vineri, 5 ianuarie 2024

Tămâia, inedite proprietăţi medicinale

 

Tămâia, inedite proprietăţi medicinale

Egipteni, greci şi romani vedeau în undele de parfum ale tămâiei o modalitate de a comunica cu zeii. Această substanţă divină continuă să fie produsă din răşina unui grup de arbori care fac parte din familia Boswellia, ce cresc pe malurile golfului Aden.

citeste mai mult...

 Însă yemeniţii, care au ştiut din vechi timpuri să facă bani din comerţul cu tămâie, îi confereau acesteia în special virtuţi medicinale, notează cotidianul Le Nouvel Observateur.

'În Yemen, folosirea tămâiei pentru a trata durerile a traversat secole. Chiar şi astăzi reprezentanţii medicinei tradiţionale îl recomandă pentru a combate inflamaţiile, în special (în durerile) dentare, articulare şi intestinale', explică Jacques Fleurentin, farmacist şi botanist.

Desigur, această utilizare tradiţională este dată treptat uitării în faţa soluţiilor medicinii moderne, însă proprietăţile antiinflamatoare ale acestei răşini nu suscită mai puţin interes din partea a numeroşi cercetători, în special în domeniul bolilor cronice ale intestinului.

Experimente recente, realizate în vitro pe pacienţi, au dezvăluit capacitatea acidului boswellic extras din tămâie de a inhiba producţia de leucotriene, molecule implicate în mecanisme inflamatorii responsabile de maladia Crohn şi de rectocolita hemoragică. 'O utilizare cu atât mai interesantă cu cât există puţine medicamente care să trateze aceste patologii', precizează Jacques Fleurentin.

În 2012, tămâia a fost înscrisă în Farmacopeea europeană, care certifică şi stabileşte normele de calitate pentru principiile active utilizate în medicamente, încadrând astfel eventuala dezvoltare de tratamente.

Tamaia este rasina unui arbore care creste spontan in Asia de Sud-Est, folosit in medicina traditionala de mai bine de 4.000 de ani si care in ultimii zece-douazeci de ani a devenit obiectul a sute de studii medicale moderne. Aceasta planta este o adevarata revelatie in terapie, fiind utilizata in tratarea catorva dintre cele mai grave boli ale zilelor noastre, cum ar fi cancerul, astmul, tulburarile de memorie si rationament ori bolile articulare cronice. Gama de afectiuni unde tamaia este folosita cu succes este uimitor de mare.

Extractul standardizat de tamaie este validat ca medicament de sute de studii stiintifice, care demonstreaza valoarea sa terapeutica. Se foloseste extractul standardizat in acid boswellic, aceasta substanta trebuind sa fie intr-o proportie de minimum 40% pentru efecte terapeutice optime. Exista si extracte de tamaie nestandardizate, dar rezultatele obtinute cu acestea sunt slabe.

 

Precauții și contraindicații:

Pacientii cu alergie la tamaie. Simptomele alergiei sau intolerantei la tamaie apar atunci cand este ingerata, mirosita sau pusa pe piele aceasta substanta si constau in: aparitia unor mancarimi si/sau pete rosii pe piele, stari de greata sau voma, dureri de cap, dificultati in respiratie.

 

Tamaia si cancerul

Spre deosebire de citostaticele de sinteza, care afecteaza atat celulele maligne cat si pe cele sanatoase, extractul de tamaie provoaca distrugerea doar a celulor care au suferit mutatii. In ce tipuri de cancer este eficient acidul boswellic? Actiunea sa a fost testata in afectiuni oncologice cu peste 40 de localizari. Mentionam eficienta sa in cancerul la san, de colon, de rect, pancreatic, hepatic, la vezica urinara, la stomac, la creier (meningiom, neuroblastom, gliom), bucal, faringian, esofagian, pulmonar.


Tamaia si reumatismul

Aceasta planta este un adevarat fenomen in lupta cu bolile articulare. Luata intern, tamaia sub forma de extract reduce durerile si inflamatia articulara, creste flexibilitatea articulatiilor, mareste capacitatea de efort (s-a demonstrat ca permite, de exemplu, pacientilor cu artrita reumatoida sau osteoartrita a genunchilor sa parcurga distante mai mari.


Tamaia, memoria si pastrarea nealterata a functiilor creierului Cercetarile au aratat efecte terapeutice cu adevarat spectaculoase al extractului de tamaie asupra creierului. Efectele acestei plante sunt atat de numeroase, incat pot parea incredibile si totusi: extractul de tamaie imbunatateste memoria pe termen scurt, inclusiv la persoanele in varsta, prevenind Alzheimerul; extractul de tamaie creste capacitatea de orientare in spatiu si memoria vizuala; la tineri, administrarea tamaiei creste numarul de conexiuni neuronale si imbunatateste memoria pe termen lung.


Tamaia, depresia si anxietatea

O substanta continuta in aceasta rasina (acetat de incensol) are deopotriva efecte antidepresive si anxiolitice. O singura doza de tamaie creste tonusul psihic si disponibilitatea mintii catre activitate, eliminand prompt starile de tristete obsesiva, apatie,lipsa de initiativa. Curele de cateva saptamani cu tamaie induc o stare de stabilitate psihica, impiedicand aparitia starilor de teama fara motiv aparent, precum producerea atacurilor de panica.


Tamaia si ficatul

Extractul de tamaie protejeaza ficatul de actiunea nociva a stresului psihic, a unor substante toxice (medicamente, alcool, aditivi alimentari sintetici etc.), precum si a virusilor. La pacientii cu hepatita cronica evolutiva, administrarea de extract de tamaie stopeaza procesul de fibrozare a ficatului si evolutia spre ciroza.


Tamaia, sistemul cardiovascular si inima

Previne formarea cheagurilor de sange si inflamarea venelor (feblita). Asupra inimii, tamaia are efecte protectoare, prevenind tulburarile de irigare ale muschiului cardiac si infarctul.


Tamaia si diabetul

Administrarea sistematica a extractului de tamaie conduce la scaderea gradata a glicemiei la diabetici noninsulinodependenti. La toate tipurile de diabetici, tamaia luata intern are un efect cu totul deosebit de protectie a rinichilor, ficatului si a sistemului nervos.


Tamaia si rinichii

In medicina traditionala din sud-estul Asiei, uleiul integral de tamaie este folosit pentru reducerea dimensiunilor calculilor urinari, dar si pentru prevenirea formari unora noi, dupa eliminarea celor existenti.


Tamaia si efectul antibiotic

Acidul boswellic din tamaie, administrat intern, impiedica replicarea unei game largi de bacterii, care produc infectii la nivelul aparatului respirator, digestiv sau al pielii.


Tamaia si imunitatea

Curele repetate cu extract de tamaie maresc in mod armonios capacitatea de lupta a sistemului imunitar cu infectiile. Tamaia stimuleaza mai ales multiplicarea si activarea asa-numitelor macrofage, celule ale sistemului imunitar care ataca orice germene infectios din sange, inainte ca acesta sa se replice si sa produca o boala.




sursa: internet 

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:

Legenda florii de nufar

  Legenda florii de nufar      Din cele mai vechi timpuri, poeti si mari ganditori ai lumii au fost fermecati de puritatea florilor de lot...