Poftele
alimentare
Poftele alimentare au mai multe cauze, multe dintre ele fiind
încă neelucidate, însă starea psihică influențează foarte mult dorința de a
mânca ceva dulce sau sărat, precum și predispoziția genetică sau anumite
deficiențe de vitamine și minerale.
Atunci când corpul suferă de lipsa
unui nutrient, se declanșează senzația de poftă. Nu întotdeauna pofta pe care o
avem trebuie satisfăcută.
Lipsa somnului sau modificarea
ritmului circadian constituie un alt factor care poate influența apariția
poftelor alimentare. Un număr prea mic de ore dormite determină o creștere a
leptinei (hormonul foamei) și o scădere a grelinei (hormonul sațietății),
corpul orientându-se spre refacerea rezervoarelor de energie prin mâncăruri
calorice.
Deasemenea ne putem confrunta cu
starile noastre de spirit, care variind pot declansa anumite pofte, astfel:
Anumite emoții și stări
(anxietatea, stresul, singuratatea, tristețea, inadecvarea, furia, frustrarea)
pot determina apariția poftelor pentru mâncăruri ce ne aduc confort, la baza
cărora stau în principal carbohidrații (produsele bogate în zahăr, amidon și
grăsimi) cu scopul de a elibera serotonina și a ameliora starea negativă .
Restricțiile alimentare pot
determina un consum mai mare dintr-un anumit produs atunci când pofta nu este
satisfacută .
Stresul sau plictiseala, 2 emotii puternice, contribuie la
instalarea poftelor alimentare pentru preparate nesanatoase. Oamenii care
permit acestor emotii sa preia controlul, se vor indrepta adesea catre mancare
pentru alinare.
In general, alimentele cu un continut mare de zahar se numara
printre cele mai frecvente pofte alimentare. Motivul este acela ca zaharul
interactioneaza cu receptorii placerii din creier, creand dependenta.
Dar sa vedem mai bine cum impartim
aceste pofte :
Pofta de dulce poate sugera un
deficit de crom (care reglează zahărul din sânge). Pofta de ciocolată însă
înseamnă lipsa de magneziu și Vitamina B, în special B6 și B12. Alimente pe
care le puteți consuma pentru a înlocui cu succes dulciurile rafinate, atât de
nesănătoase, sunt: migdalele, strugurii, quinoa, semințele de dovleac, nucile,
dovleacul, bananele, nucile de caju, merișoarele, spanacul, vlăstarii, germenii
și frunzele verzi ,variate zilnic. O altă cauză a poftei de dulce (de obicei ea
survine imediat după masă) este faptul că mănânci prea sărat și atunci
organismul în inteligența lui încearcă să echilibreze balanța, cerând ceva
dulce. Pe de altă parte, pofta de dulce poate fi şi un semn de stres.
Pofta de alimente iuţi, picante
indică o scădere a nivelului de zinc și vitamina C din organism și implicit a
imunității. Există însă persoane care pot mânca din ce în ce mai picant.
Alimentele picante crează, la fel ca și zahărul, dependență datorită faptului
că favorizează eliminarea serotoninei. Poate fi vorba despre faptul că papilele
gustative de pe limbă și-au pierdut sensibilitatea, fiind nevoie de din ce în
ce mai multă iuțeală pentru ca pofta să fie satisfăcută.
Pofta de carbohidraţi (orez,
cartofi, paste, pizza, pâine) – reprezintă un semn al lipsei de azot și
nitrogen care poate fi găsit în alimente bogate în grăsimi, în semințe și nuci
crude (migdale, caju, cânepă, muguri de pin, chia etc.) și în fasole. În
același timp corpul are nevoie de triptofan găsit în nucile de caju, banane .
Carbohidratii influenteaza nivelul de serotonina (hormonul fericirii) din
corp, deci asta inseamna ca ai nevoie de imbunatatirea starii de spirit.
Pofta de grăsimi, adică pofta de
mâncare grasă, indică un deficit de acizi graşi esențiali, dar în acelaşi timp
este un semnal de alarmă care arată că nivelul calciului din organism este
scăzut. Calciul se găseşte în mod natural în semințele de susan, în migdale, în
semințe de chia, în boabele de muştar, ceapă, broccoli, legume, ouă, napi, în
toate frunzele verzi comestibile, în brânză şi lactate în general. Algele
marine de asemenea sunt surse bogate de minerale care sunt foarte ușor de
absorbit.
Pofta de sărat indică ori o
carenţă de sodiu în organism (care apare în special în urma funcționării
anormale a tiroidei) ori consumul acestuia în exces. Carența poate fi reglată
prin consum de pește, lapte de capră, sare de mare naturală sau legume care
sunt bogate în sodiu natural. Corpul s-ar putea să sufere de deshidratare
cronică sau o lipsă de calciu și potasiu.
Pofta de sare indica si faptul ca
nu te hidratezi sufficient. Sarea ajuta la mentinerea apei in organism, asa ca simtim nevoia de ceva
sarat atunci cand nu avem suficienta apa in corp.
Pofta de alimente acre (lămâi, murături,
borş, oţet) ar putea indica o dischinezie biliară. Pofta de acru nu este deloc
de neglijat! Aceasta indică un deficit enzimatic al pancreasului, o afecțiune a
ficatului și a vezicii biliare. Consumul exagerat de alcool şi grăsimi,
afectează ficatul și crează pofta de acru. O altă cauză ar fi hipoaciditatea
gastrică.
In consecinta este
recomandat sa mananci la fiecare 3 ore. Astfel, nivelul
zaharului din sange va ramane constant, vei dispune de energie intreaga zi si
nu vei mai avea pofte alimentare sau apetit prea mare. In caz contrar, dupa 3
ore de la ultima masa, glicemia va scadea. In consecinta, se va instala pofta
pentru un preparat dulce care sa se absoarba rapid si sa creasca din nou
nivelul de zahar din sange.
Pentru a
impiedica aparitia poftelor alimentare ca urmare a unor carente nutritionale,
cel mai bine este sa mananci echilibrat, sa nu tii diete deosebit
de restrictive si sa nu excluzi grupe intregi de alimente din regimul tau.
Incearca sa-ti iei majoritatea nutrientilor in primul rand din alimentatie si
mai apoi din suplimente, daca este cu adevarat necesar.
Cea mai buna metoda de a face fata poftelor este sa le previi.
Dar,
stiati ca poftele alimentare apar cel mai mult seara ? Si asta pentru ca seara
este timpul de relaxare dupa o zi istovitoare de munca si stres. Ati terminat treaba la serviciu, copiii au adormit si
aveti, in sfarsit, timp doar pentru dumneavoastra. Fie ca este vorba de
comportamente invatate sau influente hormonale, nevoia de a consuma un produs
alimentar decadent poate face parte din necesitatea coplesitoare a organismului
de a se relaxa. In plus, este posibil sa fiti obositi sau stresati, ceea ce
face mai dificil sa luptati cu poftele.
De aceea este foarte bines a ne
pregatim inca de la inceputul zilei astfel :
-
Putem
controla senzatia de foame daca servim un mic dejun sanatos
care sa contina o combinatie echilibrata de vitamine, minerale si carbohidrati
sanatosi.
-
Mesele de pranz ar trebui sa
contina grasimi slabe, sanatoase, iar aproape de sfarsitul zilei reduceti la
minimum aportul de carbohidrati si amidon si
concentrati-va mai mult pe consumul de legume si proteine slabe. Acest lucru mentine nivelul de zahar
din sange in cote normale, proces care va impiedica sa va supraalimentati in
timpul serii.
-
Masa de seara sau cina trebuie sa
fie bogata in fibre. Fibrele solubile mentin glicemia stabila, iar fibrele
insolubile ofera senzatia de satietate, pentru mai multe ore - astfel ca nu
veti mai dori sa consumati alte gustari pana veti merge la somn. Incepeti cina
cu o supa consistenta de legume (cel mai bine legume care sa nu contina amidon)
sau o salata mare de legume si, beti destula apa pe tot parcursul mesei.
Si ca
sa putem face fata cel mai bine poftelor alimentare cel ami important lucru
este “sa-ti ti mintea ocupata “. Te poti concentra catre o activitate care sa-ti
placa si care sa necestite atentie maxima.
Va imbratisez cu drag si aveti grija de voi !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI: