleagni.
Prin
contrastul dintre frunze si fructe, catina este o planta decorativa folosita
din ce in ce mai des in amenajarile perisagere, care participa la realizarea
legaturilor spirituale si culturale intre oameni si natura.
Primele plantatii de catina din
tara noastra au fost realizate in scop tehnic, pentru fixarea si valorificarea
terenurilor supuse degradarii, in special, in zona colinara a tarii, pentru
fixarea nisipurilor miscatoare.
In Romania, prima plantatie de catina a fost efectuata in anul 1980, la Iasi si Pitesti.
CĂTINA
CEA MAI BUNĂ SURSĂ DE VITAMINA C ŞI BETACAROTEN
CUM POATE FI CONSUMATĂ?
Dacă
îți place gustul astringent al cătinei, poți încerca să consumi fructe de
cătină și în stare naturală. Majoritatea preferă să o congeleze, să o combine
cu miere sau să preseze fructele pentru a obține din ele sucul de cătină.
Dulceața
de cătină fără zahăr este foarte acrișoară, dar are beneficii extraordinare.
Siropul de cătină fără zahăr poate fi băut după ce l-ai îndulcit cu miere sau
sirop de agave, un excelent înlocuitor al zahărului.
Uleiul
de cătină este un alt preparat minune obținut din aceste fructe. El este
recunoscut pentru capacitatea de a reduce colesterolul râu și pentru
potențialul curativ în caz de ulcer gastric, afecțiuni circulatorii și boli
hepatice.
CARE SUNT BENEFICIILE CĂTINEI?
Cătina
are un puternic efect antiinflamator, cicatrizant, antibiotic și antitumoral.
Atât fructele de cătină, cât și mugurii, frunzele și scoarța, pot fi folosiți
pentru prepararea de uleiuri, tincturi sau sirop.
Iată
care sunt beneficiile consumului intern:
- uleiul de cătină este un excelent adjuvant în tratamentul ulcerului gastric și duodenal, diareei, reumatismului, afecțiunilor neuroendocrinologice, circulatorii și hepatice;
- cătina combate efectele negative ale alcoolismului, stresului, asteniei sau anemiei;
- poate fi folosită în tratarea bolilor coronariene, hipertensiunii și gingivitei;
- are efecte benefice în caz de depresie, boala Parkinson, tumori canceroase, diferite tipuri de adenoame (tumori benigne ale glandelor endocrine), afecțiuni bucale, răgușeală, răceală și gripă, faringita, intoxicații și leucemie;
- poate trata afecțiuni ale ficatului, splinei și rinichilor.
Cătina
poate fi folosită și pentru uzul extern, sub formă de ulei, în tratarea
afecțiunilor ochilor și ale pielii, de la miopie, glaucom și cataractă, până la
alergii, eczeme, hemoroizi, psoriazis sau arsuri solare.
Un alt beneficiu extraordinar este faptul că ține colesterolul sub control, inhibă pofta de mâncare, vitaminizând în același timp organismul.
În
urmă cu câteva decenii, vindecătorii și plantații au folosit în mod activ
fructe de portocale luminoase și frunze de cătină pentru a trata răcelile,
anemia și bolile cardiace. Din păcate, astăzi unul dintre cele mai utile și
arbuști medicinale nu este foarte popular cu grădinarii care nici măcar nu își
dau seama că frunzele de cătină pot fi folosite pentru tratament.
Compoziția
și proprietățile benefice ale frunzelor de cătină
Spre
deosebire de boabe, compoziția chimică a frunzelor de cătină nu este încă bine
înțeleasă. Atenția oamenilor de știință care studiază compoziția și
proprietățile benefice ale frunzelor a atras mai multe componente:
·
taninuri -
aproximativ 10%, ele oferă proprietăți antiinflamatorii, astringente ale
frunzelor,
·
taninuri -
datorită lor, decoctările și perfuziile au un efect dezinfectant și antiseptic,
·
Serotonina
- se pare că frunzele de cătină conțin unul dintre cei mai importanți
neurotransmițători, denumiți în mod obișnuit "hormonul de plăcere".
Lipsa de serotonină în organism duce nu numai la o scădere a dispoziției și a
vitalității, dar și la probleme cu somnul, deteriorarea funcțiilor cognitive și
dezechilibrul hormonal.
Aplicarea
frunzelor de cătină
Practic,
frunzele de cătină sunt folosite pentru a face ceai, tincturi și decoctări.
Acestea pot fi folosite pentru:
·
tratamentul
și prevenirea răcelilor, amigdalitei, bronșitei și ARVI. Ceaiul din cărămidă
este considerat un remediu universal pentru consolidarea imunității și
combaterea bolilor sezoniere,
·
prevenirea
și tratamentul hipertensiunii arteriale - frunzele de cătină au un efect
calmant și hipotensiv, contribuind la stabilizarea tensiunii arteriale,
·
tratarea
bolilor sistemului cardiovascular - reducerea tensiunii arteriale, a vaselor de
curățare și a efectului tonic al frunzelor de cătină albă ajută la întărirea
vaselor de sânge și la reducerea manifestărilor clinice ale bolii coronariene,
anginei și altor boli cardiace,
·
tratamentul
diabetului zaharat - frunzele de cătină au un efect hipoglicemic, reducând
nivelurile de zahăr din sânge, deci decoctările și perfuziile vor fi foarte
utile pentru diabet, desigur, ele nu pot înlocui medicamentele și sunt luate cu
ele,
·
tratamentul
bolilor articulare - artrita, guta, reumatismul și alte afecțiuni care
determină articulațiile să se umfle și să se încurce, vor deranja pacienții
mult mai puțin dacă iau decocții și infuzii de frunze de cătină în timpul unei
exacerbări,
·
tratamentul
afecțiunilor hepatice - experimente efectuate de oamenii de știință din Statele
Unite, dovedind convingător că frunzele de cătină au un efect hepatoprotector
și pot ajuta la restabilirea celulelor hepatice normale în bolile inflamatorii.
În
plus, ceaiul de cătină de mare este un remediu minunat pentru insomnie, apatie,
schimbări frecvente ale dispoziției și iritabilitate crescută.
Contraindicații
Spre deosebire de
fructe de padure, frunzele de cătină sunt considerate sigure și versatile
pentru orice boală. Se recomandă să se ia în timpul sarcinii și alăptării,
pentru tratamentul copiilor de la un an, precum și în orice stare de sănătate.
Dar nu trebuie să uităm că în tratamentul oricărei boli grave, trebuie să vă
adresați mai întâi medicului dumneavoastră. Tincturile pe bază de alcool sunt
interzise în timpul sarcinii, alăptării și pentru tratamentul copiilor sub 12
ani și celor care suferă de hepatită, ciroză hepatică și așa mai departe.Alte modalităţi de administrare și
consum a cătinei
·
Pulberea de cătină uscată
Fructele de cătină uscate se macină, obţinându-se
astfel o pulbere cu un puternic efect vitaminizant şi remineralizant. Pulberea se
poate consuma ca atare, câte o linguriţă de 4 ori pe zi sau se poate adăuga în
iaurturi, salate, sosuri, supe, prajituri sau ascunsă în laptele cu orez, dacă
piticul este greu de convins.
·
Siropul din fructe de cătină
Siropul se obţine prin stoarcerea fructelor de
cătină şi amestecarea sucului obţinut cu miere. Dacă prepari siropul acasă
încearcă să foloseşti miere şi nu zahăr, pentru a obţine un produs mai sănătos
şi mai aromat. Dacă te întrebi la ce este bun, trebuie să ştii că elixirul
astfel obţinut stimulează imunitatea, are efecte antigripale, antivirale,
anticancerigene, antioxidante, reglează activitatea glandelor endocrine şi
previne îmbătrânirea.
Preventiv se consumă 30ml de sirop diluat în
150ml de apă, iar curativ câte 1 linguriţă de 3 ori pe zi, cu 15 minute înainte
de mese. Este foarte important de reţinut că nu este indicat să consumi sirop
de cătină înainte de culcare fiindcă are efect energizant.
·
Tinctura din scoarţă de cătină
Scoarţa de
cătină se lasă la uscat după care se macină, obţinându-se un praf. 50 g de praf
din scoarţă se pun într-o sticlă cu 250ml alcool alimentar de 70-80 grade, se
lasă la macerat timp de 15 zile şi se agită cât mai des, iar la final, se
strecoară.
Intern,
tinctura este recomandată pentru încetinirea procesului de îmbătrânire şi
regenerarea celulelor hepatice, iar extern, este eficientă în tratarea
eczemelor, a infectiilor şi rănilor deschise. Are puternic efect antiseptic,
regenerator şi cicatrizant.
·
Extractul de muguri de cătină (gemoderivat)
Extractul
de muguri de cătină este un gemoderivat ce se obţine prin macerarea în soluţie
hidrogliceroalcoolică a mugurilor de cătină. Preparatul creşte rezistenţa
organismului, stimulează pofta de mâncare şi ajută organismul în lupta cu
diverse boli. Ameliorează simptomele infecţiilor tractului respirator, este un
bun tonic al sistemului nervos şi revigorează organismul.
Cătina este, aşadar, fructul ce face minuni pentru organism, consumată
corespunzător. Pentru că nu se găseşte în stare proaspătă decât câteva luni din
an, noi îţi recomandam să îţi faci din timp provizii şi să păstrezi cătina la
congelator pentru că îşi va pastra intacte proprietăţile. E ca şi cum ai avea
doctorul acasă.
DULCEAȚA DE CĂTINĂ
Un alt mod de a prepara cătina este sub formă de dulceață, dar
trebuie să țineți cont că prin fierbere se pierd proprietățile curative ale
catinei . Din punct de vedere terapeutic nu este recomandată, ci doar ca să
aveți un desert gustos. Se prepară foarte simplu: la șase căni de fructe de
cătină sunt necesare patru căni de zahăr, 100 de mililitri de apă, două
lingurițe de zeamă de lămâie și un plic de zahăr vanilat. După ce spălați
fructele, le amestecați cu apa și jumătate din cantitatea de zahăr . Le puneți
într-un vas pe foc și când fierbe, adăugați restul de zahăr și amestecați. După
ce fierbe din nou, lăsați încă cinci, zece minute și opriți focul.
PULBEREA DE COAJĂ DE CĂTINĂ
Pulberea de cătină o putem obține foarte ușor. Lăsăm coaja de
cătină la uscat timp de două-trei săptămâni și o măcinăm la râșnița de cafea.
Acest praf care se obține foarte ușor are proprietăți vindecătoare miraculoase.
Putem consuma o linguriță de două ori pe zi și poate fi amestecată cu apă sau
miere.
TINCTURA DE CĂTINĂ
Tinctura de cătină este excelentă pentru stimularea sistemului
imunitar, pentru combaterea anemiei, a stresului, a hepatitei cronice, a
gripei și răcelii, impotenței, sterilității, precum și a
insuficienței ovariene. Iar extern poate fi folosită cu succes la tratarea
arsurilor, radiațiilor, degerăturilor, etc. Aceasta se prepară foarte simplu.
Aveți nevoie de 14 linguri de praf din coajă de cătină, care se amestecă cu 500
ml de alcool alimentar de 80 de grade și se lasă la macerat vreme de două
săptămâni, după care se strecoară. Puteți consuma câte o linguriță de trei ori
pe zi diluată în apă sau ceai.
PULBEREA DE FRUCTE USCATE DE CĂTINĂ
Pulberea de fructe de cătină se obține la fel de ușor ca și cea
din coajă de cătină, astfel că trebuie doar să măcinați fructele uscate cu
o râșniță de cafea și să consumați câte o linguriță de trei ori pe zi,
amestecată cu miere, sau simplă, pentru a vă vitaminiza și remineraliza corpul.
Dr.Catalin
Luca ne face o Recomandare:
Pentru a
profita la maxim de proprietățile excepționale ale cătinei, cea mai bună
modalitate este aceea de a folosi cătină măcinată fin cu o râșniță de
cafea și apoi ținută sublingual timp de câteva minute pentru ca substanțele
active din plantă să fie astfel asimilate în mod direct în organism. Este
indicat să se procedeze în acest mod de trei ori pe zi, consumând câte o
linguriță de cătină măcinată de fiecare dată. Rezultatele unei astfel de cure
nu vor întârzia să apară, organismul va fi vitaminizat și revigorat foarte
repede, iar sistemul imunitar va fi puternic stimulat, ajutând extraordinar de mult
atât la vindecarea unor afecțiuni deja existente, dar și la prevenirea multor
boli.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI: