Pastura - proprietati nutritive si beneficii
Păstura este considerată a fi un bun aliat
în detoxifierea organismului, însă efectele sale terapeutice sunt mult mai
numeroase, acest rar produs apicol fiind de asemenea un hepatoprotector şi un
antianemic foarte eficient.
Deşi mai puţin cunoscută, păstura este un produs apicol cu
proprietăţi terapeutice la fel de notabile ca cele ale polenului crud sau ale
lăptişorului de matcă. Utilizată în special în curele de detoxifiere, este un
remediu natural foarte eficient, care stimulează metabolismul şi ajută în
eliminarea toxinelor, reglarea digestiei şi menţinerea sănătăţii organismului
nostru. Datorită compoziţiei foarte complexe, păstura are foarte multe
beneficii pentru sănătate,
citeste in continuare...
Păstura
sau polenul fermentat în stup reprezintă o sursă naturală de nutrienți unici în
natură, ce ne poate aduce beneficii importante sănătății, atunci când urmăm cu
regularitate o cură terapeutică.
Ce
este păstura?
Numită și „pâinea
albinelor”, păstura reprezintă un amestec format din polen, miere, enzime și
fermenți, în special lactici. Polenul cules de albine și adus în stup este
amestecat cu o cantitate mică de miere și diverse enzime. Este introdus în
celula fagurei unde sub influența florei microbiene, a temperaturii și
umidității din stup, fermentează, deveind astfel un excelent aliment probiotic.
Apicultorii
colectează extrem de puţină păstură din fagure. Se pot extrage doar cantităţi
foarte mici, astfel încât să nu afecteze alimentaţia albinelor. Recoltarea este
migăloasă şi se face doar atunci când fermentaţia este completă.
Păstura are o culoare maroniu-gălbuie sau ruginie, în funcţie de floarea din care s-a recoltat polenul, şi un gust dulce-acrişor.
Păstura:
proprietăți nutritive
Deşi
are o compoziţie asemănătoare polenului crud, păstura are proprietăți mai
valoroase decât acesta, datorită conţinutului ridicat de zaharuri simple,
vitamine, acid lactic, enzime şi minerale.
Compoziţia
chimică a păsturii este următoarea: 35% carbohidraţi (glucide: glucoză,
zaharoză, dextrine, celuloză), 1-6% lipide (lecitină, acizi graşi) şi
caretonoizi (200-875 mg/kg provitamina A), 1,7g/kg vitamina E, 6-200 mg/100g
vitamina C.
Acest
remediu natural minunat mai conţine şi enzime, aminoacizi (histidină,
triptofan, metionină, fenilalanină, valină, cistină, arginină, acid glutamic),
substanţe cu rol antibiotic, hormoni naturali, minerale şi oligoelemente:
sodiu, potasiu, nichel, titan, vanadiu, crom, fosfor, zirconiu, beriliu, bor,
zinc, plumb, argint, arsenic, staniu, galiu, stronţiu, bariu, uraniu, siliciu,
aluminiu, magneziu, mangan, molibden, cupru, calciu, fier.
Păstura
este o adevărată uzină de substanţe benefice, greu de egalat de oricare alt
produs natural.
O cură completă cu păstură ajută organismul să
elimine toxinele, contribuind totodată la regenerarea ficatului, stimularea
digestiei şi refacerea florei intestinale.
Păstura este recomandată şi persoanelor care suferă de anemie, imunitate scăzută sau probleme ale circulaţiei sanguine.
Beneficiile
consumului de păstură asupra sănătății
Terapia cu păstură este benefică în zeci de afecţiuni, în special în cele digestive şi hepatice, fiind celebră pentru capacitatea ei uimitoare de a regenera ficatul. Este recomandată în toate bolile în care este bun şi polenul, diferenţa fiind că efectele se obţin în timp mai scurt.
Ca metode de administrare internă, păstura poate fi înghiţită pur şi simplu sau amestecată cu iaurt, cereale, pîine. Poate fi ţinută sub limbă cît de mult se poate, înainte de a fi înghiţită.
Păstura este un leac eficient în anemii, stres, reumatism, reglarea tranzitului intestinal, afecţiunile de colon, mai ales cele însoţite de constipaţii (enterocolite, colite de fermentaţie sau putrefacţie), chisturi ovariene, noduli mamari. Este extraordinară în alimentaţia copiilor, a celor care urmează o dietă de slăbit, a celor slăbiţi şi lipsiţi de energie, pentru întărirea muşchiului cardiac, stimularea secreţiilor biliare, distrofie musculară şi pentru o mai bună activitate cerebrală.
Păstura
are efect antiviral similar interferonului natural, stimulând imunitatea.
Administrată în afecţiunile hepatice, acţiunea păsturii este cu adevărat
remarcabilă, mai ales în hepatite acute şi cronice, ciroze uscate sau umede. În
urma administrării de păstură, s-a observat că bolnavii se refac în timp extrem
de scurt, între o lună şi trei luni la hepatita A şi B. În cazul hepatitei C,
refacerea integrală a ţesutului ficatului ajunge în cele mai grave cazuri la un
an.
Produsele apicole au
fost intens studiate pentru beneficiile acestora aduse sănătății și frumuseții.
Păstura, în mod aparte, pentru că este totodată și un aliment probiotic, este
recomandată a fi consumată în cure anuale sau chiar de mai multe ori pe an.
- Susține diversitatea microbiotei
intestinale;
- Susține funcțiile sistemului
imunitar;
- Este energizantă și revitalizantă,
combătând senzația de oboseală cronică;
- Susține sănătatea sistemului nervos,
dar și funcțiile acestuia;
- Îmbunătățește memoria și capacitatea
de concentrare și atenție;
- Ajută în normalizarea
metabolismului;
- Ajută în scăderea riscului de
cancer;
- Efecte puternice antiinflamatorii;
- Adjuvant în tratarea anemiei;
- Ameliorează efectele negative ale
stresului;
- Susține buna dispoziție;
- Ajută în scăderea trigliceridelor și
a colesterolului rău din sânge;
- Remediu pentru problemele sistemului
digestiv;
- Susține sănătatea ficatului;
- Sporește libidoul;
- susține creșterea sănătoasă la
copii;
Cura
cu păstură – atât de simplu de urmat!
Cura cu păstură este
recomandată a fi urmată cel puțin o lună și jumătate, dar nu mai mult de 3
luni, putând fi reluată anual sau mai des, la recomandarea medicului.
În timpul curei se
administrează o linguriță de păstură în fiecare zi, la o jumătate de ora după
micul dejun, după care se consumă un pahar cu apă la temperatura camerei.
Administrarea pasturii de albine este cel mai bine sa se faca
sublingual, o lingurita pe zi sau 3 grame pentru copii si 5-10 grame pentru
adulti.
Păstura se păstrează
fie ca atare, cum a fost achiziționată, fie în miere, la loc uscat, răcoros și
întunecat, în care temperaturile nu depășesc 20 de grade Celsius. Este
recomandat să o păstrați în recipiente de sticlă sau ceramică. Poate fi
păstrată și la frigider, dar nu la temperaturi mai mici de 3 grade Celsius.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI: