luni, 18 mai 2020

Alternative NATURALE pentru zahar ! 😍


Bun gasit si astazi in prima zi a saptamanii ! Va doresc sa aveti parte de o saptamana fabuloasa cu sanatate !💓
                                  Stiti care este adevărul despre zahăr?

Sa incepem cu cateva generalitati :
Zaharul a dobandit in ultimii ani o imagine negativa, deoarece consumul acestui aliment s-a dovedit a fi unul dintre factorii declansatori ai unor boli, cum ar fi :  diabetul zaharat, obezitatea, probemele dentare, tulburarile de somnbolile cardiovasculare si cancerul. In plus, o cantitate prea mare de zahar accelereaza procesul imbatranirii.
Zaharul rafinat este o substanta rezultata in urma procesarii industriale a zaharului prezent in trestia de zahar sau sfecla de zahar. Acesta este rafinat cu ajutorul unor substante chimice, cum ar fi dioxidul de sulf, acidul fosforic, hidroxidul de calciu si carbunele activ si, este deposedat de nutrientii naturali de care dispunea initial, la fel si de vitaminele, mineralele, proteinele si enzimele pe care le contine in mod natural.
Sa vedem cateva din efectele negative ale zaharului pentru sanatate:

 -Consumul de zahar da dependenta. Oamenii au o preferinta destul de accentuata pentru gustul dulce. Cercetatorii inca nu au putut demonstra faptul ca exista o dependenta fizica de zahar, desi unele studii pe animale sugereaza ca un astfel de lucru este posibil.
- In urma consumului de zahar, se modifica nivelurile de dopamina din creier, intocmai ca in cazul dependentilor de droguri. Consumul de zahar rafinat suprasolicita pancreasul si epuizeaza rezervele de crom din organism. Un simptom comun al deficitului de crom este pofta de dulce.
- Zaharul priveaza organismul de vitaminele din grupul B, extrage calciul din oase, par, dinti si sange.
- Un alt efect negativ al introducerii zaharului in dieta zilnica este afectarea sistemului digestiv. Acesta fermenteaza in stomac si inhiba secretia de sucuri gastrice si capacitatea organismului de a digera alimentele.
- Zaharul determina cresterea in greutate, modificarea dispozitiei si creste iritabilitatea.
- Cercetatorii au confirmat legatura dintre nivelurile crescute de zahar si grasimile nesanatoase din sange. Acest lucru inseamna colesterol ridicat, unul dintre factorii predispozanti ai bolilor cardiovasculare.
- Zaharul nu cauzeaza diabetul zaharat, dar obezitatea rezultata in urma consumului excesiv de zahar si rezistenta la insulina sunt factori de risc care cresc probabilitatile aparitiei acestei conditii.

          In aceste conditii ,sunt persoane care doresc să scadă sau chiar să excludă complet consumul de zahăr din alimentație, însă nu este tocmai un pas ușor de realizat.
Din ce am citit si eu pe internet cele mai bune alternative la inlocuirea zaharului sunt :

1. Mierea de albine - rămâne un excelent înlocuitor al zahărului, fiind preferat atât de copii, cât și de adulți. Există mai multe sortimente de miere pe care le putem achiziționa, cu proprietăți specifice. Mierea, consumată în special crudă, este bogată în vitamine și minerale, antioxidanți, substanțe antiinflamatorii, anticancerigene și în atibiotice naturale.Exista chiar cel mai apreciat sortiment si anume :
- Mierea de Manuka este considerata a fi un aliment minune cu proprietati antiseptice si vindecatoare remarcabile, mai puternice decat ale tuturor celorlalte tipuri de miere, este o miere speciala obtinuta din florile arbustului de Manuka (un arbore de ceai pe numele sau stiintific Leptospermum Scoparium), original din Noua Zeelanda. Actualmente, arborele de Manuka este cultivat si in sud estul Australiei. Deoarece uleiul de arbore de ceai este un antiseptic extrem de puternic, ultraeficient in curatarea acneei si indepartarea bacteriilor care provoaca iritatia pielii), este firesc ca mierea obtinuta din florile Manuka sa aiba proprietati pe masura.

2. Melasa din trestie de zahăr este foarte gustoasă și bogată în în fier, calciu, cupru, mangan, potasiu și vitamina K. Poate înlocui cu succes zahărul în băuturi și în preparate, prăjituri.


