Sezonul
papadiei !!!
Păpădia, acea mică floare galbenă care se
transformă în puf magic şi care creşte peste tot în România, este un medicament
extraordinar. Florile, rădăcinile şi frunzele de păpădie sunt folosite în
medicina tradiţională, în special pentru un ficat sănătos şi pentru un bun
sistem digestiv.
Păpădia este o plantă originară din Grecia şi a fost numită
Taraxacum Officinale, adică „Remediu oficial pentru boli”. Această plantă
întâlnită în România are puterea de a vindeca atât de multe boli, încât ar
putea înlocui cu succes orice medicament modern. Întreaga plantă are efecte
curative datorită compuşilor care se întâlnesc atât petalele, tulpina şi
rădăcina. Păpădia este o sursă importantă de potasiu, sodiu, calciu, fosfor şi
fier. Frunzele conţin o cantitate mai mare de vitamina A decât morcovii, de
asemenea vitaminele B, C şi D
Fitoterapeuții din
țara noastră precizează că păpădia tratează cu succes zeci de boli.
Printre afecțiunile grave, tratate cu această plantă, se numără:
celulita, acneea, ateroscleroca, artrita, cataracta, guta,
hipertensiunea, diabetul, eczemele, lipsa poftei de
mâncare, reumatismul, varicele, constipația, afecțiunile renale și
hepatice. În cartea ”Sănătatea noastră”, Eugen Giurgiu, doctor în
biochimie, cu competențe în fitoterapie și nutriție, recomandă terapia cu
păpădie în peste 90 de afecţiuni: de la diabet, enterocolite, ciroze hepatice,
imunitate scăzută, diferite forme de cancer, obezitate, ulcer gastric şi până
la retenţia urinară.
Papadia este
o planta medicinala comuna, destul de des intalnita, care se gaseste in pasuni,
campii, munti, dar si nisip. Are frunze lungi, crestate si flori grupate in
capitule. Infloreste incepand din luna aprilie pana in luna septembrie.
Frunzele sunt bogate in potasiu, iar
pentru a se beneficia din plin de principiile lor active vor fi recoltate din
luna mai pana in august. Frunzele de papadie contin vitamina A, B2,
D, si G dar si minerale.
Radacina se va recolta in primele luni de primavara sau
din septembrie pana in noiembrie, cand continutul de taraxacina (pectina, vitamina B1, C si
D) si inulina este crescut.
Tijele se vor recolta in timpul infloririi. Cura cu tije proaspete, de papadie,
recomandata in mod special diabeticilor,
este indicata primavara (timp de doua saptamani se vor consuma cate 6 tije pe
zi). Consumul de tije se va face doar cat planta este inlforita. Cura ajuta si
la eliminarea calculilor biliar.
Planta macerata se va consuma cu 30 de minute inainte de micul dejun si la 30
de minute dupa acesta. Papadia se poate consuma si sub forma de salata,
preparata din frunze si radacini proaspete la care se adauga sare, otet si
ulei.
Floarea, poate fi gatita in compozitia ciorbelor, salatelor sau se poate praji
usor in ulei incins.
Se foloseste atat intern cat si extern :
Uz intern:
- partea aeriana: in caz de boli de ficat,
icter, malarie
- florile: pentru obezitate, eliminarea toxinelor din sange
- radacinile: pentru dischinezii biliareateroscreloza, ulcere varicoase,
varice, eczeme, diabet, stari febrile, reumatism, boli digestive (constipatie),
boli de ficat, imunostimulator al organismului
- frunzele: ateroscreloza, boli de ficat, diabet, anemie, guta, abcese, boli
renale (diuretic), edem asociat cu hipertensiune arteriala.
Uz extern:
- de la partea aeriana se va folosi sucul pentru veruci (plane, vulgare sau
papilomatoase).
Păpădie
– proprietăți
Efect
antioxidant;
Efect
detoxifiant;
Diuretic
natural;
Proprietăți
calmante;
Proporietăți
antiinflamatoare;
Antireumatice;
Anticancerigene;
Hipoglicemiante;
Proprietăți vitaminizante;
Proprietăți
tonice.
Beneficiile
pentru sanatate :
Tratează diferite boli de ficat –
Păpădia este foarte cunoscută şi apreciată pentru
efectele sale benefice asupra sănătăţii ficatului şi a bilei. Subsţantele
active care se găsesc în păpădie stimulează activitatea stomacului, a ficatului
şi a bilei, având un efect diuretic care ajută organismul să elimine toxinele.
De asemenea, păpădia conţine substanţe care protejează celulele hepatice şi are
un efect tonic asupra lui, a splinei şi a bilei. Numeroase studii au scos la
iveală faptul că păpădia vindecă afecţiuni precum hepatitele, icterul şi
dischineziile biliare.
Un puternic detoxifiant –
Datorită vitaminelor şi mineralelor pe care păpădia
le conţine, ea acţionează ca un tonic şi ca un diuretic asupra organismului,
are un puternic efect detoxifiant, curăţă sângele, ficatul şi colonul de
toxinele acumulate în timp, le reglează activitatea şi le stimulează. Păpădia
previne şi lupta împotriva cancerului prin conţinutul său bogat de vitamină A
şi C. Anumite studii au scos la iveală efectele benefice pe care consumul de
păpădie le are asupra cancerului bucal şi la plămâni.
Consumul de păpădie - previne şi lupta împotriva
diabetului şi echilibrează nivelul de zahar din sânge, ajutând astfel şi în
curele de slăbire.
Ceai sau infuzie de păpădie - este foarte bună pentru cei care suferă de
pietre la rinichi, cistită, nefrită, hepatită, anemie, tensiune etc. Se consumă
zilnic o cană de ceai făcută din apă şi 2 linguriţe de păpădie (frunze şi
rădăcini) .
Salata de păpădie –este foarte sănătoasa şi gustoasa. Secretul
pregătirii unei salate este ca frunzele să fie culese de dimineaţă, înainte ca
floarea să se deschidă (altfel frunzele vor fi cam amărui), se spală bine, se
taie mărunt, se adaugă salata verde, mărar, pătrunjel, zeamă de lămâie, sare de
mare şi ulei de măsline.
O reţetă de salată :
Spălaţi doua mâini de frunze verzi de păpădie,
adăugaţi salata verde, castraveţi, ceapa, puţin oţet de mere cu miere şi un
strop de ulei de măsline. În afară de salată, frunzele verzi se pot folosi şi
ca ingrediente ale sandvişurilor, împreună cu puţină sare ca substituent al
salatei. Valoarea nutritivă a păpădiei constă în conţinutul ridicat de
vitaminele A, B si C.
Păpădia - este un diuretic natural
Este un
diuretic puternic, curăţă sângele şi sistemul digestiv, și ajută la eliminarea
metalelor grele din ţesuturi. Rădăcinile de păpădie, spălate şi fierte în ceai,
au efect diuretic, eliminând constipaţia, transpiraţia abundentă, ajută la
dizolvarea pietrelor la rinichi şi ceea ce este cel mai important subţiază
sângele.
Păpădia
îmbunătățește digestia și previne balonarea
Ceaiul
de păpădie este un tratament natural pentru prevenirea constipației, dar și
fermentația intestinală. Astfel, consumat cu regularitate, ceaiul ajută la
prevenirea senzației de balonare ori de prea plin după masă.
Ceaiul
de păpădie ajută la reducerea stresului
Ceaiul
de frunze de păpădie reduce simţitor stresul şi tratează inflamaţia ficatului.
O cură de 10 – 14 zile, cu frunze de păpădie, puse în salată, cu tulpini, poate
detoxifia ficatul mult mai repede. Consumat frecvent, în cazul descoperirii
celulelor canceroase s-a observat înjumătăţirea lor. Este demonstrat medical
faptul că ceaiul de rădăcină de păpădie a distrus celule afectate de leucemie.
Sirop
de păpădie
Siropul de păpădie se obține prin fierberea la
foc mic a 500 de grame de flori de păpădie, cu 500 ml de apă și 100 de grame de
zahăr. Preparatul se ține pe foc până când capătă o consistență ușor vâscoasă,
după care siropul se lasă la răcit pentru 24 de ore. După ce s-a răcit, se
filtrează și se pune în sticle curate și sterilizate.
Contraindicații
și reacții adverse pentru păpădie
·
Curele
cu păpădie pentru pacienții cu afecțiuni biliare trebuie începute doar la
recomandarea medicului specialist.
·
Datorită
efectului diuretic, persoanele care urmează un tratament medicamentos, pentru o
anumită afecțiune, nu trebuie să utilizeze concomitent și preparate terapeutice
cu păpădie.
·
Sucul
care se găseşte în tulpina păpădiei poate provoca alergii persoanelor
sensibile.
· De asemenea, cei care au probleme de retenţie de apă trebuie să consulte un medic înainte de a utiliza aceasta plantă, pentru a verifica nivelul de potasiu.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI: