sâmbătă, 22 august 2020

Panseluta - O farmacie într-o floare !

 

Panseluta - O farmacie într-o floare

    Panseluța (Viola sp.), cunoscută popular sub denumirile de pansea, trei-frați-pătați, catifeluță sau barba împăratului, își are originea în Europa, unde creștea în flora spontană, din această specie sălbatică derivând mai apoi peste 400-500 de varietăți, cultivate în toată lumea. Este una dintre cele mai utilizate flori, având valoare decorativă în grădini în funcție de specia cultivată – anuală, bienală sau perenă – din primăvară până în toamnă.

    Numita si Floarea gândului , panseluta a fost însoțită de multe legende de-a lungul timpului. În Germania se spune că panseluța avea inițial un parfum uluitor, dar, cum oamenii veneau din toate colțurile ținutului s-o miroasă, călcau iarba din jur, iar animalele fermierilor nu mai aveau ce mânca. Fiindcă aceștia i-au pus gând rău, s-a rugat la Dumnezeu s-o salveze, iar acesta a găsit o soluție: i-a luat parfumul îmbătător și i-a dat această frumusețe unică, multicoloră.

    Britanicii i-au spus mereu floarea gânditoare („pansea“ – din francezul „pensée“ = gândire) sau care-i îndeamnă pe oameni să gândească; evident, mai ales la persoana iubită. Pentru acest simbol/semnificație o găsim în opera lui Shakespeare; Ophelia din drama „Hamlet“ are un citat – „Acolo sunt pansele, sunt pentru gânduri“, iar în „Visul unei nopți de vară“ Oberon susține că zeama panseluței, „pe pleoapele dorminde așezată, va face bărbat sau femeie să iubească la nebunie următoarea persoană pe care o va vedea“. Cu alte cuvinte, panseaua era înzestrată cu puteri magice.

    Panseluțele sunt flori delicate. Numele provine din franțuzescul „pensee”, care înseamnă gânduri, panseluța fiind astfel simbolul amintirilor. Chiar dacă pare fragilă, panseluța e chiar foarte rezistentă și este o floare pentru toate anotimpurile.


    Panseluța are și valențe terapeutice. A fost recomandată în tratarea astmului, bolilor de piele și eczemelor. Deține și proprietăți expectorante, fiind folosită în tratamentul bronșitei și al tusei convulsive. Deunăzi vreme era recunoscută și pentru tratarea reumatismului și a cistitei.

    Florile erau utilizate pentru obținerea unor vopseluri galbene sau verzi-albăstrui, în timp ce din frunze se produce un indicator chimic.

    Extractul uscat este cea mai puternica forma de administare a acestei plante, fiind obtinut prin evaporarea si prin concentrarea tincturii din parti aeriene. Acest extract uscat este foarte bogat in principii active si, important, este rapid asimilat de catre organism, fiind forma de administrare cu care s-au obtinut, de departe, cele mai bune rezultate terapeutice.

Are rol benefic in:

  • alergia (cutanata, respiratorie etc.) – se tin cure de 90 de zile, urmate de 15-21 de zile de pauza, cu panseluta salbatica. In perioadele delicate (polenizare, stres intens, expunere la praf etc.), pe langa cura cu panseluta salbatica se va recurge si la administrarea de vitamina C, dar numai din surse naturale, verificate (atentie la formele de sinteza deghizate).
  • atopia (dermatita atopica) – se tine o cura cu panseluta salbatica de 2-3 luni. De regula, cea mai buna perioada pentru aceasta cura este in ultimele doua luni de toamna – inceputul iernii, cand organismul este cel mai sensibil. Extern, se aplica pe piele ulei de masline sau de argan, creme cu musetel sau tataneasa.
  • astmul, bronsita astmatiforma – sunt eficient combatute de curele succesive cu panseluta salbatica, sub forma de extract uscat sau pulbere. Curele dureaza 60-90 de zile, fiind urmate de 15-21 de zile de pauza, dupa care administrarea se reia. In afara curei cu panselulta salbatica, se va adopta o alimentatie cu multe cruditati, dar nu hipocalorica sau exclusiv vegetariana (adica fara oua si lactate). Interdictie la lactate au doar persoanele alergice la cazeina din lapte.
  • colagenozele (lupusul eritematos diseminat, dermatomiozita, sclerodermia difuza progresiva, periartrita nodoasa etc.) – sunt tratate a la long cu ajutorul curelor cu panseluta salbatica. Pe an, se tin trei cure, a cate 90 de zile fiecare, timp in care se iau 1,2 grame extract uscat sau 10 grame de pulbere pe zi. Suplimentar, se administreaza siliciu din surse vegetale (coada calului, urzica), pentru refacerea tesutului colagenos si reglarea reactiei sistemului imunitar.
  • psoriazis – se urmeaza acelasi tratament cu panseluta salbatica de la colagenoze. Extern, se aplica zeolit micronizat (cu dimensiuni ale particulelor sub 30 de microni), care poate fi inglobat in orice unguent luat din comert. Cel mai eficient este zeolitul sicilic.

Actiuni fiziologice:

  • contribuie la mentinerea sanatatii pielii
  • sustine buna functionare a aparatului respirator
  • contribuie la buna functionare a sistemului imunitar
  • contribuie la mentinerea in limite normale a cantitatii de uree, bilirubina si creatinina din sange
  • sustine functionarea normala a sistemului articular.

Precautii: poate interactiona cu diuretice si antiasmatice, la administrarea concomitenta.

Contraindicatii: contraindicat femeilor insarcinate.


        Panseluţa sălbatică este una şi aceeaşi specie cu (aparent) banala panseluţă de grădină, denumirea ştiinţifică a amândurora fiind Viola tricolor. Ele au aceeaşi compoziţie chimică şi proprietăţi medicinale identice, principala deosebire dintre ele fiind aceea că varietatea sălbatică are dimensiuni de 2-3 ori mai mici decât cea domestică, dar în schimb creşte în aso­cieri mai dense, permiţând recoltarea în mari cantităţi. De altfel, unul din obstaco­lele care a făcut ca această plantă să fie prea puţin cunoscută şi utilizată este chiar dificultatea de a o procura în cantităţi su­ficiente. Are tulpinile şi florile incredibil de bogate în apă, aşa încât atunci când se usucă pe deplin, pentru a putea fi utilizată în scopuri medicinale, greutatea sa scade la aproape o zecime. Cu alte cu­vinte, dintr-un braţ de panseluţe înflorite vom rămâne abia cu o mână de plantă.

O farmacie într-o floare

În tulpinile înflorite de pan­se­luţă sălbatică au fost desco­pe­rite nu mai puţin de douăzeci de substanţe cu o mare valoare terapeutică, fie­care dintre ele putând fi considerată un medicament în sine:

* Flavonoidele pe care le conţine şi care dau cu­loa­rea galbenă a unora dintre petale, sunt un puternic antialergic, eficient atât în tratamentele interne cât şi în cele externe, indiferent de cauza care produce aceas­tă alergie (polen, praf, detergenţi, metale etc.).

* Substanţele, cu o compoziţie foarte apropiată de cea a aspirinei, din tulpinile panseluţei sălbatice reduc inflamaţia căilor respiratorii (care apare în bronşită şi astm), calmează durerile reumatice.

* Pigmenţii care dau florilor culoarea violet au deopotrivă efect de reglare a imunităţii, dar şi antican­cerigen (acţionează ca citostatic în cancerul de piele, plămâni, sân).

* Substanţele emoliente (mucilagiile) din frun­zele pan­seluţei sălbatice calmează tusea, determină elimi­narea secreţiilor bronşice în exces, prevenind apariţia crizelor de astm.

Panseluţa sălbatică mai conţine principii active care stimulează activitatea rinichilor şi eliminarea deşeurilor de metabolism, care drenează surplusul de apă din corp sau care atacă microbii ce produc boli in­fecţioase.

Infuzia combinată de panseluţă sălbatică

Două linguri de tulpini şi flori uscate de panseluţă sălbatică, nemăcinate, doar mărunţite puţin, se pun la înmuiat de seara cu o cană (250 ml) de apă. Dimi­neaţa se filtrează licoarea rezultată (care nu este alt­ceva decât un macerat), iar planta rămasă se opăreşte cu încă o cană de apă. După ce se lasă să se răcească vreme de o jumătate de oră, infuzia se filtrează. La sfârşit, se combină maceratul cu infuzia răcită.

Se beau 3-4 căni de ceai pe zi, pe stomacul gol.

Pulberea de panseluţă sălbatică
Planta uscată se mărunţeşte bine cu o râşniţă elec­trică, după care se face o cernere cu sita pentru făină albă.
Se ia câte o linguriţă de pulbere de plantă, de patru ori pe zi, pe stomacul gol. (Înainte de a înghiţi pulberea cu puţină apă, ea se ţine timp de câteva minute sub limbă.)

Extractul uscat de panseluţă sălbatică
Este produs prin deshidratarea şi con­centrarea tincturii obţinute din tulpinile înflorite ale panseluţei sălbatice. Ceea ce rezultă prin această concentrare este o pul­bere fină, uşor parfumată şi cu gust sălciu-amărui, care conţine mari cantităţi din substanţele vindecătoare anterior men­ţio­nate. Găsim în farmaciile naturiste extractul de panseluţă sălbatică, sub formă de capsule, în care este asociat cu pulbere din această plantă, aşa încât să rezulte un pro­dus foarte concentrat în principii active, dar care să păstreze şi com­plexitatea naturală a acestui remediu.
De regulă se iau 800-1200 miligrame de extract, zilnic, în cure de minimum 30 de zile.



Tratamente interne

De la bun început trebuie precizat că tratamentele cu panseluţă sălbatică sunt foarte eficiente, dar rezul­tatele lor apar în timp. Aşadar, dacă vrem, de exem­plu, să scăpăm de alergia care se activează în timpul polenizării, tratamentul cu această plantă trebuie în­ceput cu măcar câteva săptămâni înainte, aşa încât efectele să aibă timp să apară.

Alergia respiratorie - inflamaţia nasului, a arborelui bronşic sau a farin­gelui, produsă de contactul cu alergeni cum ar fi polenul, praful sau anumite substanţe chimice, poate fi combătută eficient prin cura cu extract de panseluţă sălbatică. Se iau câte 0,4 grame din extractul uscat, de trei ori pe zi, în cure de lungă sau foarte lungă durată. De altfel, panseluţa sălbatică are o acţiune puternică dar blândă asupra organismului, din acest motiv curele cu aceas­tă plantă putând dura între 90 şi 180 de zile, urmate de 15-30 de zile de pauză, după care administrarea se poate relua.

Alergie la gluten sau cazeină (din lactate) - se face acelaşi tratament pre­zentat la alergia respiratorie. Efectele apar gradat, fiind amplificate de administrarea zincului natural şi a vitaminei C naturale. Reobişnuirea organismului cu alimentele care conţin gluten sau cazeină se va face gradat, cu prudenţă, începând cu cantităţi foarte mici. În cazurile foarte severe de alergii alimentare, reobişnuirea corpului cu hrană cu potenţial alergen se va face numai cu acordul şi sub îndrumarea medicului.


 Rinită şi sinuzită cronică - aşa numitele forme cronicizate ale rinitei şi sinuzitei au întotdeauna o componentă alergică puternică, care împiedică vindecarea. Din acest motiv, pe lângă tratamentul anti­infecţios, trebuie începută şi o cură de imuno­modulare cu panseluţă sălbatică.


 

Zilnic se bea un litru de infuzie combinată sau se iau 1,2 grame de extract uscat, în cure de 90 de zile, urmate de alte 15 zile de pauză. Suplimentar, se fac în fiecare seară inhalaţii cu infuzie fierbinte de pan­seluţă sălbatică, în care se pun 2-3 picături de ulei esenţial de arbore de ceai, care are un efect antibiotic puternic.

Eczeme alergice - se iau zilnic 6-8 grame de pulbere de panseluţă sălbatică, în cure de 60-90 de zile. Suplimentar, se aplică pe zona afectată o cata­plasmă cu flori de muşeţel şi iarbă de panseluţă săl­batică, amestecate în proporţii egale. Amestecul de plante mărunţite se umezeşte cu apă, se înveleşte cu un tifon şi se pune pe suprafaţa eczemei, vreme de două ore. După trecerea acestei perioade de timp, cataplasma se îndepărtează, iar pielea se lasă să se usuce la aer.


 Astm - se fac tratamente interne cu extract uscat de panseluţă sălbatică, din care se iau 1-1,2 grame pe zi. Atunci când simţiţi declanşarea iminentă a unei crize de astm, luaţi rapid 60-120 miligrame de vitamina C naturală (extrasă din acerola sau măceşe). Suplimentar, mirosiţi dintr-un şerveţel sau o batistă ulei esenţial de mentă, care are efect puternic bron­hodilatator. Panseluţa sălbatică este, pe termen lung, cel mai eficient remediu anti-astmatic, dar acţiunea sa este mai rapidă dacă urmăm câteva reguli minime de alimentaţie. Aceasta trebuie să fie cât mai bogată în clorofilă, în rădăcinoase crude şi fibre alimentare, reducându-se la minimum grăsimile saturate, pro­teinele animale şi aditivii sintetici (E-urile pericu­loase).


