marți, 19 martie 2024

Floarea de liliac –legenda, simbol si beneficii


  Floarea de liliac –legenda, simbol si beneficii

Este foarte ușor să găsești liliac în întreaga țară în această perioadă. Florile de liliac provin din Europa și Asia și acestea nu doar că sunt extraordinar de frumoase, ci și incredibil de parfumate. Multe persoane preferă mirosul de liliac în schimbul celui de trandafir (cea mai populară floare).

citeste mai mult...

Ce reprezintă floarea de liliac?

Floarea de liliac are multe sensuri, însă cele mai multe sunt legate de exprimarea dragostei sau a afecțiunii. În vremurile victoriene, dăruirea florilor de liliac însemna că bărbatul încearcă să cucerească o femeie.

Florile de liliac pot exprima, de asemenea, încrederea pe care o are o persoană în cealaltă persoană.

O crenguță de liliac, în special liliacul alb, simbolizează nevinovăția.

Liliacul alb simbolizează schimbarea, puritatea, încrederea. Liliacul violet simbolizează spiritualitatea și sinceritatea, cel albastru - fericirea și liniștea sufletească, iar cel roz - iubirea adevărată și relațiile bazate pe încredere.

 

Dacă ați iubit vreodată cu adevărat, este imposibil să uitați mirosul florilor de liliac care inundă văzduhul nopților de aprilie-mai.

“Floarea memoriei” i se mai spune florii de liliac și se crede că este înzestrată cu puterea de a trezi amintiri în suflet… oricine o miroase retrăiește amintiri dragi, de iubire, oricât de îngropate ar fi ele de negura uitării și a timpului.

Liliacul simbolizează primăvara însăși, reînnoirea exterioară și interioară, dar și încrederea. Liliacul alb vorbește despre puritate și inocență, poate chiar despre perioada copilăriei și a tinereții, liliacul violet poartă umbre de mister cu sine și simbolizează spiritualitatea, cel albastru – fericirea, pacea și liniștea, liliacul în culoarea magenta – iubirea, pasiunea, bucuria de a trăi (și de a fi în viață), bucuria de a învinge încercările vieții, cel liliachiu (violet deschis) – prima iubire sau emoțiile primei iubiri, liliacul roz – dragostea pură și prieteniile puternice. Poate că nu întâmplător o floare care este atât de mult asociată cu iubirea și loialitatea este floarea reprezentativă pentru celebrarea celei de a 8-a aniversări a căsniciei.

În vremuri de demult, spune legenda, trăiau doi tineri care se iubeau nespus de mult. Atât de mult încât își doreau să fie împreună pentru tot restul vieții și după, dacă Dumnezeu îngăduia. Dar boala nu iartă pe nimeni și, după o perioadă de timp, tânărul s-a îmbolnăvit crunt și nu a mai trăit mult timp. Plină de durere și de iubire, frumoasă fată se ducea în fiecare zi la mormântul lui și varsă lacrimi amare, de dor și întristare. Ochii ei albaștri-violeți plângeau neîncetat și nu își mai găseau mângâiere.

S-a dus o zi, s-a dus două, s-a dus trei, s-a dus zi de zi, până când, într-o altă zi, nu s-a mai putut ridica de pe mormântul lui. Legenda spune că în locul acela, în urma fetei a răsărit un arbust cu flori mov-albastre care miroseau ireal de frumos. “Dacă în Rai miroase a dragoste, pesemne că și floarea dragostei noastre trebuie că are un parfum divin”,  îi spunea adesea fața tânărului pe care-l iubea tare. Oamenii din acele locuri au numit floarea parfumată Liliac, de la numele fetei: Lili, căci culoarea ei le amintea de ochii violet-albaștri ai frumoasei Lili.

De asemenea, legenda mai spune că cei care își fac mărturisiri sincere de dragoste sub un copac de liliac înflorit sunt meniți să rămână împreună.

O altă legendă, de data aceasta desprinsă din mitologia greacă, ne povestește despre sentimentele puternice pe care tânărul Pân, zeul pădurilor și a câmpiilor, le-a nutrit pentru nimfa Syringă. Pe când aceasta se plimbă într-o zi prin pădure, vorbind cu florile și cu animalele, tânărul i-a ieșit în cale și a rămas uimit de frumusețea și grația răpitoare ale nimfei.

Fascinat și îndrăgostit pe veci, a încercat să îi vorbească Syringei, dar nimfa s-a speriat de înfățișarea zeului pe jumătate om, pe jumătate animal, și a fugit. Dorind să scape de urmărirea tânărului și să-și păstreze jurământul de castitate, nimfa s-a transformat într-un copac cu flori plăcut mirositoare. Când a încercat să o cuprindă în brațe, Pan a îmbrățișat un mic copăcel cu flori albe de liliac. Dezamăgit și trist, a oftat adânc, iar vântul a suflat printre florile liliacului, împrăștiind cel mai frumos miros din lume. Întristarea lui Pan nu a cunoscut măsura și de atunci a încercat să își schimbe și caracterul năbădăios și aprig, făcând bine oriunde se ducea și vindecând pădurile și ființele care îi ieșeau în cale.

 

"Sub liliac

Sunt păsări dulci ce nu mai tac,

Concert de voci mângâietoare

Sărmani cu inimi gemătoare,

Uitaţi, dormiţi sub liliac." (Primăvara – Alexandru Macedonski)


Simbolurile florii de liliac

Florile de liliac au mai multe simboluri, însă contextul general este acela al unei reînnoiri, al unei renașteri, atât exterioare cât și interioare. Această floare se dăruiește la cea de-a opta aniversare a căsniciei. În funcție de culoare, acesta poate reprezenta mai multe simboluri:

·         liliacul alb – reprezintă puritatea, inocența și perioada copilăriei

·         liliacul violet – reprezintă spiritualitatea și este învăluit de o doză de mister

·         liliacul albastru – reprezintă pacea, liniștea și fericirea

·         liliacul magenta – viața, bucuria de a trăi, iubirea și pasiunea

·         liliacul violet deschis – reprezintă prima iubire

·         liliacul roz – reprezintă dragostea și prietenia pură

În anumite regiuni mediteraneene, liliacul este asociat cu sărbătoarea Paștelui, datorită perioadei în care înflorește, perioadă care coincide cu cea mai mare sărbătoare creștină.

În Marea Britanie, liliacul nu este văzut cu ochi buni, iar superstiția spune că nu e bine să ai flori de liliac în casă, simbolizând moartea. Aceste superstiții își au originea în obiceiurile oamenilor de a folosi florile de liliac – cu miros atât de puternic – pentru a masca mirosurile neplăcute la înmormânări.

Liliacul si beneficiile sale pentru sanatatea noastra

Florile de liliac au multiple proprietati terapeutice, avem glucide, amidon, rezine sau glucozizi, substante amare, au efecte puternic astringente, tonice sau calmante, dilateaza vasele de sange, sunt bune si in caz de reumatism sau de viermi intestinali. Si frunzele de liliac sunt foarte utile in medicina, sunt antipiretice, astringente, la copii se pot folosi pentru gura dureroasa. In trecut liliacul era utilizat si pentru tratarea malariei, difteriei, pentru tratarea febrei sau pentru arsuri si eczeme.

Chinezii foloseau liliacul pentru tratarea degeraturilor. Petalele de liliac ar putea reduce riscul de dezvoltare al cataractei, se previne denegerescenta maculara. Ceaiul de liliac este un excelent tonic pentru par. Radacinile de liliac au proprietati abortive, anticoagulante, purgative. Revenind la florile de liliac, ele sunt bune si pentru femei, pentru tratarea crampelor menstruale, pentru sangerari nazale, pentru hemoroizii sangeranzi, pentru ulceratii, rupturi de capilare mai ales cand apar varsaturi si tuse puternice.

Tincturile cu flori de liliac vor trata guta, reumatismul si artrita, scapi de durere si se reduc si inflamatiile locale. Durerile lombare se amelioreaza de asemenea cu florile de liliac oparite-se bea lichidul de patru ori pe zi, doar o lingura in fiecare repriza. Uleiul din flori de liliac vor fi eficiente in prevenirea si tratarea locurilor dureroase de la artrite, arsurilor. Florile uscate de liliac sunt la fel de bune, amelioreaza durerile de dinti si de masele, previn balonarile, curata foarte bine pielea, ajuta la cicatrizarea mai usoara a pielii. Diabeticii pot folosi ceaiuri si decoctul, alte preparate medicinale pe baza de flori de liliac pentru a tine in frau glicemia si a mentine un nivel optim mereu.

Cum trebuie folosit liliacul in functie de afectiuni

Pielea nu va mai avea de suferit de pe urma psoriazisului, eczemei, acneei, rozaceei, tenul va fi curat si hidratat, nu va mai fi descuamat mai tot timpul. Imbatranirea celulelor pielii nu va mai fi atat de accelerata daca folosim florile de liliac, petele pigmentare se estomepeaza, stresul oxidativ de la nivelul pielii si efectele radicalilor liberi vor fi mult diminuate. Infectiile bacteriene si fungice nu vor mai pune probleme odata ce te inveti sa consumi ceai din flori de liliac, sistemul digestiv si cel respirator vor functiona mai bne, riscul de gripa si de raceala va fi unul scazut.

Daca avem febra putem consuma flori de liliac sub forma de ceai preparat corect pentru a incuraja transpiratia si a elimina toxinele, a avea febra scazuta mai rapid. Stresul si anxietatea se reduc mult odata ce avem in dieta noastra si florile de liliac sub forma de ceaiuri, sistemul nervos central este ferit de stresul continuu si reactioneaza mult mai bine la stimulii externi.

Cum am precizat deja, florile de liliac elimina si parazitii intestinali atat de periculosi, vei reusi sa ii elimini prin scaunele ce vor urma ingerarii unor ceaiuri mai concentrate cu flori de liliac. Cand ai zgarieturi si vanatai uleiul din flori de liliac te va ajuta mult, nu se mai formeaza hematoame atat de repede, se deschid la culoare mai rapid. In caz de taieturi si zgarieturi are loc vindecarea mai rapida daca aplici compresele cu ceai de flori de liliac.

Pielea se va reface mai repede dupa arsurile solare, va fi mai stralucitoare si va putea fi masata cu ulei de flori de liliac-si ciupercile de la nivelul pielii dispar daca utilizam florile de liliac in diverse creme-proprietatile sale antiseptice si antibacteriene sunt deja cunoscute.

 Luate pe cale orala, florile de liliac sub forma de infuzie imbunatatesc functionarea sistemului cardiovascular, circulatia sangelui e mai buna, inima functioneaza corect si ajuta corpul sa isi mentina starea de sanatate.  In bucatarie, florile de liliac pot fi mancate crude in cantitati mici, pot fi puse in iaurt, pot fi puse in aluat si prajite. Uneori se mai cristalizeaza cu ou bautut si zahar, se pot obtine bomboane, prajituri, torturi, placinte, se adauga in orez brun si in salate. Pentru un desert mai deosebit se pot folosi la sorbet, se amesteca florile de liliac cu zahar si ceva apa.

Liliacul si florile de liliac sunt excelente, dupa cum am putut vedea, in bucatarie si in medicina, se folosesc foarte usor si sunt versatile, oferind celor care au nevoie de proprietatile lor o multime de variante de utilizare eficienta.

 „Zâmbind printre-ale primăverii ruguri,
În taină, liliacul timpuriu
Întredeschide buzele din muguri.”

 (Liliacul Timpuriu de Nicolae Labiș)


sursa: internet





 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:

Legenda florii de nufar

  Legenda florii de nufar      Din cele mai vechi timpuri, poeti si mari ganditori ai lumii au fost fermecati de puritatea florilor de lot...