luni, 26 octombrie 2020

Sofranul – Vremea culesului !

 


Sofranul – Vremea culesului !


    Legenda spune ca atunci cand zeii greci Zeus si Hera faceau dragoste in ceruri, pe pamant inflorea sofranul.
    Desi sofranul (Crocus sativus) este o planta de primavara apreciata pentru culoarea sa placuta, faima sa mitica si puterea sa vin de la staminele sau firele sale intens colorate.
    In Iran sunt picturi rupestre vechi de 50 000 de ani facute cu pigmenti pe baza de sofran.
    Alexandru cel Mare facea baie in apa calda cu sofran pentru a-si vindeca ranile de razboi.
    In 1374 acest condiment a declansat chiar un “Razboi al Sofranului” care a durat 14 saptamani din cauza deturnarii unei incarcaturi de 360 de kg, transportate pe apa.     
    Documente care dateaza inca din vremea lui Hipocrate arata ca, acum 4000 de ani, sofranul se folosea ca tratament in peste 90 de afectiuni.
    In timpul Mortii Negre cererea de sofran a cunoscut o crestere vertiginoasa.     Condimentul era folosit pentru tuse, raceli, dureri de stomac, sangerari ale uterului, scarlatina, afectiuni cardiace si flatulenta.

 


    Şofranul, mai valoros decât aurul !

    Unic în categoria sa datorită gustului intens, aromei aparte dar şi culorii ce o conferă mâncărurilor, firicelele de şofran sunt de fapt stigmatele florii Crocus sativus, o floare delicată de culoare mov originară din Grecia şi zona sud-estică, respectiv sud-vestică a Asiei. Cu o tradiţie în cultivarea acestei plante veche de 3.000 de ani, Iranul se mândreşte astăzi cu titlul de cel mai mare producător de şofran din lume, ţara asigurând peste 90% din producţia mondială. Având în vedere răbdarea şi munca intensă pe care procesul de recoltare îl presupun, respectiv faptul că pentru obţinerea unei cantităţi mici este nevoie de un număr mare de flori, condimentul este supranumit aurul roşu al gastronomiei, valoarea sa întrecând-o chiar pe cea a acestui metal preţios.

    Cum se cultivă şofranul mai exact? 

    În solul argilos sau silicos se sapă mici şanţuri la o adâncime de 10 cm. Ca şi distanţă între rânduri, poţi alege 15 cm, în timp ce distanţa între bulbi trebuie să fie una relativ mare (în privinţa acestui aspect se iau în considerare şi dimensiunile acestora). De asemenea, înainte de săparea rândurilor asigură-te că solul este umed; în acest fel rădăcinile se vor prinde mai repede şi mai bine.



    Acum că ai aflat cum se cultivă şofranul, trebuie să ştii că cea mai bună perioadă de plantare a bulbilor este toamna, mai exact jumătatea lunii august, sfârşitul lui septembrie. Florile înfloresc o singură dată pe an şi doar pentru scurt timp (aproximativ 2 săptămâni), culegerea acestora fiind realizată în perioada cuprinsă între jumătatea lunii octombrie şi începutul lunii noiembrie. Întrucât sunt firave şi se ofilesc repede, se culeg înainte de răsărit, la primele ore ale dimineţii. După culegerea florilor, urmează extragerea manuală a stigmatelor (firicelele de şofran), fiecare în parte având 3 astfel de filamente. Datorită conţinutului de apă pe care îl au, ulterior sunt uscate în cuptor sau chiar şi la soare, rezultând astfel forma finală a condimentului. Aşa cum am precizat la început, recoltarea şofranului este un proces migălos care necesită multă muncă, în final însă eforturile fiind pe deplin răsplătite.

Sofranul trebuie tinut departe de lumina si temperaturi extreme, bine inchis, de preferinta intr-un recipient din sticla.



Pe cat posibil acesta se adauga spre sfarsitul perioadei de preparare pentru a evita distrugerea aromei.

Mirosul sofranului aduce a pamant proaspat, insotit de o adiere placuta si racoritoare. Staminele sunt late la baza si ascutite la varf atunci cand sunt uscate.

Sofranul este cel mai scump condiment din lume, un kilogram costand in jur de 4.000 de euro. Pentru a colecta un kilogram de sofran uscat sunt necesare aproximativ 150.000 de flori. Mirodenia de lux contine fier, uleiuri volatile, proteine, sodiu, potasiu, vitaminele B1 si B2, fitohormoni.

    Iata cateva dintre beneficiile sofranului:

1.Prevenirea bolilor: șofranul conține compușii crocin și crocetin care promovează învățarea, memoria și cele două substanțe sunt benefice împotriva febrei, gripei și răcelii. Acesta protejează sistemul nervos central de stresul oxidativ ținând Alzheimerul și Parkinsonul la distanță. De asemenea, protejează împotriva bolilor de rinichi, ficat și bolile vezicii urinare.

2. Antidepresiv: șofranul conține 5-hidroxitriptofan, care stimulează fluxul sanguin către creier și produce serotonina, care îmbunătățește starea de spirit, reduce depresia și anxietatea.
3. Proprietăți digestive:
 șofranul îmbunătățește circulația sângelui în sistemul digestiv, membranelor stomacului și colonului, calmând aciditatea și colicele gastro-intestinale. Șofranul este considerat un purificator al sângelui și anticonvulsiv.
4. Menține sănătatea inimii:
 potasiu ajută la menținerea tensiunii arteriale și ține la distanță bolile de inimă.Antioxidanții din șofran ajută la scăderea colesterolului și a trigliceridelor. Crocetina ajută la reducerea lipoproteinelor din fluxul sanguin, ajută la oxigenare și circulația sângelui și elimină plăcile arteriale de pe artere prevenind ateroscleroza.

5. Luptă împotriva anemiei: prezența fierului în șofran este importantă în formarea hemoglobinei și este un co-factor în producerea de globule roșii.
6. Tratează acnee și petele:
 conținutul antifungic și anti-bacterian din șofran îl face eficient în tratarea acneei, petelor și punctelor negre și împrospătează pielea obosită, șterge cearcănele de sub ochi, exfoliază pielea, stimulează circulația sângelui și previne ridurile.

7. Combate căderea părului: șofranul, amestecat cu lemnul dulce și laptele și aplict pe porțiunile fără păr combate alopecia și stimulează creșterea părului.

8. Afrodisiac: șofranul stimulează vitalitatea masculină, intervine în vindecarea impotenței, ejaculării precoce, disfuncțiilor erectile, intervine în menținerea unei vieți sexuale sănătoase.

 9. Imbunătățește respirația: șofranul este utilizat în tratamentul astmului, tusei, tusei convulsive (măgărească) precum și ca expectorant. Șofranul ajută la curățarea căilor respiratorii înguste și reduce inflamația plămânilor, prevenirea și reducerea unui atac de astm sever.

10. Calmează crampele menstruale și intervine în sindromul pre-menstrual (PMS):șofranul reduce intensitatea durerilor și durata acestora în timplul ciclului menstrual, scade nivelul de cortizol și stres și crește nivelul de estrogeni, la femeile care suferă de sindromul pre menstrual (PMS).

11. In timpul sarcinii: șofranul îmbunătățește fluxul de sange pelvian, suprima crampele, gazele și balonarea, și controlează tulburările de dispoziție, anxietate, depresie și prin eliberarea hormonului serotonina, în timpul diferitelor etape ale sarcinii. Ceaiul de șofran suprimă greața și senzația de rău de dimineață.

12. Luptă împotriva artritei: șofranul are proprietăți anti-inflamatorii, care produc o diminuare a durerilor articulare, reduc oboseala și inflamația musculară, reduce eroziunea osoasă ajutând țesuturile să elimine acidul lactic care se acumulează după efort fizic intens.

13. Insomnia: șofranul este un sedativ ușor, folosit pentru tratarea insomniei și depresiei.

14. Imbunătățește vederea: șofranul conține carotenoizi care protejează organismul împotriva bolilor bătrâneții, cum ar fi degenerescența maculară și cataracta; este un scut împotriva radiațiilor solare nocive și reglează acidul gras al membranei celulare a ochilor.

15. Pentru gingii puternice: masarea gingiilor cu șofran ajută la întărirea gingiilor, reduce durere și inflamațiile precum și umflăturile din gură și de pe limbă.

16. Anticancerigen: crocinul și șafranal din șofran inhibă creșterea tumorii cancerigene din organism prin proprietățile lor anticancerigene și anti-mutagene. Carotenoidele din șofran posedă proprietăți chimio preventive acționând împotriva cancerului de colon, ficat și cancer ovarian.

17. Beneficiile ceaiului de șofran: ceaiul american de șofran, ca un epurator natural de toxine, tratează ulcere gastrice și răni, psoriazul, tulburarile intestinale, împiedică acumularea de gaze în stomac și intestine, prevenind astfel gastrită.

 

    Pe langa beneficiile de mai sus, sofranul este eficient si in tratarea bolii Parkinson, a sclerozei multiple, a anxietatii si a insomniilor.



Efecte secundare și precauții:

• Reacții alergice: deși mai puțin frecvente la unele persoane, altele ar putea prezenta reacții de tipul uscăciune a gurii, anxietate, amețeli, somnolență, greață, modificare a apetitului și dureri de cap.
• Otrăvire: șofranul în doze mari este nesigur și poate provoca intoxicații, îngălbenirea pielii, ochilor și mucoasele, vărsături; amețeli; diaree cu sânge; sângerare nazală, buze, pleoape și amorțeală și alte efecte secundare grave. Dozele de 12-20 de grame pot provoca moartea.
• Sarcina: evitați doze mai mari decât ceea ce se găsește în mod normal în alimente. Cantități mai mari de șofran pot provoca contracții uterine care ar putea duce la avort spontan. Ideal, ân timăul sarcinii ar trebui evitat complet.
• tulburare bipolară: șofranul ar putea declanșa tulburări ale dispoziției, cum ar fi excitabilitate și comportament impulsiv (mânie), la persoanele cu tulburări bipolare. Strict interzis pentru pacienții care suferă de această afecțiune.

    Cum folosesti sofranul acasa  ?

    Sofranul este cunoscut ca fiind cel mai scump condiment din lume. Pretul variaza de la 2.000 la 10.000 de euro pe kilogram.

    Costul este atat de ridicat pentru ca sunt necesare aproape 15.000 de flori de sofran pentru a obtine doar 100 grame de fire uscate de sofran. Iar procesul de recoltare este extrem de dificil – se face doar cu mana si o singura saptamana pe an.

    Din fericire, sofranul are o aroma foarte puternica si nu ai nevoie de prea mult.     Doar cat iei cu varful degetelor – cam 20 de fire – este suficient pentru aproape orice fel de mancare. De fapt, daca folosesti prea mult, va da un gust amar mancarii.

    Este mai bine sa eviti sofranul sub forma de pudra. Acesta este de obicei diluat cu condimente mai putin calitative sau mai ieftine, cum este turmericul. De aceea este mai bine sa optezi pentru firele intregi sau chiar stigmate intregi.  

    Firele se lasa la inmuiat in apa fierbinte sau un alt lichid fierbinte (zeama de la supa) intre 5 si 20 de minute. Sofranul isi va elibera astfel aroma si esentele.            Insa firele vor continua sa-si elibereze culoarea si aroma timp de 24 de ore. Dupa inmuiere se pot folosi in mancare.  

    Sofranul se foloseste la rizoto sau in alte feluri de mancare. Este foarte bun si in specialitati cu fructe de mare, ca reteta franceza bouillabaisse sau paella spaniola. Sau se poate folosi in tocanite sau sosuri de rosii. 

    Firele de sofran se depoziteza in recipiente etanse, ferite de lumina directa a soarelui, chiar si cativa ani. 


Ceaiul de șofran, cel mai scump din lume. Are efecte anti-îmbătrânire


 

Șofranul este cel mai exotic şi printre cele mai scumpe condimente din lume din cauza dificultății de recoltare a acestuia. Cercetările și îndelunga utilizare de-a lungul timpului demonstrează că șofranul are efecte anti-îmbătrânire și crește libidoul.

Ceaiul din şofran nu este doar foarte bun la gust, dar chiar te poate face mai fericit într-o zi ploioasă.

Mod de preparare

·         Vă trebuie 1 litru sau 1 litru jumătate de apă, 5 linguriţe de zahăr, 1 baton de scorţişoară, 5 seminţe de nucşoară cu coaja spartă.

·         Apoi, un vârf de cuţit de fire de şofran, 2 linguriţe de frunze de ceai verde sau negru, 1 lingură de migdale măcinate mărunt.

·         Puneţi apa, zahărul, scorţişoara, nucşoara şi şofranul la fiert într-o oală, timp de zece minute, până când aerul devine parfumat datorită mirodeniilor.

·         Adăugaţi frunzele de ceai verde sau negru, după care se lasă la infuzat timp de cinci minute.

·         Se pune în căni şi se presară, în fiecare ceaşcă, migdalele măcinate.

·         Se serveşte cu zahăr suplimentar, astfel încât invitaţii să poată îndulci ceaiul după gust.

 

Va propun cateva  retetedin bucataria  indiana, simple si rafinate in acelasi timp..

 

Orez cu sofran si cardamom


 Este un preparat usor, cu o culoare delicata, gust fin si aroma cu totul deosebita. Aromele de sofran si cardamom sunt socotite printre cele mai rafinate, asa ca acest preparat va da ocazia ca sa va rasfatati familia, sau prietenii, cu ceva cu adevarat deosebit.


Bucatarie: indiana
Cantitate: 2 portii
Dificultate: usor
Timp de preparare: 5 minute plus inmuiere
Timp de gatit: 15 minute plus odihna

Ingrediente:
100 g orez Basmati
1 cana apa
4 pastai de cardamom verde
6 cuisoare
1/2 lingurita de sare
2-4 linguri de lapte
1/4 lingurita de firisoare de sofran, pisate

2 cepe verzi, tocate

Instructiuni:
Se zdrobesc putin pastaile de cardamom, cat sa fie intredeschise.

Se spala orezul in cateva ape, apoi se inmoaie 30 de minute. Se scurge apoi bine si se pune intr-o oala. Se adauga apa, pastaile de cardamom, cuisoarele si sarea. Se amesteca bine si se da lichidul in clocot. Se micsoreaza flacara, ca lichidul doar sa bolboroseasca usor, se acopera oala si se fierbe orezul circa 10 minute.

Intre timp se pune laptele intr-o craticioara, se adauga sofranul si se incalzeste la foc mic, amestecand.

Se scurge orezul, se transfera intr-o tigaie mare si curata si se adauga mixtura de lapte si sofran. Se acopera tigaia si se gateste orezul la foc foarte mic 5-6 minute. Se ia tigaia de pe foc si se lasa orezul sa stea acoperit, circa 5-10 minute, inainte de a se servi presarat cu ceapa verde.

Pui cu sos de sofran


Reteta aceasta provine, se pare, din bucataria imperiala mogula. Ingredientul cheie din punct de vedere al aromei este sofranul, asa ca incercati sa folositi un sofran de buna calitate, plin de aroma. Este cea mai scumpa mirodenie si, pe langa aroma, confera preparatelor si o culoare aurie, imperiala.
Reteta este simpla si va veti putea impresiona cu ea, in mod sigur, prietenii si familia.

Bucatarie: indiana
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 25 minute
Ingrediente:
5 linguri de ghee
850-900 g ciocanele de pui (circa 12 bucati), fara piele, cu os
1 ceapa medie, tocata
4 catei de usturoi, rasi
1/2 lingurita de boabe de piper negru, pisate grosier
1/2 lingurita de pastai de cardamom, zdrobite putin
1/4 lingurita de scortisoara, macinata
1 lingurita de boia iute
120 ml iaurt
40 g migdale, pisate
2 lingurite de suc de lamaie
1 lingurita de sare
1/4 lingurita de piper negru, proaspat macinat
1/2 lingurita de firisoare de sofran
6 linguri de apa
100 ml smantana 32% grasime
2 linguri de coriandru proaspat, tocat marunt
orez fiert, pentru servit
Instructiuni:
Se spala bucatile de pui, se scurg si se sterg de apa prin tamponare cu prosoape de hartie. Se practica 2 despicaturi pe fiecare fata a ciocanelelor, ca sa se gateasca mai repede si mai uniform. Se sareaza si se pipereaza.
Se incinge cuptorul la 180 °C. Se incing ghee-ul intr-un karahi (sau wok ori cratita). Se adauga carnea si se rumeneste uniform circa 1-2 minute pe fiecare parte, la foc medi-iute, in doua transe daca este nevoie. Se scoate cu o spumiera, scurgand-o bine de grasime.
Intre timp se piseaza firisoarele de sofran intr-o piua, pana se fac pulbere. Se amesteca intr-un castron usturoiul cu piper, cardamom, scortisoara, boia, iaurt, migdale, suc de lamaie, sare si sofran.
Se adauga ceapa in karahi, se sareaza si se gateste la foc mic, amestecand frecvent. Cand ceapa este aurie (recomand sa nu se rumeneasca, fiindca va altera culoarea sosului), se adauga mixtura de iaurt in vas si se gateste 1 minut.
Se adauga bucatile de pui si se continua 1 minut. Se adauga apa si se aduce la un clocot molcom. Se transfera vasul in cuptor si se gateste 10 minute.
Dupa ce puiul este facut, se scoate caserola din cuptor. Se adauga smantana si coriandrul si se amesteca pe flacara mica-medie, pana ce se incinge bine. Se serveste ornata cu frunze de coriandru, alaturi de orez fiert, o salata raita, muraturi achar si, eventual, paine paratha.
Sfaturi:
Daca nu aveti un karahi sau wok cu urechi de metal, transferati mixtura intr-o cratita, sau caserola, inainte de a o gati in cuptor.
daca nu aveti ghee, folositi un amestec de unt cu un ulei rafinat, ca cel de floarea-soarelui, de orez sau de arahide. Nu folositi ulei de masline, caci aroma sa nu concorda cu bucataria indiana.
Nota:

Fiti atenti atunci cand cumparati sofran
. Pe piata circula destule falsuri, asa ca reduceti posibilitatea de a si inselati cumparand fire de sofran, nu pulbere. Chiar si in cazul firelor, atentie sa nu vi se vanda sofranas in loc de sofran. Sofranasul reuseste doar sa coloreze preparatul, neavand deloc aroma.

Orez cu sofran, fructe uscate si alune



Orezul dulce cu sofran constituie un desert deosebit si festiv, care se poate servi atat rece cat si cald. Acest preparat poate fi asemuit cu un „pilaf dulce”, delicios si cu o aroma fabuloasa.

Bucatarie: indiana
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 30 minute
Timp de gatit: 20 minute
Ingrediente:
2 linguri de stafide mari si carnoase, amestec de stafide aurii si brune
2 linguri de caise uscate, tocate
2 linguri de fistic si migdale crude, decojite si maruntite grosier
1 cana cu orez „Riso Scotti” Basmati Harj, spalat bine in cateva ape si scurs
1 3/4 cana cu apa
1 rulou de scortisoara
sare

2 linguri de lapte
2 linguri de ghee (sau unt) topit
100 g zahar
1/4 lingurita de sofran
1/2 lingurita de cardamom, macinat
4 cuisoare intregi
migdale si fistic intregi, pentru ornat
frunze de menta, pentru ornat
2-3 lingurite de apa de trandafiri

Instructiuni:
Se pun la fiert orezul si apa, impreuna cu scortisoara si putina sare, intr-o oala. Cand lichidul fierbe, se reduce flacara la minim si se acopera orezul. Se lasa la mijotat 12-15 minute, sau pana cand apa este absorbita complet.
Intre timp se prajesc uscat, fara ulei, intr-o tigaie, stafidele cu caise uscate, fistic, alune si migdale, pana ce incep sa se rumeneasca putin. Se pune amestecul departe.
Tot in timp ce orezul fierbe, se amesteca intr-o craticioara laptele cu ghee, zahar, sofran, cardamom si cuisoare si se aduc la clocot la foc mic-mediu, amestecand pana ce se topeste zaharul. Se ia apoi mixtura de pe foc.
Se adauga la orez amestecul de stafide, caise, fistic, alune si migdale. Se adauga apoi mixtura de lapte si se amesteca usor, pentru a nu zdrobi orezul.
Se pune la loc capacul peste orez si se lasa iar la foc mic 3-4 minute. Se opreste focul si se lasa acoperit alte cateva minute inainte de a servi. Se serveste orezul stropit cu apa de trandafiri, garnisit cu fistic si migdale maruntite grosier si ornat cu frunze proaspete de menta.

Sa ne bucuram de o sanatate infloritoare ! 😍💖🤗


Sursa : Informatii culese de mine de pe internet !

Multumesc . 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:

Elixir antimicrobian din cimbru și oregano

  Elixir antimicrobian din cimbru și oregano -  util în infecții puternice Acest  elixir antimicrobian din cimbru și oregano  este un remedi...