joi, 8 aprilie 2021

Pastura - proprietati nutritive si beneficii


 

Pastura - proprietati nutritive si beneficii 

Păstura este considerată a fi un bun aliat în detoxifierea organismului, însă efectele sale terapeutice sunt mult mai numeroase, acest rar produs apicol fiind de asemenea un hepatoprotector şi un antianemic foarte eficient.

Deşi mai puţin cunoscută, păstura este un produs apicol cu proprietăţi terapeutice la fel de notabile ca cele ale polenului crud sau ale lăptişorului de matcă. Utilizată în special în curele de detoxifiere, este un remediu natural foarte eficient, care stimulează metabolismul şi ajută în eliminarea toxinelor, reglarea digestiei şi menţinerea sănătăţii organismului nostru. Datorită compoziţiei foarte complexe, păstura are foarte multe beneficii pentru sănătate,

citeste in continuare...

Păstura sau polenul fermentat în stup reprezintă o sursă naturală de nutrienți unici în natură, ce ne poate aduce beneficii importante sănătății, atunci când urmăm cu regularitate o cură terapeutică.

Ce este păstura?

Numită și „pâinea albinelor”, păstura reprezintă un amestec format din polen, miere, enzime și fermenți, în special lactici. Polenul cules de albine și adus în stup este amestecat cu o cantitate mică de miere și diverse enzime. Este introdus în celula fagurei unde sub influența florei microbiene, a temperaturii și umidității din stup, fermentează, deveind astfel un excelent aliment probiotic.

Apicultorii colectează extrem de puţină păstură din fagure. Se pot extrage doar cantităţi foarte mici, astfel încât să nu afecteze alimentaţia albinelor. Recoltarea este migăloasă şi se face doar atunci când fermentaţia este completă.

Păstura are o culoare maroniu-gălbuie sau ruginie, în funcţie de floarea din care s-a recoltat polenul, şi un gust dulce-acrişor.

Păstura: proprietăți nutritive

Deşi are o compoziţie asemănătoare polenului crud, păstura are proprietăți mai valoroase decât acesta, datorită conţinutului ridicat de zaharuri simple, vitamine, acid lactic, enzime şi minerale.


Compoziţia chimică a păsturii este următoarea: 35% carbohidraţi (glucide: glucoză, zaharoză, dextrine, celuloză), 1-6% lipide (lecitină, acizi graşi) şi caretonoizi (200-875 mg/kg provitamina A), 1,7g/kg vitamina E, 6-200 mg/100g vitamina C.


Acest remediu natural minunat mai conţine şi enzime, aminoacizi (histidină, triptofan, metionină, fenilalanină, valină, cistină, arginină, acid glutamic), substanţe cu rol antibiotic, hormoni naturali, minerale şi oligoelemente: sodiu, potasiu, nichel, titan, vanadiu, crom, fosfor, zirconiu, beriliu, bor, zinc, plumb, argint, arsenic, staniu, galiu, stronţiu, bariu, uraniu, siliciu, aluminiu, magneziu, mangan, molibden, cupru, calciu, fier.

Păstura este o adevărată uzină de substanţe benefice, greu de egalat de oricare alt produs natural.

O cură completă cu păstură ajută organismul să elimine toxinele, contribuind totodată la regenerarea ficatului, stimularea digestiei şi refacerea florei intestinale.

Păstura este recomandată şi persoanelor care suferă de anemie, imunitate scăzută sau probleme ale circulaţiei sanguine. 

Beneficiile consumului de păstură asupra sănătății

Terapia cu păstură este benefică în zeci de afecţiuni, în special în cele digestive şi hepatice, fiind celebră pentru capacitatea ei uimitoare de a regenera ficatul. Este recomandată în toate bolile în care este bun şi polenul, diferenţa fiind că efectele se obţin în timp mai scurt.  

Ca metode de administrare internă, păstura poate fi înghiţită pur şi simplu sau amestecată cu iaurt, cereale, pîine. Poate fi ţinută sub limbă cît de mult se poate, înainte de a fi înghiţită. 

Păstura este un leac eficient în anemii, stres, reumatism, reglarea tranzitului intestinal, afecţiunile de colon, mai ales cele însoţite de constipaţii (enterocolite, colite de fermentaţie sau putrefacţie), chisturi ovariene, noduli mamari. Este extraordinară în alimentaţia copiilor, a celor care urmează o dietă de slăbit, a celor slăbiţi şi lipsiţi de energie, pentru întărirea muşchiului cardiac, stimularea secreţiilor biliare, distrofie musculară şi pentru o mai bună activitate cerebrală. 

Păstura are efect antiviral similar interferonului natural, stimulând imunitatea. Administrată în afecţiunile hepatice, acţiunea păsturii este cu adevărat remarcabilă, mai ales în hepatite acute şi cronice, ciroze uscate sau umede. În urma administrării de păstură, s-a observat că bolnavii se refac în timp extrem de scurt, între o lună şi trei luni la hepatita A şi B. În cazul hepatitei C, refacerea integrală a ţesutului ficatului ajunge în cele mai grave cazuri la un an.

Produsele apicole au fost intens studiate pentru beneficiile acestora aduse sănătății și frumuseții. Păstura, în mod aparte, pentru că este totodată și un aliment probiotic, este recomandată a fi consumată în cure anuale sau chiar de mai multe ori pe an.

  • Susține diversitatea microbiotei intestinale;
  • Susține funcțiile sistemului imunitar;
  • Este energizantă și revitalizantă, combătând senzația de oboseală cronică;
  • Susține sănătatea sistemului nervos, dar și funcțiile acestuia;
  • Îmbunătățește memoria și capacitatea de concentrare și atenție;
  • Ajută în normalizarea metabolismului;
  • Ajută în scăderea riscului de cancer;
  • Efecte puternice antiinflamatorii;
  • Adjuvant în tratarea anemiei;
  • Ameliorează efectele negative ale stresului;
  • Susține buna dispoziție;
  • Ajută în scăderea trigliceridelor și a colesterolului rău din sânge;
  • Remediu pentru problemele sistemului digestiv;
  • Susține sănătatea ficatului;
  • Sporește libidoul;
  • susține creșterea sănătoasă la copii;

Cura cu păstură – atât de simplu de urmat!

Cura cu păstură este recomandată a fi urmată cel puțin o lună și jumătate, dar nu mai mult de 3 luni, putând fi reluată anual sau mai des, la recomandarea medicului.

În timpul curei se administrează o linguriță de păstură în fiecare zi, la o jumătate de ora după micul dejun, după care se consumă un pahar cu apă la temperatura camerei.

Administrarea pasturii de albine este cel mai bine sa se faca sublingual, o lingurita pe zi sau 3 grame pentru copii si 5-10 grame pentru adulti.

Păstura se păstrează fie ca atare, cum a fost achiziționată, fie în miere, la loc uscat, răcoros și întunecat, în care temperaturile nu depășesc 20 de grade Celsius. Este recomandat să o păstrați în recipiente de sticlă sau ceramică. Poate fi păstrată și la frigider, dar nu la temperaturi mai mici de 3 grade Celsius.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:

16 sfaturi pentru armonie sufleteasca

 ⚡16  sfaturi esențiale pentru ARMONIE SUFLETEASCA!!! 1. Nu judeca oamenii.  Nu vorbi de rău o persoana în absența ei.   Face parte din perf...