3. Zahăr din nectar de cocos ecologic pur - este un îndulcitor natural, foarte apreciat pentru gustul și calitățile sale. Are un indice glicemic scăzut și un conținut bogat de potasiu, magneziu, zinc și fier. Poate fi folosit cu succes ca înlocuitor al zahărului tos.


4. Curmale -  sunt adesea folosite în prăjituri, în smoothie sau în îndulcirea laptelui vegetal. Pot fi folosite și în sosuri, pentru dressing sau ca atare în salate de legume și fructe.


5. Pudra de roșcove -folosită din timpuri străvechi ca îndulcitor, pudra de roșcove rămâne în trend pentru gustul sau delicios, aroma asemănătoare cu cacao și bogăția sa în nutrienți. Pudra de roșcove conține aproximativ 50% glucide, fiind totodată bogată în fibre, polifenoli, vitaminele A, B1, B2, B3 şi D şi minerale precum magneziu, calciu (de două ori mai mult decât cacao), fier, fosfor, potasiu şi mangan, având însă un conținut scăzut în calorii.

- Deasemenea,roșcovele prezintă efecte anticanceroase, anumite substanțe din roșcove (quercetin, acid galic, delphinidin) au acțiuni (dovedite prin studii) antitumorale, antiproliferative și proapoptotice.

- Roșcovele prezintă efecte antidiabetice și scad glicemia în diabetul zaharatPudra de roșcove reprezintă un aliment pe care persoanele care suferă de diabet zahart l-ar putea consuma. Reglează nivelurile zahărului în sânge și prezintă acțiuni benefice asupra simptomatologiei generale în diabet.
- Alte beneficii ale pudrei de roșcove:
- Efecte antidiareice, însă consumată cu moderație nu produce constipație datorită numărului mare de fibre vegetale pe care îl conține;
-Scade colesterolul, fiind de ajutor mai ales în dieta celor care suferă de boli cardiovasculare, dislipidemie, hipertensiune arterială sau ateroscleroza;
- Inhibă dezvoltarea E.coli patogen;
- Poate fi consumată în bolile alergice;
- Prezintă efecte antivirale.


6.Siropul de arțar- este obținut din arțar, care este fiert și filtrat în case de zahăr. Conține 70% zaharoză și o concentrație mai mică de fructoză, iar unul din avantajele sale este că are un conținut ridicat de antioxidanți. Dezavantajul este că nivelul de fructoză este suficient de ridicat încât să îți expună organismul unor riscuri. 


7.Siropul de agave- este extras din frunzele de agave, prin fierbere. Pentru că este foarte dulce, ai nevoie de o cantitate foarte mica. Dezavantajul este că are un conținut extrem de ridicat de fructoză – între 75% și 90%, nu este asimilat în totalitate de organism și ridică nivelul zahărului din sânge.


8.Stevia - este extrasă din frunzele plantei cu același nume. Este naturală, nu are carbohidrați sau calorii și nu crește nivelul zahărului din sange. O găsești sub formă de frunze uscate sau pudră, însă nu îți va alunga nevoia de dulce.


9.Siropul din orez brun - este obținut din orez brun, găsit și expus unor enzime care îl transformă în zahăr. Nu conține fructoză, dar nici nutrienți, În plus, asemeni orezului brun, ar putea conține arsenic.


 

10.Zahărul din nucă de cocos - este extras din nucul de cocos și se obține prin fierbere și dezhidratare. Are un conținut scăzut de fructoză și un nivel ridicat de potasiu și vitamina C, însă conține același nivel de carbohidrați și calorii ca zahărul.




Dupa cum vedeti prieteni, v-am enumerate cateva alternative la consumul de zahar, pentru a avea grija de sanatatea noastra.

Ramane acum sa alegeti voi !

 

Va imbratisez cu drag, aveti grija de sanatatepentru ca atunci când suntem bine informați și atenți la etichetele produselor pe care le consumăm, sănătatea poate avea gust dulce!

 

 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:

Elixir antimicrobian din cimbru și oregano

  Elixir antimicrobian din cimbru și oregano -  util în infecții puternice Acest  elixir antimicrobian din cimbru și oregano  este un remedi...