vineri, 19 iunie 2020

SEZONUL PAPADIEI !!!




Sezonul papadiei !!!

Păpădia, acea mică floare galbenă care se transformă în puf magic şi care creşte peste tot în România, este un medicament extraordinar. Florile, rădăcinile şi frunzele de păpădie sunt folosite în medicina tradiţională, în special pentru un ficat sănătos şi pentru un bun sistem digestiv.

Păpădia este o plantă originară din Grecia şi a fost numită Taraxacum Officinale, adică „Remediu oficial pentru boli”. Această plantă întâlnită în România are puterea de a vindeca atât de multe boli, încât ar putea înlocui cu succes orice medicament modern. Întreaga plantă are efecte curative datorită compuşilor care se întâlnesc atât petalele, tulpina şi rădăcina. Păpădia este o sursă importantă de potasiu, sodiu, calciu, fosfor şi fier. Frunzele conţin o cantitate mai mare de vitamina A decât morcovii, de asemenea vitaminele B, C şi D

Fitoterapeuții din țara noastră precizează că păpădia tratează cu succes zeci de boli.  Printre afecțiunile grave, tratate cu această plantă, se numără: celulita, acneea, ateroscleroca, artrita, cataracta, guta,  hipertensiunea,  diabetul,  eczemele,  lipsa poftei de mâncare, reumatismul, varicele, constipația,  afecțiunile renale  și hepatice.  În cartea ”Sănătatea noastră”, Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competențe în fitoterapie și nutriție,  recomandă terapia cu păpădie în peste 90 de afecţiuni: de la diabet, enterocolite, ciroze hepatice, imunitate scăzută, diferite forme de cancer, obezitate, ulcer gastric şi până la retenţia urinară.

Papadia este o planta medicinala comuna, destul de des intalnita, care se gaseste in pasuni, campii, munti, dar si nisip. Are frunze lungi, crestate si flori grupate in capitule. Infloreste incepand din luna aprilie pana in luna septembrie.


Frunzele sunt bogate in potasiu, iar pentru a se beneficia din plin de principiile lor active vor fi recoltate din luna mai pana in august. Frunzele de papadie contin vitamina A, B2, D, si G dar si minerale.

Radacina se va recolta in primele luni de primavara sau din septembrie pana in noiembrie, cand continutul de taraxacina (pectina, vitamina B1, C si D) si inulina este crescut.

Tijele se vor recolta in timpul infloririi. Cura cu tije proaspete, de papadie, recomandata in mod special diabeticilor, este indicata primavara (timp de doua saptamani se vor consuma cate 6 tije pe zi). Consumul de tije se va face doar cat planta este inlforita. Cura ajuta si la eliminarea calculilor biliar.

Planta macerata se va consuma cu 30 de minute inainte de micul dejun si la 30 de minute dupa acesta. Papadia se poate consuma si sub forma de salata, preparata din frunze si radacini proaspete la care se adauga sare, otet si ulei.
Floarea, poate fi gatita in compozitia ciorbelor, salatelor sau se poate praji usor in ulei incins.

 Se foloseste atat intern cat si extern :

 

Uz intern:

- partea aeriana: in caz de boli de ficat, icter, malarie
- florile: pentru obezitate, eliminarea toxinelor din sange
- radacinile: pentru dischinezii biliareateroscreloza, ulcere varicoase, varice, eczeme, diabet, stari febrile, reumatism, boli digestive (constipatie), boli de ficat, imunostimulator al organismului
- frunzele: ateroscreloza, boli de ficat, diabet, anemie, guta, abcese, boli renale (diuretic), edem asociat cu hipertensiune arteriala.

 

Uz extern:

- de la partea aeriana se va folosi sucul pentru veruci (plane, vulgare sau papilomatoase).

 

Păpădie – proprietăți

Efect antioxidant;

Efect detoxifiant;

Diuretic natural;

Proprietăți calmante;

Proporietăți antiinflamatoare;

Antireumatice;

 Anticancerigene;

Hipoglicemiante;

 Proprietăți vitaminizante;

Proprietăți tonice.

Beneficiile pentru sanatate :

Tratează diferite boli de ficat

Păpădia este foarte cunoscută şi apreciată pentru efectele sale benefice asupra sănătăţii ficatului şi a bilei. Subsţantele active care se găsesc în păpădie stimulează activitatea stomacului, a ficatului şi a bilei, având un efect diuretic care ajută organismul să elimine toxinele. De asemenea, păpădia conţine substanţe care protejează celulele hepatice şi are un efect tonic asupra lui, a splinei şi a bilei. Numeroase studii au scos la iveală faptul că păpădia vindecă afecţiuni precum hepatitele, icterul şi dischineziile biliare.

Un puternic detoxifiant –

Datorită vitaminelor şi mineralelor pe care păpădia le conţine, ea acţionează ca un tonic şi ca un diuretic asupra organismului, are un puternic efect detoxifiant, curăţă sângele, ficatul şi colonul de toxinele acumulate în timp, le reglează activitatea şi le stimulează. Păpădia previne şi lupta împotriva cancerului prin conţinutul său bogat de vitamină A şi C. Anumite studii au scos la iveală efectele benefice pe care consumul de păpădie le are asupra cancerului bucal şi la plămâni.

Consumul de păpădie - previne şi lupta împotriva diabetului şi echilibrează nivelul de zahar din sânge, ajutând astfel şi în curele de slăbire.

Ceai sau infuzie de păpădie -  este foarte bună pentru cei care suferă de pietre la rinichi, cistită, nefrită, hepatită, anemie, tensiune etc. Se consumă zilnic o cană de ceai făcută din apă şi 2 linguriţe de păpădie (frunze şi rădăcini) .

Salata de păpădie –este  foarte sănătoasa şi gustoasa. Secretul pregătirii unei salate este ca frunzele să fie culese de dimineaţă, înainte ca floarea să se deschidă (altfel frunzele vor fi cam amărui), se spală bine, se taie mărunt, se adaugă salata verde, mărar, pătrunjel, zeamă de lămâie, sare de mare şi ulei de măsline.

O reţetă de salată :

Spălaţi doua mâini de frunze verzi de păpădie, adăugaţi salata verde, castraveţi, ceapa, puţin oţet de mere cu miere şi un strop de ulei de măsline. În afară de salată, frunzele verzi se pot folosi şi ca ingrediente ale sandvişurilor, împreună cu puţină sare ca substituent al salatei. Valoarea nutritivă a păpădiei constă în conţinutul ridicat de vitaminele A, B si C.

Păpădia - este un diuretic natural

Este un diuretic puternic, curăţă sângele şi sistemul digestiv, și ajută la eliminarea metalelor grele din ţesuturi. Rădăcinile de păpădie, spălate şi fierte în ceai, au efect diuretic, eliminând constipaţia, transpiraţia abundentă, ajută la dizolvarea pietrelor la rinichi şi ceea ce este cel mai important subţiază sângele.

Păpădia îmbunătățește digestia și previne balonarea

Ceaiul de păpădie este un tratament natural pentru prevenirea constipației, dar și fermentația intestinală. Astfel, consumat cu regularitate, ceaiul ajută la prevenirea senzației de balonare ori de prea plin după masă.

 
Ceaiul de păpădie ajută la reducerea stresului

Ceaiul de frunze de păpădie reduce simţitor stresul şi tratează inflamaţia ficatului. O cură de 10 – 14 zile, cu frunze de păpădie, puse în salată, cu tulpini, poate detoxifia ficatul mult mai repede. Consumat frecvent, în cazul descoperirii celulelor canceroase s-a observat înjumătăţirea lor. Este demonstrat medical faptul că ceaiul de rădăcină de păpădie a distrus celule afectate de leucemie.


Sirop de păpădie

 Siropul de păpădie se obține prin fierberea la foc mic a 500 de grame de flori de păpădie, cu 500 ml de apă și 100 de grame de zahăr. Preparatul se ține pe foc până când capătă o consistență ușor vâscoasă, după care siropul se lasă la răcit pentru 24 de ore. După ce s-a răcit, se filtrează și se pune în sticle curate și sterilizate.

Contraindicații și reacții adverse pentru păpădie

·         Curele cu păpădie pentru pacienții cu afecțiuni biliare trebuie începute doar la recomandarea medicului specialist.

·         Datorită efectului diuretic, persoanele care urmează un tratament medicamentos, pentru o anumită afecțiune, nu trebuie să utilizeze concomitent și preparate terapeutice cu păpădie.

·         Sucul care se găseşte în tulpina păpădiei poate provoca alergii persoanelor sensibile.

·         De asemenea, cei care au probleme de retenţie de apă trebuie să consulte un medic înainte de a utiliza aceasta plantă, pentru a verifica nivelul de potasiu.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:

Irisul, floarea Fecioarei Maria

           Irisul, floarea Fecioarei Maria      Irisul sau stânjenelul este o plantă de o frumuseţe deosebită şi, în acelaşi timp, foarte uş...