marți, 3 noiembrie 2020

5 Alegeri care-ti determina viata

 


5 Alegeri care-ti determina viata

    Pe langa cele 5 alegeri care ne definesc viata, mai trebuie respectata o regula fundamentala si anume : regula pasiunii .

    Intr-adevar, pentru a reusi in viata , in primul rand trebuie sa iti placa ceea ce faci, ca sa ai chef sa lucrezi.Stiu ca se poate lucra o viata intreaga intr-un domeniu pe care il apreciezi mai mult sau mai putin.

    Gasirea unei pasiuni profesionale sau personale este insasi garantia fericirii si a reusitei.

Douglas Lutan spunea : " Cand ai stabilit ceea ce vrei , ai luat decizia cea mai importanta din viata.Trebuie sa sti ce vrei, ca sa realizezi acest lucru".

Cunoasteti efectul Rosenthal, numit si efectul Pygmalion? este vorba de o teorie dupa care adesea obtinem lucrul la care ne gandim intens, ca urmare a unui model de profetie care se autorealizeaza...( o mica precizare: nu are nimic de a face cu gandirea magica sau cu cine stie ce secret.)

    Daca ai ganduri negative , creezi energie negativa si primesti energie negativa, iar daca ai ganduri pozitive, creezi energie pozitiva si primesti energie pozitiva.

In realitate este vorba despre faptul ca adoptam comportamente in functie de gandurile noastre, si aceste comportamente influenteaza pozitiv sau negativ mediul in care evoluam.Asadar exista trei factori care sunt legati direct de reusita profesionala si chiar si de viata personala. Acesti factori sunt: atitudinea, bunele deprinderi de munca si competentele tehnice.

    De multe ori insa apare si esecul. Esecul inseamna ca am esuat fata de scopurile propuse, fata de aspiratiile noastre, dar putem invata sa crestem si sa ne perfectionam.Dupa parerea mea, esecul adevarat este acumularea de insuccese din pricina unor alegeri proaste, unei lipse a curajului sau a faptului ca am preferat sa nu incercam nimic sau aproape nimic de teama efortului sau a esecului.

    Atunci cand se impune sa facem o alegere- indiferent care ar fi aceea - trebuie sa urmam patru etape:

1.- sa evaluam situatia identificand aspectele pozitive si pe cele negative;

2.- sa luam o decizie in functie de rezultatele acestei evaluari;

3.- sa trecem la actiune cat mai curand posibil;

4.- sa perseveram, sa perseveram si iar sa perseveram.

Cele 5 alegeri sau optiuni sunt:

1. Sa faci pe surdul sau sa asculti ce-ti spune inima (sa te minti sau sa-ti spui adevarul)?

    Cum credeti ca o persoana adulta poate sa ascunda adevarul si ceea ce reprezinta el fara ca respectul de sine si mandria sa-i fie prea mult afectate? Pur si simplu multumindu-se cu minciuni si cu himere in legatura cu el/ea insasi si cu ceea ce trebuie sa faca in fiecare zi.

    Nu este intordeauna usor sa privesti adevarul in fata. As spune chiar ca este mai degraba dificil pentru cei mai multi dintre noi, desi cred ca este daunator pentru sanatatea noastra mentala si pentru creier sa ne spunem in fiecare zi cele patru adevaruri. Asadar trebuie sa infruntam realitatea , indiferent ca ne place sau nu. Aceasta cere curaj si modestie pentru ca sa fim in stare sa ne privim bine in fata si sa ne facem propriul bilant.

2.Sa traim in negare sau in realizare?

     Negarea inseamna sa lasi sa-ti scape ocaziile, proiectele, descoperirile, noutatea, speranta.Inseamna sa-ti negi propriul efort de cautare a fericirii. Modul trecut, modul impersonal si modul evitarii arata o negare care consta in respingerea mesajelor sufletului nostru.Tata-ne asadar in imparatia fricii.aceasta teama care ne impiedica adesea sa avansam in viata tine de frica de a nu pierde ceva ce am dobandit sau de a suferi ceva neplacut.Preferam sa fim securizati in zona noastra de confort si sa nu infruntam necunoscutul cu posibilele lui primejdii.exploatarea necesita o anumita forma de curaj si gust pentru descoperire. Cand ne este teama, ne negam sau ne renegam valorile, visurile si dorintele si ne multumim sa vegetam pentru sau prin altii.

    Aceasta teama vine de cele mai multe ori din experientele trecute inmagazinate in creierul mic, intr-o glanda numita amigdala.Aceasta glanda este ca un fel de hard-disk: inregistreaza experientele bune si mai putin bune ale vietii.

    Cea mai buna parte de a combate anxietatea, care este parte integranta din negare, este sa recurgem la umor. Umorul este un puternic instrument anti-anxietate, mai ales atunci cand pericolul nu este real, ci potential sau amplificat. Autoironia prin exagerare ajuta foarte mult la relativizarea lucrurilor.

3. Sa te deresponsabilitezi sau sa te responsabilitezi?

    Toate motivele sunt bune pentru cel iresponsabil si o sa-l auziti cum ingana refrenul pe care cei apropiati lui il stiu deja pe dinafara : ' Inca nu sunt pregatit sa fac asta sau aia; stiu ca ar fi bine , dar nu este usor; dar nu este numai vina mea; am incercat, dar nu sunt in stare; da, dar este mai complicat decat pare."

    De altfel sindromul deresponsabilizarii este contagios, insidios, se infiltreaza peste tot si putin cate putin isi croieste drum catre inconstientul colectiv.A-ti asculta trupul si constiinta inseamna sa traiesti intr-un mod responsabil si sa faci eforturile necesare pe care te-ai angajat sa le faci, cunoscand si respectand propriile limite psihologice si fizice.O persoana responsabila isi asuma optiuni si actiuni, isi tine promisiunile pe care le face atunci cand se angajeaza.

    A fi responsabil inseamna sa-ti hotarasti propriul destin si sa faci tot ceea ce trebuie pentru a-l realiza, asumandu-ti riscuri calculate, facand uneori si erori si invatand din propria experienta.

4.Sa crezi in meritocratie sau sa faci marketingul propriei persoane?

    Exista un curent de gandire care se numeste meritocratie si care consta in a spera ca intr-o zi vei fi rasplatit la justa valoare.Asta inseamna sa crezi ca eforturile si talentele tale vor fi recunoscute.

    Meritocratia este de fapt un principiu inventat de anumiti manipulatori ca sa-l motiveze pe individ sa munceasca din ce in ce mai mult , lasandu-l sa creada ca va fi rasplatit in mod echitabil in schimbul eforturilor sale.

    Adevarata reteta a fericirii este sa nu faci lucrurile pentru altii, ci pentru tine insuti, pentru ca ai valori, principii, onoare, inima sau cuvant atunci cand ai promis ceva.In felul acesta nu astepti nimic de la altii, decat respect, si nu vei fi deceptionat.

    Principiul fundamental al marketingului propriei persoane este sa parcurgem propriul drum prin noi insine, sa fim proactivi, fara sa asteptam ca altii sa binevoiasca sa ne remarce.Ca si in cadrul marketingului comercial si in cazul marketingului propriei persoane este nevoie de un plan de actiune structurat pe patru elemente: 

        - produsul, adica tu insuti

        - locul, adica publicul tinta

        - promovarea, adica sa faci sa se vorbeasca despre tine prin imaginea transmisa si prin credibilitate  

        -pret, adica pretul pe care trebuie sa il platesti pentru a reusi

5.Sa fii un Don Quijote sau sa-ti alegi bataliile?

    Aceasta afirmatie : "sa ne alegem bataliile" este o propozitie plina de intelepciune, pe care din nefericire, o uitam cateodata. Cu toate astea este important pentru echilibrul nostru mintal si fizic sa punem in practica acest indemn, daca vrem sa reusim in viata.

    Asadar energia noastra trebuie sa se concentreze, nu sa se disperseze in toate directiile, fara nici un rost.Trebuie sa intelegem ca o batalie sau o lupta cere energie, motivatie, eforturi si comporta consecinte bune sau rele.Trebuie sa ne alegem cu grija si sa ne asumam bataliile atunci cand decidem sa trecem la actiune, caci aceasta antreneaza o reactie pozitiva sau negativa.

     In concluzie, viata este frumoasa, sa fim constienti de sansa pe care o avem ca ne aflam azi aici si de imensa frumusete a planetei noastre.Sa profitam din plin de existenta noastra pentru a explora, pentru a descoperi si pentru a ne deschide mintile in fata miilor de posibilitati care ni se ofera.


 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:

UN ELIXIR VINDECATOR

                                                              UN ELIXIR VINDECATOR UN ELIXIR VINDECATOR,de care nu vi s-a spus !!! Argintu...