Catina –Ginsengul romanesc
Numită și „ginsengul românesc”, cătina energizează, are efect
antiinflamator, imunostimulator, antioxidant, citoprotector, astringent și
anticancerigen. Este, practic, recomandarea naturistă ideală pentru ameliorarea
unei întregi game de afecțiuni, fără compromisul gustului.
Cătina,
populară încă din Antichitate, este un arbust fructifer originar din Asia de
Sud, folosit în special în medicina tradițională chineză. În țara noastră, ea
se regăsește în flora spontană din zonele subcarpatice din Moldova și Muntenia,
din bazinul Siretului și până la Olt.
Denumirea
ei științifică este Tamarix ramosissima Alba – Hippophae rhamnoides și e
cunoscută ca un adevărat panaceu.
Are
un profil nutrițional impresionant, care ajută la vindecarea și fortificarea
indirectă a întregului organism: 14 vitamine esențiale, omega-3, omega-6,
omega-9 și rara substanță omega-7, antioxidanți, sute de alte nutrimente, are
proprietăți antiinflamatoare și se poate consuma și în regimul vegan.
Cătina
are proprietăți excelente asupra organismul, așa că e indicat să o cunsumi cât
mai des.
CUM POATE FI CONSUMATĂ?
Dacă îți place gustul astringent al cătinei, poți
încerca să consumi fructe de cătină și în stare naturală. Majoritatea preferă
să o congeleze, să o combine cu miere sau să preseze fructele pentru a obține
din ele sucul de cătină.
Dulceața de cătină fără zahăr este foarte
acrișoară, dar are beneficii extraordinare. Siropul de cătină fără zahăr poate
fi băut după ce l-ai îndulcit cu miere sau sirop de agave, un excelent
înlocuitor al zahărului.
Uleiul de cătină este un alt preparat minune
obținut din aceste fructe. El este recunoscut pentru capacitatea de a reduce
colesterolul râu și pentru potențialul curativ în caz de ulcer gastric,
afecțiuni circulatorii și boli hepatice.
BENEFICIILE CĂTINEI
Cătina are un puternic efect
antiinflamator, cicatrizant, antibiotic și antitumoral. Atât fructele de
cătină, cât și mugurii, frunzele și scoarța, pot fi folosiți pentru prepararea
de uleiuri, tincturi sau sirop.
Efect vitaminizant. Fructele de cătină conţin aproape toate mineralele şi
vitaminele necesare organismului uman. Un pahar de suc de cătină cu miere, proaspăt preparat,
consumat dimineaţa, va asigura porţia de vitamine şi energie pe tot parcursul
zilei.
Efect imunostimultor. Cătina ajută organismul să se menţină sănătos şi puternic
şi, la nevoie, să lupte împotriva bolilor. Mai mult, are proprietăţi
antibiotice şi combate direct infecţiile bacteriene.
Efect depurativ. Ajută organismul să elimine toxinele atât din sistemul
digestiv cât şi de la nivelul ficatului, contribuind la o mai bună funcţionare
a acestora.
Efect antioxidant. Cătina este plină de antioxidanţi puternici ce ajută la
neutralizarea radicalilor liberi, a substanţelor toxice preluate din mediu şi
previn apariţia celulelor canceroase.
Efect antiinflamator. Cătina este un bun antiinflamator şi antibacterian nu
doar la nivel intern, fiind des utilizată şi în tratarea afecţiunilor pielii,
rănilor sau arsurilor.
Efect cicatrizant. În administrarea externă cătina are un puternic efect
cicatrizant, hrăneşte pielea şi o ajută să se refacă. Poate fi folosită cu
succes ca înlocuitor al loţiunilor sau cremelor calmante de după expunerea la
soare.
Efect emolient. Sunt multe produse cosmetice în compoziţia cărora regăsim
cătina sau uleiul de cătină, în special în cremele pentru picioare, ce înmoaie
pielea şi ajută la refacerea stratului afectat.