Psoriazisul - este aproape miraculos vindecat de cura cu infuzie combinată de panseluţă sălbatică, din care se bea câte un litru pe zi. După doar o lună de tratament, suprafeţele placardelor se reduc, mân­cărimea sau usturimea se diminuează, iar pielea îşi recapătă gradat aspectul normal. Efectele tratamen­tului sunt mult accelerate de expunerea moderată la soare, dar şi de climatul marin şi de băile în mare.


Guta - este rapid eliminată de o cură cu infuzie combinată din panseluţă sălbatică şi coada calului. Un litru pe zi din acest elixir dublează sau chiar tri­plează viteza de eliminare a acidului uric din ţesuturi, atacând boala chiar de la cauză. În plus, ambele au efect antiinflamator şi uşor calmant, reducând rapid intensitatea crizelor de gută.


Poliartrita reumatoidă - are o componentă auto-imună puternică, care este, dacă nu eliminată, totuşi puternic diminuată prin cura cu extract de pan­seluţă sălbatică. Acest remediu reglează activita­tea celulelor cu rol în imunitate, blocând acţiunea lor de distrugere a ţesuturilor cartilaginoase. Mai mult, această plantă conţine substanţe antiinfla­ma­toare, asemănătoare aspiri­nei, care reduc simţitor du­rerea şi rigiditatea articu­lară. Se iau 1,2 grame de extract, pe parcursul unei zile, în cure de 60 de zile.


Acnee - atunci când apare pe fondul intoxicării cro­nice a organismului produse de ex­cesul de zahăr şi amidon, de consu­mul sistematic al proteinelor animale şi al grăsimilor animale, panseluţa săl­batică este un remediu excelent. Tulpinile sale înflorite, ad­ministrate sub formă de extract uscat sau de pulbere de plan­tă, catalizează puternic procesele de eliminare a toxinelor prin scaun, urină şi transpiraţie. De ase­­­menea, panseluţa sălbatică are efecte reglatoare hor­monale, utile în cazul acneei ce apare la adolescenţi. Se bea un litru de ceai combinat pe zi, în cure de câte 30 de zile.

Adjuvant în lupusul eritematos, în cola­genoze în general - efectul de reglare a reacţiei imu­nitare al panseluţei sălbatice are o valoare inesti­ma­bilă în cazul acestui gen de afecţiuni. Pentru ţine­rea sub control a bolii, se vor face cure de 180 de zile, urmate de 30 de zile de pauză, după care se va începe o nouă cură de 180 de zile ş.a.m.d. Nu renun­ţaţi la cură nici atunci când colagenoza devine asimpto­matică, deoarece această boală perfidă poate recidiva într-o formă foarte gravă. Pe timpul tratamentului, se iau 1-2 grame de extract uscat (doza maximă se ia atunci când boala se află în faza acută). În pauzele de admi­nistrare se face tratament cu plante cum ar fi coada calu­lui, brusture, ciupercă tibe­tană. Pentru refacerea ţesuturilor afectate de colage­noză se ţin cure cu lăptişor de matcă, cu combinaţia naturală de zinc şi seleniu, cu siliciu natural.


Precauţii şi contraindicaţii 

Deşi e o plantă atât de puternică, panseluţa sălba­tică este aproape lipsită de reacţii adverse. Singura problemă care s-a constatat foarte rar este apariţia alergiei la această plantă. Din acest motiv, adminis­trarea panseluţei sălbatice va începe cu doze foarte mici, în primele trei zile, pentru a ne asigura că nu apar simptomele specifice alergiei.

Panseluţa sălbatică este un puternic diuretic şi de­toxifiant, motiv pentru care, pe timpul curei cu aceas­tă plantă, se vor bea minimum 2 litri de apă pe zi. 




Sa ne fie cu folos, prieteni ! 💝😍






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:

Elixir antimicrobian din cimbru și oregano

  Elixir antimicrobian din cimbru și oregano -  util în infecții puternice Acest  elixir antimicrobian din cimbru și oregano  este un remedi...