sâmbătă, 14 octombrie 2023

10 principii de înțelepciune budistă care îți vor transforma viața


10 principii de înțelepciune budistă care îți vor transforma viața

1. Traieste cu compasiune

Compasiunea este una din cele mai apreciate calitati in budism, iar inalta compasiune este un semn de realizare.

vezi mai mult...

Compasiunea nu ajuta doar lumea in totalitatea ei si nu este numai despre a face ceea ce trebuie facut. Compasiunea si incercarea de a-i ajuta pe cei de langa tine, dar iti poate transforma viata. Auto compasiunea este critica pentru a obtine pacea interioara. Compasiunea este intelegerea bunatatii ascunsa in fiecare si cautarea acestei bunatati. Cauta sa duci o viata in care sa tratezi pe fiecare asa cum ti-ar placea sa fi tratat.

2. Conecteaza-te cu ceilalti si ai grija de legaturile tale

In budism, comunitatea practicantilor se numeste “sangha”. Comunitatea se roaga impreuna pentru scopul comun de a realiza o si mai mare trezire, nu numai pentru ei, ci pentru toate fiintele.

Oamenii se reunesc adesea, dar de obicei in scopul de a-si potenta bogatia sau a obtine un surplus de putere, mai rar pentru a obtine pace, fericire si intelepciune.

 “Sangha” este felul de a privi viata prin expreisa individuala a intregului.

3. Trezeste-te

Unul din cele mai importante lucruri este de a trai pur si simplu absolut concentrat pe fiecare moment al vietii. Mindfulness, o atentie crescuta, o prezenta vie – oricum s-ar numi iti schimba viata in fiecare aspect.

Straduieste-te sa traiesti complet ancorat fiecare moment din viata ta, sa iti depasesti bataliile personale, sa gasesti pace si bucurie si sa intelegi marile lectii pe care viata ti le da in fiecare clipa.

4. Traieste profund

Traieste intr-un fel in care sa fii cu adevarat constient de cat de pretioasa este viata – este modul in care vei porni pe calea echilibrului si fericirii. De ce? Pentru ca astfel vei fi incet, incet constient de natura lumii. Vei intelege cum totul este interconectat, ca totul este trecator – totul se schimba, dispare pentru a reapare in alta forma. Astfel ne vom cultiva abilitatea de a savura fiecare moment al vietii, de a gasi pace in cele mai anoste activitati, precum si puterea de a transforma experientele negative in lectii bune de viata.

5. Schimbandu-te, schimbi lumea

Budistii sunt de parere ca este greu sa ajuti pe altcineva inainte de a te ajuta pe tine. Desigur nu se refera la a fi bogat sau puternic inainte de a-i ajuta pe ceilalti sau la a-i ignora pe ceilalti. 

Se refera la faptul ca toti fiind interconectati, ajutandu-te pe tine creezi un efect pozitiv exponential asupra restului de lume.

Fii un exemplu de conduita pentru cei din jurul tau.

6. Memento mori

Moartea este deseori un subiect tabu in societatea occidentala. Devenind adanc constienti de fragilitatea noastra, de impermanenta, intelegand universul cu toate interconexiunile – putem gasi linistea superioara. 

Viata nu poate fi cu adevarat apreciata, daca nu devi constient de impermanenta ta.

7. Atentie la mancare

In relatia ta cu mancarea ar trebui cultivat un sentiment profund de multumire inaintea fiecarei mese, de a invata si a rescpecta echilibrul delicat al vietii.

8. Intelegerea naturii de a darui

Viata este un echilibru intre a da si a primi. Este important sa intelegem darurile minunate pe care le putem darui in fiecare moment – iubire, compasiune si atentie.

9. Alunga cele trei otravuri

– lacomia

– ura

– amagirea

Accepta ceea ce simti si incearca sa le elimini din viata ta – sa poti fi liber si fericit.

10. Nu te atasa

Nu inseamna sa iti abandonezi prietenii si familia si sa traiesti singur pentru restul vietii. Din contra, traieste simplu, firesc, contruindu-ti cariera dorita, alaturi de famlie, dar acceptand impermanenta tuturor lucrurilor, oamenilor din viata ta.

Straduieste-te sa traiesti liber, patruns de toate minunile vietii, dar fara a te agata de ele si vei atinge cea mai mare bucurie pe care viata ti-o poate oferi.


sursa: internet


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:

Legenda florii de nufar

  Legenda florii de nufar      Din cele mai vechi timpuri, poeti si mari ganditori ai lumii au fost fermecati de puritatea florilor de lot...