Efect citoprotector. Cătina este scutul ce apără celulele organismului de
tot ce este toxic şi nociv şi contribuie la menţinerea stării de sănătate a
organismului.
Preparatele pe bază
de cătină au numeroase indicaţii terapeutice, fiind recomandate pentru tratarea
a numeroase afecţiuni precum cele hepatice, endocrine, digestive,
gastroduodenale sau a ulcerului gastric. Tot la nivel intern, cosumul de cătină
este indicat în avitaminoze, deficitul de vitamine din organism ce slăbeşte
sistemul imunitar.
La
nivelul pielii, cătina vindecă cu succes eczemele, urticaria, infecţiile,
pojarul, erupţiile cutanate şi dermatozele. Surmenajul, stările letargice,
stresul, depresia şi anxietatea pot fi şi ele tratate cu preparate din cătină,
la fel ca afecţiunile oculare sau ateroscleroza (îngustarea arterelor prin care
circulă sângele).
Cel
mai des, cătina este întrebuinţată în tratarea răcelilor şi a virozelor
respiratorii, având un mare aport de vitamine şi substanţe ce întăresc sistemul
imunitar şi ajută organismul în lupta împotriva viruşilor.
·
Cătină cu miere
Dacă
vrei să beneficiezi de calităţile extraordinare ale cătinei dar nu eşti tocmai
un fan al gustului pe care îl au fructele (acrişor-astringent), ar fi bine să
iei în considerare mierea. Amestecul de cătină cu miere este considerat un elixir al sănătăţii, un leac
universal pentru tratarea şi prevenţia a numeroase boli şi afecţiuni, datorită
beneficiilor pe care aceste două alimente le aduc organismului, atât separat,
dar mai ales împreună: antioxidant, antiinflamator, imunostimulator,
vitaminizant, anticancerigen, antiîmbătrânire, vindecă răcelile şi infecţiile,
reglează sistemul circulator, endocrin şi activitatea gastro-intestinală.
Prepararea
elixirului este foarte simplă: se foloseşte o parte miere la 3 părţi de fructe
de cătină. Fructele se spală bine şi se zdrobesc până se obţine o pastă viu
colorată. Pasta se pune într-un borcan, se toarnă cantitatea de miere peste, se
închide şi se lasă la macerat timp de 7 -10 zile, la rece. Din moment ce
procesul de macerare are loc la temperaturi scăzute, ar fi bine să foloseşti
miere de salcâm deoarece aceasta se cristalizează mai greu, iar amestecul va fi
mai uşor de manevrat. După perioada de macerare, produsul va avea un gust
dulce-acrişor, plăcut chiar şi de copii. Amestecul se poate prepara şi cu
fructele de cătină întregi. După desfacerea borcanului, amestecul se păstrează
la rece şi este indicat a se consuma în maxim 2-3 luni. O lingură pe zi şi
organismul îți va mulţumi!
·
Pulberea de cătină
uscată
Fructele
de cătină uscate se macină, obţinându-se astfel o pulbere cu
un puternic efect vitaminizant şi remineralizant. Pulberea se poate consuma ca
atare, câte o linguriţă de 4 ori pe zi sau se poate adăuga în iaurturi, salate,
sosuri, supe, prajituri sau ascunsă în laptele cu orez, dacă piticul este greu
de convins.
·
Siropul din fructe de cătină
Siropul
se obţine prin stoarcerea fructelor de cătină şi amestecarea sucului obţinut cu
miere. Dacă prepari siropul acasă încearcă să foloseşti miere şi nu zahăr,
pentru a obţine un produs mai sănătos şi mai aromat. Dacă te întrebi la ce este
bun, trebuie să ştii că elixirul astfel obţinut stimulează imunitatea, are
efecte antigripale, antivirale, anticancerigene, antioxidante, reglează
activitatea glandelor endocrine şi previne îmbătrânirea.
Preventiv
se consumă 30ml de sirop diluat în 150ml de apă, iar curativ câte 1 linguriţă
de 3 ori pe zi, cu 15 minute înainte de mese. Este foarte important de reţinut
că nu este indicat să consumi sirop de cătină înainte de culcare fiindcă are
efect energizant.
·
Tinctura din scoarţă de cătină
Scoarţa de cătină
se lasă la uscat după care se macină, obţinându-se un praf. 50 g de praf din
scoarţă se pun într-o sticlă cu 250ml alcool alimentar de 70-80 grade, se lasă
la macerat timp de 15 zile şi se agită cât mai des, iar la final, se strecoară.
Intern, tinctura
este recomandată pentru încetinirea procesului de îmbătrânire şi regenerarea
celulelor hepatice, iar extern, este eficientă în tratarea eczemelor, a
infectiilor şi rănilor deschise. Are puternic efect antiseptic, regenerator şi
cicatrizant.
·
Uleiul din fructe de catină
Uleiul se poate
prepara atât din fructe proaspete cât şi din fructe uscate (pulbere).
Un kilogram de
fructe proaspete se zdrobesc, iar pasta obţinută se amestecă într-un recipient
cu ulei de măsline sau de floarea soarelui şi se lasă la macerat 30 de zile, la
temperatura camerei şi fără a închide ermetic recipientul. La finalul perioadei
de macerare se strecoară prin tifon şi uleiul obţinut se păstrează în sticle
opace, pentru a evita alterarea produsului prin contactul cu razele soarelui.
Uleiul de cătină
din fructe uscate se prepară din 100g de pulbere la 24 de linguri de ulei.
Amestecul se lasă la macerat timp de 20-30 de zile, iar la final se strecoară.
Principalul
efect al uleiului din fructe de cătină este cel hepatoprotector, reducând
nivelul de substanţe toxice din ficat şi efectele adverse cauzate de acestea.
De asemenea, previne cancerul, încetineşte îmbătrânirea, tratează ulcerul
gastric şi duodenal, reumatismul, afecţiunile circulatorii şi neuro-endocrinologice,
alergiile, reglează funcţia digestivă şi este un excelent tonic general în
situaţiile de stres. Extern, poate trata eczemele, mâncărimile sau uscăciunea
pielii şi este benefic în tratamentul arsurilor, rănilor şi ulceraţiilor.
·
Extractul de muguri de cătină (gemoderivat)
Extractul de
muguri de cătină este un gemoderivat ce se obţine prin macerarea în soluţie
hidrogliceroalcoolică a mugurilor de cătină. Preparatul creşte rezistenţa
organismului, stimulează pofta de mâncare şi ajută organismul în lupta cu
diverse boli. Ameliorează simptomele infecţiilor tractului respirator, este un
bun tonic al sistemului nervos şi revigorează organismul.
Ceai de catină,
beneficii energizante și revigorante, înlocuitor pentru cafea
Ceaiul de cătină este un extraordinar energizant şi revigorant al organismului şi poate înlocui cu succes cafeaua de dimineaţă. Este benefic şi pentru persoanele ce urmează un program de slăbit şi doresc să scape de kilogramele în plus, în mod natural, acestea putând urma o cură cu ceai de cătină. Dieta cu ceai de cătină asigură doza necesară de vitamine, scade pofta de mâncare exagerată şi nu cauzează probleme de sănătate secundare.
Combate problemele pielii. Datorită conţinutului mare de antioxidanţi, ceaiul de
cătină este capabil să vindece diversele afecţiuni ale pielii şi să îi menţină
supleţea. Este de asemenea benefic şi pentru păr şi unghii.
Distruge radicalii liberi. Ceaiul de cătină contribuie la anihilarea radicalilor
liberi şi la protejarea organismului de substanţele toxice cu efect cancerigen.
Ajută persoanele care au probleme cu tranzitul intestinal, fiind capabil să
regleze activitatea sistemului digestiv. Boabele de cătină amestecate cu
seminţe de dovleac crude sunt un leac dovedit pentru îndepărtarea viermilor
intestinali.
Întăreşte sistemul imunitar. Ceaiul de cătină stimulează sistemul imunitar şi, la fel
ca şi alte preparate din cătină, îl întăreşte şi tine bolile la distanţă.
Are efect antiîmbătrânire. Tot antioxidanţii sunt responsabili în mare parte şi
pentru încetinirea procesului de îmbătrânire şi pentru funcţionarea optimă a
organelor interne.
Este un tonic natural. Ceaiul de cătină revigorează organismul datorită
cantităţii mari de vitamine şi minerale şi are efecte benefice asupra stării de
spirit.
Reduce nivelul de colesterol. Cătina contribuie la curăţarea vaselor sangvine,
îmbunătăţeşte circulaţia şi protejează inima.
Ameliorează durerile articulare. Fiind antiinflamator şi calmant, ceaiul de cătină poate
ameliora durerile de articulaţii şi cele provocate de reumatism.
Ceaiul
de cătină este bun şi pentru bebeluşi, acesta putând fi introdus în alimentaţia
lor de la vârsta de 6 luni. Fructele de cătină pot fi consumate de copiii cu
vârsta peste 1 an, iar uleiul după vârsta de 3 ani. Bineînţeles, este indicat
să ceri şi sfatul medicului pediatru înainte.
Preparare ceai
Cătina pentru ceai
se poate cumpăra de la plafar sau se poate pregăti acasă, modul de perparare
fiind foarte simplu.
1.
Fructele de cătină se lasă la uscat într-o cameră
întunecată, aerisită, până se stafidesc.
2.
1-2 linguriţe din fructele astfel uscate se pun într-o
ceaşcă şi peste ele se toarnă apă clocotită.
3.
Se lasă la infuzat timp de 15 minute, după care se
strecoară.
4.
Se poate îndulci cu miere sau aroma cu o felie de lămâie
sau portocală.
5.
Ceaiul se bea de regulă dimineaţa, pe stomacul gol, sau
în timpul zilei, înainte de mese.
Există şi alte
recomandări de preparare a ceaiului de cătină. Pentru şi mai multe vitamine şi
energie se poate prepara un ceai de cătină şi măceşe sau un ceai de ghimbir cu
cătină.
Ceaiul din muguri
de cătină este recomandat pentru încetinirea procesului de îmbătrânire,
stimularea imunităţii şi a procesului de crestere la copii si ca tonic nervos.
Un ceai din frunze de cătină este şi el plin
de beneficii, o sursă de vitamine, antioxidanti, aminoacizi, acizi grași și
minerale ce îmbunătăţesc tensiunea arterială, reduc colesterolul şi stimulează
imunitatea.
Cătina are
si cateva contraindicaţii :
Administrată
conform dozelor recomandate, cătina nu are efecte adverse, ci aduce doar
beneficii organismului. Există însă şi o serie de contraindicaţii.
·
Datorită puternicelor efecte energizante, cătina sau
preparatele din cătină nu ar trebui consumate după ora 3-4 după amiaza. Ceaiul
de cătină de exemplu, este ideal a fi consumat dimineaţa în locul cafelei.
·
Pentru că încetineşte coagularea sângelui, cătina nu ar
trebui consumată în paralel cu administrarea de medicamente anticoagulante şi
anti-plachetare precum Aspirina, Diclofenacul sau Ibuprofenul.
·
Persoanelor ce urmează să aibă o intervenţie chirurgicală
le este indicat să opească consumul de cătină pentru a evita riscul de sângerare
abundentă.
·
Nu consuma cătină dacă suferi de alergii, astm,
colecistită sau pancreatită acută!
·
De asemenea, nu este recomandat să consumi preparate din
cătină în timpul sarcinii sau alăptării!
Cătina este, aşadar, fructul ce face minuni pentru organism, consumată corespunzător. Pentru că nu se găseşte în stare proaspătă decât câteva luni din an, noi îţi recomandam să îţi faci din timp provizii şi să păstrezi cătina la congelator pentru că îşi va pastra intacte proprietăţile.
E ca şi cum ai avea doctorul acasă.💖
Sa auzim de bine prieteni !
Sursa : Internet
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI: